HCL.HR

Recenzija

FIFA 23

POSLJEDNJI ZVIŽDUK

Dominik Vadas

Prva FIFA koju sam ikada zaigrao bila je ona iz 1998. Iako su kasnije došla novija izdanja, strastveno sam i naivno igrao baš tu verziju kako bi ispravio povijest i Hrvatskoj donio svjetsko zlato. Od tada je prošlo puno vremena, a moje je odrastanje išlo je ukorak s nogometnim simulacijama. Glad za virtualnim nogometom podjednako su mi utaživali FIFA i PES. Premda sam ih uvijek rado igrao, nije prošla niti jedna sezona a da nisam imao sastavljenu poveću listu prigovora i promjena koje želim vidjeti u idućim verzijama. Napuhana obećanja i režirani filmići nebrojeno su me puta uzaludno uvjerili kako će baš te godine stići nogometna simulacija kakvu sam oduvijek čekao. Iako nikada nisam dobio priželjkivano, u svaki sam naslov svejedno ulupao nebrojene sate frustracije i zabave.

2021. godine nestao je PES kakvog sam poznavao i volio, a ubrzo nakon toga uslijedila je vijest da serijal FIFA igara, nakon gotovo 30 godina postojanja, dolazi do svog završetka. FIFA 23 kao posljednja igra u kojoj je EA Sports “in the game”, u mnogočemu me podsjetila na moj cikličan odnos s prijašnjim izdanjima. Ukratko – frustrirala me i zabavljala, naizmjenično, istovremeno. Nije ovo bezgrešna igra i savršena rekreacija stvarnog sporta. Međutim, FIFA 23 uspijeva obuhvatiti ključne elemente koji su od nogometa napravili društveni fenomen, učinivši ga najvažnijom sporednom stvari na svijetu.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
70-80€ PlayStation 5 Ustupio izdavač

Prvo što ćete primijetiti kada uđete u igru jest manjak spektakla. Ovoga puta neće vas David Beckham voditi po pariškim čajanama, već ćete osnove prolaziti s ovogodišnjim zvijezdama naslovnice. Kylian Mbappé i Sam Kerr bit će vam uvijek dostupni kroz takozvani Training Centre. U njemu morate odrađivati pojedine zadatke koji će vas postupno naučiti raznim mehanikama igre. Na raspolaganju će vam biti vam razni tutorijali i korisne natuknice. Ovo je hvalevrijedan dodatak koji će koristiti novijim igračima, dok oni iskusniji mogu isključiti trening i odmah poletjeti prema stadionu, gdje će ih dočekati paklena i dosad neviđena atmosfera.

UŽIVO SA STADIONA

Naime, EA je dodatno poradio na štimungu koji prati nogometne okršaje. Okupljanje navijača pred početak utakmice, skeniranje karata, razuzdane proslave pogodaka, huk tribina s nikad ljepših modela stadiona… sve to pridonijet će jedinstvenom ugođaju koji će vas podsjetiti na televizijske prijenose. Već smo navikli na detaljno modelirane nogometaše i nogometašice, no i ovdje je vidljiv pomak. U prezentaciju je dodan i segment statistike. Snimke vaših golova ponekad su popraćene određenim podacima o brzini, udaljenosti ili kutu udarca, no toliko brzo nestanu s ekrana da ih jedva stignete i pročitati.

Sa zvučne strane FIFA 23 uvodi nekoliko “uzmi ili ostavi” opcija. Ako želite, od sada možete slušati glazbu, tj. soundtrack igre tijekom igranja utakmica. Ako igrate na PlayStationu 5, vaš DualSense kontroler kroz mali zvučnik simulira zvukove mreže te sučevog zvižduka. Meni je to bilo malo iritantno, ali se srećom može isključiti. Baš kao i negativne opaske komentatora na svoj račun – ako vam ne treba to u životu jer vam je dovoljno slušati kritike supruge / šefa / svećenika / liječnika / osobnog trenera / punice / starog / gurua i sl.

Ove godine drastično je poboljšan travnjak koji izgleda fantastično. Tereni nikada nisu izgledali realističnije. Pridodajte tome i trajna oštećenja nastala prilikom uklizavanja te udaranja lopte. Doduše, u nekim trenucima malo su pretjerali s vlatima trave koje uokolo lete kao iskre, no to je već cjepitravka. S druge strane, opravdano je pitati zašto smo morali čekati sve ove godine na ovakav tretman terena, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu koliko vremena provedemo piljeći u njega. Valjalo bi spomenuti i vjerodostojan fizikalni sustav mreža. Ne treba na ovo pretjerano trošiti riječi, ali fora je to stvarčica koja pojačava draž pri postizanju pogodaka.

ŠTO LEŽI, NE BJEŽI!

FIFA 23 pokušala je ispraviti brojne kritike igrača na račun prošlogodišnje kaotične jurnjave po terenu. Na moje oduševljenje, ovogodišnji gameplay malo je usporio. HyperMotion 2 nastavio je tamo gdje je stala jedinica, što će reći da je EA ponovno koristio snimanje pravih utakmica i treninga kako bi računalo što bolje simuliralo njihove kretnje i ponašanja. U igru su, po starom običaju, dodane nove i osvježene animacije koje bi trebale još vjernije odražavati zbivanja na pravim travnjacima. Primjerice, vaši obrambeni igrači sada će blokirati udarce s rukama postavljenim iza leđa kako ne bi nehotice napravili prekršaj. Istinabog, opciju igranja rukom morate uključiti naknadno, no svejedno se radi o vizualno zgodnom dodatku. Sve te animacije donekle su doprinijele ujednačenijem nogometu, prvenstveno zato jer je ove godine znatno veći naglasak stavljen na obranu.

Promijenjen je fizikalni sustav sukobljavanja nogometaša. Fizički okršaji za loptu sada su puno žilaviji. Nogometaši će češće završavati na travi, a snažni  stoperi će značajno lakše dolaziti u dominantnu poziciju. Dorađen je i način na koji vršite oduzimanje lopte. Tackle sada manje djeluje poput ping-ponga i puno su rjeđe situacije u kojima lopta, unatoč svim vašim pravovremenim napadima, ostaje u protivnikovom posjedu.

