HCL.HR

Rockstar radi na tome da zaposli više žena na razvoju svojih igara

Zoran Žalac 06.04.2018.   •   9 komentara   •   Zanimljivosti


Prema javnom izvješću poslovanja britanskih tvrtki, među tvrtkama s najvećim razlikama u plaći između žena i muškaraca našao se i škotski Rockstar North.

Grand Theft Auto serijal zadnjih se godina našao na meti optužbi da potiče kulturu degradiranja i nasilja nad ženama. Upravo su zbog toga njegovi tvorci u škotskom Rockstar Northu nedavno istaknuti kao jedna od kompanija s najvećom stopom nejednakosti u plaći između muškaraca i žena. Prema izvješću koje je javno dostupno, vidljivo je kako zaposlenice u Rockstar Northu u prosjeku imaju 64% nižu plaću za svaki odrađeni sat naspram muških zaposlenika.

Premda ovaj postotak zvuči nevjerojatno za tvrtku takvog renomea, iz Rockstara poručuju kako taj podatak treba staviti u kontekst. Naime, ovaj je postotak izveden tako da je ukupna zarada svih zaposlenika podijeljena s brojem zaposlenika pa manja plaća za Rockstarove zaposlenice proizlazi iz činjenice da su one u manjini, odnosno da ih većina radi slabije plaćene poslove u tvrtki.

“Aktivno radimo na tome da smanjimo taj disparitet i radujemo se budućem rastu broja zaposlenica i njihovim napredovanjima u tvrtki dok aktivno zapošljavamo, treniramo i potičemo žene da započnu svoje karijere u Rockstar Northu i u industriji videoigara.” – stoji u odgovoru Andrewa Semplea, voditelja Rockstar Northa.

Označeno sa:

Komentari (9)

  • 312AE

    06.04.2018 - 14:06

    Pa to je ljepo, treba žena u industriji igara! Ljepše su, mirišeju bolje 🙂 Kak je ona Jade Raymond Ubisoftu dosta pomogla oko Assasins Creed prodaje! Budu kolege motiviraniji ići na posel.

  • phoda

    06.04.2018 - 14:51

    Zaposlili 100 cistacica da kompenziraju jednog direktora.

  • Apocalypse4987

    06.04.2018 - 18:12

    NIsu ništa naučili od Biowarea?

  • SonOfZeus

    06.04.2018 - 18:54

    Doslovno mi se sere od toga. Tako je, zene rade manje strucne poslove koji su slabije placeni. Povodom ove logike znaci da treba ili zaposljavati ljude po spolu, a ne sposobnosti, ili davati vece place manje zahtjevnim radnim mjestima, pa ce tako jedna zena koja je pomocni designer imati istu ili slicnu placu kao musko koji je iskusni programer, jer – jednakost.

  • Drunkenstein

    06.04.2018 - 20:34

    ”Ukupna zarada svih zaposlenika podijeljena s brojem zaposlenika pa manja plaća za Rockstarove zaposlenice proizlazi iz činjenice da su one u manjini, odnosno da ih većina radi slabije plaćene poslove u tvrtki.” — Ovo je neko krajnje forsirano izvadio iz konteksta, nema smisla niti najmanje, a kamoli da posluži za optužbu.

    Vezano uz degradiranje žena (valjda u igrama), pa oni praktički GTA serijalom samo oslikaju stvarno stanje u svijetu, prebace više-manje sve stvarne scenarije u igru.

  • burgi

    06.04.2018 - 21:09

    bilo bi fora igrati gta6 sa Ankom Mrak Taritaš 😀

  • chupacabra1

    06.04.2018 - 22:14

    Kakve su ovo pizdarije… Kakvo zapošljavanje na osnovi spola? Znači, netko je fenomenalno kvalificiran i talentiran za nešto, bolji od od svih ostalih kandidata, ali sori stari, moramo popuniti kvotu žena? To je bolesna izmišljotina, rak zvan “pozitivna diskriminacija” širi se i dalje. P.S. Ako muškarac i žena rade u istoj kompaniji, na istom radnom mjestu i obavljaju otprilike jednaku količinu posla, a muškarac je plaćen 30 posto više, to je onda problem. Ako uzmeš prosječnu plaću čistačica i tajnica i usporediš je s plaćama programera, pa nakon toga dižeš optužbe, onda si samo tumor koji u liku “feministice” truje ljude oko sebe.

  • Iskramor

    07.04.2018 - 11:41

    Ljevicarski ekstremizam 1 Rockstar 0

  • JOVAN11

    23.04.2018 - 19:25

    To je jako lepo.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?