HCL.HR

Recenzentima su igre sve bolje, a igračima sve lošije – ako sudimo po Metacriticu

Zoran Žalac 17.06.2022.   •   114 komentara   •   Industrija videoigara


Statistika s Metacritica u zadnjih dvadesetak godina pokazuje kako su igrači sve manje zadovoljni s igrama, što se ne podudara s ocjenama koje igre dobivaju od recenzenata. Je li to stvarno istina?

Ovo što vidite gore fascinantan je grafikon kojega je na Redditu objavio korisnik JackeryBug. Radi se o grafikonu koji prikazuje prosječnu ocjenu igara za konzole unazad 22 godine, prema viđenju recenzenata/kritičara te igrača/korisnika Metacritica. Grafikon ukazuje na zapanjujući razdor od 2010. godine. U zadnjih 12 godina prosječna ocjena recenzenata za igre narasla je sa 70 na 75, dok je prosječna ocjena korisnika pala sa 70 na 65.

Nameće se stoga pitanje: što se to događa u zadnjih 12 godina? Igraju li recenzenti i igrači neke totalno različite igre i čije je mišljenje tu validnije?

Nema nekog univerzalnog odgovora na to. Međutim, treba naglasiti kako korisničke ocjene na Metacriticu često nisu relevantno mjerilo iz vrlo jasnog razloga – što igre ondje može ocijeniti bilo tko, pa i oni koji ih nisu ni igrali. A u vrijeme konzolaških prepucavanja i aktivističkog bombardiranja igara lošim ocjenama iz različitih uvjerenja, takvo što je teško tumačiti kao ozbiljne podatke.

No, kakav god se razlog nalazio iza tog razdora u ocjenama kritičara i publike, jaz je velik i očit. Najjasniji primjer toga dobili smo prije svega nekoliko mjeseci s Gran Turismom 7. Prosječna ocjena recenzenata za tu je igru 87, dok je prosječna ocjena igrača znatno niža – 20, iliti 2.0. Niska ocjena korisnika tu je očita osuda mikrotransakcija u igri, taj dio je jasan, samo se postavlja pitanje – je li validno ocijeniti Gran Turismo 7 najnižom mogućom ocjenom (čistom nulom) samo zbog toga?

Kao netko tko je recenzirao spomenutu igru, s time se nipošto ne bih složio. Gran Turismo 7 ni u ludilu nema najgori sustav mikrotransakcija. Dapače – prilično je mlak i bezazlen u usporedbi s drugim igrama. Forza Motorsport 7 je primjerice imala daleko nametljiviji sustav loot boxa i puno više sadržaja koji su se naknadno plaćali, pa je imala višu korisničku ocjenu od GT7. Need for Speed Payback, kao jedan od najgorih primjera nametljivih mikrotransakcija, također ima višu korisničku ocjenu od GT7. A čak i da se radi o najgorem sustavu mikrotransakcija ikada, poništava li to sve druge kvalitete koje igra ima, toliko da ista zaslužuje ocjenu nula? S takvim mi se stajalištem jako teško složiti.

Ukratko, gornji je grafikon zapanjujući, ali kao i obično – mislim da ne priča cijelu priču pa ga iz tog razloga ne treba uzimati kao nešto relevantno.

Označeno sa: ,

Komentari (114)

  • Smike

    17.06.2022 - 11:44

    Svaka igra koja ima mikrotranslacije zaslužuje ocjenu nižu za 20. J3bo te vise i gaming induatrija pohlepna. Daj 80 eura za igru i plus dodotno plaćaj sadržaj. Sjećam se tekkena 3 kad si prelaskom igre otključavao likove i jednostavno si uživao u tome, danas novi lik košta 5 dolara..Sto ovo govorim. Jednostavno postoje izdavači koji ulože maksimum u igru i ne tjeraju te da dodatno plaćaš (gow, lous..)

    • Zoran Žalac

      @Smike, 17.06.2022 - 12:03

      Tekken igre su prije dolaska na konzole zgrtale pare na arkadnim mašinama, koje su po proždrljivosti gore nego mikrotransakcije. Praktički su im arkadne verzije igara financirale izradu igara za konzole. Netko je dakle morao potrošiti hrpu novaca na žetone da bi postojala verzija u kojoj slobodno otključavaš likove. Samo kažem.

    • Hadvar

      @Zoran Žalac, 17.06.2022 - 13:00

      To nije izgovor za ovo sto se danas dogadja.

    • Zoran Žalac

      @Hadvar, 17.06.2022 - 13:08

      Nije, ali nije ni cijela slika. Tekken 3 u kojemu smo nekad uživali danas bi sadržajno bio siromašan za standarde i prohtjeve publike. Nije se samo promijenio način monetiziranja igara, nego i očekivanja igrača. Tekken 3 je u svoje vrijeme bio vrhunska igra, a danas u jedno popodne otključaš sve likove i vidiš što sve igra ima za ponuditi. Ako uračunaš inflaciju i sve, nije Tekken 3 u svoje vrijeme koštao puno manje od današnjih igara, od kojih se sadržajno očekuje puno više. To što su japanci plaćali arkadne verzije Tekkena, a u siromašnoj hrvatskoj kupovali piratske verzije – to je druga priča.

    • Smike

      @Zoran Žalac, 17.06.2022 - 15:54

      Ne vidim poentu tvog komentara, ali vjeruj da sam vise igrao tekkena 3 nego do sada zajedno MK10 MK11 Injustice i street fighter. Igra jednostavno mora biti zarazna bez usljivi mikrotranskacija. Najbolje igre mi i jesu one koje nemaju mikrotranskacija. Ja lično nikad ne bih dao novce za takve stvari i razumijem ljude koji daju ,naravno razumijem i tvorce igara koji samo gledaju keš, ali obije im se o glavu.

    • Zoran Žalac

      @Smike, 17.06.2022 - 16:00

      I ja sam igrao više. Zato jer sam u doba Tekkena 3 imao više vremena za igranje, a ne zato jer je Injustice lošija igra od Tekkena. Zapravo, po gotovo svim je mjerilima bolja, sadržajno prezentacijski, itd. Story mod daleko bolji, grafika neusporediva… I igra me ni u kojem trenutku nije tjerala da iskeširam više novca. Al to što sam više igrao Tekkena nije do Injusticea nego do mene, i ne pretvaram se da je drugačije.

    • Smike

      @Zoran Žalac, 17.06.2022 - 18:13

      Jedan razloga jeste više vremena,ali iskreno tekken je za mene u tom trenutku donio neke genijalne combat poteze koje do tada nisam imao priliku koristiti. Normalno da je grafika bolja,ali u to vrijeme tekken je imao najbolju grafiku, a o prelasku sa svakim likom da bih dobio kratki filmic ne bih ni da raspravljam. Ipak da ne idem daleko od teme, plaćati za igru dodatnih 5 dolara za svakog lika je suludo ili 20 dolara za par nekih kristala spada u domen najveće ljudske gluposti na jednoj i pohlepe na drugoj strani. Vezano za temu, naravno da vi profesionalni recenzenti dajte vise ocjene nego igra zaslužuje jer realno to vam je hljeb i treba dobiti igru ranije zbog recenzije ili neki besplatan odlazak na sajam igara ili limited edition od sonya. Mi igrači smo brutalni pri ocjenama jer dajemo svoj teško zarađeni novac za neke poluigre..

    • Zoran Žalac

      @Smike, 17.06.2022 - 18:30

      Al to stvarno nema nikakve veze s tim. Niti ta teza drži vodu da se novinari boje izgubiti igru od izdavača. Pa oni koji su blokirani na sva zvona govore da su blokirani (slučaj Kotaku i Bethesda), što je negativan imidž za izdavača. A medij prema svojim čitateljima ima daleko više obaveze nego prema ikojem izdavaču igara. Što ti znači dobiti igru ako čitatelji misle da im lažeš? Igre uvijek možeš kupiti, čitatelje ne možeš. Tako da je ta priča o potplaćenim novinarima u većini slučajeva samo još jedna teorija zavjere, ništa drugo.

    • mg

      @Zoran Žalac, 17.06.2022 - 20:01

      Ok.(Tekken 3 u kojemu smo nekad uživali danas bi sadržajno bio siromašan za standarde i prohtjeve publike.)
      Po čemu su to mobilene igrice bolje od
      Tekkena 3? -Koji je razlog njihove popularnosti danas, a da Tekken 3 nema?

    • Stecajni_upravnik

      @Hadvar, 17.06.2022 - 16:16

      Saglasan. Od 2010 je ozbiljna lova usla u gaming i od tada krecu anomalije. Pogledaj samo GT7, kupili mnoge dobre recenzije i za svaki slucaj recenzentima dali igru bez mikrotrnsakcija koje su dodali par dana posle objave igre. Samo na ovom primeru imas odnos 87 naspram 2.0 sto je razlika od preko 400% ….

    • Darac83

      @Zoran Žalac, 17.06.2022 - 15:29

      Mislim da si fulao skroz s ovom usporedbom, sori… ☺️

    • SPGamerAzrael

      @Smike, 17.06.2022 - 20:30

      Pa ja kao korisnik koji platim nesto zelim dati ocjenu nulu i dajem nulu gdje god promjene plan i program igre… cuj uvedu MT… GT7 uglavnom SP igra kao da igram mobilnu igru… samo jos da stave reklame i da odredenu stazu mozes odigrat nekoliko puta pa cekas 45min da mozes opet ili plati; a uskoro bi moglo i to biti sve to za 80€….

