HCL.HR

Ubisoftov dizajner buduće nastavke Assassin’s Creeda želi napraviti kao igre korisne za život

Pero Mlinar 04.10.2018.   •   17 komentara


Glavni dizajner u Ubisoftu nekim je dijelovima Odysseya i Originsa više zadovoljan nego drugima te smatra da Assassin’s Creed ima još mnogo toga za ponuditi. Nešto od toga moglo bi prelaziti okvire medija videoigre kakvim ga zamišljamo.

Serge Hascoet, glavni dizajner u Ubisoftu, smatra da je Assassin’s Creed serijal kroz posljednja dva naslova doživio priličan zaokret u odnosu na starije igre, no da rad ne bi trebao stati na području osmišljavanja novih ideja. „U današnjoj industriji videoigara nedostaje duše“, kaže „osim što bi trebale biti zabavne, igre bi trebale i podučavati. Trebale bi biti korisne za život.“

Osim što se u intervjuu za Game Informer dotakao planova za osmišljavanje mehanika i svijeta samoga serijala, Hascoet se istodobno osvrnuo i na mogućnost da se Assassin’s Creed iskoristi za nešto više od samog igranja.

Što se tiče samih mehanika, Hascoet smatra da je napravljen dobar potez promjenom tipa borbe u onaj s kakvim smo se sreli već u Originsu. S druge strane, na AC: Odyssey je najprije ponosan iz razloga što je igračima omogućio veću slobodu u izgradnji vlastite priče. Igrači bi trebali biti samovoljni i autonomni u usmjeravanju radnje, rekao je, i “igre ne bi trebale donositi odluke u njihovo ime”.

Budući nastavci tako bi trebali sve manju važnost pridavati primjerice unaprijed snimljenim neinteraktivnim scenama, a konačni cilj trebao bi biti da se igraču omogući potpuno brisanje situacija u kojima on nema kontrole. To je za naslov s velikim brojem kako glavnih misija tako i onih sporednih itekako ambiciozni zadatak, ali treba vidjeti kako će to izgledati. Ako ništa drugo, možda konačno dobijemo Assassin’s Creed igru bez misija s praćenjem.

Iako je zadovoljan pomacima učinjenim u posljednja dva AC nastavka, Hascoet smatra da su oni imali nekih mušica. Najveća zamjerka usmjerena je onome što su zamijetili i mnogi igrači, tome da te igre sa samim Assassinima nemaju nikakve veze. Iako su se Origins i Odyssey odreda Assassina doticali tek marginalno, za očekivati je da će u sljedećim nastavcima ipak igrati veću ulogu. I Origins i Odyssey počeli su s izradom u približno isto vrijeme, tako da, iako smo ih dobili s godinu dana razlike, ne radi se zapravo o dvije odluke da se odustane od poveznice s Assassinima, već jednoj.

Najsvjetliju budućnost serijala Hascoet ipak vidi u mogućem korištenju prekrasno dizajniranih i interaktivnih svjetova tog serijala za svrhe ne nužno vezane uz samo iskustvo igranja, već za primjerice obrazovanje ili otkrivanje povijesti. Od ključne važnosti u ostvarivanju tog cilja trebao bi se pokazati VR za kojeg smatra da će nas „za 10 godina VR i AR ostaviti apsolutno bez riječi“. Svjetovi Assassin’s Creeda često su reklamirani sloganom  “povijest kao igralište” pa bi Hascoet volio da se idući nastavci serijala okrenu manje ubijanju i akciji kao takvo, a više istraživanju i upoznavaju svjetova i interakciji s njima. To bi mogao biti način da AC igre postanu doista „korisne za život“.

Komentari (17)

  • Vaas FU SEHCTIB

    04.10.2018 - 13:36

    Kao da mi je čovjek pročitao jednu misao i sam izvukao nešto iz nje.Ovo sam već napomenuo kao prijedlog u nedavnom komentaru(u smislu poučavanja), pod nazivom: Moj prijedlog za općenito bolju igru.
    Važna i poučna karakteristika koja bi utjecala na igrača. Možda skoro novi oblik stjecanja znanja budućih učenika. Lijepo da se razmišlja o ovome. Drugačije/novo pristupanje=pozitivna težnja različitom razmišljanju= sveukupno shvacanje=sveukupni mogući boljitak. Pohvaljujem.

  • Negan

    04.10.2018 - 13:56

    Kolko god se veselim budućnosti VR-a malo sam i zabrinut. Jesam nolajfer, ali hobi treba ostati hobi. Ako nam se bliži sudbina poput one u Matrixu ili Ready Player One gdje će svatko imati neki headset na glavi 24/7 i živjeti u simulaciji, onda ne, hvala, a što se tiče primjene u edukaciji to mi dođe na isti kalup. Nitko još nije umro od olovke i papira.

