HCL.HR

Gdje nam je više ta recenzija Final Fantasy 7 Remake?

Žarko Ćurić 06.04.2020.   •   8 komentara


Obišli smo dobar dio Midgara, došli do završnih poglavlja igre, no nažalost nismo još dovršili Final Fantasy 7 Remake. Bacite zato pogled na naše prve dojmove prije nego stigne puna recenzija.

Final Fantasy 7 Remake došao mi je pod ruke početkom ovog mjeseca. Od tada se intenzivno družim više s tom igrom nego s vlastitom djevojkom, žureći se kako bih recenziju dostavio na prvi mogući datum, četiri dana prije igre. Nisam u tome uspio, ali to je zapravo dobra vijest za vas igrače. Iako FF7 Remake nije kompletna prerada originala već samo dijela koji se odvija u gradu Midgaru, cijela je stvar proširena na više od 30 sati pa nema straha da će to biti kratka avantura.

Trenutno se nalazim na predzadnjem poglavlju igre i prije nego donesem svoj konačni sud o igri, htio sam vam javiti prve dojmove. Počet ću s novim stvarima koje su dodane u ovu preradu, s obzirom da Midgar u originalu nije imao više od pet-šest sati materijala, a kao što sam spomenuo – ovdje se to razvuklo na tridesetak sati.

Primarno je veća pažnja u preradi stavljena na razvoj važnih likova te bolje upoznavanje sporednih likova. Članovi Avalanche pokreta, Biggs, Jessie i Wedge, koji su u originalu imali svega nekoliko blokova teksta, u preradi su dobili znatno više vremena na „sceni“. Iskreno, oduševljen sam dubljim uranjanjem u čitav svijet te pozadinske priče likova. Svi sudionici priče, bili glavni ili sporedni, sastavljeni su uz optimalnu količinu dobro složenih pozadina te uz prstohvat anime šašavosti čine stvarno zanimljivu postavu.

Osim toga, priča je proširena te u pojedine navrate promijenjena. I dalje imate osjećaj nostalgije dok prvi put iz nove perspektive vidite određenu scenu, no svejedno vas na trenutke može iznenaditi novim scenama te uvođenjem misterioznih crnih pojava koje nisu bile prisutne u originalu.

Borba je uzela najbolje od originala te je modernizirala uz akcijske segmente. No ne brinite, esencija igre je i dalje vrlo poznata. Pritiskanjem tipke napada u stvarnom vremenu samo punimo ATB bar, kojeg kasnije možemo iskoristiti za korištenje čarolija, posebnih mogućnosti ili predmeta. Za vrijeme biranja ovih akcija, radnja na ekranu je maksimalno usporena.

Zbog toga bih i dalje rekao da za ovu igru nije potrebna spretnost na gumbima kao za tipične akcijske igre, koliko taktično korištenje čitavog raspoloživog arsenala na skoro pauziranom ekranu. Također, izazovnost igre mi se čini mnogo veća u odnosu na standardne Final Fantasyje. Ne sjećam se kada sam zadnji put ovoliko ginuo u Final Fantasyju.

Nije sve savršeno, naravno. Trenutno bih igri zamjerio poštarske sporedne misije bez ikakvih zapleta ili preokreta. Iz nekog razloga, u kasnijem dijelu igre kvaliteta tekstura primjetno opada. Nadam se da će to biti ispravljeno s nekim ažuriranjem jednom kad FF7 Remake izađe kasnije ovoga tjedna.

Sve u svemu, kao istinski fan serijala, uživam u vremenu provedenom uz ovu preradu. Odlično su pogodili preobrazbu originala te postigli savršen omjer realističnog, no opet dovoljno prepoznatljivog. Idem stoga natrag u igru, ostalo mi je još vrlo malo prije nego dostavim punu recenziju. Zoran viče da mora biti do kraja tjedna inače će mi ovo biti finalno fantaziranje na HCL portalu.

Komentari (8)

  • Žarko Ćurić

    06.04.2020 - 12:31

    A malo je šteta, jer main questovi su dosta raznovrsni. Mislim nisu previše loši, i daju neku dodatnu priču. No svi se svode na pričaj s X osobom/ubij X čudovište i slično

    • Žarko Ćurić

      @Žarko Ćurić, 06.04.2020 - 13:05

      Neće biti spoilera, nemam namjeru otkriti ništa izvan onoga što je već prikazano u trailerima, tipa osnovna priča, početak. Sve novosti u priči u odnosu na original ću izbjegavati u širokom luku, jer želim da svatko to otkrije sam, a ne kroz recenzijiu.

    • Žarko Ćurić

      @Žarko Ćurić, 06.04.2020 - 13:15

      Imaš opciju unutar igre za zamjenom jezika. Obično uvijek preferiram japanske glasove, no ovdje bih ti preporučio engleski, čisto radi boljeg osjećaja “dobacivanja” između likova, dobra je kemija

    • cmicko22

      @Žarko Ćurić, 06.04.2020 - 15:18

      Koliko sam vas shvatio storyline će imati određene promjene od originala?

    • Žarko Ćurić

      @cmicko22, 06.04.2020 - 15:40

      Da, nisam još odigrao do kraja, no ima već dijelova koji prije nisu bili u originalu.

  • XLBanana

    06.04.2020 - 13:44

    Nema veze kad god stignes sa recenzijom?

  • chocobo_047

    06.04.2020 - 18:17

    Iskreno, nemam problema s time. Questove u FFXV sam s guštom odrađivao.

  • Bojko77

    09.04.2020 - 11:14

    Znači u ovom trenutku fali još 12h i 50 min da mogu krenuti igrati, nakon ponoći… nadam se veliko guštu, ne volim spojlere, pa bježim od njih, jedino se nadam da kako je prije FF VIII, jer 7 je prije 8, kraj bude po tim kriterijima, pozitivan, ne opća depresija i apatija s krajem u FFXV, zbog koje ju nikad nisam više igrao, neovisno o DLCovima i misijama otvoreni nakon kraja, izuzetno žao što su otkazali DLC u kome ispravljuju kraj, malo da operu tu depru…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?