HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Smash Up

Božo Androić 04.02.2018.   •   0 komentara


Gusari. Ninje. Inspiracija za vječna pitanja: Tko je bolji? Jači? Više kul? Smash Up postavlja drugačije pitanje: Zašto ne oboje?

SM11

Smash Up, igra koju je američki Alderac Entertainment Group izdao relativno nedavne 2012., ugodno se smjestila na popis modernih klasika društvenih igara. U njoj spajate dvije naizgled oprečne arhetipske skupine, kao što su to gusari i ninje; ili roboti i zombiji; ili čarobnjaci i dinosauri…pomiješate njihove špilove u jedan, te s tim frankenštajnskim špilom ulazite u niz ~indirektnih sukoba oko pojedinih teritorija. Koje zauzimate/uništavate. Sama tematika igre namjerno je nedorečena jer ne postoji priča koja bi objedinila kibernetske majmune, humanoidne morske pse i magične jednoroge u iole smislenu cjelinu.

SM55

Pravila igre su jednostavna: dva špila od po 20 karata spojimo u jedan, temeljito promiješamo i vučemo ruku karata. Karte se dijele na dvije vrste: jedinice i akcije, a za vrijeme jednog poteza možemo igrati jednu od svakog tipa, bilo kojim redom. Jedinice imaju ‘snagu’ i neke posebne sposobnosti, dok su akcije isključivo posebne sposobnosti u obliku privremenih ili trajnih ojačanja (buffova), pomicanja karata, igranja ili izvlačenja dodatnih karata i slično. Te karte igramo na baze u cilju uništavanja istih, nakon čega igrači dobivaju bodove ovisno o bazi i snazi na njoj u trenutku uništenja. Svaka frakcija ima dvije baze koje su tematski vezane uz njihov stil, ali to ne znači nužno da vezana frakcija ima prednost tamo, dok one u igru ulaze nasumično.

SM66

Eto, sad kad razumijemo osnove, krenimo u konkretno. Frakcije!
Ima. Ih. Tako. Puno.
Core Set dolazi s osam frakcija: wizards, dinosaurs, ninjas, pirates, zombies, robots, aliens, tricksters. Samo s njima je moguće napraviti 28 različitih kombinacija! I onda tu dolaze ekspanzije, a svaka donosi četiri nove frakcije. Želite medvjeđu konjicu? Prva ekspanzija, Awesome Level 9000, ju ima. Volite Cthulhu mythos? The Obligatory Cthulhu Set je cijeli samo to. Vampiri i vukodlaci su vaša brija? Monster Smash. Ljubitelj ste Munchkina? Ogromni Smash Up: Munchkin je kao drugi osnovni set, sa svojih osam factiona. Fora su vam oni ranije spomenuti humanoidni morski psi? Nalaze se u It’s Your Fault!, a na poklon u istoj dobivate i metodu ‘dostave’ spomenutih morskih pasa na odredište. I tako dalje – i tako bliže. Trenutno ih je vani 10 (deset), plus posebni event deckovi i Big Geeky Box. To je sve skupa 56 (pedeset i šest) špilova. Što čini preko 1500 (tisuću petsto) mogućih kombinacija!

Pošto je nemoguće opisati svaki od špilova u ovo malo prostora što imam za recenziju, baciti ćemo oko na par špilova i što rade u kombinacijama, čisto da vam malo pokažemo kako funkcionira planiranje i igranje.

SM22

Dinosaurs, jedan od špilova iz osnovnog seta, je snažan, jednostavan i vrlo direktan. Oni trgaju baze. Jaki su. Posjeduju napredno lasersko naoružanje. Njihova najsnažnija jedinica, King Rex, ima toliko visoku snagu da uopće nema ikakvu popratnu sposobnost; Laseratopsi mogu uništavati slabije jedinice pri ulasku u igru, a War Raptor postaje jači što ih je više. Zabava počinje kada se ove jedinice ojačavaju akcijama. Augmentation pojačava snagu jedinice do kraja vašeg poteza, a Rampage ruši snagu baze (broj koji se mora doseći za uništenje iste) za vrijednost jednaku snazi neke vaše jedinice tamo. Dinosauri najbolje funkcioniraju kada su upareni s nekom frakcijom koja nudi mobilnost ili igranje više akcija, kao što su Wizards, Tornadoes (ranije spomenuta metoda dostave humanoidnih morskih pasa), ili Mythic Greeks.

