HCL.HR

Crysis Remastered je ekskluzivan za Epic Games Store

Zoran Žalac 22.08.2020.   •   48 komentara   •   Industrija videoigara


Od PC ekskluzive do ekskluzive na jednom od PC dućana – Crysis Remastered je još jedna igra za koju će korisnici Steama ostati zakinuti.

Kad ne ratuju protiv Applea, u Epic Gamesu rade na dogovaranju privremenih ekskluzivnosti za nove igre. I dok Valve mirno spava, u skorije vrijeme na Steamu nećemo igrati Tony Hawk’s Pro Skater 1+2, Hitmana 3, Godfall, Assassin’s Creed Valhallu… Lista Epicovih privremenih ekskluziva raste iz tjedna u tjedan, a sada smo doznali da im se priključio i Crysis Remastered.

Pomalo je to ironično, s obzirom da je originalni Crysis bio ekskluzivan za PC platformu. Tada još nije bilo tri tisuće različitih trgovina i klijenata za pokretanje igara na PC-u, a sada kad ih ima igrač opet nema izbor dalje od onoga hoće li igru nabaviti ili neće.

Štoviše, nema čak ni potvrde da je Crysis Remaster privremena ekskluziva za EGS. Najčešće se te “ekskluzive” na Steamu pojave nakon nekih godinu dana, no postoje i iznimke. Primjerice, kooperativna pucačina World War Z i dalje je dostupna jedino na Epic Gamesu. A ako se pitate koja je poveznica između World War Z-a i Crysis Remastereda, ona je u developeru – obje igre razvio je Saber Interactive.

Ono što je posebno interesantno u cijeloj ovoj priči jest da je izdavač igre Crytek, tvrtka koja se prije nekoliko godina žustro borila s Epic Gamesom i njihovim Unreal Engineom. S obzirom da se Crysis Remastered temelji na najnovijoj verziji pokretača CryEngine, ova ekskluzivnost ne donosi im još nižu stopu provizije na Epic Games Storeu (rezerviranu za igre na Unreal Engineu). No, vjerojatno se radi o nekom dobivenom iznosu – nepoznato je kolikom. Čisto za kontekst, jednogodišnja ekskluzivnost igre Control bila je plaćena 15 milijuna eura.

Označeno sa:

Komentari (48)

  • KhorneFlake

    22.08.2020 - 16:05

    EPIC ekskluziva, o maj gad, šta ću sad. A ček, ovu nisam ni planirao kupiti, nema veze.

    • Dr.Gamer

      @KhorneFlake, 22.08.2020 - 22:42

      Mislim da sve ovde pa i mene zaboli kurč*na da li ćeš je ti kupiti

  • trulex

    22.08.2020 - 16:13

    Kako nas je EPIC epski navukao aaa. Dao nam free igre, privuko nas, izreklamirali smo ga svi i djelili linkove gdje je kad koja free igra, sad epic na svakom ćošku, e sad je došlo njihovo vrijeme dominacije tio ti to il ne, čak do te mjere da poklope i jedan Steam. Ne kažem Steam da je manje vrijedan, već idu do te mjere da plaćaju developere za pravljenje igara.

  • XLBanana

    22.08.2020 - 16:25

    Opet eskluziva za Epic? Hah, koga briga, ne bih ga ni uzeo

  • Filter

    22.08.2020 - 17:32

    Ne razumijem zbog čega toliki hejt na Epic..?

    • bornfrompain1993

      @Filter, 22.08.2020 - 18:00

      Zato sto nemaju nista pametnije za raditi u zivotu nego hejtat Epic. 90% njih su Valvovi fanboyevi koji zive u maminom podrumu.

    • Robotz

      @bornfrompain1993, 22.08.2020 - 18:32

      Ne mego jer glupani poput tebe ne mogu da shvate da ovo nije dobro za igrace jer gubis SLOBODU izbora,koliko hebeno to moze biti tesko da shvatis ?
      Mislis da Steam nije mogao isto da napravi godinama prije ovih jadnika sa Epic storea ? naravno da jeste ali je izabrao kvalitetu i uslugu a ne monopol i placanje devsima da bi bilo na na njihovome launcheru.
      Sada razguli igrati Fortnite sa ostalom djecicom.

      Bornfrompain rofl tipicni edge lord emo nickname za djecacaka od 13 godina koji proziva druge djecom i da zive u podrumima.