  • Goblin

    17.06.2022 - 11:48

    Veliki postotak odraslih gamera, koji više ne mogu doživjeti isti “high” kao dok su bili djeca i dok je njihova mašta popunjavala i nadopunjavala “praznine” u igrama. Ne znaju se više “igrati u igrama”. Iz tog razloga se isto i događaju konstantni remajkovi, remasteri.

    • ToddHrowrad

      @Goblin, 17.06.2022 - 12:57

      Gluposti pričaš, postotak starijih gamera je izrazito mali i sigurno ne utječe niti ocjene usera niti kritičara, čak i famozne remastere najmanje igraju stariji gameri iako su navodno oni ciljana skupina (u što nevjerujem). Situacija je zapravo da su kritičari plaćeni da daju bolje ocjene, a publika je zasićena generičnim igrama. Prije je svaka godina bila nebeski skok naspram slijedeće (do te 2010), od tad su skoro sve igre iste, generične, šarene i fortnitelike, a to počinje vidjeti i ekipa srednje generacije (kao ja recimo). Stari gejmeri su se većinski ostavili gaminga, niti nimaju glas u communitiju.

    • Goblin

      @ToddHrowrad, 17.06.2022 - 13:09

      Možda si u pravu, izgleda da su problem kmečavci “srednje generacije” koji misle da sve na svijetu mora biti upravo rađeno za njih, a ako nije jedva dočekaju da iskale svoje frustracije na tastaturi.

    • ToddHrowrad

      @Goblin, 17.06.2022 - 14:33

      Opet gluposti pričaš, al ajde, nek smo mi problem jer kažemo da je AC Vallhala smeće, kao što je i AC Odyseyy bio smeće, isto tako kao što je COD Vanguard smeće, isto kao što je i Infinity war smeće, i isto tako je Battlefield 2042 smeće, isto kao što je i Battlefield V bio smeće

    • Zoran Žalac

      @ToddHrowrad, 17.06.2022 - 15:21

      Nije ti on kriv što je tvoj ukus smeće 🙂

    • Dick Johnson

      @Zoran Žalac, 17.06.2022 - 17:10

      Tako je! Zasto vjerovati vlastitom iskustvu necega kad imamo ovlastene ljude da nam kazu koje filmovi, serije i igre su dobre! Mora da je u fanovima problem, a ne u proizvodima i ljudima koji ih rade.

    • Zoran Žalac

      @Dick Johnson, 17.06.2022 - 17:33

      Da, problem je u takvim “fanovima” koji viču da je smeće, a sve što igraju jesu igre koje im ne valjaju. Specifično ovaj gamekritik / trotoar / Hrowrad ili kako god se zvao, koji igre indie produkcije ne smatra igrama nego mu je to po defaultu smeće. Ako među tisućama igara koje izlaze na godišnjoj razini baš nikako nisi u stanju pronaći ijednu novu koja ti je zabavna, onda to po meni više nije problem industrije nego nešto nije u redu s tobom. Trebam li to stvarno pojašnjavati?

    • Dick Johnson

      @Zoran Žalac, 17.06.2022 - 20:17

      Pa iskreno volil bi pojasnjenje. Jer u 2022. sam odigro 2 igre. Onda sam iso vidit kolko i koje igre su izasle 2002. u tom periodu. I reko, ok mozda gledam s noatalgijom i ruzicastim naocala, ajd idem probat neke igre iz 2002. koje nikad nisam igro. I nadem ja igre ocjena 6-7 iz 2002. i redovito su mi bolje od 7-8 ocjenjenih igri iz 2022. Prezentacija i user exeperince je bolji kod novih igri i to je to, moze imat ocjenu 11/10 niko me nece uvjerit da sam ja lud a igra je dobra, i jos ak nisam jedini kaj tak misli. Ovo za smece je pretjerivanje, al dobar ljudi i dalje ne prihvacaju mikrotransakcije u placenim igrama kolko god izdavaci i recenzenti to pokusavali maskirat i normalizirat. Evo npr. vi u AC Vallhalli niste ni spomenuli miktransakcije i boostere, samo da je igra rastegnuta. Zasto? Ubisofit napravi problem da bi prodal rjesenje i to nebude ni ko natuknica. I kaj sad ak se meni cini da tu nekaj ne stima i ne svida mi se, onda sam ja u krivu jer igra ima 80 na metacriticu.

    • Zoran Žalac

      @Dick Johnson, 17.06.2022 - 20:31

      Mislim da si si sam odgovorio. Uzorak od dvije odigrane igre je stvarno premali da bi išta zaključivao. Na tome zaključak može biti i taj da ti se jednostavno potrefilo da su ti stare igre bolje. Što se Ubisofta i Valhalle tiče, mikrotransakcije su bile dodane naknadno, nekih mjesec dana nakon lansiranja igre. O čemu se naknadno i pisalo: https://www.hcl.hr/vijest/valhalla-xp-booster-164845/
      Ne sviđa se ni meni rastegnutost/mikrotransakcije ali neću zbog toga dati 0/10 jer kad sve sve zbroji i oduzme, igra ima dosta toga za ponuditi bez da potrošiš išta više od standardne cijene. I ima ljudi koji u tako rastegnutoj igri uživaju neovisno o tome. Meni teže shvatljivo, ali lakše mi je to prihvatiti nego poimanje da igra vrijedi 0/10 ili 1/10 čisto zato što postoje mikrotransakcije. Koje usput rečeno možeš zaobići na PC platformi, ako te to baš jako smeta.

    • Dick Johnson

      @Zoran Žalac, 17.06.2022 - 20:59

      To su 2 zavrsene igre. A bilo ih je 10tak zapocetih. Evo bas te stvari ko naknadno ukljucivanje mikrotransakcija je jedan razloga zakaj recenzenti i korisnici daju razlicite ocjene. A nije tesko predvitit da ce ih bit ak je proteklih 5 nastavaka imalo. Naravno da neces zato dat 2/10. U recenzijama se normaliziraju stvari neznam zakaj, koje se do prije par godina a i jos uvjek u korisnickim krugovima kritizira. Ljudi kukaju da su nove igre 70€. A u biti su 90-100€ vec duze vrjeme, a za 60 dobis srezanu verziju. Pogle collectors edition danas i prije 20 godina. DLC u Elder scrollsu svi popljuvali, sad niko ni da snizi ocjenu za 1 bod zbog toga. Placene mikrotansakcije u igri 100€, nema veze, shop ne radi u review verziji 10/10. Svako ima svoje misljenje, al vjerujem da fali strogoce i to se vidi u user reviewima. Na svakog 0/10 retarda dode isto tak neki 10/10 fanboy tak da u konacnici se dobi neka iskoristiva brojka.

    • Terox

      @ToddHrowrad, 17.06.2022 - 21:58

      Osim Vanguarda niti jedna od ovih igara nije objektivno za ispod 50/100 ocjenu. Ali niti jedna osim BFV nije ni preko 75.

    • Duje0506

      @ToddHrowrad, 17.06.2022 - 14:49

      Ja mislim da je stvar u tome da ljudi igraju sve živo što izađe i o čemu se priča. A nemoguće da je sve po nečijem ukusu. I onda još ubaci u to činjenicu da danas svakom neki k smeta i smatra svoje mišljenje pravilom.
      Recenziju su pisane od strane nekog ko razumi određeni žanr i možda je ekspert na tom polju. A ocjene korisnika…

    • ToddHrowrad

      @Duje0506, 17.06.2022 - 15:25

      Ista stvar kao i prije i na prvu i drugu i treću tezu, pogotovo treću jer su se prije dizale političke bune za pojedine igre. Ne postoje eksperti za ocjenjivanje, svi su to plaćeni “novinari”. Ocjene korisnika su uvijek bolje za pogledati realnu situaciju, ajmo pogledati za razliku od negativnih onda pozitivne recenzije, da li je sve to samo jedna velika subjektivna laž,a samo “eksperti” recimo FPS-a ili RPG-a mogu donjeti objektivni i validni iskaz, mogu se šišat eto što mogu. Korporatiivna kultura u gamingu je uništila klasični gaming i sve što izađe ne može se usporediti po kvaliteti s starijim igrama, podešeno za danu tehnologiju.

    • Iron666

      @ToddHrowrad, 17.06.2022 - 15:54

      Slažem se s tobom. Ako itko realno i objektivno AC naslove može proglasiti kvalitetnim igrama, onda ne znam… Super svijet, povijest i to, ali brate mili, samo na temelju repetivnosti i isforsirane dugotrajnosti smanjio bi im ocijenu za 30-40%. Samim time, vjerujem da bi idući put možda i razmislili kolika će im količina sadržaja biti repetivna i monotona, a ovako, to prođe ispod radara kao nešto super i zakon. Usporediti Red Dead 2 koji je sve samo ne monoton u smislu priče i načina igranja, sa AC-om je nebo i zemlja razlika u kvaliteti, a AC pokupi nešto sitnije ocijene… daj molim te… Red Dead 2 je barem 5 rangova iznad i remek dijelo u usporedbi sa osrednjom pričom AC-ova koje spašava samo zanimljive povijesne lokacije. Možemo to isto positovjetit sa masu igara koje su među gamerima “omražene” a opet “popularne”… To što igre izgledaju dobro, imaju fora mehanike, ne znači i da su dobre i kvalitetni proizvodi. Jednostavno je, recenzenti moraju biti stroži jer bez obzira što to sve izgleda nikad bolje i ovako te i onako, drugačije nećemo dobiti bolje igre. Sve ti je jasno kad su platformeri nikad popularniji, igre poput It Takes Two proglašene igrama godina i slično. Ljudi traže originalnost, i bez obzira na milijune koji igraju polu-proizvode ne znači da je to nešto dobro! Ha, Gangam Style ima bilijun pregleda, mora da je glazbena simfonija, Mozart se klanje…

    • Darcoolio

      @ToddHrowrad, 17.06.2022 - 19:46

      “Stari gejmeri su se većinski ostavili gaminga, niti nimaju glas u communitiju.”
      Odvali ti i ostade živ.