Nadalje, obrambeni igrači imaju više načina na koje mogu prekinuti prolazak lopte. Pravo je osvježenje vidjeti ih kako krive noge i podmeću pete samo kako bi presjekli neko dodavanje. Ako je suditi po mojim utakmicama, obrambenim igračima nije na odmet ni mogućnost izbijanja lopte škaricama, tako da leđima loptu češće napucavaju prema sredini terena, umjesto da ju bacaju iza ruba igrališta.

Oduzimanje lopte unaprijeđeno je power slide uklizavanjima. Riječ je o agresivnom napadu koji će onesposobiti protivnika i istovremeno izbiti loptu daleko od opasnosti. Iako su ovakvi startovi sve rjeđi u modernom nogometu, prvenstveno zato da bi se izbjegle sudbine neprežaljenog Eduarda da Silve, u virtualnom nogometu zaista je gušt zaletjeti se na protivnika i odnijeti ga skupa s pola kilograma travnjaka.

FIFA 23 predstavila je novi sustav ubrzavanja koji bi navodno trebao najviše pogodovati sporijim igračima jer im dopušta da na duže staze sustignu napadačke jurilice. Ovisno o konstituciji i atributima, igrači mogu imati eksplozivno, kontrolirano ili dugačko ubrzavanje. Eksplozivno je ubrzavanje koje će imati igrači poput Bernarda Silve, dok je dugačko rezervirano za igrače poput van Dijka ili Varanea.

BRZINA (NI)JE GLAVNA VRLINA

Sporiji i ujednačeniji gameplay nipošto ne znači kako pace više nije kralj atributa svakog igrača. Poklonici Simeoneove i Mourinhove nogometne filozofije ni ove godine neće doći na svoje. FIFA 23 i dalje najveći naglasak stavlja na brz i atraktivan nogomet. Dvoboji bez golova rjeđi su od Pepeovih utakmica bez kartona. Vaši stoperi, koliko god unaprijeđeni bili, ponovo ostavljaju previše praznog prostora između i iza sebe, što je kao stvoreno za duge lopte u prostor i lake pogotke za Dembelea, Sterlinga i ekipu.

Sporiju igru na terenu omogućio je i izmijenjen sustav dodavanja. Zbog HyperMotion 2 tehnologije položaj i brzina reakcije vašeg igrača sada imaju veći utjecaj na kvalitetu odigrane lopte. Predstavljena je i opcija dodavanja vanjskim dijelom kopačke. Najjednostavnije rečeno, sada je moguće rekreirati poteze kakvima raspolaže naš Luka Modrić. Dodatne napadačke opcije nude vam i mogućnost ubačaja s ruba šesnaesterca. Igrači poput Haalanda ili Girouda još su opasniji u kaznenom prostoru.

Technical dribbling ključni je pojam za ovogodišnje slanje protivničkih igrača po ćevape. Uz pomoć tehničkog driblinga možete lakše kontrolirati svaki pojedini dodir vašeg igrača s loptom. Driblanje lijevom gljivom također je za nijansu sporije, što je u skladu s generalnom idejom o usporavanju igre na terenu. Izuzev tehničkog driblinga, poboljšan je i prvi dodir igrača s loptom, što će rezultirati brojnim prekrasnim trenucima u kojima jednim dodirom možete lako otresti svog čuvara.

Najposlije, skill moves sada možete izvoditi i s lijevom nogom. Ne čini mi se to previše značajno, ali lijepo je znati da vas Mahrez može nasamariti s obje strane. Jedini prigovor koji imam može biti upućen izvođenju naredbi koje ne djeluje uvijek savršeno responzivno. Ne ide to tako daleko kao kod konkurencije, ali svejedno moram napomenuti kako je malčice čudno. Bilo kako bilo, takvi problemi već su se znali događati u serijalu i uvijek bi se to brzo popravilo putem zakrpa.

Uslijed svih ovih inovacija, vaš bi protivnik zaštitu mogao potražiti u parkiranju autobusa u šesnaestercu. U tom slučaju možete ga kazniti s novom power shot mehanikom. Sustav je najlakše opisati kao topovsku bombu koja praktički para mrežu. Budući da ga je jako teško obraniti, nije ga najlakše izvesti jer, osim što je relativno neprecizan još i zahtijeva pozamašnu količinu vremena.

Veliki sam fan bombastičnih udaraca, iako mi se ne sviđa način na koji je prikazano njihovo izvođenje. Dramatično i pomalo usporeno zumiranje djeluje kao nešto što bi koristio animirani lik Tsubasa Ozora. U svakom slučaju, riječ je o zanimljivom konceptu koji će vam omogućiti golčine iz daljine. U slučaju da promašite, lopta će spektakularno poletjeti u visine, na tribine – rekao bi Ripper.

Izmijenjen je način na koji izvodite prekide. Pri izvođenju slobodnih udaraca i kornera desnom gljivom možete precizno odrediti s kojim dijelom kopačke će vaš igrač udariti loptu, a prikazana vam je i krivulja udarca. Slobodni udarci dobili su dodatni novitet u vidu igrača kojeg možete postaviti ispod živog zida. Penali su ove godine znatno pojednostavljeni pa je sada dovoljno pogoditi sužavajući krug oko lopte kako bi loptu poslali u rašlje.

Golmani su kao i uvijek- misterij! Autentično simuliranje njihovih dijelova tijela u kontaktu s loptom pozitivan je napredak, no njihove obrane još uvijek nisu konzistentne, a čini mi se kako ove godine imaju posebno velikih problema pri branjenju nekih jednostavnih udaraca. Bijes će dodatno pojačati činjenica kako gužva na terenu može jako utjecati na njihove reflekse. Premda je ovakav sustav dobrodošao kada je u pitanju vjerodostojno prenošenje situacija s pravih igrališta, toliko će ovo biti problematično u ozbiljnim mrežnim dvobojima.

