HCL.HR

Crytek tuži tvorce Star Citizena

Zoran Žalac 14.12.2017.   •   16 komentara


Na pomolu je nova sudska trakavica između Cryteka i Cloud Imperium Gamesa zbog navodnog kršenja ugovora pri razvoju Star Citizena.

star-citizen-ac-3

Projekt zvan Star Citizen duga je i zamršena priča, a taman kad ste pomislili da ne može kompliciranije, došlo je do spora između tvoraca igre i firme koja im je ustupila pokretač za nju. Naime, Crytek je podigao sudsku tužbu protiv Cloud Imperium Gamesa zbog navodne povrede sklopljenog ugovora o razvoju Star Citizena. Dotična je igra isprva rađena na CryEngine pokretaču i dogovor je bio da će ga promovirati kroz različite materijale. Kad god bismo vidjeli neki screenshot ili video iz igre, često se zbog toga isticalo da ju pokreće CryEngine.

Međutim, Star Citizen se više ne temelji na CryEngineu nego na Amazonovom Lumberyard pokretaču, a Cloud Imperium Games je potiho krenuo uklanjati sve znakove da je igra ikada koristila CryEngine. S obzirom da im je taj pokretač ustupljen po “povoljnoj tarifi” baš radi dogovorenog promoviranja, Cryteku se takav potez nije svidio te će na sudu tražiti pravdu u obliku novčane odštete.

No, spor je zamršen iz više razloga. Crytek se tuži i na to što je Cloud Imperium od Star Citizena odlučio napraviti dvije igre (singleplayer kampanja Squadron 42 prodavat će se zasebno), a ugovorom je bilo definirano da se CryEngine ishoduje samo za razvoj jedne igre. Nadalje, Lumberyard pokretač koji Star Citizen trenutno koristi dijelom se temelji upravo na CryEngineu. A da stvari budu još zamršenije, ugovor je sklapalo nekoliko bivših zaposlenika Cryteka koji su napustili firmu i pridružili se Cloud Imperiumu.

Tvorci Star Citizena tvrde kako Crytek nema osnove za sudsku tužbu te najavljuje da će se braniti kako bi istina izašla na vidjelo. Kako će to utjecati na razvoj same igre, koja je ionako rekorder po odgađanju obećanja, ostaje nam za vidjeti.

Označeno sa:

Komentari (16)

  • delight353

    14.12.2017 - 11:46

    Nikada nista nece biti od tog Star Citizena. Mislim da je, ako nista drugo, taj projekat dobra odskocna daska za ljude koji na bilo koji nacin sudjeluju u njegovom razvoju. Ova tuzba me ne iznenaduje. Zar Crytek ionako vec nije u banani, pa se love za bilo kakve novce na bilo koji nacin?

  • baDarmageddoN

    14.12.2017 - 12:10

    Ahahahahahaha. Genijalno

  • phoda

    14.12.2017 - 13:13

    Sta nisu sklopili ugovor ZA CRYENGINE sa Crytekom, ako je CryEngine prodan onda valjda i ugovori vezani uz CryEngine tako da Crytek nema veze s njima vise, svejedno, ako CryEngine vise ne postoji sta ces ga promovirat?

    • zolee

      @phoda, 14.12.2017 - 14:21

      nije prodan, odakle ti to?

    • phoda

      @zolee, 15.12.2017 - 00:02

      Ne ne, moja greska, davno sam bio cito da amazon izdaje lumberyard kao nastavak cryenginea a cryengine nece imat nove inacice ili tako nesto ali vidim da su samo kupili source kod ili tako neke šeme a cryengine se updatea i dalje.

  • SanKa

    14.12.2017 - 13:40

    star citizen je najveća prevara u povijesti. treba tužiti te debile koji su se masno obogatili,a igra još uvijek nije ni u beta fazi. moneygrabbing smeće

    • matyX6

      @SanKa, 14.12.2017 - 14:53

      Ili treba prestat kupovat nedovršene igre?

