HCL.HR

Prince of Persia (2008) – perzijski akrobat

Zoran Žalac 02.12.2022.   •   7 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 14 godina lansiran je reboot serijala Prince of Persia koji je poznatom princu dodao društvo u vidu princeze Elike.

Serijal Prince of Persia bio je uspješno oživljen uz odlični Sands of Time iz 2003. Do kraja njegove trilogije Ubisoft je ispucao gotovo sve ideje u sklopu linearnog gameplaya pa su se nakon toga odlučili okušati u nečemu novome. Prince je tako još jednom doživio reboot, a konačni proizvod bio je drugačiji po strukturi, tempu pa čak i vizualnom stilu.

Prince of Persia iz 2008. godine zadržao je osnovnu premisu s protagonistom koji je spretan i agilan, ali je uveo novost da princ na svojim avanturama više nije bio sam nego ga je pratila princeza Elika. Ona je imala posebnu moć da princa vrati u život te spazi od pada u svaku provaliju. Elika je bila računalno kontrolirani lik te kooperativno igranje u ovoj igri ipak nije bilo omogućeno za dvoje igrača.

Druga velika promjena za princa bila je ta što se struktura igre više okrenula istraživanju nego borbi. Svijet je bio otvoreniji nego u prethodnim igrama te je igrač sam mogao birati redoslijed kojim je htio rješavati četiri boss protivnika u različitim regijama kako bi ih izliječio od korupcije. Borbe je bilo, ali sama igra nije imala mnoštvo režiranih akcijskih scena kao u prošlim avanturama.

Struktura igre više okrenula istraživanju velikih prostranstava nego spektaklu borbe.

Treća velika promjena bila je u vizualnom stilu. Reboot je bio rađen u cel-shading stilu kojega tada još nije popularizirao serijal Borderlands. Igra je izgledala lijepo za to vrijeme, ali tehnički nije bila impresivna kao Ubisoftov Assassin’s Creed koji je proizašao upravo iz PoP serijala.

Premda je igra bila dobro prihvaćena, prigovori su uglavnom išli na repetitivan i jednostavan gameplay te na nedovršenu priču. Naime, pravi završetak priče o princu i Eliki mogao se vidjeti kroz odvojeni DLC koji se plaćao, a izašao je četiri mjeseca nakon glavne igre. Na kraju je igra bila prodana u više od 2,2 milijuna primjeraka, ali je serijal svejedno pao u zaborav pored popularnijih naslova.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (7)

  • John_Constantine

    02.12.2022 - 12:01

    Pussy game.

  • DaDo224

    02.12.2022 - 12:57

    Odlična igra, šteta što nije bila bolje prihvaćena i što DLC nikad nije zaživio na PC-u. Uz Warrior Within najbolji mi dio serijala.

    • Zoran Žalac

      @DaDo224, 02.12.2022 - 15:06

      Totalno zaboravio da PC verzija igre nikad nije dobila epilog. :S

  • DjokaBA

    02.12.2022 - 14:14

    Tada me je grafika oduvala, nevidjeno nesto je bila. Ali mnogo dosadna igra, koju nisam ni dovrsio ako se dobro secam.

  • kaurazmaj23

    02.12.2022 - 14:53

    Jedina koju nisam prešao do kraja i odusto od nje. The Sands of Time, Warrior Within, The Two Thrones i The Forgotten Sands mi je jedino imalo smisla.

  • Netzer

    02.12.2022 - 16:01

    Da igrao. Narucio sa Game.uk i dosla tocno nakon 28 radnih dana. E onda sam s jos vecim gustom igrao.

  • Perfect Sense

    03.12.2022 - 01:45

    Jedina iz PoP serijala koju nisam odigrao do kraja. Nije mi se svidjela

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?