MORAŠ SKUPIT SVE – KARTICE!

Iznimno mi je teško pohvaliti išta vezano uz FUT, no moram priznati kako je ove godine uveo neke pozitivne promjene. Nakon (pre)dugo vremena, dorađen je Chemistry. Kemija vaše momčadi s uobičajenih 100 pala je na maksimalno 30 bodova. Sveto trojstvo lige, kluba i regije još uvijek vrijedi i donosi prednosti, no od ove godine igrači ne moraju biti spojeni rigoroznim linijama kako bi ih ostvarili. Još važnije, više nema negativnih poena za igrače koji nemaju povezanost s ostatkom momčadi. Pojednostavljeno, Mohamed Salah sada će biti jednako ubojit u vašoj postavi najboljih igrača njemačke lige.

S ovim potezom FUT  je igračima zaista omogućio da slože svoju ultimativnu momčad s bezbrojnim kombinacijama. Još jedna pohvalna odluka je ograničavanje izmjene pozicija nogometaša. Svaki igrač može promijeniti samo one pozicije koje može pokriti i u pravom životu. Ovo je dobrodošla promjena koja će spriječiti situacije u kojima vaš protivnik u veznom redu igra s Cristianom Ronaldom zato što mu je u napadu Maradona pa za sirotog Ronalda eto nema mjesta!

Osim boljeg kemijanja, predstavljen je i Moments. Riječ je o dodatku unutar FUT-a za jednog igrača koji vam donosi brzinske izazove i novu valutu s pomoću koje utažujete svoju serotoninsku ovisnost koju donose paketići. U momentima imate određene zadatke vezane uz pojedinog trenera ili nogometaša koje morate ispuniti. Nema sumnje kako će igrači igrati ovo do iznemoglosti, no vjerojatnije je kako će to činiti zbog otključavanja paketića nego zato što im je to ludo zabavno.

ČAČIĆ S WISHA

Glavni novitet menadžerske karijere upravo su sami menadžeri. Naime, FIFA 23 uvela je mogućnost igranja sa stvarnim trenerima. Na raspolaganju vam je pristojan broj autentičnih stratega. Ruku na srce, više je onih koji jedva da sliče na svoje stvarne imenjake, no to ne mora nužno biti loša stvar. Primjerice, pogledajte samo kako je EA pomladio našeg Antu!

Uostalom, ako vam se ne sviđaju pravi treneri, FIFA 23 nudi vam i one televizijske pa tako možete zaigrati i kao karizmatični Ted Lasso. Za vaše financije trebao bi se pobrinuti Transfer Analysis. Ne analizira se tu ništa već vam igra kroz jedan slajd daje generički osvrt na ishod vaših transfera.

Izuzev trenera i “analize”, dodane su nove animacije pri razmjeni i predstavljanju nogometaša, no riječ je o tek nekoliko animacija koje ćete vrlo brzo početi preskakati. Ako želite, preskakati možete i čitave dijelove utakmice s novom opcijom Playable highlights. U njima možete prolaziti kroz utakmice na način da preuzimate kontrolu samo u ključnim situacijama. Malen ali koristan dodatak koji vam omogućuje da brzinski prolazite utakmice dok istovremeno imate utjecaja na njihove ishode.

Valja naglasiti i to kako raspored virtualnih utakmica u ligama ne prati njihove parnjake na pravim terenima. Neki igrači žalili su se kako pravi raspored postaje dosadan kada se karijera pokreće više puta s klubovima iz iste lige. Kad smo već kod dosade, sustav treninga nije uopće dotaknut, što je također bila velika želja zajednice.

Promijenjen je i sustav menija. Nabolje ili nagore, teško je kazati. Neki segmenti sada su pregledniji, no kako objasniti neke potpuno nerazumne odluke poput te da moram ići na zasebni meni kako bih vidio najboljeg strijelca lige. Neshvatljivo je zašto ponovno moramo ulaziti u zaseban meni kako bi promijenili dresove prije utakmice. Još gore, maknuta je opcija brzog spremanja igre pritiskom tipke. Nažalost, glavni problemi karijere još uvijek nisu sankcionirani, a sada mogu i službeno reći kako nikada neću dobiti izazovno i kompleksno trenersko iskustvo u FIFA igrama.

Karijera za jednog igrača obogaćena je sustavom osobnosti vašeg igrača. Heartbeat, Maverick i Virtuoso tri su tipa osobnosti koje vašem pulenu privremenu pojačavaju određene statistike. Zarađenim novcem možete kupovati stvari poput bazena i skupih automobila koje će odražavati jedan tip osobnosti. Osim kupovanja, vaša zvijezda može i investirat novac u određene projekte poput svog branda odjeće. Dobra ideja promašena je plitkom i lošom realizacijom pa je teško ovo nazvati pravim novitetom. Ovdje smo također dobili nekoliko novih animacija koje će vam biti zanimljive prvih par puta, no ništa više od toga.

Volta i Pro Clubs svrstani su pod istu kategoriju unutar menija, što je i simbolična slika za općeniti manjak interesa EASportsa za spomenute modove. Sustav napredovanja između ta dva moda sada je povezan i prenosiv, što tumačim kao lijeni pokušaj EA-ja da jednim zamahom odradi što više toga. Volta je dobila sitna poboljšanja u žongliranju kroz Arcade mod u kojemu se natječete u raznim mini igrama te još više kozmetičkih cirkusarija za vašeg avatara. Imate mogućnost igranja na nešto većem stadionu, a možete i zaigrati s povećanim mrežama koje omogućuju brže i lakše postizanje golova. Na moju žalost, Volta nikada neće postati moderna inačica izvrsnih FIFA Street naslova.

Pro Clubs je praktički ostao nepromijenjen. Gdjekoji novi perk i veća sloboda uređivanja vašeg igrača jalova su utjeha. Jedini pravi novitet je infografika na kraju svake utakmice u kojoj vidite pet najistaknutijih članova vašeg tima po određenim statistikama. Slično bi se moglo reći i za Create a club, gdje su najveći noviteti dodaci trećeg dresa i priprosto uređivanje golmanske oprave.

