HCL.HR

Koja će strateška igra u 2020. ispisati svoju povijest?

Zoran Žalac 28.12.2020.   •   14 komentara   •   HCL objave


U raznim strateškim igrama 2020. godine ispisivali smo svoju viziju povijesti te vodili razne kampanje povlačenjem strateških poteza.

Zanimljivo je stanje u žanru strateških igara 2020. godine. Jednu veliku po izlasku smo mogli dobiti besplatno, druga je bila dostupna preko pretplate od prvoga dana, dok treća pak potječe iz univerzuma drugog žanra. I dogodilo se to u godini bez Civilizationa, Age of Empiresa, StarCrafta, Warhammera i drugih serijala.

Situacija s glasovima u ovoj kategoriji je *zanimljiva*, a posebno je interesatno da je ovo jedina kategorija u kojoj je i najzadnji kandidat uspio prikupiti troznamenkasti broj glasova. Naravno, nećemo vam još reći tko vodi, a tko je na začelju – glasanje je u tijeku i rezultat je i dalje otvoren.

Najbolja strateška igra u 2020. bila je:

 

Osim strateške igre, najbolje naslove biramo i u drugih deset žanrova. Ako odmah želite glasati u svima onda se zaputite na ovu poveznicu. Želite li pak sami nominirati svoju najbolju igru 2020. godine, to možete učiniti u zasebnom članku.

Označeno sa:

Komentari (14)

  • Apocalypse4987

    28.12.2020 - 16:47

    Iron Harvest me ugodno iznenadio, al postoji još dovoljno prostora za poboljšanje. Očekujem kakvi DLC koji bi moga to rješit

  • Doktor Zivago

    28.12.2020 - 20:40

    Nažalost, Crusader Kings 3 je primjer kako jedna kompanija (Paradox Interactive) tvrdoglavo odbija učiniti jednu jednostavnu stvar kako bi svoje naslove vinula u nebo – odbija ih pojednostavniti u njihovoj mehanici igranja i smanjiti količinu opcija u igri. Brate, što je previše, previše je. Lijepo je da se developer trudi napraviti detaljnu igru, ali vjerujte da je lakše položiti neke ispite na inženjerskim fakultetima nego shvatiti Paradoxove strateške igre. To je veliki minus tih igara. Jednostavno čovjek nema vremena izgubiti 3 -4 tjedna da bi pohvatao neke osnove mehanike igre koja je bespotrebno zakomplicirana i na kraju loše izvedena.
    S druge pak strane Creative Assembly sa serijalom Total War ide iz godine u godinu u sve veću degeneraciju. Naprosto čovjeku nije jasno kako je jedan u svim aspektima sjajan Total War: Rome 2 (sve moguće edicije tog naslova) uspio toliko degenerirati u nastavku Total War: Troy?? To mi nije jasno… Kao da je netko namjerno uništio ovaj serijal i iz jedne grafički i mehanički sjajne i fino isbalansirane turn based strateške igre s RTS prikazom bitaka (do danas nije nitko napravio nešto slično!) koja je čak imala i tu jednu posebnu estetsku notu u grafici spao na nekakvu bezveznu fantasy strategiju… RTS prikaz bitaka je sve lošiji i lošiji, odnosno arkadniji i arkadniji i sve to skupa više nema smisla. Tipično izmišljanje tople vode da bi se reklo da je novi naslov donio nešto novo.

    • rokonja

      @Doktor Zivago, 29.12.2020 - 07:50

      Ovo oko Paradoxa je živa istina. Ja sam probao njihovu igru Empire of Sin. To je komplicirano, al ono full – taman mislio e sada sma skužio idem igrati kad ne…

    • SpaceMan

      @Doktor Zivago, 29.12.2020 - 11:13

      Paradox je jedna od rijetkih kompanija koja godinama nakon što im izađe igra, još uvijek drži cijenu. Znači da su igre cijenjene i da se dobro prodaju. Upravo ta kompleksnost je ono što mnogi vole jer produžuje gameplay tako da uvijek možeš probati neku drugačiju taktiku. Netko voli rješavati puzle, a netko se voli opustiti uz “casual” igre. Paradox zna tko mu je vjerna publika i ide tim smjerom.

