HCL.HR

We Happy Few zabranjen je u Australiji zbog pilula sreće

Petra Rukav 22.05.2018.   •   9 komentara


Australski odbor za klasifikaciju zabranio je izlazak We Happy Few igre budući da u istoj gutamo drogu koja nas čini instantno sretnima.

We Happy Few je psihodeličan horor kanadskog indie developera Compulsion Games, koji stanovnike proceduralno generiranog engleskog gradića Wellington Wellsa tjera da gutaju pilule radosnice. Jednostavnije rečeno, ova igra temelji se na ideji da patvoreno veselje znači život u imaginarnoj utopiji, a skretanje ka istini i slobodi od gutanja lažnih tableta vodi ravno u smrt.

We Happy Few krije se iza Early Access platna već gotovo dvije godine, no Kanađani su nam obećali da ćemo njegovu punu verziju doživjeti ovoga ljeta. Međutim, to se ne odnosi na sve igrače. Konkretno, Australski odbor za klasifikaciju, koji je inače poznat po strogim zakonima glede videoigara, odbio je dati zeleno svjetlo hororu s elementima preživljavanja što znači da isti ne može biti legalno prodavan u njihovoj državi.

Glavni razlog za uskraćivanje klasifikacije odnosno odbijanje lansiranja We Happy Few je droga te korištenje iste što igra ključnu ulogu u spomenutom naslovu, a u potpunosti je opisan na sljedeći način:

Videoigre koje prikazuju, izražavaju ili se na neki drugi način bave pitanjima seksa, zlouporabe droga ili ovisnosti, kriminala, okrutnosti, nasilja ili gnjusnih ili okrutnih fenomena na takav način da vrijeđaju standarde morala, pristojnosti i ispravnosti koji su općeprihvaćeni u zdravorazumskoj zajednici ne smiju biti klasificirane.

Komentari (9)

  • Elmacore

    22.05.2018 - 16:26

    Prakticki se ne smije prodavati ni super mario. ????

  • Dukindra

    22.05.2018 - 16:34

    Neki ljudi stvarno ne kapiraju razliku izmedju igrica I stvarnog zivota.

    • funky0308

      @Dukindra, 23.05.2018 - 19:17

      Nisu nas ucili roditelji, ozbiljno. Meni moji nisu branili nista ali je opci stav bio da “te pizdarije ne mogu izaci na dobro”. Klincima od najmanje dobi treba jasno dati doznanja da su igre upravo tu da zadovoljimo te neke potrebe i strasti za biti netko drugi ili raditi stvari koje ti nikada ne bi pale na pamet raditi vani. Mali u GTA redovito policiji otima aute, kada ih u stvarnosti vidi divi im se ko i svi ostali klinci kada vide nekoga ko smije nositi pistolj.. ali pazi koji se zastarjeli kriteriji tu primjenjuju (ne znam kako je dalje, u EU recimo ali ocito nije ovako) Videoigre koje prikazuju, izražavaju ili se na neki drugi način bave pitanjima seksa…zasto bi to dio problem ako nije bas neki izopacei stav, a to nigdje ne pise? Kako je GTA V onda prosao tamo? (Ako je uopce bio legalan kod klokana..

  • Susjed

    22.05.2018 - 17:28

    Meni se čini da je u ovom slučaju igra možda preblizu istini pa nije poželjna

  • Aldin219

    22.05.2018 - 18:08

    Ništa novo u Australiji

  • Irenicus

    22.05.2018 - 19:28

    Cucked by government

  • Black op

    22.05.2018 - 19:35

    Zakleo bih se da sam ovo vidio prije dosta mjeseci (mozda i prosle godine).

  • chupacabra1

    22.05.2018 - 23:22

    Lol zbog pilula hahahah… Da nije možda zato što je preblizu istini?

  • jediknight

    23.05.2018 - 13:15

    Ali cilj ove igre je oduprijeti se uzimanju pilula. Ponovno uzimaju sadrzaje iz videoigara izvan konteksta.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?