DOES ANYBODY KERR?

FIFA 16 bila je prva FIFA koja je donijela ženski nogomet i prva nogometna igra sa ženom na naslovnici. FIFA 23 otišla je korak dalje pa ove godine, osim ženskih reprezentacija, imamo i ženske suce te licenciranu žensku englesku i francusku ligu. Štoviše, Australka Sam Kerr vlasnica je najviše ovogodišnje ocjene. Opravdano ili ne, prosudite sami. HyperMotion 2 zasebno je snimao i ženske okršaje, tako da i nogometašice imaju svoj specifičan i autentičan način igre. U ženskom nogometu možete uživati samo unutar jedne sezone ili prijateljskih utakmica. Očekivano, no pomalo smiješno s obzirom na marketinšku huku i halabuku.

Kad smo već kod licenci i obljetnica, ne mogu ne spomenuti da ove godine konačno možemo igrati s Hrvatskom. Posljednji puta Vatreni su u FIFA naslovima sudjelovali u verziji za 2012. godinu. Nažalost, Hrvatska je ujedno i jedina balkanska nacionalna momčad s kojom u ovom trenutku možete zaigrati.

Trenutno u igri nema 12 zemalja koje su izborile svoje mjesto u skorašnjem Svjetskom prvenstvu. Među njima su i naši susjedi Srbi, s kojima ćete moći zaigrati tek kroz besplatan nadolazeći sadržaj koji će posebno pokrivati muško Svjetsko prvenstvo u Kataru i žensko u Australiji i Novom Zelandu. Gubitak japanske, meksičke i brazilske lige nije presudan, no igrači s ovih prostora manjak licenci najviše će osjetiti u talijanskom nogometu jer Roma, Napoli, Lazio i Atalanta također ostaju u vlasništvu konkurencije.

Za kraj moram nadodati kako je FIFA 23 prvi naslov u serijalu koji podržava međuplatformsko igranje. Međuplatformska igra omogućena je samo među platformama iste generacije (PS4+XBO; te odvojeno PS5+XS+PC), može se isključiti i u svakom trenutku vidite na kojoj platformi igra vaš suparnik. Nikakva varanja za sada nisam vidio, ali za PC igrače to je kao dvosjekli mač jer po prvim reakcijama novi sustav kernel zaštite u PC izdanju ima kojekakvih tehničkih poteškoća. U bilo kojem slučaju, što drugo reći za cross-play nego – bilo je vrijeme!

A vrijeme je i da zaključimo ovaj tekst i povijest EA Sportsovog nogometnog serijala pod ovim nazivom. FIFA je tako dugovječan serijal da je praktički nemoguće imati nepristrano mišljenje o njemu. Ako volite nogomet i želite iskusiti njegovu cjelokupnu magiju u virtualnom svijetu, tvrdim kako na tržištu trenutno ne postoji bolja opcija od onoga što vam nudi EA. Zaista bih volio reći kako postoji alternativa, no bojim se da će prava konkurencija biti njen vlastiti odraz kodnog imena EA Sports Football Club.

FIFA 23 unijela je pristojan broj dobrodošlih noviteta. Premda većina nije revolucionarna, ipak je omogućila ovom sportskom gigantu da donekle uzdignute glave objesi kopačke o klin.

79 Naša ocjena
  • fantastična atmosfera i prezentacija
  • pristojna količina sadržaja
  • zabavan gameplay - ako preferirate brz i atraktivan nogomet
  • unatoč pozitivnim promjenama, FUT je još uvijek manipulativan
  • modovi za jednog igrača doživjeli su premali broj promjena
  • zbunjeni i nekonzistentni golmani

Dominik Vadas

Beznadni zaljubljenik u naslove koji ga vode u svijet prošlosti ili mašte. Glavni porok u životu su mu sportske igre. Osim gamepada, u rukama često drži knjige, sportske rekvizite, zemljopisne karte i svog mačka.

Komentari (61)

  • Aldin219

    01.10.2022 - 16:31

    Igrao sam tri utakmice do sad i pozitivno sam izne adjen. Gameplay je vrlo zabavan

  • veki1994

    01.10.2022 - 17:03

    To s nogometom nema veze, daj na krilo igraču koji u pet koraka preleti pola terena, obrana ne postoji, igra u sredini terena ne postoji, animacije igrača su i dalje polurobotske, uzalud sva ova šminka na stadionu i oko njega, lijepo to izgleda ali za sam gameplay (koji je btw isti od 2012.) je nebitno .. u biti je tužno da se izbor svodi na ovaj ping-pong nogomet i onaj sakati i nedovršeni efootball koji je i takav sakat daleko realniji i normalniji nogomet od fife.

    • Aldin219

      @veki1994, 01.10.2022 - 18:29

      Gameplay je TOTALNO drugaciji, i prvi sam koji kritikuje fifu ali vi papagajinate najgori

    • veki1994

      @Aldin219, 01.10.2022 - 19:02

      Ispucao sam 10 sati triala tak da ne pricam napamet, ima tu nekih kao pomaka al 95% igre je i dalje isti klinac, ping pong i rezultati kao da je vaterpolo a ne nogomet

    • Zoran Žalac

      @veki1994, 01.10.2022 - 20:51

      Usput rečeno, korisnička ocjena 1/100 nema veze s vezom pa je uklonjena sukladno općim pravilima portala i foruma.

    • Idealist

      @Zoran Žalac, 01.10.2022 - 22:06

      https://www.youtube.com/watch?v=iOucwX7Z1HU

      https://www.youtube.com/watch?v=hHLBzpLsmSc

      Zašto onda nemate ljestvicu od 50 do 100? Evo, ja sam upravo dao 1 jer mi je FIFA (UT) zgadio virtualni nogomet i ne igram je već 3-4 godine (povremeno sam tu i tamo odigrao meč da vidim ima li kakvog pomaka – ima, na gore). Malo sam danas kod frenda igrao i ne vidim kako igra OBJEKTIVNO zaslužuje ocjenu 79 (sedamdesetidevet). Po meni također ocjena nema veze s vezom, ali nisam administrator pa ne mogu izmisliti pravila te je ne mogu obrisati.