    • SanKa

      @matyX6, 14.12.2017 - 16:48

      to se svakako slažem

    • Sackboy

      @SanKa, 14.12.2017 - 17:30

      Zašto prijevara? Pa nisu rekli da je igra gotova kao NMS. Treba se smijati ljudima koji plaćaju da budu beta testeri, nekada su firme to plaćale ljudima…

    • phoda

      @Sackboy, 15.12.2017 - 00:04

      neznam meni se od pocetka star citizen cinio ko prevara, mislim takve ambicije za indie igru i onda jos ubacuju stalno neke nove featurse a igra ni u beti, nedavno zemlju prodavali. sve u svemu ovo ce zavrsit gore nego NMS

  • St0rm

    14.12.2017 - 15:07

    PlakanjeTek je propalo i sad traze svaku kunu iz svakog kutka. smjesno

    • BoneDigger

      @St0rm, 14.12.2017 - 15:24

      Zasto uvijek netko mora biti sa tim jadnim argumentom? Kao da je bitna njihova financijska situacija, ako su ljudi u pravu onda su u pravu bez obzira na dojam koji daju o svojoj firmi. Sto da Rockstar tuzi nekoga, sto bi onda rekao?

    • baDarmageddoN

      @BoneDigger, 14.12.2017 - 15:26

      I to je istina.

    • St0rm

      @BoneDigger, 14.12.2017 - 20:05

      Gle je ekipa salty, ja sam sto posto siguran da je sve to samo pokusaj cryteka da se piggy backa malo za besplatnu reklamu, i da bitna je financijska situacije firme ako propada kako mislis nije bitno, da se ti boris za kruh sta nebi se borio gdje bi stigao ili mi hoces reci da bi mucao i stajao sa strane gladan? Nah, to sta mislis da je pravda pravda slazem se s tobom i da nebi trebalo bit bitno tko ima para, ali je bitno u ovom slucaju. Cak i s Far Cryom nemaju nikakve veze vise jer su prodali licencu Ubisoftu ( opet slicna je situacija bila i nisu imali para i propadali su da bi bili iznad vode)

      2007 su publishali Crysis i krenulo je sve super, i onda su debili napravili ogroman expansion u ukraini s velikim studijom, drugim rijecima kako su brzo postali popularni tako su resurse potrosili na gluposti umjesto da su radili dalje igre i devolapali stvari.

      krenuli su radit CryEngine ali je bilo prekasno jer unreal 3 je izasao i 80% marketa ga je koristilo, pa su spustali cijene licence i radili svakakva sranja da se vrate u industriju.
      Onda je Star Citizena dosao i rekao evo mi cemo na vasem enginu nesto napravit..
      Oni im nisu previse pomogli u razvijanju novih tehnologija za Star Citizena a oni cijelo vrijeme pokusavaju napravit nesto sto je jako tesko za napravit zato im i treba toliko vremena i naravno da su ovi odlucili se prebacit na druge novije tehnologije. Sto je ostavilo crytek u prasini iza.

      A o Crytek Black Seau necu nit pricati, studio kupljen s strane Cryteka koji je razvijao mobu 6 godina… koja super investicija.

      Toga ima masu, malo si googlaj Bone Diggeru.

      Da generalno nije bitno tko ima para a tko ne, pravda je pravda. Ali mislim da Crytek malo je ljubomoran, u teskoj su situaciji i bore se svaku kunu dobit. Ja sam vise nego siguran da im to nece proci nit blizu i da Star Citizena ima dovoljno antiargumenata.

      Moje isprike na typo, tipkam na mob hodajuci.

    • Slim1992

      @St0rm, 14.12.2017 - 23:08

      Ne tipkaj hodajuci…ne daj Boze da te auto pokupi pa belaj. Sta bi mi bez tebe xD

    • Slim1992

      @St0rm, 14.12.2017 - 18:43

      Jesi smijesan, nema sta!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?