    • bornfrompain1993

      @Robotz, 22.08.2020 - 19:06

      Gubis “slobodu” jer se novi launcher pokusava probiti na trziste tako sto radi ekskluzive za njihov store? Kolika pahuljica trebas biti da ti je tesko instalirati 1 launcher za nekoliko igara koje igras. Steam kada je pocinjao nije imao toliku konkurenciju kakvu sada ima Epic. 2003 nisi imao ovoliko launchera koliko ih imas danas. Da epic ne dijeli free igre i da nema ekskluzive nitko ne bi cuo za njega. Bitno da je tebe to povrijedilo i da je unistilo tvoj online zivot. Odrasti

    • vragec25cro

      @Robotz, 22.08.2020 - 19:44

      Kako gubiš slobodu,ako imaš više izbora?(nije sad da moraš kupiti konzolu za 240-300$ da igraš)Evo navršio neki dan 35godina i igram Fortnite i živim u vlastitoj kući(malo tko to može reći u Hr), a najviše ga igram s mladim burazom.Trenutno imam i koristim po želji(kako mi volja za koju igru)battlenet,epic,origin,rockstar,steam,uplay i Xbox launcher.

    • Robotz

      @bornfrompain1993, 22.08.2020 - 18:33

      Ne nego jer glupani poput tebe ne mogu da shvate da ovo nije dobro za igrace jer gubis SLOBODU izbora,koliko to moze biti tesko da shvatis ?
      Mislis da Steam nije mogao isto da napravi godinama prije ovih jadnika sa Epic storea ? naravno da jeste ali je izabrao kvalitetu i uslugu a ne monopol i placanje devsima da bi bilo na na njihovome launcheru.
      Sada razguli igrati Fortnite sa ostalom djecicom.

      Bornfrompain rofl tipicni edge lord emo nickname za djecacaka od 13 godina koji proziva druge djecom i da zive u podrumima.

    • Ducktective

      @Robotz, 22.08.2020 - 19:31

      Nazivanje ljudi “glupanima” čisto iz toga što imaju drugu perspektivu pogleda po određenoj tematici je zatucano i nepismeno. Što se tiče “slobode izbora” o kojoj tako “mnogo” znaš stari, ne gubi se. Imaš izbor da kupiš ili ne. Količina frustracija radi ovakvih vijesti koja je vidljiva kod tebe je zabrinjavajuća, molim da za svoje dobro ili posjetiš ljekara ili pročitaš knjigu povremeno,odeš na pecanje stari. No hard feelings…

    • Arthur

      @Robotz, 24.08.2020 - 17:06

      Ne volim ni ja epic da odmah kažem. Ali nije ovdje ništa nepošteno ni ilegalno. Privukli su nas s masom free naslova i odličnim popustima. Što si očekivao, da će nastaviti dijeliti a da neće nešto ovakvo izvesti. Sada kada su privukli kupce sada dolazi na naplatu. Odlični novi naslovi ne dolaze na steam nego na epic. A sloboda izbora nema ništa s ovim. Moje je pravo i izbor hoću li preći na epic ili ostati na steamu. Ako me volja mogu prijeći na mobile gaming i igrati clash of clans i candy crush sagu. Upravo zato što je moje pravo izbora što ću igrati ili koni film i seriju ću gledati. A to što si nazvao ovo gubljenjem slobode nema smisla. To što netko ima bolju ponudu i daje free content na svojoj platformi nije gubljenje slobode nego bolja ponuda. Ali opet ponavljam ne volim epic zbog ovoga što je na podmukao način došao do ovoga ali trebalo je pretpostaviti da će doći do toga s obzirom koliko su igara dali free. Mene epic uopće ne interesira jer sam ima godinu prešao na ps4 upravo zbog toga što mi treba toliko platformi na računalu jer svi gone svoje, a ovako imam konzolu i ne trebam skidati epic, uplay, origin…

    • Cros80

      @bornfrompain1993, 22.08.2020 - 19:00

      Zato jer nam se neda imati za svaku igru poseban pokretac iste (a steam je prvi). I milijun cpu procesa u pozadini zbog istih. I 100 puta se logirati da bi nesto zaigrali. A exklusiva na jednoj plaftormi pa se nakon godinu dve na drugoj plaftormi igra prodaje po istoj cijeni kao da je jucer izasla. – zato to i rade i jos dobiju 15milijuna. Na podu sam se skrcio i placem…

    • XLBanana

      @bornfrompain1993, 22.08.2020 - 19:20

      Ne razumem o čemu ti pričaš? Niko ne mrzi epic ali svi kažu ono što je realno a to je da je steam bolja prodavnica. Ne mislim bolja po cenama, ali samo ću ti reći da je epic skoro uveo anchimente. Mislim da je to dovoljno. Steam je objektivno bolji, imaš mnogo mnogo više informacija i opcija.

    • Dick Johnson

      @Filter, 22.08.2020 - 18:50

      Zato jer krajnji korisnik nema nikakve benefite, samo dodatna sranja.