    • Zoran Žalac

      @Idealist, 02.10.2022 - 16:27

      Nije uopće pitanje pluralizma mišljenja, nego poštivanja sustava ocjenjivanja. 1/100 je za igru koja ne funkcionira. Pokreneš ju i ništa se ne događa. Ili za nešto tipa onaj Abandoned – skineš pet gigabajta i ne dobiješ nikakvu igru nego meni s 5 sekundi videa. 1/100 nije za “gadi mi se virtualni nogomet”. Ne moraš se slagati s ocjenom 79, nitko to ne traži, ali odgovor nije kontrirati tome ocjenom 1/100 pa u pitanje dovoditi objektivnost ocjene 79.

    • veki1994

      @Zoran Žalac, 02.10.2022 - 16:41

      Objektivnost ocjene 79/100 samu sebe dovodi u pitanje, puno prevelika ocjena za novu igru koja to nije. A ova cenzura bilo kakvog mišljenja koje se ne slaže s mišljenjem HCL ekipe je sramota za portal.

    • Zoran Žalac

      @veki1994, 02.10.2022 - 17:02

      Da je u pitanju ikakva cenzura ti bi već dobio ban i komentari bi ti bili pobrisani – što će se i dogoditi ako se nastaviš ponašati nerazumno. Nitko ti ne zabranjuje izražavanje vlastitog mišljenja, ali sustav korisničkih ocjena nije tu za ismijavanje, manipuliranje ni izražavanje protesta zbog igre ili ocjene autora. Tu je za one koji žele vrednovati igru po opće prihvaćenom i razumnom mjerilu vrednovanja. Nisi u stanju shvatiti što je krivo u ocjenjivanju igre 1/100 pa se tu izvlačiš na neke cenzure kojih nema. Po tko zna koji put ponavljam, nitko ne traži da se slažeš s ocjenom u recenziji – ne slažem se ni ja. Ali ocjena funkcionalne igre kao proizvoda s 1/100 nije realna. Kraj priče. Nema tu -“nisam jedini, i drugi su dali 1”. Nema tu “dao sam 100 jesi sad zadovoljan”. Misli o igri što hoćeš, ali od sustava korisničkih ocjena ne radi smijuriju.

    • Monster Tamer

      @Zoran Žalac, 02.10.2022 - 17:52

      Zorane, iskreno da sam na tvom mjestu, opustio bih se i mirno proveo nedjelju uz neku igru bez da se raspravljam sa korisnicima kojima se očito ne može ništa dokazati te namjerno provociraju.

    • veki1994

      @Zoran Žalac, 02.10.2022 - 17:54

      Kužim ja tvoju poantu, 1/100 je ako igra ne funkcionira, okej, to je tvoje mišljenje s kojim se slažem. Moje mišljenje je da nova igra koja se naplaćuje po punoj cijeni ne može dobit više od tih 1/100 (ili ako baš hoćeš 20/100 iako je to previše) ako se kao u ovom slučaju radi o 99% istoj igri od prošle godine, fifa ne nudi novog sadržaja ni za dlc a kamoli za novu igru. A recenzenti koji takvoj igri iz godine u godinu daju 8/10 su jednim dijelom odgovorni za takvo stanje stvari.

    • SanKa

      @veki1994, 03.10.2022 - 16:39

      igram se đavoljeg advokata, nisam skroz kontra tebe, ali jel mozes dokazati da je ista igra ko ova prosle godine ? once again, devil’s advocate

    • SanKa

      @Zoran Žalac, 03.10.2022 - 16:38

      istina ovo sto zoran kaze ..evo analogija, meni je fortnite najveci kancer od igre ikad, apsolutno smece, ni braindead ga ne bih igrao. u mojim ocima je ta igra 0/100. ali, kod realnog ocijenjivanja igre moram stavit sa strane osobno misljenje za kompletnu ocjenu igre, te zaista pravilno ocijeniti segmente igre u smislu da razlučim jel igra zadovoljava taj i taj kriterij. igra nije 0/100, nego vec koliko ima.

    • veki1994

      @Zoran Žalac, 01.10.2022 - 22:48

      “Tamo je zabranjeno namjerno davati ekstremno niske ocjene (ocjene ispod 20 smatraju se ekstremno niskima) bez valjanog obrazloženja u komentarima.”

      Jel obrazloženo? Je. Jesam jedini dao 1/100? Nisam.
      A da nečije mišljenje/ocjena “nema veze s vezom”, to neću ni komentirati i spuštati se na takvu razinu razgovora.

    • Zoran Žalac

      @veki1994, 02.10.2022 - 14:14

      Ni meni se igra baš ne sviđa, ali reći da je gameplay isti od 2012. i koristiti to kao argument za ocjenu 1/100 – nema veze s vezom. Ne kažem da je gameplay bolji, ali bogami nije ni isti.

    • Racunbroj101

      @Zoran Žalac, 02.10.2022 - 14:23

      12 je meni i dalje najdraža Fifa 😅

    • veki1994

      @Zoran Žalac, 02.10.2022 - 14:50

      Dobro nije isto, revolucionarna je igra, neviđeno nešto .. evo ocjena 100/100, valjda to nećeš obrisat ..jer je eto tvoje cijenjeno mišljenje jedino ispravno ..ruska demokracija, nema šta 😅

    • m@rko

      @veki1994, 03.10.2022 - 12:38

      Ni meni se nije svidio the last of us part 2 i ima milijun razloga zašto je tako. Sto vise na silu sam je presao nadajući se boljem kraju. Kad ono jos veće sranje. Pored svega, opet je ne bih tako jadno ocijenio i sramotio se.