    • Smike

      @Goblin, 17.06.2022 - 18:14

      Komentar ti je za 10.

    • SPGamerAzrael

      @Goblin, 17.06.2022 - 20:39

      Pa ima i tog, ali je danas toliko tehnologija napredovala i ubrzani procesi izrade svijeta igara, da naprosto se moze sve implentirati u igru, te sitne detalje koje bi prije trebali popunit mastom!
      Pogotovo veliki timovi koji jos k tome uzimaju 80€. Ja razumijem da na toj razini rade indie timovi i prije cu njima dati novce jer imaji viziju i ako ta igra bude ok ili dobra onda znas da njihov sljedeci naslov ima potencijala. Kao sto je npr bio prijelaz sa AC 1 na AC 2… al ne mozes ti gurat UFC igru, GT7 i samo sve isto uz bolju grafiku i jos mikro transakcije nametati jos prije svega toga treba platiti 80€ pa daj čabe pa cu mozda potrosit 80€ – 100€ ako je isplativ taj napredak.

    • Goblin

      @SPGamerAzrael, 17.06.2022 - 21:44

      Gledam po sebi, recimo na primjeru Red dead redemptiona 2. Kupio sam igru prije 2 godine, i mislim da je jedna od najboljih igara i najdetaljnijih svijetova ikada napravljenih… i nikako se ne mogu natjerati da je odigram. Kao klinac bi ubio igru, ne samo priču i sav content, već bi trošio sate i sate uživljen u ulogu kauboja, bandita ili što god si zamislio. Ne znam, sad kako sam stariji užitak više nalazim u igrama koje zahtjevaju mehaničke vještine i slično… za neku imerziju bi nakon 30 godina igranja video igara, bi developeri morali stvarno smislit nešto novo i divlje i možda mi još smotat joint.

    • Fumer

      @Goblin, 20.06.2022 - 22:20

      apsolutno isto i samnom, nemrem se natjerati da igram igre, čak i ako su mi dobre.. i slažem se s ovim što si rekao, odrasao i nema više tog “high”-a ko kad sam bio klinac.. mislim igre se i jesu dosta promijenile od tada, ali danas ih više doživljavam kao “chores” nego “fun”.

  • Apocalypse4987

    17.06.2022 - 11:49

    Ne virujem ni recezentima, niti korisnicima, nema tu više objektivnosti. Po meni je demo najbolji sistem za procjenu igre.

    • Agent

      @Apocalypse4987, 17.06.2022 - 12:13

      Nikad nije ni moglo biti objektivno igre su uvijek subjektivne

    • kebbab

      @Agent, 17.06.2022 - 13:48

      Pa normalno, subjektivno je dati Gran Turismo 7 ocjenu 0 jer može svaki klinac od 12 godina ocjenjivat na Metacriticu a igrao je možda pola sata ili na youtubeu. Za mene ocjena 0 nije ni subjektivna a kamoli objektivno.

    • ToddHrowrad

      @Apocalypse4987, 17.06.2022 - 13:14

      Kakva mrtva objektivnost, ako ja kao stariji gamer vidim Battlefield 2042 i što je on mogao biti sa svom današnjom tehnologijom (2021) i onda pogledam progres naspram Battlefielda Bad Company 2 (koji je bio 100x napredniji i inovativniji naspram Battlefielda 2) i onda idem kao usporediti BBC2 s Battlefieldom 2042 – grafički bi po objektivnosti B2042 trebao dobiti + naspram BC2? Fućkaj to, jedini način kako se igre mogu rangirati ako se prilagode s tadašnjom tehnologijom, ako bi po tome išli, niti jedna nova igra – uključujući god of war (2018) ne može parirati starima. I subjektivno i objektivno su današnje igre lošije.

    • Goblin

      @ToddHrowrad, 17.06.2022 - 15:19

      Šta si sada, stariji ili srednji? I ovo su iste one priče, kako je glazba prije bila bolja, a uspoređuju se samo teška sranja današnje glazbe, naspram samo najboljih 5% stare.

  • Evil Penguin

    17.06.2022 - 11:54

    “treba naglasiti kako korisničke ocjene na Metacriticu često nisu relevantno mjerilo” , a mislim nisu ni ocjene kritičara baš previše relevantne u dosta slučajeva. Ne odluči tisuće ljudi nekoj igri dati 0 tek tako

    • Zoran Žalac

      @Evil Penguin, 17.06.2022 - 12:15

      Nisu, ali iza ocjene kritičara obično uvijek stoji osoba s imenom i prezimenom, te obrazloženjem te ocjene. Kod korisničkih ocjena možeš imati hrpu ocjena bez obrazloženja, od jednog korisnika s više računa, i sl. Ukratko, kritičar mora “stajati” iza svoje ocjene, korisnik ne mora. I to je velika razlika.

    • Evil Penguin

      @Zoran Žalac, 17.06.2022 - 12:22

      Mislim, meni je loša ocjena korisnika dobar indikator da postoji neki problem s tom igrom koji trebam istražiti i vidjeti ako je igra za mene unatoč tome. Vrlo često su to problemi koje nijedan recenzent ni ne spomene u svojim recenzijama, a znaju biti poprilično bitni

    • Zoran Žalac

      @Evil Penguin, 17.06.2022 - 12:37

      Kad je iskrena, da. Ali gledajući statistički kroz jedan broj nemaš načina vidjeti je li iskrena ili nije. Loša ocjena korisnika može biti nečija agenda da blati igru iz svog nezrelog razloga. Što se često i događa, da Xbox fanovi daju nule PlayStation igrama, i obrnuto.

    • MAJSTOR RINGO

      @Zoran Žalac, 17.06.2022 - 17:09

      Slazem se Zoki sa tom tvrdnjom, evo slicnog primera u vezi IMDB-a, tamo postoje neki ocenjeni filmovi sa ocenom preko 7 recimo, a u stvarnosti je publika samo nerealno, neobjektivno napumpala tu ocenu iz ko zna kog razloga, cesto se meni desavalo da se sj*bem tj. da izgubim 2h svog dragocenog slobodnog vremena na nekom smecu od filma, zato ja pratim vise rotten tomato.
      Sto se tice recenzija za igre, iskreno kada su u pitanju TOP PS ekskluzive tu ne gledam nijednu recenziju, bez trunke spojlera zwlim to iskusit, a i znam da ne moze fejlat to, mialim kako moze fejlat na pr. HfW, ghost of Tsh. TlOU2 i slicna remek dela😁
      Ali moram da priznam da za neke skakljive naslove, koji su ono upitnog kvaliteta, ipak pogledam recenziju, uglavnom vasu, pa tako na pr. sam Zoki procitao tvoju u vezi Until down-a, upsss sory Quarry, i odustao od kupovine po punoj ceni, jer se neka moja skepsa obistinila i u tvojoj recenziji u vezi te igre, naravno to ide na listu tamo na zimu, kada dropa cena, zajedno sa projektom CALISTO😁

    • SPGamerAzrael

      @Zoran Žalac, 18.06.2022 - 04:39

      “Loša ocjena korisnika može biti nečija agenda da blati igru iz svog nezrelog razloga. Što se često i događa, da Xbox fanovi daju nule PlayStation igrama, i obrnuto.” To mozes razanat ako imas imalo mozga i ako si ikad igrao isuse i boze… pa to moze samo da utice na mamu koja 81′ godiste a nije nikad se prije takla gaminga pa je usla da vidi za djete ili mog tatu od 60 godina xD Valjda covjek koji igra cesto igre moze razaznat Fanboy-eve ocjene i onih igraca koji su ljuti pa daju nule i tom drugom slucaju vrijedi istraziti, jer i sami znamo recezenti malo to poguraju da dode i sljedeci primjerak igre na vrijeme 😉 A i oni koji se bace na istrazivanje zasto je korisnicka ocjena nula vrlo brzo dodu do rezultata na googl.com je li zbog fanboyeva ili su ih zajebali recezenti sa dobrim ocjenama ili su izdavaci poslije recenzija sjebali igru 🙂

    • Zoran Žalac

      @SPGamerAzrael, 18.06.2022 - 07:29

      Kad se prosječna ocjena gleda bez zalaženja u recenzije, ili kao statistika ovog grafa, onda nema razdvajanja na iskrene i fejk user ecenzije. Gleda se jedan broj i generalno mišljenje korisnika predstavlja ukupni prosjek u kojemu se nalaze takve ocjene. Nitko ne računa prosjek ručno, a fejk recenzije utječu na sliku igre kroz prosjek user scora.

  • mg

    17.06.2022 - 12:06

    Botovi su preuzeli internet!
    https://i.redd.it/vhtjx25fgso81.jpg

  • Agent

    17.06.2022 - 12:16

    Ma oduvijek su igre na konzolama dobivale valjda 10 bodova više samo jer su na konzolama a igre su prosječne. U nekim jest grafika možda bila malo bolja ali fučkaš grafiku kad gameplay je loš

  • Dick Johnson

    17.06.2022 - 12:18

    Zato jer je gaming “””novinarstvo””” obicni sukob interesa. Zive od tog da dobe review primjerke prije izlaska igre da bi mogli imat day 1 review i pokupit pare od klikova. Nisu ni tiskana izdanja nis bolje jer vidi se ko placa reklame. Ak dal losu ocjenu ides na black listu. Radim u srodnoj industriji i znam kak to ide. Gaming casopisi i portali su glorificirane podruznice marketinga. Ak neko dobiva u bilokojem obliku i jednu lipu od izdavaca, njihovo misljenje ide direkt u smece di mu je i mjesto.

