HCL.HR

Tematski Dabar 2010

Zoran Žalac 09.01.2011.   •   38 komentara


Završno poglavlje Dabar reporta otkriva pobjednike tematske skupine, ali i igru godine po izboru HCL tima, te pobjednike nagradne igre koja je održana u sklopu Zlatnog Dabra.

Još uvijek ste uz nas? Ili ste jednostavno skočili na ovaj članak da vidite jesti li štogod osvojili, ha? Kakogod, ovdje nije potrebno praviti velike uvode – neke od ovih kategorija koristimo duži niz godina pa vjerujemo kako ste s njima već upoznati, a same rezultate ostavljamo vama na prosudbu. Mi možemo reći da je Dabar zadovoljan, i s vama i s ovom godinom, što će pokazati ovo izvješće.

IZNENAĐENJE GODINE

Zlatni Dabar 2010 - Iznenađenje godine

Brotherhood je pobjedu u ovoj kategoriji možda odnio na temelju svoga imena, no ono što je iznenadilo nas, a i naše glasače, je integracija multiplayer komponente u ovaj SP serijal. A to je bio samo prvi dio iznenađenja – onaj drugi iznenadio nas je koliko je multiplayer pametno osmišljen i fluidno izveden. Zbog te činjenice budućnost Assassin’s serijala sve je zanimljivija, a ovo je i više nego odličan temelj za godišnje nadogradnje koje nam Ubisoft najavljuje.

RECENZIJA: Assassin’s Creed: Brotherhood
Srebrni Dabar: Just Cause 2
Brončani Dabar: Metro 2033

RAZOČARANJE GODINE

Zlatni Dabar 2010 - Razočaranje godine

Novi Medal of Honor trebao je konkurirati mega-uspješnom CoD-u, ali u ovakvom stanju nije sposoban konkurirati ni vlastitom imenu. Jer čini se kako na tržištu FPS igara nema mjesta za prosječne naslove, pogotovo ne one koji se oglašavaju na sva zvona, a onda ponude reciklažu koja ne može parirati kvalitetnoj kategoriji. I da stvari budu gore, Electronic Arts zapravo i nije razočaran ovom titulom – za njih je svaki publicitet, barem i negativni, bolji nego nikakav.

RECENZIJA: Medal of Honor
Srebrni Dabar: Star Wars: The Force Unleashed 2
Brončani Dabar: Mafia 2

NAJBOLJI NOVI IP

Zlatni Dabar 2010 - Najbolji novi IP

Alan Wake na kraju i nije bio baš sve što smo očekivali, ali je nedvojbeno prikupio publiku koja će s nestrpljenjem očekivati sljedeće sezone. Zanimljiv je to izbor naših čitatelja obzirom da je riječ o ekskluzivi i ne baš tako popularnoj igri (pogotovo nakon otkazivanja PC verzije) koja nema komponentu za više igrača. No moglo bi se reći kako je priča dovoljno kvalitetna da pokrije sve spomenuto, tako da u krajnji rezultat nećemo sumnjati. Uostalom, i mi jedva čekamo nastavak Alanove mračne avanture.

RECENZIJA: Alan Wake
Srebrni Dabar: R.U.S.E.
Brončani Dabar: Bayonetta

NAJKARIZMATIČNIJI NOVI LIK

Zlatni Dabar 2010 - Najkarizmatičniji novi lik

Vito Scaletta najvjerojatniji je model lika s kojim se prosječan balkanac može poistovjetiti. Naš budući mafijaš isprva nema ništa, a onda poklekne pred svime kad mu se pruži prava prilika. Mladić nije pohlepan već zna što je važno i što je na cijeni. Sise i nekretnine, pa zatim obitelj. Makar i mafijaška; a još kad se u sve to umiješa i prijateljstvo, stvari postaju emotivne. A opće je poznata stvar da su gameri inače emotivna bića.

VIDEO RECENZIJA: Mafia 2
Srebrni Dabar: John Marston (Red Dead Redemption)
Brončani Dabar: Norman Jayden (Heavy Rain)

DOGAĐAJ KOJI JE OBILJEŽIO GAMERSKU 2010. GODINU

Zlatni Dabar 2010 - Gamerski događaj godine

Duke Nukem Forever je uskrsnuo, i odsad ćemo početkom listopada slaviti taj sretni dan kada je GearBox najavio reanimaciju stare mrcine. No dobro, prvo ćemo pričekati i vidjeti vrijedi li igra tolikog uzdizanja u nebesa. Zanimljivo je kako su naši posjetitelji odabrali upravo ovaj događaj, obzirom da barem polovicu čitatelja ovog foruma čini mlađa populacija koja možda čak i nije upoznata sa najvećim kulerom u galaksiji. Ali DNF se već pretvorio u jednu vrstu urbane legende, pa ovo možda ne treba biti neko iznenađenje. No da zaključimo, bila je to lijepa vijest i sad jedva čekamo trenutak kada ćemo Đuku zaigrati na svom PC-u, tj. konzolama.