    • blacklist0907

      @Zoran Žalac, 02.10.2022 - 11:13

      Direktna borba protiv cancel kulture🤣💪

    • cirezd

      @veki1994, 02.10.2022 - 12:58

      Upali efootball online pa vidi kaj je ping pong. 4213 svi natiskani u sredinu i samo spam x x x x kocka gol. Mozda ti tako ne igras ali div1 je cijeli takav.

    • veki1994

      @cirezd, 02.10.2022 - 13:28

      Nije ni efootball dobra igra, tamo se isto covjek svakakvih cudesa nagleda ali za fifu tvrdim da je svjetski prvak u maskiranju svog nemara i nerada, lakse je dodati animaciju ulaska na stadion, animaciju golmanovih prstiju i to naplatiti 70€ nego poraditi na samoj igri koja je godinama ista, nekad malo brza, nekad malo sporija ali u osnovi je to isto ili vrlo slicno. Konami je bar ispao posteniji s free2play modelom pa je i razocaranje manje, za fifu das 500kn pa se lupas u glavu jer si istu igru igrao godinu prije i godinu prije i tako 10 godina unazad.

    • AntonioCROsb

      @veki1994, 03.10.2022 - 13:31

      Očito ne igraš dovoljno dugo fifu tj da joj se posvetiš jer takvih kao ti je more koji komentiraju da je svake godine gameplay isti, a zapravo se promijeni dosta toga što osjetiš kad igraš duže i udubiš se u igru jer shvatiš da neke stvari ne prolaze ili nisu iste, slažem se da se ne mijenja jako puno gameplay ali kako će promijenit kad je na istom engineu

    • movie

      @veki1994, 03.10.2022 - 13:33

      Reći da je fifa 2023 istao kao fifa 2022, 2021, 2020 itd može samo netko tko nije igrao igru već ponavlja istu mantru svake godine. Ove godine promjenjen je sustav dodavanja i pucanja i to je prvo što svakome upada u oko kada pokrene igru. Igra je nemjerljivo sporija nego prošle godine. Igrači imaju masu i ne ponašaju se isto. Nekima treba cijela vjeđnost da se okrenu i namjeste na udarac a nekima dječić sekunde. Igra ima bolju interakciju s travom i loptom nego ikada prije. Stadioni su najbolji do sada, atmosfera utakmice isto tako. Vizualno nikad niti jedna sportska igra nije izgledala kao fifa 2023. Promjene u gameplayu su očite i vidljive. Igra nije savršena, ima i dalje dosta problema ali ovaj gameplay nema veze s prošlogodišnjim. To vidi svatko tko je odigrao deset tekmi prošle godine i ove godine.

  • kontra33

    01.10.2022 - 17:32

    Sve do trenutka kad prvi put dodaš loptu sa centra je savršeno. Prezentacija, meniji i grafika u odnosu na eFootball su drugi univerzum, ali nažalost gameplay je idalje manje-više isti. Ima tu novih animacija i još kamara nekih novih fazona, ali jednostavno nije to to.

  • Motor City Bengals

    01.10.2022 - 17:59

    Htio sam procitati pokoju o tom FUT-u, to uvijek budi niske strasti, no autor je to elegantno preskocio. Nema J league sto znaci nista za mene heh…

  • Gamingbalkanac

    01.10.2022 - 18:31

    Jel zna ko kako su botovi uradjeni na proclub? I dali ima nekih poboljsanja po pitanju toga?
    U fifa22 i 21 su ocajni samo kao jure igrace a nikako da urade konkrentu stvar?

  • Nardev

    01.10.2022 - 19:49

    Ovo se zove vrhunski odrađena recenzija koje uvijek s guštom pročitam pa iako i nije moj žanr. Dominik, sve pohvale za trud. A bome i Zokiju si uz bok po textualnosti. 👍

    • Dominik Vadas

      @Nardev, 01.10.2022 - 23:59

      Hvala, ovo je uvijek lijepo čuti! 🙂

  • efodiks

    01.10.2022 - 23:30

    Sramotno je da traže 70-80 eura za old-gen, a igra je 95% jednaka, ali eto, nek šišaju ovce kad ih ima već. Kad bude na 200-250 kn, kupit će se, dotad ništa

    • Darcoolio

      @efodiks, 02.10.2022 - 00:31

      next gen je

  • Vujo777

    02.10.2022 - 00:03

    Ja nekuzim ljude koii placaju 60 eura svake godine da dobiju istu je*enu igru

    • Gebro_gaming891

      @Vujo777, 02.10.2022 - 01:00

      Na njima je da kupuju, na nama da ih kritiziramo.

    • movie

      @Vujo777, 02.10.2022 - 08:31

      Ja ne kužim ljude koji svake godine u isto vrijeme pišu iste komentare? Ne igra nije ista, gameplay je bitno drukčiji. To ne znači da je bolji ali je drukčiji. Pogotovo sustav dodavanja i pucanja. Nema veze s niti jednom fifom do sada. Mogo bih sad nabrojti desetak stvri koje me smetaju u igri ali nema smisla pa ću samo reći da gameplay nije savršen i da me više ljuti nego veseli ali definitivno ovo nije isto kao i prošle godine. Uostalom s prvim patchem i promjenom gameplaya dobit ćemo opet novi igru. Za jutjubere i pro igrače ovo je presporo za izvođenja skillova i vezanja istih tako da se kladim da će ubrzati igru i ubiti jednu od pozitivnih promjena. Za mene je ovo 68/100

    • Vujo777

      @movie, 02.10.2022 - 15:42

      Klasičan fifa fan koji gotivi samo fifu, bajo fifa ne valja od 2017 pa na dalje, aj jos fifa 18 donekle je oke, al bajo, kao nesto gameplay malo bolji, igrači su plasticni i nema veze s vezom, puno bagova…