    • ToddHrowrad

      @Dick Johnson, 17.06.2022 - 13:17

      Slažem se, kritičari su business, a igre su i subjektivno i objektivno lošije, nema leapova, nema rizika, nema substance, sve isto. Gamer koji je krenuo igrati 2000. je proživio do 2010. najmanje 7 “next gen” iskustava, a gamer koji je krenuo igrati 2010. je i dalje na istom.

    • SPGamerAzrael

      @Dick Johnson, 18.06.2022 - 04:17

      Kao korisnik playstation-a od 1 do 5… ovdje na HCL-U i FFA gaming-u ide se u prilog sony igrama 😁 mislim the last of us 2 je solidna igra ali ne 90+ ako si objektivan sto po gameplay-u, sto po prici i odgovarajucim likovima od kojih su napravili kariksturu od Dine to se nigdje ne spominje, kao ni jednolican gameplay koji nije za 90+, jedino je grafika izvrsna ali je igra poluotvorenog svijeta pa se dalo to srediti ( ali grafika ne cini igru zabavnom) ne znam rijetko vidim na nasim portalima mane sony-ovih eksluziva da navedu vec ne rizikuju i daju slicne ocjene stranim kolegama…. Mislim ja obozavam Uncharted ali i ta igra mana, Horizon forbidden west ima mana velikih igra poblema zamor materijala, TLOU2 neka realna ocjena je 81-max 83 ali….

  • Kruno89

    17.06.2022 - 12:20

    Nema vise danas dobrih igara. Svi na isti kalup se prave.

    • ToddHrowrad

      @Kruno89, 17.06.2022 - 12:58

      Jedina istina, samo što se mi moramo pravit ludi kao da to ne vidimo.

    • SPGamerAzrael

      @Kruno89, 18.06.2022 - 04:24

      Samo biras sad tematiku koja ti se sviđa haha ali da fali dobrih prica kao AC2, ME2, Wicher 1 i 3, itd… emocije, dubine u prici, a i s time da glavni karakter reagira na okolis sa cudenjem, divljenjem itd… mislim evo valhalla igra mi je super bila; lik viking nista nije vidio u zivotu izgradeno vece 10m prolazi pokraj state koja je velika 20+ metara nema nista za reci kao da mu je normalno, kule ogromne itd…moglo je se to bolje napisat razgovori, malo emocija unjeti, reakcija, dubine price ali da ne razvuku na “dosadno”… Evo bas prelazim AC2 i nevejrujem kako likovi razgovaraju, reagiraju, ide finim tempom prica itd…

  • ToddHrowrad

    17.06.2022 - 13:08

    Gaming je do 2010. bio skok za skokom svake godine naspram prethodne, od grafike do AI do open worlda, destrukcije te originalnosti priče. Danas je sve isto, grafika je pushana do max-a, priča je “safe” da se nitko ne uvrijedi i da se nejde previše u rizik od kontroverze, pažljivo osmišljene mikrotransakcije, ukalupljene sigurne igre s 0 inovacija. Čak i mlađi gameri vide da tu nešto ne štima, neka monotonost, neka suhoparnost.

    • ImeiPrezime

      @ToddHrowrad, 17.06.2022 - 15:49

      “priča je “safe” da se nitko ne uvrijedi i da se nejde previše u rizik od kontroverze” – ode biće spada i last of us 2 koji 2 godine nakon izlaska još dijeli publiku i povlači pun k…. prepirki u svakom comment sectionu, jel?

  • Duanador

    17.06.2022 - 13:15

    Ja jos nikada nisam igrao igru gdje sam prisiljen bio kupiti bilo sta preko mikrotranskacija. Ukoliko netko jest bio prisiljen kupiti da bi mogao nastaviti igrati dalje ono sto je vec platio, onda razumijem ukoliko mikrotranskacijama dobivate prednost u multiplayer igrama, razumijem takodjer. Ali Ukoliko pizdite zbog mikrotraskacija koju su opcionalne i izrazito radi skinova, onda nesto nije uredu sa vama. I auto ako kupite nemozete ga besplatno otici prelakirati u drugu boju ili besplatno si nabaciti ljepse feluge.

    • Dick Johnson

      @Duanador, 17.06.2022 - 14:04

      Ko da su auto i igra ista stvar. Ak mi prodaju skinove nek igra bude besplatna i to je ok. A auto prelakirani s felgama ja mogu prodat, aj ti prodaj svoj rainbow six sa skinovima.

    • SPGamerAzrael

      @Duanador, 18.06.2022 - 04:30

      I ja sam presao valhall-u, Odyssey ali su igre bespotrebno grind i jos bespotrebnije razvucene ponekad. Igrama fali danas tempo u prici, gameplay-u… a ne zaletis se pa ides girnd 3h maltis kokosi, starice, ovcice a ti vec pokorio pola svijeta, slavni “heroj”…suhoparnost ubija price, bez emocija, reakcija itd. Ide se na kvanitetu a ne kvalitetu, tako igre dobiju losu ocjenu…

  • esseGesse

    17.06.2022 - 13:18

    Ocjena 0 je vrlo dobar indikator da nešto ne valja opasno s igrom. Manje je to bitno jel ocjena 0, 1 od 10 ili 3 od 10… Bitno da se poruka pošalje…

    • Darcoolio

      @esseGesse, 17.06.2022 - 19:49

      Ocena 0 je više indikator da nešto nije ok sa onim koji je dao ocenu 0.

    • SPGamerAzrael

      @Darcoolio, 18.06.2022 - 04:31

      Nisi upravu…

  • vragec25cro

    17.06.2022 - 13:24

    Najmanja ocijena koju dam igri je 50/100,a najviša 90/100.Normalno da su razlicita stajalista i ocijene kad se igre mjenjaju samo graficki i priča.

  • kozmos098

    17.06.2022 - 13:43

    Recenzenti vecinom imaju hdz-ov sindrom korupcije.

  • Heihachi_Mishima

    17.06.2022 - 13:44

    Problem je što su igrači jako komotni i žele odmah najbolji auto, bez da su prije toga odvozili školu, misije, osvojili koji cup itd. Za takve su tvorci GT-a napravili da mogu lako do auta dobrog ali moraju platiti onda. Ovo govorim sve iz iskustva GT sport-a (nisam jos kupio GT7). Moguće je da su i pretjerali jer npr neki auti koštaju 20 miljuna credita, a za to trebaš mjesec dana derati po turnirima

    • mate321

      @Heihachi_Mishima, 17.06.2022 - 14:22

      Vidi se da nisi kupio gt7, nadam se da si stavio ocjenu 10 na metacricticsu vec

  • Iron666

    17.06.2022 - 13:48

    Tko je jedan novinar, i jedna osoba da mi govori kakva je igra? Igre s razlogom dobivaju mixed, negative ili positive ocijene od publike i korisnika. Kome da vjerujem? Jednom tipu i jednom portalu koji je prečesto plaćen da spamma sa novostima i irelevantnim glupostima iz x/y igre ili hrpi ljudi i gamera koji znaju šta žele i šta očekuju i s kojima ću se zasigurno prije poistovijeti nego sa nekim đibom koji igra igre jer mu je to posao, a vrlo lako moguće i ne uživa u tome? Ne kažem da nema i onih toksičnih i glupih recenzija, ali to je minoran broj u usporedbi s onima koji zaista imaju neku vrijednost i težinu. Ha, čak i ona masovna prosjedovanja na Steamu negativijim recenzijama urode plodom i ne pišu ih ljudi bez razloga. Novinarstvo (bez uvrede ikome tko se bavi time) i mediji su oduvijek i od pamtivijeka tu da čine više štete nego koristi, ne da informiraju nego dezinformiraju. Mediji su super stvar, ali mi ljudi nismo sposobni ih koristiti na drugačiji način nego na ovaj koji ih koristimo. I molim vas, tko god kaže da mediji nisu tu da brain-washaju i slično, neka bolje ne komentira (čast izuzecima i kvalitetnim portalima kojih je nažalost jako malo i mala su mrlja u svijetu toksičnosti). U svakom slučaju s razlogom se vidi sve više i više ta razlika između korisničkih i novinskih recenzija. Ne zato što su ljudi gamad, nego jer su mediji potplaćeni, prečwsto ne objektivni, rade i pišu recenzije likovi/likuše koji su ne dorasli tom poslu (jer na kraju priče i to je posao i ne može se reći da ga svatko može obavljati jednakom kvalitetom) itd. itd. Uostalom, ja vjerujem da se jako jako mali broj ljudi uopće udostiji pročititati cijeli tekst i recenziju. Ugl. yep…

    • Iron666

      @Iron666, 17.06.2022 - 16:07

      Isto tako, u jednoj recenziji mogu pročitati iskustvo i mišljenje čovjeka koji možda ima i manje gamerskog iskustva nego ja, dok u recenzijama korisnika mogu pronaći hrpetinu različitih mišljenja gdje ipak pokupim (uz gameplay video) puno bolju sliku onoga što mogu očekivati. Recenzenti se drže neke klasične formule pisanja, i onoga što moraju spomenuti. Ljudi i korisnici u drugu ruku će pisati o svemu i o najmanjim detaljima koji su zapravo puno i prečesto bitnije nego o onom ugrubo recenziranom komadu teksta. Nigdje ja u recenziji na portalu neću pročitati iskustvo lika koji iza sebe ima 5000 sati FPS-ova i koji mi onda napiše fine i kvalitetne argumente zašto je novi CoD smeće. Normalno da ću se prije positovijetiti s njim nego sa recenzentom koji mijenja igra iz tjedna u tjedan i ne zadržava se ni na jednoj duže od onoga što mora… Jednostavno je i žao mi je ako to ljudi ne vide. Primjer “The Cycle”.. probao sam ga na Steamu u Early accessu, obrisao za 30 minuta… užaš (nisu bitni sad razlozi)… igra je izašla na Steamu u 1.0… ocijene jedva “mixed”… dok s druge strane recenzentske kuće i potplaćeni streameri će me uvjeravati da je to super zakon proizvod… ma daj molim te 🤣

    • Zoran Žalac

      @Iron666, 17.06.2022 - 16:17

      A kako točno možeš znati koji lik ima 5000 sati FPS-ova u rukama? Znači ja dođem nazovem se VETERAN OD 5000 SATI FPS, napišem recenziju – i prije ćeš meni povjerovati nego autoru koji ima neki vidljivi kontinuitet u radu?