VIJEST: Uskrsnuo Duke Nukem Forever
Srebrni Dabar: Kinect i Move krenuli u prodaju
Brončani Dabar: Razlaz Activisiona i čelnika Infinity Warda
Platinasti Dabar: Crazy Puppy-Throwing Girl

NAJIŠČEKIVANIJA IGRA 2011. GODINE

Zlatni Dabar 2010 - najiščekivanija igra 2011. godine

Mass Effect 3 tehnički ne izlazi ove godine – po našoj slobodnoj procjeni zaobići će 2011. za svega nekoliko dana, baš kao što je to bio slučaj s prethodnikom. Ali nebitno, uvjerljivu pobjedu osigurao je iako o njemu zapravo ne znamo mnogo toga, a informacije moramo izvlačiti na temelju prvog promotivnog trailera. Srećom, BioWare je s dvojkom napravio odličan posao pa nekakve neizvjesnosti ne bi trebalo biti.

VIJEST: Mass Effect 3 službeno otkriven
Srebrni Dabar: Diablo 3
Brončani Dabar: Uncharted 3: Drake’s Deception

IGRA GODINE

I tako, došli smo do g-točke Zlatnog Dabra 2010. Kome li je vaš najdraži gamerski sajt na ovim prostorima udijelio najprestižniju titulu za igru godine? Odgovor stiže ispod ove rečenice…

Zlatni Dabar 2010 - igra godine

Nakon promatranja igre iz svih mogućih gledišta, redakcija HCL-a došla je do konsenzusa kojime je za igru godine proglašen Red Dead Redemption. Nova Rockstarova poslastica zaslužila je tu nagradu iz više razloga, pa je red da ih nabrojimo. Za početak, nije upitno da je riječ o vrhunskoj igri – bogatoj sadržajem i prezentiranoj na zavidnoj razini. Pa iako se već time izjednačuje s dobrim dijelom konkurencije, Red Dead ima i odličnu multiplayer komponentu, što itekako vrednujemo i cijenimo. Nadalje, nastavak je to koji je ove godine najviše napredovao u odnosu na svog prethodnika, čak do te mjere da nam se čini kao sasvim nova igra. A njezina tematika napokon je iskorištena na pravi način pa više ne možemo govoriti o nekakvom prokletstvu western igara.

Valja napomenuti i to da je RDR donio jednog od najkarizmatičnijih protagonista ove godine, pa i činjenicu da je fanovima naknadno ponudio široku paletu različitog DLC sadržaja, između ostalog i jednu veliku kampanju za cijenu pri kojoj kod konkurencije dobivate pet novih MP mapa. Problemi koji su se potkrali ubrzo su ispravljeni zakrpama, tako da konačnom proizvodu nemamo što zamjeriti. A obzirom da naš Dabar sada preferira nešto svježije serijale, oko pobjednika nismo mnogo dvojili – Red Dead Redemption je igra koju bez zadrške preporučujemo svim gamerima.

RECENZIJA: Red Dead Redemption

POBJEDNICI NAGRADNE IGRE

Ove godine osigurali smo vam odličan poticaj za glasanje, jer nagradni fond koji vam je svakim glasom u Zlatnom Dabru bio sve bliži, zaista je bogat. Za njega su uvelike zaslužni naši partneri iz GMC-a koji su nam poslali hrpu bogatih nagrada za različite platforme. Ne sjećate se koju su nagrade u pitanju? Evo podsjetnika, u jednom skraćenom formatu.

– PSP Go! konzola sa 10 igara
– Gran Turismo 5 Collectors Edition
– Paket PSP igara sa PSP kamerom
– Poseban promo paket sa PSP igrom God of War: Ghost of Sparta
– Paket Wii dodataka (volan, pištolj i postolje sa punjačem)
– Igra Red Steel 2 sa Wii Motion Plus dodatkom
– Xbox 360 igra R.U.S.E
– Xbox 360 igra Pro Evolution Soccer 2010
– PC igra Call of Duty: Black Ops

No dobro, ponovili smo nagrade i objavili smo sve rezultate glasanja u Zlatnom Dabru kroz ova tri trilogijska teksta. Dosta smo odugovlačili, vrijeme je za listu pobjednika nagradne igre. Čestitamo sljedećim glasačima u Zlatnom Dabru:

1. milan500
2. Facaa
3. swvi
4. CroDruid
5. TERRAB1LL
6. petebrks
7. KingNothing
8. kuky90
9. usui

Detalje o pravilima nagradne igre pročitajte ovdje, no ponoviti ćemo i ovdje ukratko što ova lista pobjednika zapravo znači.

