HCL.HR

FIFA 23 Career mod uvodi role-playing elemente: igrači mogu kupovati aute, bicikle…

Zoran Žalac 01.08.2022.   •   18 komentara


EA Sports je predstavio novitete u Career modu koje će donijeti FIFA 23. Najviše novosti vidjet će oni koji vole voditi karijeru vlastitog nogometaša.

Career Mode u FIFA igrama obično nam djeluje kao zadnja rupa na svirali EA Sportsa. Vjerojatno će i ove godine biti tako, ali su ovoga puta malo ranije otkrili što nas čeka kod virtualnih karijera. Pa idemo redom.

Najveći novitet veže se uz igranje karijere s vlastitim nogometašem. Tu se uvodi potpuno novi sustav osobnosti nogometaša, koji se razvija tijekom karijere i doprinosi mogućnostima igrača. Postojat će tri tipa osobnosti: Maverick, Virtuoso i Heartbeat.

  • Maverick je oportunist, tip igrača koji se oslanja na vlastitu intuiciju i ganja individualnu slavu
  • Virtuoso je spontani tip koji cilja na inteligentno korištenje svojih snaga
  • Heartbeat je timski igrač koji pazi na svoj ugled izvan terena i želi biti primjer drugima

Svaki tip osobnosti donosi različita poboljšanja za vještine samog igrača. Način na koji utječemo na osobnost nogometaša je na terenu – npr. koliko često smo nesebični, ali i izvan terena, npr. kako trošimo zarađeni novac. Uvode se tako elementi donošenja odluka i ulaganja. Primjerice, ako ste imali lošu utakmicu možete se ispričati fanovima, odbiti kritiku i sl., a svaka od tih odluka donosi bodove za određeni tip osobnosti.

Kod ulaganja ćemo moći osnovati vlastiti esport tim, razviti mobilnu aplikaciju, pokrenuti brendiranu liniju odjeće i sl. Svako ulaganje ima svoj mogućnost povrata novca, ali i gubitka – npr. ako ulažete u riskantne pothvate, možete izgubiti novac.

Na osobnoj razini također možete šopingirati: kupovati kravate, odijela, automobile, bicikle, itd. I svaka kupnja tu donosi određene bodove za tip osobnosti koji poboljšava neke karakteristike na terenu.

Ovaj je sustav dodatak već postojećem sustavu razvijanja igrača kroz atribute, nije tu da ga zamijeni. Osobnost će isto tako biti fluidna, što znači da ne morate cijelu karijeru biti jednakog ponašanja. Sustav nije tu da vas kažnjava za određeno ponašanje, nego samo da nagrađuje različita ponašanja različitim nagradama.

Doduše, ovaj sustav osobnosti vrijedi samo za karijeru nogometaša – ne i za karijeru menadžera, čini se.

Nadalje, uvodi se novi način igranja karijere – Playable Highlights. Ovo su igrivi sažeci utakmice – dakle, ne da vam se igrati punu utakmicu nego uskačete samo kad je najzanimljivije – npr. ne morate graditi cijeli napad nego možete uskočiti u igru kad vam je tim pred šesnaestercom, odraditi akciju, vratiti se u meni i tako ponovo kad dođe sljedeća prilika. Iz EA Sportsa kažu da je ova opcija tu za one koji karijeru žele igrati brže, a nemaju vremena za igranje cijelih utakmica.

U karijeru se uvode novi sustav menija koji bi trebao biti brži i pregledniji. No, cijela je stvar i dalje u dizajnu menija kakve FIFA koristi već godinama, tako da ne očekujte neku drastičnu promjenu. Jednostavno imate pet kategorija koje listate R i L tipkama, a u svakoj na dnu imate jasnije poredane naredbe i prečace. Na primjer, kad odete na kategoriju ured, više ne vidite pet stvari odjednom, nego kalendar, financije, lista poslova i sl. imaju svoje zasebne ekrane.

U karijeri će se od sada moći vidjeti puno više animacija – ako igrate karijeru s vlastitim nogometašem. Takozvani dinamični momenti prikazivat će različite događaje – npr. kad promijenite klub vidjet ćete da vas publika dočekuje i traži autograme, upoznat ćete trenere, komunicirati sa suigračima u teretani i sl.  Doduše, prezentacijski će to i dalje biti nijemi film, tj. likovi neće biti ozvučeni.

Kod transfera se uvodi evaluacija nakon obavljenog posla. Primjerice, kad kupite ili prodate nekog nogometaša, dobit ćete ocjenu koja vam govori koliko ste dobro odradili taj posao s financijske strane – jeste li mogli proći bolje i sl.

Naposljetku, uvode se autentični menadžeri/treneri. To znači da sada više nećete morati kreirati vlastitog menadžera nego ćete moći koristiti unaprijed definirane – Pepa, Tuchela, Ancelottija, Kloppa i ostalu gardu. Neće to biti samo vizualni modeli, tj. neće se dogoditi da Klopp otkrije svog blizanca – ako ga odaberete i postavite u svoj klub, onda on neće voditi tim koji vodi u stvarnosti. No, ako ne želite koristiti njihove modele, moći ćete i dalje kreirati vlastitog menadžera.