      Nemoj se uvrijediti, ali ono – problem ti je što se novinar ne zadržava na nekoj igri duže nego što mora, a ti igru procjeniš za 30 minuta i obrišeš ako ti nije po volji . Jel ovo stand up komentiranje ili što? 🙂 🙂 🙂

    • Iron666

      @Zoran Žalac, 17.06.2022 - 16:38

      Zato što (barem na Steamu) imaš pregled i broj sati koji je netko proveo u igrama (ako ih nije sakrio) i fine argumente gdje vidiš da čovjek zna što priča. Banaliziranje gdje će netko reći “I’m the best FPS player and this game sucks” je naravno sprdačina i o takvima nemamo što diskutirati. Isto tako, ako je 2h maksimalni broj sati do kojeg možeš refundati igru, onda valjda se nešto i može zaključiti u tom vremenskom periodu? 🙂 Mislim, u smislu Cycle-a, igra ima užasan sound a online PvP/E je igra, užasan i zbagani gameplay, užasan i i nekozistentan performance… Doslovno u 30 minuta gameplaya vidim da je to polu-proizvod na kojeg mi se neda tratiti ni sekunda vremena više. Ne kažem da ga danas sutra neću možda opet probati, ali činjenično i s razlogom ima trenutno “mixed” ocijene na steamu odn. 50ak% pozitivnih reviewa. Dok s druge strane “shroud” ga igra svaki dan i gleda ga 50K ljudi svakodnevno i govori da je igra super, da bi nakon tjedan i pol dana prešao na drugu i nikad više upalio tu? Mislim, budimo realni Zoki 🙂 Razumijem da tu ispadnem kontradiktoran, ali izvukao si iz cijelog teksta samo taj dio, jer sam se tako izrazio… ali znam da znaš što pričam. Što se tiče HCL-a stvarno ste super i cijenim sve vaše recenzije jer ste jedni od rijetkih koji su realni i objektivni i ne spammate sranjima. Dok bubam PC gamer će mi 38 tisuća puta u tjednu izbacivati članak ZAŠTO bi ja trebao igrati i što ja ono trebam raditi u Fornite-u (banaliziram primjer)… 5000 mišljenja, ili jedno… gdje ću prije i kako ću prije doći so zaključka dal mi nešto paše ili ne? 🙂 Mislim da je sasvim logično… PS. Demo verzije igara su isto nešto što po meni treba postati češća praksa… u svakom slučaju ima tu svega, ali korisničke recenzije i gameplay videi i iskustva su zasigurno bolji pokazatelj i uvid dal ti može nešto pasati ili ne nego neki ugrubo opisani tekst…

    • Zoran Žalac

      @Iron666, 17.06.2022 - 16:48

      Steam je malo drugačija praksa od Metacritica, definitivno bolja, ali rekao bih da i to ima svojih problema. Super ako netko ima 5000 sati u nečemu, ali mislim da se treba cijeniti i poznavanje igara generalno. Tipa ja da sam udubljen samo u jedan žanr i igram samo npr. nogometne igre, ja ih mogu dosta dobro procijeniti, ali ako igram SAMO to, i nikad nisam igrao ništa drugo u sportskom žanru, vjerojatno nemam cijelu sliku o tome što bi te nogometne igre mogle napraviti bolje u odnosu na širi žanr sportskih igara. Ne valja za kritičara kad se posveti samo jednoj stvari, ona je kao u vakumu, ako mene pitaš.

    • Iron666

      @Zoran Žalac, 17.06.2022 - 16:55

      Naravno, ali zato kažem, uvijek ćeš imati uvid u profil te osobe (barem kad pričamo o Steamu) i moći ćeš vidjeti neki gamerski opus tog igrača i donekle znati ima li to što on priča čvrstinu ili ne. Opet ponavljam, naravno da ima i hrpetinu reviewa gdje apsolurno ništa ne možeš zaključiti, gdje ljudi napišu “Its amazing”, ali opet ta globalna brojka i ocijena korisnika ima svoju jačinu i bolji je pokazatelj i dajem u ruku u vatru da je tako. Igram igre od 90ih i ne pamtim primjer gdje sam vidio da igra ima loše ocijene a da je vrhunski prozivod, dok itekako pamtim recenzije igara koje su dobile dobre ocijene, a stvarno su smeće ili su zaslužile itekako nižu ocijenu.

    • Iron666

      @Iron666, 17.06.2022 - 16:49

      PS. (2. kad ne mogu editat – sry za spamm) U korisničkim recenzijama ću vrlo kratko i jasno dobiti dojam zašto je igra pozitivna ili negativna. Ako 3000 komentara napiše “repetitive missions, bad performance, lots of bugs” ili bilo što, onda valjda to i ima neku jakost. Dok s druge strane će recenzent razvuči taj recenzentski tekst, pisati metaforično, pa ovako i onako (jer jbg. i to je dio posla i tako to ide) o igri kao tijesto sa valjkom i u svemu tome na jedvite jade ili uopće ne spomenuti neke od tavkih detalja (i toga sam stvarno prečesto svjedok jer čitam recenzije i časopise već 15+ godina). Primjer tog GT-a, primjer Eldena i njegovih performansi, primjer Borderlandsa 3 koji je korisnicima puno lošiji nego 2ka (i stvarno je, sem kvalitetnijeg gameplaya) dok je recenzentima puno bolja igra itd itd. U svakom slučaju, obje strane imaju svoje mane i prednosti, ali ja sam i dalje za ljude i uz ljude i mišljenje većine, a ne jednog časopisa, jednog lika i jednog portala. Sve je to relativno i nije uvijek vjerodostojno ni ovo što ja pišem, ali mislim da je stvarno jasno kao dan zašto su korisničke recenzije i pogledi mase ljudi bolji uvid za korisnika nego recenzije…

    • Iron666

      @Iron666, 17.06.2022 - 17:04

      Pogledaj primjerice recenzije za NBA 2k22. Ako ta igra zaslužuje tih 75-80-90 ocijenu od recenzenta, onda ja ne znam stvarno. A ovi korisnici koji daju 20-30 su izgleda jeli lude gljive… Ugl skužili se ili ne, stojim iza svog mišljenja…

    • Zoran Žalac

      @Iron666, 17.06.2022 - 17:05

      Nikako nisam za jedno mišljenje, niti kažem da se treba držati jednog autora/portala/časopisa. Ali kad su u pitanju agregatori ocjena poput Metacritica, onda ne vidim zašto bi ljudi više vjerovali korisničkoj ocjeni u globalu, kad ju može definirati bilo tko, s bilo kojom agendom i bez ikakvog obrazloženja.

    • Iron666

      @Zoran Žalac, 17.06.2022 - 17:16

      I mislim. Ako će netko doći do zaključka da igra ne valja jer je napisao “Its shit” taj ni ne zaslužuje igrati tu igru, kakva god ona bila

    • ukek

      @Iron666, 17.06.2022 - 17:07

      Farmanje sati na Steamu je vec odavno casual, mozes platiti na stranici da ti 24/7 farma u 32 igre dok vamo i sam igras jos nesto, ili cak i sam mozes jos dodatno preko toga upaliti manual igre da ti se farmaju sati 😂 I velika vecina reviews su tipa “meme” gdje smece ocjenjuju kao positive i od toga prave kao “fun” itd. itd. 90% Steam reviewova su nistkoristi, bez ikakvog smisla ili informacija ili ista. Tona “reviewova” je samo jedna rijec gdje napise “good” ili nesto besmisleno i eto .. Tako da generalno Steam ukupna korisnicka ocijena jedva da ima ikakav kredibilitet. Ima cak likova koji farmaju banned reviews, kupio bilmez GoW na Steamu day one, popljuvo, i refund, pogledas mu profil i vidis da mu je to kao zivotna zanimacija, radi sa svim igrama .. 😂 Mogu do besvijesti nabrajati koliko je neozbiljan Steam po masi stvari .. Client je zakon ali previse dopustaju budalama da rade sto hoce, tako da on nije neko mjerilo za ozbiljnost, nikako, u tom pogledu 🤨

    • Iron666

      @ukek, 17.06.2022 - 17:14

      Mozemo mi pricati sta hocemo. Ali ja jos nisam upoznao osobu koja mi je rekla “E otisao sam na taj i taj portal i procitao recenziju i dosao do zakljucka da ta igra je/nije za mene”. Ono sto gameri gledaju su youtube videi, twitch, recenzije na steamu i slicnim mjestima od igraca, komentare ljudi na spomenutim platformama i slicno. Ne kazem i znam da ima govana i na Steamu i metacriticu i slicno, ali dajem ruku u vatru da ćeš prije doći do mišljenja o igri na način koji sam rekao, nego preko tekstualne recenzije x/y portala. Kažem, čim vidim jedan primjer NBA 2k22 gdje ga novinari ocijene sa solidom 80icom ili 90icom, sve mi je jasno…

    • ukek

      @Iron666, 17.06.2022 - 17:20

      Yep slazem se radije procitam Steam review jer ima i normalnih ljudi, ali eto kazem rade se i svakakve gadarije i backdoor shady stvari, ide na kurac sto to dopustaju.

