HCL.HR

Vrijeme je da se uozbiljimo: Thanos Rising

Erna Fučić 24.03.2019.   •   0 komentara


Kolektivno plačite dok vas Thanos nemilosrdno šamara iz centra blagovaonskog stola.

Marvel nas već bezbroj godina bez milosti šopa sa svojim superjunacima na velikom platnu; cikličnim pričama uspjeha i poraza, pobjede prijateljstva i ljubavi, a sve začinjeno s čudnom ekipom u tajicama… A mi smo se sada već doslovce predali ovoj mainstream hobotnici, pa halapljivo klikamo na najnoviji trailer Avengersa – hoće li ikada uspjeti savladati Thanosa??

Kako je Marvel sveprisutan, od kina pa sve do šalica, tako je bez problema uspio pronaći put i do kartona. U našem hobiju je ova popularna franšiza recimo zaživjela u formi deckbuider igara koje smo već i predstavili u članku  prije dvije godine , a radi se o Legendary: A Marvel Deck Building Game. Međutim, nedavno je na tržište došao novi naslov Thanos Rising: Avengers Infinity War, koji je donio pravo osvježenje za igre ove tematike. Poznati izdavač IP naslova USAopoly je uz pomoć dizajnera A. Wolfa prenio u igru svu napetost, osjećaj nemoći i konstantan život na rubu koje je film Avengers: Infinity War evocirao u vašoj biti.

Mr. Stark? I don’t feel so good…

Thanos Rising po mehanici i pravilima igre ne može biti jednostavniji. Ono što prvo upada u oko je glavni negativac koji vaš tim mora poraziti, a radi se – pogodili ste – o Thanosu, koji se ponosno ističe kao glomazna minijatura u centru stola. Glavni mehanizam cijele igre su setovi kockica – Thanos ima svoje dvije kockice sudbine, a vi možete na svom potezu dogurati i do pune šake kockica!

U ovoj kooperativnoj igri za dva do četiri igrača, svaki od vas će preuzeti lik i vještine nekog od poznatih heroja franšize: Capt. America, Dr. Strange, Gamora i Black Panther. Vaš uvjet za pobjedu je okupiti dovoljno snažan tim poznatih faca, kojim ćete natamburati određenu količinu Thanosovih zlikovaca (ovisno o težini igre), prije nego oni natamburaju vas; ili Thanos skupi svojih 6 Infinity Stonesa. Full tematski!

Igra ne sadržava jednu veliku ploču u klasičnom obliku, nego dva kružna područja na kojem se odvijaju akcije. Jedno od tih područja predstavlja Thanosovu rukavicu i šest Infinity Stonesa za skupiti. Drugo je zona na kojoj se odvija borba – heroji i zlikovci izlaze na njena 3 sektora, a Thanos se u centru okreće među njima.

Na početku vašeg poteza definirate u koji od tri sektora vaš tim izlazi, te bacate Thanosove zlokobne kocke – koje ni na jednoj svojoj stranici ne donose ništa dobro. Time se determinira na koji dio sektora će se Thanos okrenuti, te kojem će se Infinity Stoneu više približiti. Također, ovisno o Thanosovim kockama, vaš tim i heroji u napadnutom sektoru dobivaju određeni broj ozljeda, a i zlikovci se mogu aktivirati.

Zatim kreće vaša ofenziva na sektor. Uz pomoć vašeg tima imate određeni broj kocaka na raspolaganju, a ovisno o vašim herojima i njihovim jakim stranama, skupljate kockice različitih specijalnosti – neke su jače u magiji za Dr. Strangea, neke su jače u dijeljenju štete za Capt. Americu itd. Na vama i vašim suigračima je da se dogovorite o planu vašeg poteza, želite li se opskrbiti nekim novim herojem iz ovog sektora, ili je pak bolje da probate poraziti trenutnog zlikovca u njemu.

S obzirom da se sve svodi na sreću u bacanju kockica, pripazit ćete na vrline i mane svojeg tima, te koji set znakova pojedini heroji tj. zlikovci imaju na svojim kartama da bi si povećali vjerojatnost uspjeha u rezultatu kockica.

Može vam se dogoditi da imate nemoguće loše rezultate, pa vam tu ostatak suigrača može dolaziti u pomoć s prethodno osvojenim modificirajućim tokenima. Kroz potez možete koristiti rezultate kockica i za posebne vještine vaših heroja, smanjivanje ozljeda, reduciranje opasnosti da određeni Infinity Stonesi slete Thanosu na rukavicu itd. Kraj vašeg poteza može biti u velikoj pobjedi nad nekim zlikovcem, ili jednostavan damage control i prepuštanje štafete sljedećem suigraču da pokuša ugasiti vatru…

What did it cost? Everything…

Uopće nećemo skrivati činjenicu da je gameplay Thanos Rising nevjerojatno jednostavan – u igru se može ubaciti apsolutni novajlija koji zaluta s ulice i sigurno će poloviti pravila. Međutim, ono što je najbitnije, bilo tko iole zagrijan za Marvel Universe će definitivno zagristi u ovu napetu igru stalnog balansiranja između pobjede i poraza, iz runde u rundu. Dapače, od same prve prvcate akcije, kada vam Thanos opali prvu šamarčinu, vama i vašem timu će obraz briditi dok ćete stisnutih zuba pregovarati i vagati što učiniti – boriti se, popunjavati tim, oduzimati snagu Infinity Stonesima ili jednostavno odustati za taj potez.

Jasno je da Thanosova minijatura (teško ju je više zvati ‘mini’ uopće) u centru borbenog područja predstavlja svojevrsni kolekcionarski mamac za svakog geeka – može krasiti i igru i vašu policu, ali uvjereni smo da će oba ta posla odraditi izvanredno. Thanos vam izravno prijeti, zlikovci se nagomilavaju, vaši timovi u valovima podnose ogromne ozljede, a vi iznova proživljavate onu nemoć, jad i patnju iz kina dok ste bez daha pratili scene epskih borbi i Thanosovu neizmjernu snagu. Igra u vama evocira i onaj prkos, potrebu za pravdom i pobjedom dobrog, dok s vašim timom vješto balansirate po oštrom rubu između svjetla i mraka.

Thanos Rising će vam možda malo više oštetiti novčanik, ali iza te cijene se krije jaka kolekcionarska i tematska vrijednost za svakog fana. S obzirom da imate mogućnost namještanja težine igre, te je izdavač USAopoly poznat po izbacivanju ekspanzija, igra će vam uvijek biti nova i nemoguća za savladati. Sretno!

Zahvaljujemo dućanu Carta Magica što nam je ustupio igru za recenziju! Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti, te pogledajte i naš Instagram!

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?