    • Doktor Zivago

      @SpaceMan, 29.12.2020 - 12:10

      Spaceman, u pravu si da Pardoxove igre drže cijenu i imaju svoju publiku. Ukusi su različiti i razumijem one koji su se ‘navukli’ na njihove strategije. No, za te strategije čovjek mora imati strašno puno slobodnog vremena. Čak bih i oprostio složenost gameplayja i bezbrojnost opcija te funkcija tih strategija da su grafički bolje odrađene. Nažalost, grafika je kod Paradoxa prilično oskudna za razliku od serijala Total War čije su strategije grafički raskošne (barem nekad bile), a opet imaju i taj strateški dio kvalitetno odrađen koji je istodobno i odlično izbalansiran! Kad kažem izbalansiran, mislim na to da Total War također ima detaljno razrađenu strategiju, historijski točnu (tko želi nešto naučiti o antičkom Rimu to može itekako u Total War Rome 2) i s mnoštvom opcija i funkcija, ali ta strategija ne umara, pregledna je, jasna i raskošno odrađena. Ne manje važno, ima uključen i sjajan RTS pri prikazu bitaka što je bila revolucija u igrama ovakvog žanra. Dakle, spojili su klasičnu turn based strategiju na ploči s moćno odrađenim RTS-om tako da dobivaš dvostruku zabavu. Paradox to nema, mape su mu grafički siromašne i sve se svelo na ‘matematiku’ i bezbrojne ‘matematičke’ funkcije. Oprosti, ali to me umara, a nisam ljubitelj arkadnih i sličnih casual igara. Jednostavno, Paradoxu nedostaje taj faktor x kojeg Total War ima. Nažalost, kao što sam gore napisao, Total War iz godine u godinu ide sve lošiji tako da ostajem vjeran njegovom naslovu uz daleke 2013. godine Rome 2 koji je i danas miljama ispred novog Troyja.

    • hyperion

      @Doktor Zivago, 29.12.2020 - 15:32

      Slažem se sa svime rečenim, total war igre do atille su mi perfekcija strateškog žanra, dok ck je ok ako ga besplatno dobijem kao što sam dobio ck2 na steamu. Zanimljiva i drago mi je da postoji, ali daleko od uživanja kao u tw. Vrijedi ti bacit oko na ovaj Iron Harvest, nisam još odlučio ali možda glasam za njega čisto zbog finog osvježenja žanru rts-ova. Btw, ne razumijem zašto Desperados nije na ovoj listi, zar je to “igra na poteze”…

    • Gojko Knez

      @Doktor Zivago, 30.12.2020 - 09:42

      Nitko te nije počastio za ovaj hot take, pa sam se ja osjetio pozvanim napraviti račun.
      Paradoxove igre su teške samo slaboumnicima(ovdje podrazumijevam njihove klasicne map painter serijale za ovo drugo ne znam), razumio bi te da si to rekao prije deset godina, al danas kad imaš 5min guidove za svaki njihov game to nikako ne stoji.
      Jedini minus u računici je čini se tvoja pažnja koja je na razini zlatne ribice.
      Da su dosadne, ok argument. Da su monotone, ok. Da su sve pre slične, pa ono, da. Da je previse rng-a, ok.
      Da nisu dobro optimizirane, nisu.
      Al ti se gidra zalis na kompleksnost i grafiku…
      Mrsko mi je bit šporak i bezobrazan na netu, al ti si baš zaslužio. Nemoš mi bit takav ne-apologetski majmun. Aj ća od strategija, drži se candy crusha ili eventualno nekog šarenog tpsa, to ce prije imat intuitivni dizajn koji nebi trebao puno opteretit ogranicene sposobnosti publike poput tebe.
      Svako dobro.