    • GTA222

      @Dick Johnson, 22.08.2020 - 20:11

      E upravo to, jedini benefit su im te free igre što dijele svaki tjedan osim toga ništa.

    • marjanovicut

      @GTA222, 22.08.2020 - 20:30

      Koji je benefit steam-a, to što ne možeš da dodaš prijatelja ako im ne trpaš novac u džepove konstantno? Makar potrošio i milion evra pre toga? Ili to što moraš plaćati VPN da bi dobio cene kakve su na drugim lokacijama u svetu jer nisi isto cenjen od strane Valvea?

    • Dick Johnson

      @marjanovicut, 22.08.2020 - 21:22

      Whatabout…..

    • GTA222

      @marjanovicut, 23.08.2020 - 01:04

      A kao na Epicu imam normalne cijene? Ovo za dodavanje frendova doslovno ako jednom godišnje problem potrošit 5€ na Steamu ja ne znam šta da kažem.

    • marjanovicut

      @GTA222, 23.08.2020 - 02:27

      Ma ako sam jednom ispunio uslov, do kraja zivota ne smeju da mi traze opet isti uslov. Imas problem jer mislis da je meni do EPIC-a, meni je do toga da steam izgubi monopol. Bas zbog monopola su uveli te sramote da u 21. veku moras da im punis dzepove pod izgovorom “tO jE zBoG BoTovAnJa” zasto onda spotify, origin ostale aplikacije nemaju to? I preko njih mozes spamovati ostale ljude? To sto imas 500-1000-5000 igara na stimu pa ti je krivo mene apsolutno briga. Radije cu dati EA-u novac za inovativnu pretplatu preko koje mogu da igram 150 AAA. A pravo lice EPIC-a ce se videti kad i ako steknu monopol, nije iskljuceno da budu jos veca bagra od Valvea, ali budimo realni, retko ko to moze. A da kazes da je EPIC najgori launcher pored Uplaya na koji moras resetovati lozinku svaki dan jer se ubaguje ili Blizzardovog launchera gde svakog dana skidas 90 gigabajta igre ako zelis da je igras je sramotno.

    • GTA222

      @marjanovicut, 23.08.2020 - 10:10

      Ali ima jedan problem, Steam nije monopol, izdavači su sami dolazili na Steam nije ih Valve tjerao na to, dok Epic radi obratno i Epic pokušava stvorit monopol.

    • macgyver

      @GTA222, 23.08.2020 - 12:51

      Da, Epic razbijači s baseball palicama dođu izdavacu i prisile ga da izda epic ekskluzivu (smajli koji koluce očima).
      Epic ponudi novce za ekskluzivu, izdavac prihvati. Ako hoćeš biti dosljedan, bojkotiraj te izdavače i nemoj kupit njihovu igru ni poslije kad vise ne bude epic ekskluziva

    • macgyver

      @GTA222, 23.08.2020 - 12:46

      Lol, jel bi isto rekao “nije problem” da epic ima neku uslugu koju treba godišnje platit 5 eura?

    • almoustevil665

      @macgyver, 23.08.2020 - 19:19

      Čekaj ja sam mislio da to samo jednom moraš da potrošiš? Znači mora svake godine? A koliko se sećam pre je bio i limit koliko prijatelja možeš imati u zavisnosti koji ti je level naloga. Veoma user frendly. To da radi Epic ovi steam fanboys bi plakali

    • macgyver

      @almoustevil665, 23.08.2020 - 19:24

      Iskreno, ne znam, ne koristim tu “uslugu” ali sam po prijašnjim postovoma razumio da moraš svake godine

    • almoustevil665

      @macgyver, 24.08.2020 - 00:12

      Pa šta onda komentarišeš kada ne koristiš. Ja kada sam pravio nalog toga nije bilo pre jedno 7-8 godina

    • mg

      @almoustevil665, 23.08.2020 - 20:55

      Steam user frendly ne prihvaćam zahtjev za prijateljstvo ispod levela 100:)
      Epic će imati podizanje levele od achievements… ne kao steam da uzima novac od korisnika, da bi se osjećali bitniji sa većim levelom.

    • almoustevil665

      @mg, 24.08.2020 - 00:11

      Pa da zato njima i smeta epic,njima je steam kao neki virtuelni penis pa se mere

    • zeljo024

      @Filter, 23.08.2020 - 01:43

      Apsolutno bezvezno stanje uma, sto vise pokretaca igara to manje nasih para ide njima a vise onima koji prave igre.
      Logicno je valjda da i igraci imaju koristi ako se vecina novca slije u dzepove devlopera a ne trgovaca.
      Ali svet je takav kakav je, kako ima onih koji dignu ruku na sebe tako ima i onih koji ne vole da nesto ide u njihovu korist.

