HCL.HR

RETRO DOZA #218 – Dangerous Dave, opaki Romero

Gregor Stojev 07.05.2017.   •   5 komentara   •   Retro gaming


U ovoj Retro dozi kopamo malo dublje i stižemo do nalazišta u kojemu nas čeka stari dragulj iz kojega se rodio jedan od najprestižnijih razvojnih studia za PC – Id Software.

Dangerous Dave

Evo napokon jedne doze za naše malo starije igrače. Poznati developer te suosnivač Id Softwarea John Romero danas je većinom poznat po naslovima kao što su Quake, Doom ili Wolfenstein 3D, no njegova je karijera započela još ranije u osamdesetima dok je bio član razvojnog studia Softdisk. Premda Dangerous Dave koji je 1998. godine izdan za Apple II računalo i MS-DOS nije njegov prvi naslov, jedan je od miljenika igrača iz tih starijih dana.

Inspiriran Super Mariom i njegovim tajnim trikovima, Dangeous Dave je konceptualno bio prilično jednostavan 2D platformer u kojemu skupljate dragulje i ostala blaga kako bi otvorili vrata do sljedećeg levela, a taj bi se cilj najlakše ostvario korištenjem pomagala poput jet-packa i pištolja. Super Mariu jasno i nije mogao previše konkurirati, no na PC sceni imao je svojega šarma zbog specifičnih zvučnih efekata i sličnih sitnica.

Retro Doza #218

Dave je potom doživio čak 10 nastavaka za iste platforme od kojih je, ako ne računamo port za mobitele iz 2008. posljednji bio Dangerous Dave Goes Nutz u 1995. godini. Tih konačnih nekoliko izdanja stvoreni su doduše bez Romerova dodira kako je tada već zajedno s kolegom Johnom Carmackom napustio Softdisk ne bi li krenuli stvarati povijest i ostale ranije spomenute legendarne igre,

Ali zašto, pitate se? Romero, Carmack i Tom Hall igrali su se idejom da za PC stvore nešto što se tada još smatralo nemogućim – glatko-pomičnu horizontalnu kameru kakvu je tada imao jedino Nintendo. Nakon brojnih neprospavanih noći eksperimentiranja to im je napokon uspjelo, no ostatak ekipe u Softdisku baš i nisu bili previše impresionirani. Romero je usprkos tome bio svjestan da u šaci drži ništa drugo nego svijetlu budućnost, tih nekoliko linija koda bili su životna prilika koja se ne propušta, ali ostatak koji uključuje rođenje FPS igara je priča za neki drugi put.

Iako originalni Dangerous Dave očito nije baratao tim tehničkim postignućem napredne kamere te se također sastojao od svega samo 10 levela, priloženi video s malo gameplaya demonstrirat će vam da ih i nije bilo baš toliko jednostavno za proći. Slušajte samo te divne zvukove…

Označeno sa: , ,

Komentari (5)

  • Adam Jensen

    07.05.2017 - 15:48

    Prva igra koju sam prešao, ovi zvukovi baš pale nostalgiju

    • bert_raccoon

      @Adam Jensen, 07.05.2017 - 19:45

      Svaka ti čast! Ja sam bio zapeo na sedmom levelu. U to vrijeme nije bilo youtubea za prolaze. Onda čak nije bilo niti interneta! A da je zvuk u to vrijeme bio vrh – bio je i to pogotovo preko PC speakera.

  • AaboOs

    07.05.2017 - 20:49

    Zvukovi moje mladosti.

  • Disc0

    08.05.2017 - 10:11

    Ima odlican port za iOS, a meni je inace DD2 daleko bolja igra.
    Doduse, osim naziva i glavnog lika bas i nemaju dodirnih tocaka (taj nastavak je isto radio Romero).

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?