HCL.HR

Prikaz povijesti Cree Indijanaca u Civilizationu 6 uzrujala je poglavicu grupe

Petra Rukav 05.01.2018.   •   2 komentara


Vođa jedne od najsnažnijih i najznačajnijih grupa Američkih Indijanaca iz Kanade smatra da prikaz njegova plemena u novoj ekspanziji za Civilization 6 omalovažava povijest Creea.

cree-civilization

Trenutno posljednja ekspanzija za Civilization 6 predstavila nam je novu povijesnu figuru koja se pridružila 26. predsjedniku SAD-a Theodoreu Rooseveltu, famoznoj kraljici Ujedinjenog Kraljevstva Viktoriji te osnivaču Mongolskog carstva Džingis-kanu. Novi član koji žeđa za globalnom dominacijom postao je Pîhtokahanapiwiyinom, poznatiji kao poglavica Poundmaker, kojeg njegov Cree narod pamti kao mirotvorca i branitelja svojih ljudi.

Naravno, to je dovelo do određenih kontroverzi jer današnji vođa Cree Indijanaca, najveće grupe Prvih naroda naseljenih u Kanadi, smatra da je prikaz plemena bezosjećajan i uvredljiv prema njihovim vrijednostima. Konkretno, Milton Tootoosis izjavio je da ekspanzija „ovjekovječuje mit da su Prvi narodi imali slične vrijednosti koje je poštivala kolonijalna kultura, a to je osvajanje drugih naroda i pristup njihovoj zemlji“. „To uopće nije sukladno našim tradicionalnim načinima i pogledom na svijet“, nastavio je, „malo je opasno da tvrtka održava tu ideologiju koja je u suprotnosti s onim što znamo“.

Nadalje, Tootoosis smatra da 2K Games vjerojatno nije imao loše namjere, no svejedno se požalio što se developer nije službeno obratio starješinama i kulturnim savjetnicima Cree Indijanaca prije nego je odlučio uključiti Poundmakera u igru.

Komentari (2)

  • phoda

    05.01.2018 - 17:06

    E sad da oni nisu ratovali za teritorij…

  • JokeZ

    07.01.2018 - 21:14

    Bilo bi super kad bi napravili jedan specijal i posvetili se samo Civ igri u smislu tutoriala za pocetnike, jedan takav video od pokojih 20tak minuta bi super dosao 🙂 samo savjet

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?