Komentari (18)

  • Vujo777

    01.08.2022 - 18:20

    Ništa spešl, po meni i dalje master liga iz pesa je bolje

    • SPGamerAzrael

      @Vujo777, 02.08.2022 - 11:51

      Fifa dlc Dinamo: udaris dijete u ZG samo platis odvjetnike, sud i malo politicarima, te picis dalje karijeru…. No kako sam cuo iz izvora ako nisi skupio dovoljno para za tu opciju bit ce moguce kupit preko mikrotransakcija. I meni PES vise odgovorao i uvijek sam krecao iz trece lige.

  • Medig

    01.08.2022 - 18:34

    odlicno
    opet pokopali pes

    • Zoran Žalac

      @Medig, 01.08.2022 - 18:56

      Krivo si napisao prekopirali 😀

    • Medig

      @Zoran Žalac, 01.08.2022 - 19:52

      uf da kopiraju pes bi propali
      fifa nije nesto ali pes je uzas uzasa

    • Zoran Žalac

      @Medig, 01.08.2022 - 20:52

      A to je, ali dio ovih stvari je bio prisutan u PES-u još prije, tipa autentični menadžeri, ove cutscene u master ligi …

    • Tony Ghost 1811

      @Zoran Žalac, 01.08.2022 - 21:56

      Odakle bi on to znao? On je upoznao igre od fife 18.

    • PppPP

      @Zoran Žalac, 02.08.2022 - 06:26

      Pokopali su pes i bez ovih novosti 😹😹

    • movie

      @Medig, 02.08.2022 - 14:08

      Pes se sam pokopao. Nije trebao grobara.

  • kebbab

    01.08.2022 - 19:19

    Pa po ovom traileru to znači da je sada kariera s igračem zapravo nadograđena po uzoru The Journey iz starijih fifa (17,18 i 19).

    • Zoran Žalac

      @kebbab, 01.08.2022 - 20:53

      Da, krenuli su još prošle godine s time lagano, ovaj attributes sustav su prebacili samo iz Journeyja.

    • kebbab

      @Zoran Žalac, 01.08.2022 - 21:52

      Meni dosta smeta da se dugo čeka ne neke stvari koje nisu teške za ubacit. Recimo, zašto je tek fifa 17 uvela trenere klubova i mogučnost pomicanja igrača dok izvodi aut? Zašto je tek fifa 18 uvela pravi izgled mreže na golovima? I zašto je tek sad fifa 23 uvela tu nadogradnju za krijeru umesto fifa 21 za next-gen konzole, ili makar fifa 22? I sad me samo zanima da li će fifa 26 kažnjavati vratare žutim kartonima za odugovlačenje kot izvođenja golauta? Hoće li utakmice suditi pravi suci? Hoću li moći simulirati prekršaj?… ta igra napreduje mišjim koracima.

    • Zoran Žalac

      @kebbab, 02.08.2022 - 10:22

      Dio stvari koje tražiš nemaju što tražiti u igri, poput tih nesportskih ponašanja kao što su simuliranje i odugovlačenje. To je anti-nogomet i ne treba to uopće poticati.

    • movie

      @kebbab, 02.08.2022 - 14:12

      Za početak trebalo bi crvenim kartonom kažnjavati obrambenog igrača koji me pokosi s leđa na 17 m od gola kada pokušavam sam izaći pred golmana. Neki put ne dobije niti žuti karton. Ideš jedan na jedan i lik te podere s leđa i nikome ništa a ti prčaš o odugovlačenju golmana?

  • efodiks

    01.08.2022 - 19:42

    Katastrofa, neće tu bit velikih promjena sve dok FUT donosi veliku lovu…nema potrebe uopće puno popravljati ostale modove mada bi bilo dovoljno da samo vrate stvari koje smo imali u prošlim fifama tipa one sponzore ili trenere za golmana za ovo za ono…

    • kebbab

      @efodiks, 01.08.2022 - 20:50

      Ma ja bi da mi vrate i classic dresove od klubova koji su nestali posle fife16.

  • Max Payne44

    01.08.2022 - 22:41

    Kakve gluposti oni uvode, umesto da su bar malo poradili na skandaloznim transferima koje radi AI tokom sezone gde primera radi klubovi koji vec imaju 2 odlicna napadaca bez ikakve potrebe dovode i treceg odlicnog napadaca. I tako vec godinama. Da ne pominjem ove krajnje nepotrebne cutscene tokom pregovora, lose odradjene pozajmice igraca i sta sve ne. Ja ovu igru i dalje igram samo iz razloga sto konkurencija ne postoji vec godinama.

  • PppPP

    02.08.2022 - 06:28

    Ne znam kaj čekaju sa kopiranjem citya iz nba 2k. To bi im donijelo još brdo love…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?