    • Doktor Zivago

      @Gojko Knez, 30.12.2020 - 16:07

      Mislim da je tvoj problem što ne razumiješ komentar kojeg sam napisao. Je li tu škola zakazala ne znam, ali kućni odgoj sasvim je sigurno zakazao. Ne pada mi napamet spuštati se tu razinu jer su mi i Paradox i Creative Assembly toliko nevažni u životu. Naime, ja ne spadam u onu skupinu asocijalnih gejmera kojima su kompjutorske igrice više manje sve čime se bave u svoje slobodno vrijeme kojeg ioanko imaju previše. I tebi svako dobro.

    • Ronald

      @Doktor Zivago, 01.01.2021 - 02:42

      pa u tome je poanta igra…to sto ti ne znas igrat to nije njihov problem

  • Wolfensteiner

    29.12.2020 - 10:18

    Ja nezz sta se neki ljute na cinjenicu da je igra “prekomplicirana”… mislim bolje da je komplicirana nego da je neki shit za sto platis 40-60 eura, copy paste mehanike iz prijasnjih naslova i eto kao novi naslov… CK3 je napredak u odnosu na CK2 upravo sto se tice sucelja i jednostavnosti/ priblizavanja mehanika novim igracima, a jbga sad- igra jr sama po sebi dosta komplicirana i trazi dosta vremena da se osnove pohvataju…ja sam ulozio dosta vremena u CK2 i mogu reci da nisam pozalio ni sekunde; igra je jedna od rijetkih sto se, po meni, mogu zvati pravim grand strategy naslovima. JEDINI pravi minus u svezi s Paradoxom je njihov sveopce poznati nacin izdavanja dlc-jeva, koji su iznimno skupi te ukoliko nisi kupio igru po izlasku i pomalo ulagao u daljnje ekspanzije, igra dosegne sveukupnu cijenu i do 150€

  • stribor14

    29.12.2020 - 22:11

    CK3 ftw! Od svega kaj sam probal ove godine, defitivno najbolja igra, kad sam poceo, zaredao sam par kampanja zaredom, i sigurno cu joj se vratiti opet i opet, kao sto sam se godinama vracao na ck2.

    A sto se gore spomenutog misljenja tice, ukusi su razliciti, nije da je paradox u krivu sto nekima ne lezi grand-strategy tip igre. Npr, meni nijedan TW nakon onih prvih nije sjeo, ali i dalje mislim da je mocni serijal. Mislim da je usojesnost skoro svake Paradoxeve igre dokaz da znaju tocno sto rade, i da ima velika publika koji to volimo, i bili bi razocarani da su smanjili obujam igre.

  • Doktor Zivago

    30.12.2020 - 16:10

    Poštovanom HCL-u, mislim da nije ni ljudski korektno, a ni profesionalno, objavljivati komentare u kojima ‘komentatori’ vrijeđaju na osobnoj razini. Tim više što je moj jezik na ovom forumu uvijek bio pristojan. S ovime prestajem čitati HCL.

    • Zoran Žalac

      @Doktor Zivago, 30.12.2020 - 18:06

      Korisnik je kažnjen banom za vrijeđanje. Komentare inače ne objavljuje redakcija HCL-a niti možemo ručno odobravati svaki komentar koji svaki korisnik portala napiše. Vrijeđanje je na njegovu osobnu sramotu i sankcionirano je.

    • Doktor Zivago

      @Zoran Žalac, 30.12.2020 - 19:05

      Sve ok, Zorane, cijenim tvoj odgovor. Volim čitati HCL jer je jedan od rijetkih portala koji ima tu jednu pozitivnu vibru i koji je u svakom pogledu kvalitetan. Dođem se povremeno ovdje odmoriti i zapravo komentiram vrlo rijetko… Šteta je da se naiđe na ovakve uvrede. Mislim, nije mi jasno da netko može ovako bestijalno vrijeđati na osobnoj razini sam zato jer si dao kritiku njegove omiljene igre. Govorimo o igrama, a ne o politici i ideologiji, pobogu. Ako forum jednog ovakvo pozitivnog portala, u kojem nema ni trunke onoga što inače stvara kavgu među ljudima, ne može proći bez uvreda i psovanja, onda je stvarno sve otišlo kvragu. Neki dan čitam kako dvojac ovdje na forumu psuje jedno drugome sve po spisku, a tema svađe je – playstation5. Nevjerojatno.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?