HCL.HR

RETRO DOZA #245: Suikoden serijal

Gregor Stojev 12.11.2017.   •   9 komentara   •   Retro gaming


Konamijev Suikoden nije previše konkurirao drugim JRPG naslovima poput onih Squareovih, ali nekoć se tu ipak radilo o velikanu koji im je bio ravno za petama.

suikoden-serijal

Baziran po raznoj kineskoj literaturi, Konamijev se Suikoden bavio konceptima poput politike i revolucije, no u stilu svakog JRPG-a to je bilo začinjeno mističnim moćima magije. Ali ono po čemu je Suikoden zapravo bio poseban bila je zbog činjenice kako je svaki nastavak imao više od sto likova koji bi vam mogli stupili u družinu.

Prvi Suikoden tako nas je razveselio kada smo ga 1997. godine odigrali na Playstationu, iako je u Japanu izašao već dvije godine ranije dok su ga i Amerikanci vidjeli godinu dana prije nas. Također je 1998. izdan i za Segu Saturn ali mislim da ga rijetko tko danas veže s tom konzolom. U Suikodenovim političkim zbivanjima kroz ulogu sina velikog generala carstva saznajete kako je vrh nacije korumpiran i da je ostatak zemlje pao nesretno ropstvo.

Odlukom da se sin povuče iz carstva pak susreće pobunjenike i skuplja ekipu zvanu “108 stars of destiny”, gdje svaka zvijezda predstavlja jednoga lika koji vam se može priključiti. Iako svi nisu bili ratnici kako su situaciji pomagali na druge načine, broj likova koje ste mogli odvući u borbu ipak je bio na impresivnih 90. Pronalaženje svih njih nipošto nije bio lagani pothvat kako neki ne bi ni pisnuli dok se određeni uvjeti ne zadovolje, no uspješnim prikupljanjem cijele ekipe otključao bi se i novi tzv “pravi” kraj igre.

Uz tradicionalnu JRPG borbu na redove, Suikoden je također ubacio i kamen-škare-papir dvoboje pa tako i veće strateške fronte u kojima baratate brigadama konjica i strijelaca. I dok su se zli manipulatori pokušavali dočepati čarobnih runa s kojima bi carstvo spustili na koljena, na vama je bilo da to na neki način spriječite. Samim time Suikoden je bio u stanju kroz svoju dugometražnu pustolovinu često uvoditi nešto novo zbog čega igra nikada ne bi dojadila, a šarenom prezentacijom i pamtljivom glazbom bio je jedan od naslova kojega je teško zaboraviti.

Prvi nastavak – Suikoden 2 u najmanju je ruku većinom bio još istoga, no ipak vjerojatno bolji u svakom području svojeg prethodnika. Izdan 1998. u Japanu te 2000. godine za našu regiju, dvojka je također opet na raspolaganju imala 108 likova. Među njima je doduše sada bilo duplo manje ratnika kako su se određeni likovi pokušavali jače istaknuti a ostali prepustiti tek sporednim ulogama.

Ovoga puta igra počinje tako da zli vojvoda glavnome liku spali selo, a ono što zatim slijedi je srcedrapajuća priča epskih proporcija koja obuhvaća stjecanje novih prijateljstava i uzdizanje građana nazad na noge kako bi se sukobili s novom vladom. U čitavu stvar sada je uvedena i vlastita utvrda koju uređujete, a njeni pojedini elementi otvarali bi i nove aktivnosti poput kuhanja ili pecanja. Sami gameplay ipak je većinom isti, stoga sam se radije odlučio istaknuti mu uvodnu animaciju koja će vam više nego dovoljno dočarati o čemu se tu radilo.

Suikoden 3 je serijal po prvi puta odveo u puni 3D kako je za PS2 izdan 2002 godine, no iz nekoga razloga nikada specifično za Europu iako je čitava stvar prevedena za Američko tržište. Ovoga puta imali smo tri glavna lika sa svojim paralelnim radnjama među kojima igrač bira redoslijed tih perspektiva prije nego li se susretnu. Još uvijek po sustavu redova, sama borba tu je promijenjena tako da se likovi u njoj kreću po areni umjesto da na predviđenim poljima stoje kao stupovi. Nešto dublje od toga ipak zato neću ulaziti jer mi sama pomisao na to već daje glavobolju, a većina stvari koje mi preostaju su ionako tehnikalije i prilično komplicirana radnja.

Iako trojka nije bila za svakoga, bila je ipak relativno uspješna kako je u Japanu dobila i stripovsko izdanje. S kritičke strane mišljenja su pak malo vrludala, neki su ga hvalili po zreloj priči dok su drugi jaukali kako priče ima previše dok akcije premalo. Tu se sad već polako hrvam naći pošteni snimak koji bi mu odjednom predstavio radnju, borbu i prezentaciju, stoga ću se od sada pa na niže radije oslanjati na trailere. Nadam se da vam malo Japanskog neće smetati.