    • movie

      @Vujo777, 03.10.2022 - 13:41

      Pišeš gluposti. Ja sam realno rekao kakva je igra. Nikada nisam rekao da je savršena i najbolja. Svake godine komentiram propuste u igri pa tako i ove godine. Napomenuo sam bez obzira što je gameplay drukčiji da to ne znači da je igra bolja te da mogu nabrojati desetak stvari koje me smetaju i gri. Kakav sam ja onda fan ako sam u desetak dana pronašao desetak stvari koje me smetaju u igri? No isto tako rekao sam da ne kužim ljude koji svake godine u isto vrijeme seru po nekome tko je kupio igru? Ok, ne sviđa ti se, ne kupiš je. Meni se ne sviđaju cigarete i nikada nisam dao jednu kunu za cigarete ali ne serem po onima koji dnevno puše po dvije lili tri kutije. Poanta cijele priče ja da svi imamo izbor i da sa svojiom novcima radimo što hoćemo i zbog toga ne bi nitko trebao biti ismijavan. Ja sam klasičan ljubitelj nogometa. Od prve pojave fife i pesa polovicom devedesetih godina igrao sam obje igre. Imao sam fazu kada mi je pes bio bolji i igrao sam isključivo njega. No pojavom dodatka za svjetsko prvenstvo u africi fifa je iskočila tri stepenice ispred pesa i od tada se samo razlika povećava. Svidio mi se smjer u kojem je krenula fifa a fut je samo učvrstio vjeru s čime ću se zabavljati. Igre ne treba shvaćati kao simulacije jer to nije niti jedna od ovih igri niti će ikada biti. Neka igra tko što želi i neka troši novce na ono što ga veseli.

    • SanKa

      @Vujo777, 03.10.2022 - 16:40

      fifa fan, a dao ocjenu 68/100. jesi ti zdrav ?

    • Racunbroj101

      @Vujo777, 02.10.2022 - 10:01

      To te nešto boli? Meni je svejedno što netko kupuje, samo da ja u igri ne moram plaćati mikrotransakcije. Ja ne znam što se ljudi toliko pjene da netko nešto za sebe kupi 😂🤣😂😂 Nikad nisam plakao kada je netko drugi kupio, plakao sam samo kada sam kupio tri igre koje nisu valjale 😅

  • elsan

    02.10.2022 - 09:10

    Odlična recenzija!

  • AzorAhai

    02.10.2022 - 09:43

    Fifa mnogo usminkanija, graficki bolja i s dosta vise ocpija, ali s druge strane eFootball ima gameplay koji je 5x realniji iako je nedovrsen produkt.

  • Levi2122

    02.10.2022 - 10:01

    Meni je top. Primjetio sam puno malih koraka u dobrom smijeru.
    Igram uglavnom s ekipom couch 2vs2. Super su nova igrališta u malom nogometu. Ima i igralište u malom nogometu s velikim golovima. 86/100

  • Racunbroj101

    02.10.2022 - 10:05

    Zabavan gameplay. Kompetativna igra. Dobra recenzija. Ocjena ionako nebitna jer je oko ove igre pogotovo subjektivna (ne kažem da je recenzent imalo u krivu, jer nije) ali da kupujem ovu igru bio bi na mnogo toga ljut. Ovako se igra 10 sati triala pa puna verzija kada dođe na gamepass. Sasvim dovoljno 🙂 Ja ne znam zašto je svake godine hejt oko Fife. I stalno isti glupi neutemeljeni komentari od onih koji nisu igrali ili odigraju jednu tekmu godišnje pa su neki stručnjaci. Ako se zabavljaš igraj, ako ne ne seri i to je vrlo jednostavno. Kada kupiš onda se žali jer svakako ima razloga za to 🙂

  • mamojebac

    02.10.2022 - 10:27

    Mene jebe anti cheat sustav

    • Dominik Vadas

      @mamojebac, 02.10.2022 - 12:01

      Koliko često radi probleme? Vidim da je uglavnom zbog toga jako loše ocijenjena na Steamu..

    • mamojebac

      @Dominik Vadas, 02.10.2022 - 19:11

      uinstalirao sam i instalirao sam pa sada radi. pri ulasku u igru prvi put, kasnije je okej

  • vragec25cro

    02.10.2022 - 18:56

    Znaci ubacili jos vise animacija koje skipam,olaksali levele jacine(na semi pro zabijem 4-5 gola,a prije jedva i ako pobijedio ai),ne svida mi se novo ispucavanje iz kuta niti novi menu,ali ce biti dobra za odigrati kauc co op

  • undisputed_kiki

    03.10.2022 - 01:30

    Poruka za zorana žalca.. uopce nemas pravo brisati ocjenu korisnika i slicne stvari, brisati komentare u kojima nema vrijedjanja i slicno.. covjek ima pravo dati ocjenu 1/100, kao sto ti imas pravo dati 79/100, i zasto mislis da je tvoje pravo vece ili ocjena igre tocnije..realno manipulativan fut je samo dovoljan da igra dobije 1/100.. prezentacija fife je uvijek bila 99/100, sve ostalo poslije fife 14, teski shit. Varanje u codeu igre u fut modovima, optuzbe za gambling zbog kojih je EA kaznjen itd itd..ljudi ova igra, kao i EA sportske igre, a i vecina ostalih je rak danasnjeg gaminga, treba ih bojkotirati kompletno..

    • MeDoNjA

      @undisputed_kiki, 03.10.2022 - 08:58

      Pa gde si bio da dajes jedinice cyberpunk-u 2077 sto nije bio igriv na starijim konzolama , a bio najavljen u momentu kada se o novoj generaciji konzola nije ni pricalo e to je vredno jedinice za ljude koji su je preorderovali , a ne ovo…

    • mamojebac

      @undisputed_kiki, 03.10.2022 - 09:19

      Lol napravi si portal pa si smisli i pravila 🙂
      Meni nije okej nikako ocjena 1.

