HCL.HR

Pojavila se hrpa detalja o otkazanoj kampanji za Black Ops 4, bila je totalno drugačija od svega u Call of Dutyju

Zoran Žalac 10.08.2022.   •   7 komentara


Netko se dočepao hrpe informacija i materijala o single-player kampanji igre Call of Duty: Black Ops 4 koju nikad nismo dobili. Da je takvo što bilo ostvareno, možda bismo Call of Duty sad gledali drugačije.

Sjećate li se kontroverzne odluke iz 2018. da se Call of Duty: Black Ops 4 lansira bez single-player kampanje, prvi put u povijesti Call of Duty serijala? Brzo smo to zaboravili kad je Modern Warfare vratio kampanju 2019., no zapravo nismo bili ni svjesni kakvu smo kampanju mogli dobiti. Doznalo se kasnije samo da je ta komponente igre bila u razvoju, ali je na kraju bila otkazana jer ju developer ne bi dovršio na vrijeme kad je Black Ops 4 trebao biti lansiran.

Sad je jedan korisnik na Redditu podijelio prilično opsežno istraživanje s više od 400 stranica navodne dokumentacije korištene u razvoju kampanje Black Opsa 4. Količina iznesenih detalja i priloženih materijala sugerira kako ovo nisu samo bezvezna izmišljanja jedno fana te ocrtavaju sliku totalno drugačije kampanje koja bi bila netipično inovativna za pojmove Call of Dutyja.

Navodi se kako se kampanja Black Opsa 4 trebala zvati Career i nije bila baš “single-player kampanja”. To jest, postojala bi opcija samostalnog igranja, ali je cijela stvar bila zamišljena kao sukob između dvaju zaraćenih strana: Free People’s Army (FPA) i World United Nations (WUN). Priča se trebala odvijati 2070. godine u svijetu kojega je poharala pandemija.

Odabirom strana igrač bi u suštini imao dvije različite kampanje. Igrale bi se misije koje su 15-20 minuta duge, a u planu je bilo ukupno šest različitih lokacija. Neke bi misije imale vremenska ograničenja, tj. morale bi se završiti prije nego vrijeme istekne. U to su se uklapali i opcionalni PvP dijelovi misija, kao i različiti ishodi. Jedna bi strana na kraju svake misije morala odnijeti pobjedu, a druga biti poražena, a priča bi se nastavljala drugačije ovisno o ishodu. Na primjer, ako ste doživjeli poraz u jednoj misiji, sljedeća bi vam bila skroz različita od one koju biste igrali kad ostvarite pobjedu.

Career mod u Black Opsu 4 trebao se igrati s pomoćnicima u formatu 2 na 2. Upravo su za tu svrhu bili razvijeni specijalci koji su kasnije iskorišteni za multiplayer. Svaki je od njih imao različite vještine koje je igrač mogao aktivirati. Uz pomagače u kampanji ne bi bilo umiranja, tj. učitavanja zadnjeg checkpointa nego bi se igrača oživljavalo ili automatski respawnalo dok se akcija u svijetu nastavlja.

Ako vam ovo zvuči kao multiplayer upakiran u kampanju – nije daleko od toga. Ideja je navodno bila ta da se na ovaj način kampanji privuku igrači koji ju inače ne igraju. Career tako ne bi imao animirane događaje s pričom unutar samih misija, nego cutscene između istih – kao u Zombies modu. Doduše, dobar dio priče trebao je biti prezentiran kroz razgovore putem radija za vrijeme samih misija. Istaknuti likovi u kampanji bili su tzv. Handleri, ljudi od kojih su obje strane dobivale zadatke, slično kao u Hitmanu.

Na kraju se sve ovo pokazalo kao prevelik tehnički zalogaj za igru koju je trebalo dovršiti unutar tri godine. Career kampanja stoga je na kraju otkazana, a ostatak vam je dobro poznat. Kampanja se u Call of Duty kasnije vratila, ali u poznatom obliku bez većih inovacija i rizika.

Komentari (7)

  • Benjamin Scrool

    10.08.2022 - 15:24

    Nedao Bog da dobijemo nešto inovativno

  • MeDoNjA

    10.08.2022 - 19:40

    Hvala bogu , nije. Izgubio sam glavu u kampanji Black Ops 3 , na kraju sam i speedrun-ovo jer mi je prica i mehanike i cela kampanja bila žesca nula…

  • krolesi

    10.08.2022 - 21:54

    Prestrašno

  • Strahinja Radonjic

    10.08.2022 - 22:50

    Jel sam jedini koji apsolutno ne voli ni jednu Black Ops igru? Ubedljivo mi je to najgadniji serijal unutar COD franšize.

    • Usputbudireceno

      @Strahinja Radonjic, 11.08.2022 - 09:22

      ja sam igrao samo prvi, mislim da je bio dobar SP, no MW, MW2 i MW3 su daleko bolji, naravno COD 1 i 2 su top također, jedinica možda i najbolji COD SP.

  • Artyom

    11.08.2022 - 00:25

    Za mene odvratna ideja! Ja CoD-ove igram isključivo zbog Singleplayera (u prosjeku svaki drugi ima odličnu kampanju). Nikako nebi želio da mi ubacuju MP sranja u SP. A ako želim igrat dobar MP onda igram Battlefield (nisam rekao koji nastavak)…

    • Usputbudireceno

      @Artyom, 11.08.2022 - 09:20

      Joj kad se sjetim golden ere battlefielda, od dvice, bad kompani dvice i trice, a osobno ne mislim da je četvrtica unutar tog golden agea, premalo je inovirala.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?