    • Iron666

      @ukek, 17.06.2022 - 17:29

      Ah, to je problem te same platforme, ali opet, smatram da koliki je problem, toliki i nije, jer opet, ponavljam, daj mi jedan primjer gdje je igra na Steamu ocjenjena lošom ocijenom, a da je brutalna? To baš nećeš vidjeti. Dok ćeš to dosta često vidjeti kao praksu recenzenata gdje će igra biti blažena 8/10, a realna ocijena joj je barem pola toga…

    • Iron666

      @Iron666, 17.06.2022 - 17:25

      Blažena vremena kad su recenzije imale u časopisima slike, a ja sam sebi u glavi stvarao sliku i priliku kako to izgleda, kakva je to igra i dok ne probam nisam ni znao xd A sada, dovoljno ti je pogledati par yt klipova, pogledati par twitch streamera, procitati usput komentare ljudi i ocijene na steamu i zasto su takve ili ovakve i već ćeš od prilike znati jesi li zainteresiran ili ne… Nebih dalje zalazio u komentiranje, već sam previše naspammo. Nije mi bio cilj omalovažavati ikoga, pogotovo ne novinare i recenzente jer je to predivan posao i cijenim svaki lijepi sročeni tekst, pa čak i onda kad se ne slažem/o s njim, ali eto, stojim i dalje po svome, a oni koji će suditi igru po meme reviewsima ili zato što mu je Mate reko da je igra brutalna… to je drugi par opanaka xd

  • Hadvar

    17.06.2022 - 14:02

    Te sve recenzije, bile od novinara ili obicnih gamera, su subjektivne. Svako ce imati svoje misljenje. Nekome ce politicka korektnost biti bitna, nekome ne. Nekome mikrotransakcije nece pretstavljat problem, a nekome hoće. Moj savjet je da se gledaju detaljne recenzije od neovisnih youtubera jer se tamo pokriva najvise toga i moze se dobiti najbolji dojam. Ovo sto ign, kotaku i ostali sklepaju u 7 minuta je nista.

    • Zoran Žalac

      @Hadvar, 17.06.2022 - 15:00

      “Neovisni youtuberi” = oni koji robuju algoritmu pa recenzija mora biti dramatična, a igra ili super loša ili super dobra.

      Ne budi naivan, ne postoje novisni youtuberi. Osim možda onih koje nitko ne gleda. Ti su neovisni.

  • Frog

    17.06.2022 - 14:10

    Meni je osobno bitnija ocjena od igraca nego ocjena recenzenata.

  • Demon90

    17.06.2022 - 14:12

    Ja doslovno nezz da sam ikada kupio igru na osnovu user ili critic scora, uglavnom i ne gledam iste. Cesto pogledam gameplay ili malo walkthrough da dobijem ideju jel mi moze odgovarati.

  • mate321

    17.06.2022 - 14:16

    Zorane moram ti reci da si u krivu apsolutno. Vi recenzenti, vi ste ljudi na rasporedu kojima je posao proci igru napisati nesto i ici dalje na novu igru. Cesto ste i vremenski ograniceni, dobijete igru dva dana prije a review treba biti publishan na release date.
    Mi s druge strane igramo i zivimo s tim igrama i u svakom slucaju dublje udemo u igru a i u probleme. Recimo samo da je gran turismo 7 najbolji primjer koliko si u svojoj objektivnosti zapravo sljep. Cijeli gran turismo 7 je mogao biti patch za gt sport. Nista novo u toj igri nema gameplay wise, dualsense efekte je lako isprogramirati jer vec imas force feedback evente, graficki update vise pogoni konzola nego kod a i vjerujem da se rad oko grafickog updatea moze usporediti s radom kada su radili ps4 pro upgrade + vr a to su radili free. Vrijeme i mjesec i zvijezde to su gluposti. Igra ne postoji, karijera je smece, ostali content je smece, politika komuniciranja s nezadovoljnim fanovima je smece, sport mode je smece isti ko i na gt sport samo imaju jos gori penalty system. Broj auta u igri je katastrofalan. Gran turismo bi trebala biti LTS igra koja bi trebala ispratiti cijelu generaciju ili barem dok ne izade nova verzija na istoj generaciji, ali gt7 je tu vec 2 generacije. Gran turismo 7 zasluzuje ocjenu 0 jer kosta 700kn. Neznam koliko ti zaradujes ali 700kn je puno i amerikancu. Neznam jeli pratis ali i najveci dudlaci gran turisma na youtubeu sad pocimaju komentirati stvarno stanje. Maske su pale igra je tesko smece. Polifony obecaje stvari npr. da mozemo prodavati auta a nemozemo, updateaju krive boje u izbornicima, a neradi free multiplayer lobby od izlaska igre. A ovo sto kazes da su misljenja recenzenta kao bitnija nego moja jer ti stojis iza imena i prezimena to objesi macku o rep jer ti ni nekuzis na sto se ljudi bune mislis da je zbog mikrotransakcija… Ja sam npr. cekao tu igru godinama a ti si rekao oh cool imam nesto novo za recenzirati wow vidi grafiku

    • Zoran Žalac

      @mate321, 17.06.2022 - 15:14

      “Gran turismo 7 zasluzuje ocjenu 0 jer kosta 700kn”

      600. Ali nebitno. Za nulu bi bila igra koja ne radi. Naravno da da YouTubeu kukaju jer se YouTube hrani dramom – što više kukanja, to više pregleda, više zarade za YouTubera – tako to jednostavno ide. Igra ima svojih problema, ali veći problem od svih onih koje igra ima je taj kako igrači danas frustrirano proglašavaju proizvod ništavnim. “Broj auta u igri je katastrofalan” – zvuči kao da ih imaš pet na raspolaganju. “Igra ne postoji”, “sve je smeće”. Sori, ali to su argumenti na razini tih YouTube dramaturga. Najlakše je sve posrati bez konkretiziranja. I onda reći kako je mišljenje igrača važnije od mišljenja recenzenta od kojega se valjda očekuje da podilazi publici. Nigdje ja nisam rekao da je moje mišljenje jedino točno jer sam ja recenzent i da su sva druga mišljenja igrača nevažna. Ali ako će mi netko “recenzirati” igru sa “gameplay je smeće”, sorry – to nije način na koji se stvari argumentiraju.

    • mate321

      @Zoran Žalac, 17.06.2022 - 19:03

      Dragi Zorane vjerujem da sam se vec jednom argumentirao na discordu s tobom vezano za gt, fascinantno mi je kakve stvari pises. Znaci objektivno gledano moj komentar je barem 10 klasa argumentiraniji nego tvoja defenziva sve sam ti rekao od tebe niti jedan kontra argument vec samo o tome kako sam rekao da je sve smece i to se odma diskvalificira. Znaci sport mode koji je core igre je broken radi penalty sistema. Nadam se da si upoznat s tim i da imas iskustva barem da si izasao iz onih djecijih rankova malo dalje. Npr. Kada se idiot zabije u tebe na prvoj okuci i ti dobijes 10sek kazne a on nista. Problem je naglaseniji nego na sportu iako je i tamo cesto bio smece. Izuzev sporta postoji i general multiplayer tj. Lobby racing i pogodi sta nevalja. Nemoguce je napravit osnovne akcije nad serverom, kada host ode srusi se server, nemoze se mjenjati settings itd itd. Znaci vec 2 stvari nevaljaju. Meeting place koji je takoder nova stvar neradi, 10000 ljudi se nemoze spojiti na to medu njima i ja, a loading stoji 2min dok se ne prikaze greska i nemozes cancelati. A bas bi se htio voziti po tokyu bez huda i pressinga. Single player je sramota, objektivno. Znaci imas tu neke staze koje si vozio vec barem 600h na gt sportu i debilne botove. Uspijeh je kada pobjedis i prestignes drugoga barem za 2 kruga inace je tesko kao. Moras se hendikepirati s odabirom auta da bi bio prvi i imao 25sek prednosti. A hvale se s AI sistemima bla bla a to je laz. Sljedece i ono sto tebe najvise boli su ta moja auta. Znaci igra koja sluzi kao platforma za ljubitelje auta mora imati citroen c4, peugeot 206, fiat punto, bmw z3, fiat coupe itd itd. Zasto? Zato jer je to tako uvijek i bilo na gt-u. Nemozes mi reci da je gt4 kao imao duple aute bla bla. Alo proslo je 15 godina od tog danas moraju imati barem 3000 auta. Zapravo cijeli jebeni auto katalog do 2008-e bi trebao biti u toj igri ako cemo realno. Sto mislis koliko kosta licenca za fiata punta hgt danas? Pa moze se kupiti barem 400 licenci za jedam vision gt koji nema veze s svemirom realno vozo 600 na sat wtf? Next gen je, 2023 ce uskoro. Ja sam igru platio 700kn jer sam idiot. Ali svakako Kaz je lazov i govno isto kao i onaj iz sto radi Skyrim. Zelim reci da ja imam pravo dati ocjenu 0 jer ja isto postojim, i to sto si ti profesionalan recezent neznaci da si kvalificoraniji od mene za tu stvar, ti samo to volis raditi ja radim nesto drugo u zivotu. Kao da netko tko radi kavu kuci nikada nemoze napraviti bolju kavu nego konobar. Bezveze tema samo mi dize zivce sve ovo skupa. Za youtubere me bk samo ih pratim jer gledam koliko daleko ovi svi misle da mogu covjeka koji vidi na svoje oci praviti sljepim.

