HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Mysterium

Erna Fučić 07.10.2018.   •   4 komentara


Deseti mjesec donosi nam onaj pravi jesenski ugođaj, nagovještaj magli, kestenja, bundeva… i duhova!

Nećemo vam lagati da nas listopad od prvog dana mjeseca ne baca u spooky trans u odbrojavanju prema Halloweenu! Za nas u svijetu društvenih igara postoji cijeli niz tematskih naslova koji mogu zauzeti vaš stol bilo koji dan tijekom godine, jeseni ili upravo na Halloween. Njihov spektar težine, trajanja I kompleksnosti pravila varira od jednog Arkham Horrora do najjednostavnijeg Zombie Dice.

Ono što vam mi donosimo je recenzija kooperativne igre koja je oduševila mnoge igrače, početnike i stare lisce, diljem svijeta – Mysterium. Ako ste ikada čuli za moderne društvene igre, sigurno ste došli u doticaj sa šarenom igrom Dixit, izdavača Libellund. Sličan, samo više mračan svijet mistične seanse dočarali su nam dizajneri O.Nevisky i O.Sidorenko. Zakoračite u skrivenu domenu duhova, maštovitih vizija i tajanstvenih medija.

U ovoj igri za čak sedam igrača, jedan od vas preuzet će ulogu Duha, a ostalim igračima tzv. Medijima – vidovnjacima, otkrivat će misterij svog ubojstva dajući im vizije putem slika. Svaki od Medija mora pronaći osobu, mjesto i oružje koji su možda odgovorni za ubojstvo Duha, te zajedno raditi kako bi odgonetnuli koja od njihovih kombinacija odgovara ultimativnom otkrivanju glavne tajne.

Dva otkucaja za DA, jedan za NE

Radnja ove igre odvija se 1920. godine kada je astrolog MacDowell otkrio paranormalni entitet po ulasku u svoju novu kuću u Škotskoj. Prikupio je poznate Medije svog vremena za seansu kako bi pomogli riješiti stari misterij. Mediji imaju sedam sati da se javljaju Duhu i istraže sve tragove. Kao i u dobrim horor filmovima, reći ćemo da je radnja nadahnuta stvarnim događajima.

S obzirom da Duh ne može govoriti, pronašao je način da s Medijima komunicira putem karata vizija na kojima su apstraktne slike. Svakom Mediju  će kroz igru davati te karte vizija pomoću kojih će oni morati otkriti jedinstvenu kombinaciju uzroka i načina smrti – tj.tko, gdje i kako je ubijen.

Duh ima svoj spirit screen s kombinacijom karata za svakog Medija kojeg skriva od pogleda svih ostalih, a Mediji na stolu imaju raspoređene karte osoba, mjesta ubojstva i oružja koje će morati pogađati. Uz to, svaki Medij ima i svoju posebnu kristalnu kuglu, kojom označava svoja pogađanja tragova.

Cijela igra je detaljno i tematski ilustrirana, a najviše pažnje posvetilo se upravo kartama vizija. One su ključne u igri, ali često mogu i zbuniti Medije. Svaki detalj je bitan, potez boje i glavna tema karte, a u pomoć vam mogu priskočiti ostali Mediji kako bi zajedno uspješno odgonetnuli trag. Tako da, ako vi mislite da štakor sa šeširom i gospodskim štapom koji sjedi na siru znači da je upravo kuhar vaš ubojica, Duh je možda baš možda razmišljao o svojem bivšem profesoru matematike koji se smiješi na stolu kao glavni sumnjivac.

Radi velikog broja karata i bezbroj mogućnosti kombinacija, ponekad Duh završi sa 7 karata u ruci od kojima niti jedna nema poveznicu s kartama na stolu. Zbog toga su u igru dodane 3 Vrane koje spašavaju Duha, jer mu omogućavaju da 3 puta tijekom igre zamijeni svoju ruku karata i time malo ublaže čisti faktor sreće.

Naravno, u cijelu priču ubačeno je i vrijeme. Ono teče na pješčanom satu, te određuje količinu vremena u kojem igrači na temelju vizije koju im je dao Duh moraju odlučiti na koga ili što sumnjaju. Dodatno vrijeme otkucava i na kartonskom satu s kazaljkom (definira vrijeme, tj. 7 rundi u kojima igrači moraju završiti svoj zadatak).

Cijela igra se kreće prema velikom finalu – otkrivanju ultimativnog ubojice, mjesta i oružja, koji će biti neka od kombinacija pojedinog Medija. Tijekom igre Mediji imaju i mogućnost ulaganja u uspjeh posljednjeg traga. Naime, kroz svaku rundu Mediji imaju putem posebnih oznaka pravo prihvaćati ili odbijati odluke drugog Medija jesu li dobro protumačili trag i odlučili se za pravog ubojicu/mjesto/vrijeme.

Nakon što su svi odlučili i postavili svoje kristalne kugle i oznake, svaki Medij upućuje pitanje prema Duhu, je li pogodio viziju, a Duh odvraća s otkucajima – dva za DA, a jedan za NE. Ako je Medij pogodio ili pogriješio, a ostali se točno ‘kladili’, postoji posebna traka na kojoj se označava uspješnost svakog Medija. Time kupuju širi spektar vizija na kraju igre, kada mogu dobiti do čak tri traga kako bi im se olakšalo otkrivanje i posljednje tajne. Ukoliko je većina Medija točno pogodila i taj posljednji zadatak, grupa je pobijedila igru!

BU!

Mysterium je odlična kooperativna igra, prekrasnih ilustracija i grafičkog dizajna koja se zaista lako nauči igrati; prikladna je za sve uzraste, a nudi sate zabave jer svaki puta dođe nova kombinacija misterija i svaki Duh je različit. Srce ove igre je asocijacija – igrači moraju odlučiti koja stvar na apstraktnoj karti vizije je asocirala duha baš na tu osobu, mjesto ili oružje. Igra je naizgled laka, ali potrebno je imati dobre ‘telepatske’ moći da se otkrije što se skriva u nečijoj glavi, a time se može čak i dobro upoznati nekoga za stolom.

Ako se netko pita isplati li se dati 300-tinjak kuna za ovu igru, mi smatramo da Mysterium definitivno zavrjeđuje mjesto u vašoj kolekciji. Prvenstveno je namijenjena novim igračima u ovom hobiju i onima koji traže nešto jednostavno, uz što će se moći družiti i pričati. Okorjelim igračima može poslužiti kao dobra pauza od kompleksnih igara s milijun pravila s kojima redovito opterećuju vijuge. Igru krasi i činjenica da iako je kooperativne mehanike, alpha player se teško nameće radi brojnih individualnih vizija koje Mediji dobivaju.

A svi vi koji volite Dixit, možete biti 100% sigurni da nećete pogriješiti ako nabavite ovu igru i svojim apstraktnim kartama s kojima igrate Dixit pronađete još bolju i zabavniju svrhu, a to je otkrivanje misterija.

Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti, te pogledajte i naš Instagram!

Komentari (4)

  • Umbra

    07.10.2018 - 17:20

    Ja imam prijateljicu koja obožava Dixit, znači ova igra bi joj se sigurno svidjela?!

    • Sonjo

      @Umbra, 07.10.2018 - 22:11

      100%. Mysterium daje taj asocijativan dio, a ta cijela doza mističnosti je odlična kao skroz drugačiji gameplay 🙂

  • Gamer678

    07.10.2018 - 17:27

    Je li jutros site oko 2 ujutro bio offline ili je do mene?

    • Sonjo

      @Gamer678, 07.10.2018 - 17:49

      knock knock

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?