HCL.HR

Spojili su se kultna društvena igra Catan i popularni Game of Thrones, ali nešto je trulo u toj kombinaciji

Pavle Horvat 07.04.2019.   •   3 komentara


Tkogod je čuo za društvene igre, čuo je za Catan. Drvo za ovcu i obratno. Međutim, što se događa kad se Catanu nalijepi Game of Thrones tema?

Otkad je boarda i board gaminga, Catan je bio jedna od najpopularnijih društvenih igara, pitki gateway game odgovoran za postepenu transformaciju  generacija noobova u okorjele gejmere. A ukoliko niste zadnje desetljeće života proveli skrivajući se od civilizacije u nekoj pećini, sigurno ste čuli i za Game of Thrones – planetarno popularnu fantasy franšizu baziranu na knjigama Georgea R.R. Martina. Zato nije trebalo dugo čekati da se netko – u ovom slučaju Fantasy Flight Games – dosjeti da bi im crossover dvaju slavnih brendova morao donijeti popularnost i lijepu zaradu.

Ideja kao takva je dobra. Realizacija, nažalost, nije.

Nalazim se stoga u nezavidnoj poziciji indisponiranog recenzenta koji inače voli Catan i obožava Game of Thrones, a ipak je veoma kritičan prema A Game of Thrones: Catanu. Nisam još do sada doživio da smo i ja i suigrači usred igre složno i ushićeno glasali za njezin prekid, jednostavno isfrustrirani svim manama i problemima koje nam je igra priredila. Što je, dakle, krenulo po zlu?

Nothing burns like the cold…

Igra zadržava sve osnovne elemente originalne megauspješnice Settlers of Catan i smješta ih u fantasy svijet Game of Thronesa. Točnije, na sam sjever kontinenta, gdje vas jedino impozantni ledeni Zid štiti od divljaka, barbara, divova i kojekakvih nadnaravnih čudovišta s druge strane. Baš kao i originalna igra, tako i Catan: Game of Thrones sadrži mapu s heksagonalnim poljima na čijim rubovima gradite naselja i ceste.

Svako polje sadrži jedan od pet tipova resursa i svako je označeno brojem od 2 do 12. Bacanjem dvaju kockica resurse dobivaju oni igrači čija su naselja smještena kraj polja čiji je broj upravo bačen. Resurse možete dobiti i na druge načine – ponajprije trgovinom s bankom ili drugim igračima. Kroz partiju igrači će ulagati svoje resurse u izgradnju novih i nadogradnju postojećih naselja, širiti svoju cestovnu mrežu i kupovati posebne razvojne kartice, koje im pomažu na raznolike načine. Pobjednik je onaj igrač koji prvi skupi 10 bodova izgradnjom naselja, razvojnim karticama i na ostale načine.

I da je Catan: GOT ostao na tome, da je bio de facto doslovna kopija Catana prebačena u Game of Thrones svijet, ova bi recenzija bila napisana u puno pozitivnijem tonu. Koliki sam ljubitelj Catana i zagriženi fan Game of Thronesa, drage bih volje kupio takvu igru i uživao u njoj. Problemi nastaju u dodacima, u novitetima u odnosu na original.

Za početak, nova mapa nije dobro dizajnirana – skučenog je oblika koji otežava ikakvo širenje. Dok ste u originalnom Catanu mogli graditi i po nekoliko naselja i gradova te ih sve povezati mrežom cesta, u Game of Thrones verziji svaki je od nas četvorice igrača mučio muke s ekspanzijom već nakon postave dvaju početnih naselja i cesta. To nipošto nije bio dobar znak.

Winter is coming…

Kao što rekoh, glavna novina u odnosu na original jest Zid i divljaci iza njega. Stoga, osim što skupljate resurse i gradite gradove kao i inače, u Catanu: GOT također morate investirati i u čuvare koji će štititi Zid od opasnosti s druge strane. U protivnom, ako divljaci uspješno probiju zid tri puta, igra automatski završava, a pobjednikom se proglašava igrač s najviše (preživjelih) čuvara na Zidu. Samo po sebi, ova ideja je dobra, no realizacija je daleko od poželjne.

Kao i sve drugo u Catanu i ova je mehanika podložna sreći: divljaci napadaju na nasumično odabrani jedan od četiri sektora Zida, čiji čuvari snose sav teret napada. Stoga se lako može dogoditi da ste, na primjer, na početku igre prisiljeni ulagati značajne resurse u postavu čuvara u obranu Zida, umjesto u ekonomiju koja bi vam omogućila brzi rast i izgradnju novih naselja, što posve bespotrebno usporava tempo igre.

Isto tako, izgledna je situacija u kojoj će igrač, čiji čuvari nisu bili napadani, prestati ulagati u obranu Zida jer će, upravo suprotno, htjeti da igra završi što prije njegovom pobjedom čim divljaci po treći puta probiju Zid. I zato će radije investirati u ekonomiju i širenje, dok će njegovi suparnici, koji su imali manje sreće s postavom svojih čuvara, htjeti spriječiti takav scenarij ulažući u čuvare koji ne donose nikakvu ekonomsku dobit, time se stavljajući u još lošiju poziciju u odnosu na prvog igrača. U igrama poput Catana faktor sreće uvijek je igrao veliku ulogu, no u ovoj su ga verziji, mislim, baš potjerali preko razumne granice.

Mogao bih ovdje još napomenuti neke sitnije propuste poput nebalansiranosti kartica heroja koje svaki igrač dobije na početku igre, no poanta je, mislim, već dovoljno jasna. Catan: GOT, na žalost, nije kvalitetno napravljena igra. Ako ste fan Catana – preporučujem jednu od nebrojenih drugih ekspanzija originala koje na bolji način proširuju mehaniku i gameplay osnovne igre. Ako ste pak, ljubitelj Game of Thronesa i svega game-of-throneovskog, na raspologanju vam je pregršt dobrih igara te tematike – igra kooperativnih i kompetitivnih, jednostavnih i složenih. Catan: GOT, nažalost, nije jedna takva. Šteta propuštene prilike.

Zahvaljujemo dućanu Carta Magica što nam je ustupio igru za recenziju! Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti, te pogledajte i naš Instagram!

Komentari (3)

  • SanKa

    08.04.2019 - 10:02

    there goes my money..ima li expanzija isto u got stilu ?

    • Chronosus

      @SanKa, 08.04.2019 - 10:47

      Pročitaj recenziju prije neg kupiš, zvuči prilično užasno. Ja bi isto čisti catan s GOT skinom.

    • SanKa

      @Chronosus, 08.04.2019 - 10:49

      da procitao sam detaljnije sad…šteta…. čisti Catan je vrh, veliki sam fan igara i svih expanzija…jbg..thnx

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?