    • Zoran Žalac

      @mate321, 17.06.2022 - 20:12

      Mogu se složiti da nije 9/10 igra iz svake perspektive. Ako ti je do ultra simulacije, nije 9/10. Ako ti je isključivo do multiplayera nije 9/10. Ako tražiš policiju i need for speed, nije 9/10 očito. Ali da je 0/10 igra to se nikad neću složit. Čak i pokraj svih minusa koje si napisao, a neki su mi stvarno smiješni (nema Fiat punto – 0/10!) , svejedno mislim da to nije korektno vrednovanje igre. 0/10 je po meni bezvrijedna igra, a GT7 ni u kojem slučaju to nije. Postoji hrpa racing igara koje su lošije od GT7 u apsolutno svakom aspektu i trpati tu igru u 0/10 koš iz nekog inata po meni je jednostavno pogrešno.

    • mate321

      @Zoran Žalac, 18.06.2022 - 07:13

      Postoje losije igre gledajuci retrospektovno ali gt bi trebao biti next gen flagship industry leader a cini mi se da to nije vise. Dosta old gen igara je trenutno bolje od gt7, npr acc a tek ono sto dolazi u sljedece 3-4 godine. Sto se auta tice pogledaj gt2, gt3, gt4, gt5, gt6 i gt psp, pogledaj auta koja imaju tamo. Mislim da se mozemo sloziti da je bolesno puno auta u igri heritage fransize? Duplikate u stranu, nije ih toliko puno ni bilo a i dosta duplikata opet ima drugi motor sto je stvarna razlika, danas imamo kao engine swap koji je lutrija. Europa i normalna auta su bila bitna, a danas su tu selektivno odabrana kultna euro auta koja su jednostavno morala biti i neka ostala euro smeca cisto da japanska auta imaju od koga biti brza. Zasto je toyota uvijek najbolja tj. meta gt3/gt4 auto za sport mode. Nema tu ljubavi vise, proracunata igra koja realno nevalja. E da i nemoj zaboraviti daily reward kada dobijes 5 zvjezdica i 10000 kredita, to je za mene mala pleska koju mi daju svaki dan. Ostajem pri misljenju da je gt7 jako losa igra i sate koje sam utukao u igru kada pogledam unazad sam forsirao i nisam se zabavio. Da je gt7 nastao nakon gt6 mogao bi dati igri ocjenu 4.5/10 ali radi gt sporta koji je identicna ali mozda i bolja igra moram dati 0/10 i stojim iza toga

  • mate321

    17.06.2022 - 14:26

    E kad bi samo Polyfony digital mogao tako lako brisati komenatre kao Vi gospodine Zorane.

    • Zoran Žalac

      @mate321, 17.06.2022 - 15:04

      Komentari se ne brišu, nego po standardnoj anti-spam praksi prvi komentar na HCL-u treba biti odobren od strane moderatora.

    • mate321

      @Zoran Žalac, 18.06.2022 - 07:14

      Molio bi te ako mozes izbrisati ovaj i komentar ispod. Uvijek sam za konstruktivnu raspravu ali me triggerlo sve skupa, zaboravio sam da imam novi acc.

  • mate321

    17.06.2022 - 14:28

    Zorane poserem ti se na krevet

  • Hadvar

    17.06.2022 - 14:28

    Sve sto postane mainstream prirodno postaje gore. To je posve normalno. Dogodilo se s glazbom i filmovima, dogodit ce se i s igrama. Stovise, vec se dogadja.

    • Iron666

      @Hadvar, 17.06.2022 - 15:59

      Objasnio…

  • Star_fox

    17.06.2022 - 14:33

    Metacritic bi trebao uvesti na uzoru na Steam da igu mogu komentirati samo oni koji su odigrali igru. Steam ima najbolje recezije kada su u pitanju korisnici

  • departed1983

    17.06.2022 - 14:48

    I tako nekako je i krenulo sve nizbrdo, od mikrotransakcija do nemastovitih nastavaka i ponavljanja jedne te iste formule u nedogled…
    I bice sve gore.

  • Ascannius

    17.06.2022 - 15:03

    Njih plaćaju za to, a mi “goloruk i bosonog narod” na mnogo jačeg neprijatelja udaramo.

  • ukek

    17.06.2022 - 15:53

    Recenzentima su igre sve bolje, a igračima sve lošije – ako sudimo po Metacriticu” i.e Voda je mokra dragi citatelji, vjerovali ili ne.

  • IgorBiH

    17.06.2022 - 18:13

    Inače mi se mišljenja baš ne podudaraju sa Zoranom ali sam pročitao svaki njegov komentar ovdje i slažem se od A do Ž, sve što je napisao.

  • Stitrek

    17.06.2022 - 18:19

    Problem danasnjeg gaminga je veliki izbor i prevelika ocekivanja.
    Primjer, GT7 je sasvim dobra GT igra i ima dosta poboljsanih stvari naspram starijih nastavaka.
    Kome se ne svida GT7 ima i druge vrhunske izbore, Project Cars 2, Assetto Corsa&Competizione, Forza Motorsport…

  • Spot pupa

    17.06.2022 - 21:06

    Teško je reć ko je u pravu. Sigurno ima recenzenata koji budu “stimulirani” za ocjenu, kao što i ljudi koji namjerno ruše ocjene igrama. Osobno nikada ne ocjenjujem igre po stranicama, mogu reć svoje mišljenje ako se nađem u situacijo da sć se priča o igri. Činjenica je da je uvijek ono prije bilo bolje (tako ljudi kažu). Možda je i do psihologije😁 Na kraju krajeva od rušenja ocjena, pljuvanja po portalima neće biti promjena. Ako ti se ne sviđa makneš se od toga, u ovom slučaju gaminga😋

  • moordrak

    17.06.2022 - 22:37

    Kad bih se ravno po tuđim mišljenjima, nikad ništa ne bih imao niti kupio. I ne govorim samo o igrama. Postoji ona jedna stara narodna: mišljenja su kao i guzice – svi ih imaju. Evo jedan primjer sa HCL-a. Stara igra. Assassins Creed Origins. Kome ću više vjerovati Petri ili Žalcu? Petra je dala ocjenu 90 sa kojom se apsolutno slažem dok se Žalac posr’o po svemu što je mogao. Dan-danas mu je opus operandi glede AC igara isti. Sorry Žalac, ali tvoje mišljenje glede AC-a više nikad neću uzeti kao relevantno ali ću svejedno pročitati tvoja dva centa na tu temu. Da sam slušao njega i nekolicinu drugih iz komentara, nikada ne bih kupio tu igru. Eto, dogodilo se upravo suprotno: ne samo da sam kupio AC Origins, nego sam ga platinirao i uživao u njemu preko 300 sati.
    Poanta priče je: vjerujte sebi. Lijepo je čuti što ljudi slični vama po nekakvim interesima imaju za reći no to apsolutno ne treba utjecati na vaše odluke. Suludo je slijepo se držati nekakvih brojki bile one pozitivne ili negativne. Željeli mi to priznati ili ne, svi smo subjektivni na svoj način zato kada vidim ogromnu razliku u mišljenjima publike i struke to mi je prvi indikator da nešto ipak ne štima. Tržište je zasićeno razno-raznim smećima, a para je malo zato svi prije ili poslije krenemo vagati.

  • StargateFan

    18.06.2022 - 02:03

    Isto je i sa filmovima. Potpuno ista stvar. Samo drugi razlozi

  • marko1106

    18.06.2022 - 06:22

    Zorane mislim da si u pravu ali ne mislim da si to dokazao clankom, dokazao si to reakcijom ljudi i komentarima. Vecina se ovdje našla uvrijeđena kada je spomenuta 0 kao pogrešna ocjena. A za Metacritic odavno govorim da nema veze s vezom što se tice korisnicki ocjena. Puno ovdje ocigledno ocjenjuje igre na NEVIĐENO i da ju nisu igrali što je grijeh samo po sebi. Ali ne vjerujem da je tako npr. i na Steamu jer na Steamu su recenzije u vecini slucajeva jako dobre i od igraca, ali na Steamu znam da je taj igrac igrao igru i jako bitno vidim koliko ju je sati igrao. Meni je danas smiješno da Sony nema tako nešto na svojoj platformi.

    • StargateFan

      @marko1106, 18.06.2022 - 09:27

      Ako u igri /filmu ima nešto što developeri /producenti kažu da će biti a da sam ja protiv toga ocjena 0 je predivna stvar za dati. Na neviđeno. Ne shvaćam zašto je to tako teško shvatiti. Ocjena 0 i ostale niske ocjene su bint protiv nečega. A koliko ja znam, svi bi trebali imati pravo na izraziti SVOJE mišljenjea ne kao ti da blokiraš TUĐE jer razlozi TEBI ne odgovaraju.

    • marko1106

      @StargateFan, 18.06.2022 - 11:48

      Ma radi kako hoces. Kažem da je sustav recenziranja nebitan na metacriticu u baš zato što se tebi nešto ne sviđa i neces ni pogledati film. Za mene gledatelja koji gleda filmove i igra igre je tvoja recenzija na takav nacin potpuno nebitna. Meni kad se nešto ne sviđa niti gledam niti igram ali niti pišem recenziju jer postoji netko kome ce se to svidjeti a nije moje da svoje želje i pozdrave prenosim preko sistema koji služi za nešto drugo.