Star Roamers, špil koji totalno nema nikakve veze sa Star Trekom, ima standardnih 10 jedinica i 10 akcija. Njihove glavne snage su zaštita i mobilnost. Medical Officer može vaše poražene jedinice vratiti vama u ruku, umjesto u „groblje“, a Ensign ima sposobnost žrtvovanja sebe (svaka sličnost s redshirtsima je posve slučajna) ukoliko vam netko napadne jedinicu do koje vam je više stalo. Ako se iskoriste zajedno, Ensign se ne žrtvuje, nego se vraća vama u ruku. Ovu obrambenu mobilnost moguće je pretvoriti u ofenzivu koja lako trga bazu korištenjem akcije Whiplash Maneuver ili jedinice Ship’s Engineer, koji mogu vaše jedinice preusmjeriti na drugu bazu ukoliko vam se vraćaju u ruku. Ovakav pristup najbolje paše špilovima koji sporo ali sigurno grade snagu, kao što su Mad Scientists, Killer Plants (gledali ste Little Shop Of Horrors, jel?), ili pak Aliens za posve drugačiji pristup igri (kojeg će drugi igrači cijeniti mrziti).

SM44

Robots imaju hrpendaru jedinica (njih 18, uz samo dvije akcije), vole dolaziti u velikim brojevima i međusobno se ojačavati, a Nukebot će uništiti sve jedinice na bazi ako ga netko krivo pogleda (hint: možete ga sami pogledati krivo, ukoliko pažljivo odaberete partner frakciju). Relativno jedinstveni Ghosts pokušavaju imati što manje karata u ruci, što predstavlja kontraintuitivan izazov u strateškom planiranju, ali zato jako dobro prolaze kroz špil u potrazi za vrijednim kartama, a ponekad mogu igrati stvari iz „groblja“. Lovecraftovski Elder Things rado šire okolo ludilo u obliku Madness karata (koje obećavaju puno, ali možda unište potencijalnu pobjedu), te imaju pristup užasno snažnim jedinicama Elder Thing i Shoggoth, ali uspješno sazivanje ovih monstruma zahtijeva prethodno planiranje. I tako dalje do sutra.

SM33

Smash Up je odličan i jako napet u dva igrača, a može se igrati do četvero. Uz sitno povećanje broja bodova potrebnih za pobjedu (ali ne i broja baza u igri), moguće su igre i do pet ili šest igrača, ali nisu idealne; situacija na stolu se previše mijenja između dva poteza istog igrača, pa planiranje pati. Sama igra garantira sate i sate zabave, a ekspanzije eksponencijalno proširuju mogućnosti i povećavaju reigrivost (replay value). Štoviše, zbog dizajna igre je moguće u potpunosti preskočiti Core Set, te igrati samo s ekspanzijama! Cijena osnovne igre je oko 350 kuna, a svaka ekspanzija je oko 200. Od njih posebno preporučamo It’s Your Fault!, Cease & Desist, Awesome Level 9000,  te Big Geeky Box (koji ima samo jednu frakciju, ali je bar sastavljen od debelog kartona) je ~obavezan~ ako vam se sviđa igra, jer osnovna kutija Core Seta ima mjesta samo za sebe i dvije ekspanzije, tri ako se pritegne remen.

Sljedeće nedjelje pripremite se na ultimativan cringe-fest, jer povodom Valentinova donosimo najbolje igre za dvoje igrača! Do tada svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, i općenito geek sadržaj. Svratite i na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?