Serijal je sa Suikodenom 4 2004. godine u Japanu vidio još jedan nastavak koji je ostatku svijeta stigao već naredne godine. Također za PS2, ovoga puta tematika se malo mijenjala kako bi stvari ostale svježe. Smješten 150 godine prije prvog Suikodena, glavna ideja tu je sada bila otvoreno more preko kojega bi s vlastitim brodom plovili po svijetu, a umjesto preuređenja vlastite kule tako smo sada okupljali posadu kako bi postali pravi pirat. Klasične borbe smanjene su sa šest sudionika na četiri, a velike fronte prilagođene su prepucavanju topništvom brodica. Premda još uvijek sasvim pristojan i unikatan JRPG naslov, mnogi četvorku ipak smatraju najlošijim nastavkom u serijalu, što zbog čudnog tempa, što zbog kraće duzine trajanja pustolovine.

Konami je izgleda čuo prigovore kako se sa Suikodenom 5 2006. godine vratio na staro i poznato. Još uvijek za PS2, posljednji su nastavak Suikodena sve regije napokon vidjele iste godine. Samim time, Suikoden 5 se još jednom sastojao od svih značajki koje obilježavaju serijal, pa mi nekako ispada da tu nemam puno toga za dodati ili istaknuti. Možda ono najbitnije, ljudima je izgleda čitava stvar već postala polako zamorna pa je petica tako imala najlošije prodajne rezultate sa samo 194,780 primjeraka prodanih u Japanu. Ujedno je to valjda i razlog zašto se Konami odlučio distancirati od žanra, pa tako i serijala općenito, mada danas znamo da se u Konamiju često dolazi do bizarnih odluka.

To je barem to što se tiče onih većih “glavnih” izdanja, jer je između svega toga bilo i onih manjih Suikoden naslova bez konkretne brojke na kraju. Oko njih neću previše duljiti, ali spomenuti ću kako je od značajnih među njima bio je Suikoden Tactics za PS2 koje se nadovezivao na Suikoden 4. Iako su nekolicina spin-off naslova u međuvremenu sletjeli na GBA, DS i PSP handheld konzole, čitava PS3 generacija i nadalje zato još uvijek nije pronašla vjerodostojnog nasljednika. Prva četiri Suikodena nekako su se kroz godine ipak dogegali na PSN pa ih danas tako možemo zaigrati i na PS3 konzoli, a hoće li se Konami opet iskušati s ovim ambicioznim serijalom jedno je od pitanja na koje još uvijek čekamo odgovor.

Označeno sa: , ,

Komentari (9)

  • nikola65478

    12.11.2017 - 15:38

    Petica je po meni najboljib nastavak ,sad se pitam da li ce se šesti nastavak uopce dogodit proslo je 11 godina.

    • Goran1234

      @nikola65478, 12.11.2017 - 15:40

      Nisam igrao,igrao sam samo dvojiku ?

    • Gregor Stojev

      @Goran1234, 13.11.2017 - 10:58

      Da moram nekome predlozit barem jedan Suikoden da odigra, bila bi to vjerojatno dvojka, tako da nisi pogrijesio 🙂

    • Gregor Stojev

      @nikola65478, 13.11.2017 - 10:54

      Meni su osobno svi bili dobri, jedino iz nekog razloga nikada nisam zavrsio tu peticu. Nesjecam se zasto tocno, valjda se nekaj drugo igralo. Da sam znao kako ce ostati zadnji sigurno bi ga stisnuo.

    • nikola65478

      @Gregor Stojev, 13.11.2017 - 11:33

      Bilo je dosta dramaticnih trenutaka u igri

  • Goran1234

    12.11.2017 - 15:39

    Igrao sam Suikoden II davno,slika s naslovnice je iz igre.Sjecam se da je imala 3 sustava borbe,klasični 6 na 6 mislim da je maksimum bilo…bili su i osobne borbe jedan na jedan,i bitke vojski slično kao u Fire Emblemu…igra mi je ostala u lijepom sjećanju..bilo je čudno imati puno likova,ali navikao sam uz Fire Emblem i Valkyrie profile čak i na to. ?
    Odličan članak,kao i uvjek.?

  • dandelion

    12.11.2017 - 15:44

    Imam sve,igrao sve,dvojka mi je najbolja,mjuza isto

    • nikola65478

      @dandelion, 13.11.2017 - 11:27

      Osobno najžalosniji moment mi je smrt Ferida i Arshtat.

  • Vegeta123

    12.11.2017 - 17:14

    Igra sam i završija jedinicu i dvojku na epsx jel kad sam ima ps1 nisam baš zna za taj serijal..ta prva dva nastavka su mi odlična…četvrti dio sam igra na ps2 al ga nikad nisam završija,nije bija loš al me nije ni nešto posebno drža.
    Možda jednog dana na PCSX2 emulatoru prođem peticu za koju svi kažu da je najblji dio što je izaša za ps2.
    I dalje sam mišljenja da svi koji vole unikatan rpg trebaju provat Suikoden 2 koji je jedna d najboljih igara ps1 ere.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?