HCL.HR

Call of Duty ima novu strategiju za marketinšku kampanju Black Opsa 4

Zoran Žalac 01.10.2018.   •   15 komentara   •   Zanimljivosti


Call of Duty se nije promijenio samo u pogledu sadržaja, već i u načinu na koji se igra promovira potencijalnoj publici.

Kad je Call of Duty: Black Ops 4 prošlog tjedna dobio zadnji trailer, 19 dana prije izlaska, rekao sam da nam preostaje jedino vidjeti još skupu TV reklamu za igru. Međutim, moguće je da se Activision ove godine odlučio za drugačiju marketinšku strategiju.

Moguće je da ste na društvenim mrežama i ostalim internetskim destinacijama primijetili pojačanu prisutnost Call of Dutyja, ali ono na što mislimo pod drugačijom marketinškom kampanjom odnosi se na seriju kratkih video uradaka pod heštegom #CODNATION.

Taktika je sljedeća – reklamu za novi Call of Duty ne radi sam Activision već zajednica igrača, odnosno istaknuti streameri i influenceri. Ako im je Activision nešto i platio za ove reklame, to nije ni približno onome što bi platili hollywoodskim glumcima poput Roberta Downeya JR., Jonaha Hilla i ostalim poznatim facama koje su ranije angažirali za promociju prijašnjih igara.

Nekima će ove reklame biti smiješne, nekima jadne, ali nekako mislimo da će Activision u marketinškom pogledu s njima ostvariti pun pogodak – barem među mlađim igračima koji su im očito ciljana publika za ovaj naslov, iako to javno ne smiju priznati jer je CoD: Black Ops 4 klasificiran kao naslov za punoljetne osobe.

Komentari (15)

  • Agent

    01.10.2018 - 19:04

    WTF?

  • Kasti

    01.10.2018 - 19:14

    Ajde streameri, ali influenceri…. Wtf… I npr… Koja je klasifikacijska razlika izmedju streamera i influencera

    • snooker

      @Kasti, 01.10.2018 - 21:06

      njesra i jedno i drugo

    • Snoozly

      @Kasti, 01.10.2018 - 21:22

      Streamer je ujedno i influencer, ali nije svaki influencer streamer

    • TypicalHog

      @Kasti, 02.10.2018 - 00:52

      Influenceri ne moraju biti streameri. Neki Youtuberi npr. uopće ne streamaju live.

  • Negan

    01.10.2018 - 19:43

    Znači moguće je proizvod bolje orijentirat klincima nego što to Fortnite radi.

  • Dajsikeks

    01.10.2018 - 21:20

    Ono kad žele biti cool i smiješni ali su zapravo obrnuto

  • GAMEmaher

    01.10.2018 - 22:39

    Ovo ne da ne uzimam neg me uopće nit interesira. Bez story to mi je ko fortnite koji je bolje skinut a besplatan

    • TypicalHog

      @GAMEmaher, 02.10.2018 - 00:55

      Meni su najbolje igre koje nemaju story, ili one koje kad odigram singleplayer nastavim igrat multiplayer i na njega utrošim na stotine sati i steknem iskustava kojih ću se godinama sjećat.

    • GAMEmaher

      @TypicalHog, 02.10.2018 - 17:13

      Kako ti može biti gušt da igra nema story? Meni je to i kao poduži večernji akcijski film uz dodatak onlinea 🙂 Doduše…igram prvi star wars battlefront koji je bez storya i vrhunska mi zabava samo više nema ljudi na dlc-ima… šteta. Djelio ih EA i besplatno al opet nula bodova…

    • TypicalHog

      @GAMEmaher, 02.10.2018 - 22:10

      Neznam, jednostavno volim igre koje nemaju neku linearnu radnju zato jer u njima mogu doživit svoj story kroz razne događaje, upoznavanja i u njima radim što želim, nrp. U Squad-u prepješačim kilometre iza brda uz pratnju svog squad-a kako bi flankali neprijatelje https://i.imgur.com/3lyVR8u.png, u PUBG-u često imam neku dobru igru za pamćenje, prijeđemo cijelu mapu i natrag imamo na putu problema s autom, nestane goriva pa moramo uzet mini-bus od nekih tamo likova u gradu, pa se dogovaramo kad je najbolji trenutak za paljbu itd… razvijamo svoju taktiku. Ili igram duo sa nekim likom i svaki put čekamo da se zatvori krug, a mi smo u njemu, dok na kraju nije ispalo da se je zatvorio ravno na nama. Isto tako pamtim na desetke ovakovih trenutaka lol Rust – moj tim ja gradimo bazu pa se po noći šuljamo i tražimo mjesto na koje ćemo prenjet stvari zato jer su nam neki salty likovi najavili raid. Pa onda gledamo kako trože eksploziv na praznu bazu, dogovaramo protunapad, pa dok se bave time ja im napravim ovo od baze… Arma III – kad sam je odmah počeo igrat ušao sam u neki server sa custom scenariom koji priređuje Zeus (neovisni igrač), bila je noć imali smo puške sa laserima, nisam znao ništa, nisam imao ni mikrofon tada, pratio sam ostatak postrojebe, vozili smo se helikopterom koji nas je ispustio na nekoj udaljenoj lokaciji na Altisu (koji postoji u pravom svijetu btw – woah) i onda smo čekali neki konvoj pa smo se podijelili i napali… Ovo su samo neke od stotina situacija koje mi padaju na pamet kroz tisuće sati igre. Bezveze mi je kupit igru, odigrat 20 sati i to je to, volim igre koje i nakon 300 sati nude nove i nikad proživljene trenutke, u kojima mogu srest nove ljude… Vrlo sam velik obožavatelj igara u razvoju, te su mi najdraže.

    • GAMEmaher

      @TypicalHog, 02.10.2018 - 22:14

      Sve stoji što si napisao…ima u tome izazova i uvijek noviteta. Najviše treba i vremena jer je toliko puno igara a ne može se sve isprobati. Al glede storyja ti spomenen samo jednu igru od… Last of Us npr… 30 sati zajedno sa dlc i više postavki od laganog prema teško za prolazit iznova. Story vrhunski. Ima i zabavan online. Recimo uz PUBG i slične dođe super i takve promjene malo odigrat…

    • TypicalHog

      @GAMEmaher, 02.10.2018 - 22:54

      Ma nisam ja protiv takovih igara, samo su mi draže ove druge. A nisam ni u poziciji da svakih mjesec dana kupujem novu igru. Inače mi se je jako svidio Until Dawn (pogledao kompletnu igru na Twitchu i Youtube-u 2 puta), Uncharted 4 (nemam PS4 ali sam gledao), GTA V kampanja… Za The Last of Us sam puno toga čuo, nažalost nisam niti igrao niti pogledao, baš bih mogao kad nađem vremena. Morao bih i Assassin’s Creed Origins odigrat. Inače ono gore što sam napisao je bilo, onako, 1% stvari koje sam doživio u tim igrama, ono što mi je na pamet palo.

  • Artyom

    01.10.2018 - 23:13

    Koja vrpa đubreta pa to nije za vjerovat! Valda tulavi Ameri ovo puše, neznam! Streameri zvjezde…Influenceri??? WTF! Internet je otišu u pi*du materinu…

    • BoneDigger

      @Artyom, 16.10.2018 - 07:40

      Polit benzinom i zapalit ?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?