HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Pregled novosti s konvencije Spiel Essen 2018

Erna Fučić 04.11.2018.   •   0 komentara


Prošli vikend Essen je bio zatrpan tonama kartona jer je ugostio najveću godišnju konvenciju društvenih igara u Europi.

Prošle godine prvi smo puta pisali o najvećoj boardgaming konvenciji u Europi – Spiel Essen. Konvencija je utemeljena 1983. godine, pod imenom German Games Con sa svrhom da omogući većem broju ljudi okupljanje i druženje uz omiljene društvene igre, te s ciljem da dizajneri prezentiraju svoje naslove što većoj inicijalnoj publici. Konvencija je strelovito počela rasti po broju posjećenosti, te ju danas prođe do čak 200 000 posjetitelja!

Spiel Essen je postala centralna konvencija za Europu, kojoj brojni dizajneri i izdavači gravitiraju kako bi premijerno pokazali svoje najnovije proizvode. Konvencija je domaćin za preko tisuću izlagača iz pedesetak zemalja, a tijekom vremena pojavilo se i nekoliko prestižnih nagrada za ovaj hobi, Deutscher Spiel Preis, Essen Feather i International Gamers Awards. Konvencija je zamišljena i kao mogućnost za poslovno susretanje dizajnera i izdavača, tijekom kojih dizajneri imaju mogućnost prezentirati svoje prototipe igara, te ostvariti suradnju s nekom od kuća.

Apsolutno svatko može si naći igru upravo prema svom ukusu, a mi ćemo predstaviti cijeli niz novih naslova koji su pobrali poveći hype, a možda baš neki od njih (ili svi?) zaslužuju mjesto u vašoj kolekciji!

Nekoliko igara na našoj listi ističe se vizualnim dizajnom, a primarno su zamišljene za početnike u hobiju. Tako recimo Everdell plijeni pažnju vrlo jednostavnim, ali dojmljivim 3D stablom koje samo pojačava doživljaj igre tematski smještene u bajkovitu šumu. Dizajn ostalih elemenata prati ljepotom, a mehanikama je igra jednostavni Euro tip, s naglaskom na worker placement i upravljanje karticama. Interesantnom temom i grafičkim dizajnom ističe se i Solenia, koja vas tjera da razmišljate o kvalitetnom upravljanju resursima dok obilazite stanovnike otoka smještenih u oblacima.

Valja spomenuti i Reykholt koji već samim izgledom upućuje da mu je dizajner postati Uwe Rosenberg, što samo može značiti da se sigurno radi o mehanički odlično balansiranoj igri, a tema je zaista specifična – agrikultura na Islandu!

Za one koji su spremni malo više razbijati mozak nad igrama, prezentiran je niz naslova koji će sigurno zapeti za oko. Ljubiteljima igre Tzolkin sigurno će interes izazvati Teotihuacan: City of Gods, igra teško izgovorljivog naslova, te još težeg sklopa mehanika kojima ćete nastojati izgraditi staru srednjoameričku civilizaciju. Spomenuti ćemo i nama dragog dizajnera S. Felda, koji se i dalje drži svoje sigurne domene rimskog carstva, pa će Forum Trajanum biti naslov koji će sigurno primamiti fanove koji su spremni ubaciti se u surovu kompetitivnu igru izgradnje Foruma.

Ekonomsku igru specifične tematike pronaći ćete u naslovu Blackout: Hong Kong, koji vas smješta u poznati grad ravno u trenutak – kad mu je nestalo struje. Vi i vaši suigrači morate osigurati preživljavanje u novonastaloj situaciji, a igra je i više nego strateška, jer morate poduzeti sve mjere kako održali red nad rastrojenim stanovništvom. Još jedna igra zanimljive tematike ubacila se u morski svijet. Underwater Cities vas stavlja u zahtjevnu ulogu arhitekta budućnosti, kojima je zadaća izgradnja civilizacije, gradova i dijelova infrastrukture pod vodom.

Ukoliko vas više privlače igre jake tematike, tada je naslov Western Legends idealan za sve ljubitelje Divljeg Zapada. Igra je sandbox tipa što je dosta specifično u boardgaming hobiju. Ovo je zaista bogati naslov koja vam dopušta da se uživite u lik kauboja i odaberete svoj životni put – bilo da tjerate stoku, održavate mir u gradićima i doživljavate avanture, ili da se okrenete kocki, lovu na zlatu, pljačkanju banaka… Naslov kojem se mnogi vesele kao mala djeca je sigurno Cerebria: The Inside World. Igra je toliko maštovito oslikana s predivnim dinamičnim minijaturama, da će vas bez problema uvući u svoju neobičnu temu – kontrolu područja ljudskih emocija.

Za one koji su malo više ‘prizemljeni’, naslov Chronicles of Crime bi mogao biti upravo idealan. Igra je kombinacija analognog i digitalnog svijeta, te uz aplikaciju i VR možete se zaputiti u kooperativno rješavanje brojnih krimi-scenarija na raspolaganju.

Za sve vas koji ste već duboko zagazili u hobi (i ruku na srce, teško da ćete se izvući iz ove ovisnosti!) Spiel Essen ’18 donio je niz novih ekspanzija za poznate hitove. Tako će svi poklonici izuzetnog Terraforming Marsa moći uživati u najnovijoj ekspanziji Colonies, kojom će moći bolje utjecati na ostvarenje profita svoje marsovske korporacije. Nagrađivana igra 7 Wonders dobila je dugo-iščekivanu novu ekspanziju Armada, koja u igru ubacuje napetu borbu za moć i putem mornarice. Kompleksniji naslov Great Western Trails, također smješten u temu Divljeg Zapada, dobiva ekspanziju Rails to the North; a ultimativnog razarača moždanih vijuga A Fest for Odin isto možete obogatiti s ekspanzijom Norwegians.

Ovo je samo mali osvrt na naslove oko kojih se podigla poneka prašina i vjerujte da je listu bilo teško sastaviti uz toliko mnoštvo novih igara koje izlaze na godišnjoj razini. Jedino što nam preostaje je pričekati da se naslovi udomaće na policama trgovina…i pripremiti jadni novčanik za nove kolekcionarske udarce.

Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; te nas popratite na Instagramu!

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?