    • GTA222

      @zeljo024, 24.08.2020 - 11:31

      Misliš u džepove izdavača? Jer developer ako je neka firma a na Indie studio uvijek plaćen unaprijed. Mislite da ljudi rade za džabe?

    • zeljo024

      @GTA222, 27.08.2020 - 22:44

      Ne u dzepove izdavaca vec onih koje prave igru, developeri prave igre.

  • zlakob

    22.08.2020 - 17:56

    15 mil € za Control da bude god dana ekskluziva… jbte led.. nemoras ni dovrsavat igru poberes dovoljno para.. ja neznam ko je tu lud..

  • Ducktective

    22.08.2020 - 19:34

    Ne kužim uopće raspravu Steam vs Epic. Trenutno tu nema i ne može biti dileme još dugo vremena. Steam je tata za digitalnu distribuciju igara. S druge strane Epic ima par dobrih poslovnih poteza, uzimaju jednu po jednu igru kao ekskluzivu za svoj store. Ljudima kojima je “sloboda izbora” argument za pljuvanje po Epicu, zaboravili su da slobodno mogu NE KUPITI igru i problem riješen.

    • marjanovicut

      @Ducktective, 22.08.2020 - 20:40

      Bukvalno, cak stavise jedino Origin od izvikanog EA je zapravo ponudio neke pogodnosti tipa 4 evra mesecna pretplata i pristup svim igrama u vault-u, dok epic osim deljenja free igara i nema neku pogodnost, kao i steam. Vole ljudi da je to sto oni koriste najbolje i da nista drugo nije dobro, tako su nauceni.

    • vragec25cro

      @marjanovicut, 23.08.2020 - 15:15

      uplay i xbox(za pc) nisu ponudili sličnu opciju? 😉

    • marjanovicut

      @vragec25cro, 23.08.2020 - 16:52

      Jesu, 5 godina kasnije od origina i 3x skuplje koliko vidim.

    • vragec25cro

      @marjanovicut, 23.08.2020 - 17:07

      Ako se dobro sjećam original je imao 2 cijene za dvije usluge(ako to nisu promijenili),a uplay nisam još probao.Za Xbox game pass(za pc)cijenu ne znam jer cijelo vrijeme koristim xgp ultimate 3 u 1.(13euri)

  • bunda3745

    22.08.2020 - 21:54

    Dobra stara vremena bez pustih game storeova i lunchera…kupis igru, instaliras, BEZ interneta i igras. Gg

  • bunda3745

    22.08.2020 - 22:05

    Svì vi kojima je muka instalirat Epic Games… prava muka je bila nekoc davno instalirat Vistu (sto je znacilo kupit jos gigu RAMa) da se Crysis pokrene preko directXa 10 i igra na boljim postavkama. Ej pazi WINDOWS VISTA.

    • Rogue Stallion

      @bunda3745, 23.08.2020 - 17:47

      Nije im muka jer su lijeni, nego im se na sviđa epic.

  • delight353

    22.08.2020 - 23:17

    Ako se sada ne userem od ovih komentara protiv Epica. Jbt, dode mi da stvarno vise ne dolazim na HCL…

    • zeljo024

      @delight353, 23.08.2020 - 01:49

      Evo ja sam se iskreno poceo pitati da redakcija cak podrzava ovu bezveznu raspravu na sajtu, bitna je posecenost pa i po cenu gomile kancerogenih komentara 🙁

    • marjanovicut

      @zeljo024, 23.08.2020 - 02:32

      Tbh ovo gore je zdrava rasprava. Uostalom tome i sluzi sajt/forum. Niko nikog gore ne vredja, ne provocira, a sam sam popio mjut pre par godina kada su bile toksicne raspravke pa sam siguran da redakcija svoj posao radi dobro.

    • Duanador

      @marjanovicut, 23.08.2020 - 13:20

      Kako ne vrijeđa? Čovjek je doslovno nazvao glupanima sviju koji koriste Epic store. U jednom komentaru uvrijedio vjerojatno pola korisnika HCL. HR stranice.

    • marjanovicut

      @Duanador, 23.08.2020 - 13:45

      To mi je promaklo, vidim sad nazalost.

  • Filip 1

    23.08.2020 - 03:14

    Gabe Newell has left the chat. G man ga zamrzo i drzi ga za kasnije kad bude trebao

  • so_random

    24.08.2020 - 18:06

    Go Epic store u ovih godinu dana podjelili hrpu AAA naslova ljudima a steam koristim od pocetka valjda nisam dobio kurca od njih.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?