    • StargateFan

      @marko1106, 18.06.2022 - 13:44

      Ja dam ocjenu bez recenzije kada nešto ima u sebi ono što ne smije imati. Znači – lgbt likove, uništavanje lorea, zamjenu rasa poznatih likova. Recenzenti ne valjaju, općenito. HCL je sve prosječniji. Ima nekoliko recenzenta na youtubeu koji znaju kako se to radi i njih gledam. Metacritic od kritičara je isto kao IGN, rotten tommato i slično – kritičari i recenzenti su samo hrpa progresivaca koji ocjenjuju igre prema progresivnosti.ja sam anti progresivac i ocjenjujem ih ako imaju progresivna sranja sa ocjenama oko 0 a ako nemaju onda ocjenim kako treba. Drage volje dajem minuse i loše ocjene progresivnim stvarima. To je barem sekunda posla, zašto ne… Radije dajem pozitivna mišljenja onome što valja ali neću propustiti dati negativnom sadržaju negativnu ocjenu

    • marko1106

      @StargateFan, 18.06.2022 - 14:41

      Zato ja ne gledam uopce te ocjene i nije mi bitan uopce tvoj nacin ocjenjivanja. Gledam jedino šta igraci imaju reci o igri na Steamu i kad vidim koliko su vremenski odigrali igru. Tvoja ocjenjivanja vođena uvjerenjima o životu šta bi trebalo biti a šta ne me uopce ne zanimaju u mom svijetu gdje igram igre i gledam filmove iskljucivo radi zabave. Meni je osobno smjesno da ljudima kao ti smeta lgbt ili šta ti ja znam ali klanje i masakriranje ljudi i životinja po igrama ne smeta, ali opet to je moje mišljenje i tu se razilazimo. I znam da pišem ovo bezveze jer imaš svoje mišljenje ista kao što ja imam svoje. Uglavnom da se vratim na poantu mislim da je ovaj clanak više puta dokazao da je Zoran u pravu što ce tice uopce pojma recenziranja.

    • StargateFan

      @marko1106, 18.06.2022 - 15:49

      Zoran je rijetko kad u pravu a ovdje isto nije. Recenzije su samo nit vodilja, danas imaju jako malo realnog značaja jer su loše, dok ocjene treba pogledati da vidiš što kažu recenzenti a što gameri. Ako su ocjene blizu onda je to to, ako su daleko onda nešto ne valja. Ako ima puno slabih ocjena onda postoje dobri razlozi.

  • undisputed_kiki

    18.06.2022 - 10:51

    Netko je spominjao mlade i stare gamere, kako stari ne mogu dozivjeti hype i sl.. osobno, krenem igrati neku igru singleplayer i slicno, i uspijem nekih pol sata i gasim, neznam zasto, mozda sam ostario, a prije sam uzivao.. dok recimo u bf4 online mogu igrati satima u komadu. Cak ni fifu ne mogu igrati duze od jedne tekme.

    • marko1106

      @undisputed_kiki, 18.06.2022 - 14:47

      Multiplayer igre su zabavne i znaju ubiti sate i sate ali slažem se za hype oko igara. Rijetko kad me danas neka igra oduševi ali da zaslužuje 0 ne zaslužuje. Zadnjih par igara koje sam imao slican osjecaj kada sam igrao kao u djetinjstvu da se jedva cekam vratiti igri su GOW, TLOU2, Supraland (igra koja me vratila u djetinjstvo) i možda još koja ali se ne mogu sjetiti. Ali dosta to znaci i od vremena u kojem se nalazim jer s vremena na vrijeme mi se ni ne da igrati išta a onda nakon nekog vremena opet dođe želja tako da dosta io od toga ovisi.

  • Strahinja Radonjic

    19.06.2022 - 00:42

    Koga uopšte briga za recenziju neke igre? Jel vam je to zaista merilo kvaliteta igre? Ja pročitam svaku vest na HCL-u osim recenzija. Ne zanimaju me. Ako znam da će neka igra biti vrhunska ne gledam je nigde, ni na YouTube niti bilo gde nego kupim i igram od 0-100%. Ako pak nisam siguran hoće li mi se isplatiti kupovina neke igre ja pogledam gameplay i sagledam sve aspekte, muziku, kontrole, priču tek malo, grafiku iako mi nije toliko bitna i zatim odlučim jel vredna kupovine i igranja. I to gledam isključivo no commentary gameplay a ne da slušam nekog stranca kako *ere dok igra da ne čujem samu igru. Pa tako na primer nisam slušao bilo čije recenzije Cyberpunk-a ali jesam pogledao gameplay prvih sat-dva i oduševio se atmosferom, muzikom i pričom iz iste. A to što je neki tamo Đura ili Joe rekao “Ova igra je đubre mnogo bagova ima” ni na koji način ne osporava sve druge kvalitete igre. Kupio sam igru i i dalje je upalim povremeno i postepeno je završavam do kraja jer vredi završiti je 100% i remek delo je ali meni lično. Zato batalite recenzije drugih ljudi i vi sebi pravitie ličnu recenziju vredi li ta igra vama a ne drugima jer recenzija može biti samo subjektivna i nikako drugačija.

  • Saren

    19.06.2022 - 02:37

    Iskreno govoreci uvijek cu pogledati recenzije kod nekoliko gaming siteova. Iako sam znam da su neki biased, drugi malo manje opet da cu si truda procitat, ako bas nisam siguran za igru tada pogledam po YouTube-u par gameplay videa i na kraju balade odlucim uzimam li ne. To mi se dogadja doduse sa rijetkim naslovima, bas za one koje nisam siguran 100% jesu li mi po cefu il ne. Ako nisu preskacem il ako mislim da nije nesto sto bi mi se svidjelo. Ako da – to je to, no to uglavnom znam i sam nakon sto vidim il najave il gameplay. Radije osobno volim procitat recenzije sta gaming portala, sta ljudi da vidim sta kazu na igru, jel im se svidja il ne, ako da sta je dobro, ako ne sta je lose itd. Iako nikad nisam review bombao igru imam politku kupnje il ne-kupnje igre ovisno tko je kakvu gadariju/svinjariju napravio. Ako mi gaming team izbaci ciljano igru na EGS i tad se pravi tulav “sa izlikom “kao nismo imali izbora” ili “to nam je bilo najbolje” tada bojkotiram i taj proizvod necu kupit kad se pojavi na drugim platformama ma da je zlato i da kosta 0.5 eura. Ako mi dev spremi gadariju vida “surprise mechanics” tj- lootboxeva ili imaju sugavi P2W tada cu toj igri u recenziji srozati ocjenu za bod do dva. Nije me briga jel ta igra najbolji story ikad, jel “love letter” fanovima il sta, al nabij mi lootboxeve il pay2win bilo kakve vrste – po meni to je ocjena 1-2 boda nize automatski, zavisno jel sta i koliko traze i za sto. Ako su skinovi il season pass u pitanju tad me nije briga, zivim bez toga, nikad me nije boljelo sta igra ima season pass sa ovakvim il onakvim skinovma. Ali ako je nesto P2W e to mi digne tlak vec. I pobrinem se da ako nista drugo kazem svojoj ekipi da bjeze glavom bez obzira od toga. Ono cemu cu uvijek dati -3 boda na ocjenu il cak vise jest kad mi netko ubaci NFT-ove i pokusava me uvjeriti kako je to dobro za mene i njih. To ne toleriram ni mrvu. No svejedno zbog toga necu dati igri nulu. Cak i da je to u pitanju. No da ce mi se osobno dev-ovi zamjeriti i da cu debelo razmisliti prije nego li im dam i lipe za novu igru – itekako hocu. Neke ne cu podrzati pa da mi sve igre ovoga svijeta daju free. Neke stvari nisu na prodaju po meni i to je tako. Sta se reca tice – najvise preferiram pisane – iako se necu uvijek slozit sa autorom, drago mi je vidjet ulozen trud u recu.

  • janisevac

    21.06.2022 - 22:37

    Nije mi jasno ,svi kukaju na mikrotransakcije u Gt7.
    Ja osobno niti sam.primijetio da ih ima,posto ne znam ni sta bi si uzeo..jedina mikrotransakcija koja mi treba je volan,pa cu s njim skupit za auto kakav god mi treba..
    Svidja mi se stalno azuriraju igru ,ev sad nisam igrao par dana dodali nove misije..ma.perverzija..opet su ostavili da u daytonu mozes zaraditi 200 000 za 20 min pa eto deri skupi 1M i mozes uzeti auto da predjes misiju kakvu zelis..tako da ne vidim tu nista i nikakve mikrotransakcije..o njima vjerojatno pricaju samo oni koji tu igru ne igraju..i zbog toga davat ocjenu nikakvu nema mi to smisla..!

  • Fenner

    23.06.2022 - 12:43

    Iskreno meni u zadnje vrijeme sve igre su prosječne i nisam doživio neki spektakl. Gaming industrija je najveća i najpohlepnija u svijetu i postaje još pohlepnija. Ove najveće korporacije više ne gledaju na kvalitetu, nego samo kako bi scicali što više para od korisnika. Postoje iznimke, no vrlo su rijetke.
    Sada što se tiče recenziranja igara, tko zna kakve su sve tu igre pod stolom (mislim na mega popularne mainstream game portale itd… Iskreno uopće ne čitam te recenzije, osim na HCL-u.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?