    • marko1106

      @Negan, 04.10.2018 - 15:05

      Pa trenutno je tako samo sto ga nemas na glavi.0/24 ti je kraj glave ili u dzepu ili u ruci. I ne kazem sad za tebe ali vecina ljudi vec bleji non stop u jednu vrstu virtualne stvarnosti.Samo sto sa VR me nadam se ne bi ledja boljela.

  • Vaas FU SEHCTIB

    04.10.2018 - 14:25

    U kontekstu ovoga što si napisao-Ne moraš ga stalno imati. Dobra “doza” npr. na satu povijesti i sl.
    A što se tiče teme koju si spomenuo, mislim da se nema za što bojati. To se neće brzinom svjetlosti dogoditi, a i kad se dogodi to će biti daleko više poboljšano, gledajući na razne aspekte utjecaja.

  • IloveCRO

    04.10.2018 - 14:42

    Da, lijepo bi bilo kada bi se fokusirali nazad na assassine i njihov red. Sto se tice povijesti, kako je krenilo mlade generacije bi mogle jedino iz ovakvih igara povijest uciti jer koliko sam nacuo nesto, uvode nekakvu skracenu povijest u skole (wtf). Jos kada bi dali igracu na izbor hoce li stari ili novi tip borbe bio bi to dobar put do iskonskog AC

  • trulex

    04.10.2018 - 14:52

    asasin krid survajvl

  • Crazy Batman

    04.10.2018 - 15:02

    Pa mislim da je assassins creed oduvijek dio poučan tako da mislim da ne treba mijenjati ništa,ali ovo za VR mi se i sviđa

    • jastreb

      @Crazy Batman, 04.10.2018 - 16:44

      Slažem se, mi smo iz povijesti umjetnosti učili o Firenci i Veneciji a da smo tada imali Assassin’s Creed 2 bilo bi nam puno zanimljivije, još bi se mogli i penjati po zgradama o kojima smo učili 🙂

  • moordrak

    04.10.2018 - 15:50

    Mogao sam si i mislit’. Neće se Ubisoft tako lako odreći Assassins Creed franšize. Udarila je njima slava u glavu čini mi se. Ma neka rade što hoće samo da se sve ovo ne pretvori u mlaćenje davno izmlaćene prazne slame. Imam podvojeno mišljenje o napisanom u članku. Kao gameru, nikako mi se ne sviđa ideja transformacije Assassins Creeda u mlaki vodič po po turističkim destinacijama, a sa druge strane, kao netko tko voli putovati, tko voli čitati o starim civilizacijama i barem malo poznavati povijest i nekakvu opću kulturu, ovo mi se čini kao interesantna zamisao. Siguran sam samo u jedno: ne želim još jedan udžbenik povijesti. Ako im propadne posao sa Assassins Creedom, uvijek mogu raditi virtualne šetnje antičkim Rimom, Venecijom, Atenom, Egiptom za razno-razne turističke zajednice…

  • robertino1985

    04.10.2018 - 16:38

    bilo bi dobro da stave prave povijesne teme i likove i bez magije

  • Rock_Lee

    04.10.2018 - 18:53

    koliko ja znam u jedine korisne i neophodne stvari za život spadaju hrana,krevet (može se spavat i bez njega),voda i krov nad glavom (može se boravit i vani) ostalo je luksuz a ovi iz ubisofta neki likovi koji samo pričaju gluposti i nemaju pojma o životu nije ni čudo što su mekani ubiSOFT…

    • Drunkenstein

      @Rock_Lee, 05.10.2018 - 16:15

      zrak, voda, hrana, sunce, atmosfera.

    • Drunkenstein

      @Drunkenstein, 05.10.2018 - 16:16

      i rock&roll.

  • Slim1992

    04.10.2018 - 22:29

    Spominju novu mehaniku borbe, kao poboljsanje….assasins creed brotherhood ima najbolju borbu, jednostavne kontrole al pogadjaju u srz zabave, kao batman sto je uradio sa svojom borbom. Koliko sam samo chalenge igrao…. Uglavnom u zadnje vrijeme samo komplikuju, valjda nedostatak price i duse koju su nekad AC igre imale, pokusavaju nadoknaditi nekim komplikacijama i novim tehnikama izvodjenja

    • Drunkenstein

      @Slim1992, 05.10.2018 - 16:15

      Prvi put se slažem s ovim isusom.

  • svraka12_LIX

    05.10.2018 - 11:41

    Ja iskreno mislim da su Origins i Odyssey dobre igre, ali da su apsolutno sranje kao Assassin’s Creed igre.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?