HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Čudne teme u društvenim igrama (1. dio)

Igor Milković 14.01.2018.   •   0 komentara


Tema vrlo često zna biti ključan faktor kod odabira društvenih igara, no što kada dizajneri potpuno skrenu s uma?

NT01

“Trgovina na Mediteranu”; postoji li uopće omraženija sintagma među poklonicima modernih društvenih igara? Ove tri naizgled benigne riječi postale su među igračom populacijom neočekivani sinonim za igre “čistih” mehanika; ali nažalost plastične te previše umjetne teme. Svojevrsna je to podrugljiva oznaka za manjkav proizvod. Nepotpuni “paket”; ako ga baš želite tako nazvati. No, što je to zapravo istinski “loše” u često osporavanoj razmjeni dobara na Sredozemlju?

Tematika igre nedvojbeno je bitna. Tu se, nadam se, svi slažemo. Tema ima snagu ovisno o izvedbi privući, ali i odbiti potencijalne igrače. Ipak… smatram pomalo grubim olako odbaciti niz hvaljenih društvenih igara samo zato što im matematičku podlogu na okupu drži tanka i “zalijepljena” tema. Mnoge meni drage igre imaju slabu tematsku komponentu, ali ne znači da u njima ne uživam. Dapače; i “trgovanje na Mediteranu” mi nije mrsko.

No, u potpunosti shvaćam važnost organski integrirane teme za cjelokupno gaming iskustvo. Takvi se tematski prirodni doživljaji, uostalom, puno duže pamte. Nekad im se čak vraćamo i godinama nakon što partija za stolom završi. Iz sveg se izloženog rodila ideja za niz članaka; od kojih prvi upravo čitate.

Predstavit ću igre koje problem bogate i posebne teme rješavaju bez prevelike muke. Kriteriji su da tematika mora biti nesvakidašnja; mora odgovarati mehanizmima same igre, ali i da su igre  dostupne, hvaljene te prigodne novopridošlima u hobi. Također; svjesno i prigodno izostavljam tematske deus ex machine. Danas je trgovanje datuljama u drugom planu; krenimo stoga redom…

NT51

Tokaido

Ako ijednoj igri s popisa savršeno pristaje epitet “zen” onda je to upravo Tokaidu;  hit igri hiperproduktivnog dizajnera Antoine Bauze. Inspiriran predivnim krajolicima legendarne japanske ceste, Tokaido nas uči jednoj jednostavnoj i često zanemarenoj mudrosti. Ciljevi su bitni, no i u putovanju treba znati uživati.

Igra služi kao predivan simbol vanjskog te unutrašnjeg putovanja. Uživajte u prirodnim vizurama Azije; upoznajte putnike namjernike iz dalekih krajeva; opustite se u toplicama te kušajte lokalne specijalitete. Drevni Japan skriva brojne avanture, a na kraju puta pobijedit će igrač koji je na cesti stekao bogatije iskustvo.

Tokaido je opuštajuć poput šalice kipućeg bancha čaja, činjenica da je i vizualno dopadljiv definitivno ne odmaže. Mehanika igre je dosta jednostavna, te će novi i iskusni u hobiju jednako uživati u njoj. Iako je igra kompetitivne prirode, na kraju vam uopće nije bitno jeste li pobijedili ili izgubili. Topla preporuka; Tokaido je idealna igra za nedjeljno popodne s obitelji i prijateljima. Doživite i vi čari svjetski poznate turističke destinacije, samo na ploči.

NT61

Bloody Inn

Nakon smirujećeg zen iskustva vrijeme je za nelagodu koju u više nego dostatnim količinama pruža The Bloody Inn. Krvavo konačište me oduševljava iz mnogih razloga. Prigodno profinjena morbidnost vizualnog stila; igrivost na kvalitativno visokoj razini; ali prvenstveno odvažnost pri odabiru macabre teme. A baš je ta tema upravo dobitna karta. Promišljeni adut koji je savršeno implementiran kroz mehanike igre.

Navodno temeljena na istinitim događajima, priča Bloody Inna nije lijepa. Vi ste vlasnik konačišta i to ne bilo kakav – vi ste moralna nula koja je radi par zlatnika više spremna počiniti najgnjusniji čin: ubiti i orobiti gosta u gluho doba noći. Uistinu, priča nije lijepa, ali nitko joj ne može osporiti efektnost.

Mnoge će tematika odbiti pa se s pravom pitamo kome je igra uopće namijenjena. Bloody Inn je za ljubitelje gotičkog horora i atmosfere djela Edgar A. Poe-a; mogli bismo reći šmekere inteligentne strave i užasa. Sobe i prašnjavi hodnici skrivaju brojne tajne, a oni malobrojni koji će ih otkriti sigurno neće požaliti. Jedan od najsjajnijih skrivenih dragulja u svijetu društvenih posljednjih godina.

NT11

Village

Village je fascinantno iskustvo. Igra koja se, poput Bloody Inna, ne boji koncepta smrti. U ovoj igri smrt predstavlja prirodan dio života, kako i treba biti. Ovaj nagrađivani naslov pravilima je dovoljno jednostavan da vam uz malo truda može poslužiti kao drugi, pomalo napredniji, korak u ozbiljan boardgaming.

Iako po mehanikama nije kompliciran, Village se u koštac hvata s jednom grandioznom temom – dočarava nam povijest čitave porodice; jednu obiteljsku sagu prožetu kako dobrom tako i lošom sudbinom. Kako to jedna igra na ploči može izvesti toliko kompliciran narativni element? I još pritom uspijeva u izvedbi? Pokušajmo na brzinu pojasniti kako stvari funkcioniraju.

Zamislite da vam je djed zanatlija izradio kola neposredno prije nego je podlegao kugi. Teška su vremena; nitko nije rekao da je život na selu lagan. Otac vam potom iskoristi svoju lokalnu političku moć da bi preko granice prešvercao konje. Konji su lijepi i zdravi, ali otac nije te sreće. Kuga i njega dokrajči- C’est la Vie. Potom na scenu stupa sjajni predstavnik budućnosti i jedini potomak loze; Vi.

NT21

Gorak je okus razočaranja, jer umjesto teškog rada odlučite potratiti život na lagodna putovanja i besmislene avanture. Konj i kola čekali su čitavo vrijeme samo na Vas; bitangu i crnu ovcu porodice. Možda sam bio i odviše slikovit, no sve opisano su tri poteza u igri. Da; dobro ste pročitali. Tri poteza. Djed pa otac pa unuk. Biti glava obitelji nikad nije bilo lakše. Učinite rodbinu ponosnom; odigrajte Village već danas.

To bi bilo sve za moj prvi dio, predstavili smo vam tri odlične igre, tj. tri nesvakidašnja naslova. Drugi dio dolazi uskoro, a do tad uživajte u igranju. Jer igra je radost i mi na HCL-u to dobro znamo.

Pratite nas i dalje, jer sljedeće nedjelje recenziramo hit konvencije Spiel Essen ’17 – Hunt for the Ring! Do tada svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, i općenito geek sadržaj. Svratite i na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?