    • Zoran Žalac

      @undisputed_kiki, 03.10.2022 - 09:49

      Poruka za undisputed kikija.. Isto pravilo ocjenjivanja vrijedi za sve igre – već godinama. Nisam ga ja pisao, niti sam ja ocjenjivao fifu ove godine, niti me iskreno rečeno briga što netko misli o igri. EA ima scumbag prakse, ali ne ocjenjuješ EA. Kako je realno dati ocjenu 1/100 kao protest nekakvom kockanju – a ako ne igraš FUT tog kockanja nigdje nećeš vidjeti… Nitko ne osporava da se treba prigovoriti na neke stvari, ali ih treba i razumno vrednovati ocjenom. Jer ako je 1/100 standard za igru koja radi, izgleda lijepo, na online mečeve nikad ne čekaš dulje od 10-ak sekundi… kako bi pobogu onda ocijenio igru koju od rušenja ne možeš igrati dulje od pet minuta, koja ima totalno neresponzivne kontrole, koja ima probleme s brisanjem sejvova… Daj, ajde malo razuma, pls.

    • undisputed_kiki

      @Zoran Žalac, 03.10.2022 - 11:18

      Dao sam igri 50/100, jer sam davno presao igrati samo seasons gdje je igra ok.. Ali covjek ima pravo dati igri ocjenu 1/100 bez da ga itko kudi zbog togs, to zelim reci..

    • Rick Sanchez

      @undisputed_kiki, 03.10.2022 - 13:27

      Nema. Pozdrav

  • Loser5

    03.10.2022 - 09:51

    Naravno da ocjena 1 nije realna niti objektivna, a subjektivna može biti jedino isfrustriranim osobama koje očito traže od fife ono šta ne mogu dobit. Nova fifa je samo OK i to je ocjena u rangu od 60 do 80 po mojem subjektivnom mišljenju. Ljudi ako žele promjene, a sudeći po komentarima zadnjih godina, žele, onda jedino šta mogu napraviti jet bojkotirati istu. Zašto ljudi uporno kupuju svake godine igru koja ničime ne opravdava njihove želje zbilja mi nije jasno. Svaki proizvod ima svoga kupca i dok god ga bude imala fifa u ovakvom izdanju onda nema straha da ćemo i u budućnosti imati ovakav model.

    • veki1994

      @Loser5, 03.10.2022 - 22:14

      Potrefio si poantu, prvi od svih ovdje. 1/100 nije realna ocjena, naravno ..realno je tako kako i kažeš, ne baš 80 ali ajde, 70 može. Ali to govorim za fifu generalno kao igru zadnjih 10 godina, ocjena za fifu23 je meni i dalje 1/100 jer da ga je*eš ja tu ne vidim sadržaja kojim pravdaju da je to nova igra i ne mogu je tako gledati.

  • KPsrna

    03.10.2022 - 11:11

    Ovdje svi pljuju po FIFI, ništa ne valja, svima je svake godine ista i kao samo “budale” troše svake godine 60e na istu igru.
    Ko veliki ljubitelj nogometa tako i nogometnih simulacija Fife, Pesa i Football managera mogu sa zadovoljstvom reći da sam jedan od tih “budala”. Svake godine pre-order jer točno znam što s Fifom dobivam. Dobivam igru koju ću 12 mjeseci igrat, solo se zabavljat u FUT-u i Pro clubsu, stotine couch party gejmova s prijateljima (tako još od Pes-a 2007). Čak i curu naučio onaj squad building pa mi ona mjenja nebitne igrače za brutalce. Uglavnom to je igra koju ću igrati tokom cijele godine, uz određene pauze kad zaglibim na FM-u ili uskoro God of waru ali sve to prođe a ja se opet vratim FIFI, i s mojeg gledišta je Fifa najisplativija igra u odnosu na novce potrošene i sate zabave koje provedem na njoj sam ili s prijateljima. A svaku novu odmah kupujem jer mi je bitno da je Casemiro u Unitedu, Haland u Cityu, Mane u Bayernu i slično. Dao sam ocjenu 85 zbog premalih promjena u Proclubs inače bi ocjena bila i veća. SPORTSKI POZDRAV

  • pyroman21595

    03.10.2022 - 12:58

    Goru recenziju i ocjenu vec odavno nisam vidio, bolje je zapalit 70 eura nego igrat takvu igru.

    • mamojebac

      @pyroman21595, 03.10.2022 - 14:22

      A tko ti brani? Pali brate sto god zaradiš, nije nikoga briga

  • Chimichangas

    03.10.2022 - 13:55

    Nekad si mislimo koje s*anje, tko to kupuje, tko pare baca. Al onda se sjetis da veliki broj ljudi koji nisu gameri – imaju konzolu doslovno samo za fifu, solo ili s ekipom. I nije im puno jednom godisnje kupit novu fifu za 550kn.

    • Zoran Žalac

      @Chimichangas, 03.10.2022 - 17:35

      Da je skupo – je. Ali, nakon dva mjeseca igra je već na 30% popusta. Za pola godine je na 50-60%. Za devet mjeseci je 4 eura preko pretplate. Na PC-ju ako igraš imaš odmah za 15 eura mjesečno pa koliko te drži – drži. Ili dogovoriš s nekime tko igra na PS, kupite preko game sharinga i svatko plati 50-50. Po nekim kritikama ispada da je igra 80 eura cijele godine. Ponavljam, skupo je, neovisno o tome je li isplativo ili nije – 80 eura je fakin puno. Ali treba se zato znati i snaći.

  • SanKa

    05.10.2022 - 14:21

    svaka igra koja tu odvratnu lootbox komponentu po meni ne smije dobit ocjenu preko 30. 1 je preivse, ali 30 je sasvim ok

  • Avenger

    07.10.2022 - 00:18

    Najveci problem je sto od 10 partija dobijes 10 puta igrat protiv PSG, igras protiv L1+trokut likova cilo vrime, Mbappe,messi,Neymar svi vrhunski skakaci s glavom, majko mila dao sam 600kn za tezi uzas od igre, da je sad opet placam nebi dao vise od 25kn za ovo…..

  • ooshata

    30.12.2022 - 11:45

    Pohvale za recenziju. Ne slažem se sa svakim detaljem, ali poštujem autorski rad. Što nije mala stvar, obzirom da sam i sam višegodišnji igrač franšize.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?