Forumaši sa gornje liste izabrani su nasumice, a da bi ih uopće izabrali morali su ostaviti barem jedan glas u svakoj od tri podgrupe Zlatnog dabra (platformski, žanrovski i tematski dabar). Poredani su po redosljedu od jedan do devet upravo iz razloga jer će točno po tom redosljedu moći i birati svoje nagrade iz našeg nagradnog fonda. Prvi dakle bira svoju nagradu milan500, a forumaš iza nicknamea usui dobiva ono što preostane nakon što svi izaberu svoje nagrade.

Putem forumskih privatnih poruka kontaktirati ćemo sve navedene pobjednike i priupitati ih što žele iz nagradnog fonda.

Objavom pobjednika nagradne igre svečano zatvaramo još jednog Zlatnog Dabra. Zahvaljujemo se naravno svima koji su svojim glasovima pomogli učiniti ovo najvećim izborom igara godine na Balkanu. Svima vama koji ste se registrirali i glasali u nadi da nešto osvojite te se u konačnici niste pronašli na gornjoj listi, poručujemo da ostanete uz nas još barem tih godinu dana – jer za kraj 2011-te godine planiramo organizirati još boljeg Zlatnog Dabra kojega će pratiti još bogatija nagradna igra.

Za kraj da vas priupitamo, jeste zadovoljni sa rezultatima ovogodišnjeg Zlatnog Dabra? Što kažete na rezultate u kategorijama poput Razočaranje godine te Iznenađenje godine? Da niste možda sretni pobjednik nagradne igre pa nam se želite zahvaliti? Očekujemo hrpu vaših komentara, nemojte nas razočarati.

Za više najboljih igara godine po izboru posjetitelja HCL-a, provjerite sljedeće linkove.

LINK: Zlatni Dabar 2010 – Centralni tekst LINK: Platformski Dabar 2010 – najbolje igre po platformama LINK: Žanrovski Dabar 2010 – najbolje igre po žanrovima

Komentari (38)

 • gta 5

  09.01.2011 - 20:16

  cestitke dobitnicima

 • CroDruid

  09.01.2011 - 20:25

  Ihaaaa! Dobio sam konačno nešto i ja na nagradnim igrama!!!
  Hvala HCL!

 • Facaa

  09.01.2011 - 20:47

  Tooooooo, osvojih. Nešto. Tooooototo. 🙂

 • Corbel

  09.01.2011 - 20:54

  RDR igra godine —-> veliki fail … ME2 je kralj prošle godine , sve ostalo je u sjeni ..

 • Ementaler

  09.01.2011 - 20:56

  Jup, prošla godina se nije dogodila, samo je ME2 izašao :). Nadolazeća kolumna od Babića o ME2 će ti neke stvari, nadam se, staviti u perspektivu 🙂

 • swvi

  09.01.2011 - 20:59

  jeee, biram treći :p wiiiiii 😀

 • Kreza

  09.01.2011 - 21:18

  Ocekivano RDR…

 • Corbel

  09.01.2011 - 21:31

  igrao sam i RDR , odlična igra , ali ME2 je jedini pravi izbor za igru godine .. no dobro ^^

 • petebrks

  09.01.2011 - 22:10

  čovječe dobio napokon neš na nagradnoj igri

 • petebrks

  09.01.2011 - 22:11

  HVALA HCL,YOUR THE BEST!!!!!!!!!!

 • KingNothing

  09.01.2011 - 23:00

  holy fuc*ing shit. ovo je prva nagradna igra u kojoj sam barem nesto dobio 😀
  ty hcl.

 • Armor

  10.01.2011 - 00:19

  RDR nikad nije niti ce biti Goty
  Tolko kvalitete uz njega, a da nije odabrana.
  Dobro da nije COD ili PES ali sve skupa na istoj razini
  Fail po tom pitanju

 • DeS3InY

  10.01.2011 - 01:22

  Platinasti dabar xD

 • Overdeath

  10.01.2011 - 09:13

  jebiga

 • kuky90

  10.01.2011 - 09:54

  jeeee i ja sam konačno nešto dobio

 • kuky90

  10.01.2011 - 09:55

  btw ostali dobitnici, ostavite mi psp go 🙂

 • TERRAB1LL

  10.01.2011 - 10:43

  hvala HCL-u najbolji ste :))) ali nisam baš upoznat sa pojedinostima, kako ćemo mi birati nagrade?

 • Ementaler

  10.01.2011 - 10:53

  @TERRAB1LL Dakle ti si peti po redu, pa kad dođe tvoj red, kontaktirati ćemo te putem forumskih privatnih poruka i reći ti što su ovi prije tebe izabrali i što je tebi preostalo iz nagradnog fonda. Tada ćeš ti moći izabrati nešto od toga što je preostalo nakon što su četvorica ispred tebe birali 😉

 • TERRAB1LL

  10.01.2011 - 10:56

  aha, a jel ću ja neku obavjest dobiti kada dođe vaš upit?

 • Figo

  10.01.2011 - 10:56

  čestitke dobitnicima, za Red Dead Redemption se u potpunosti slažem, najbolja igra ikada.. još niti jedna igra nije ponudila toliko ljepote, raznovrsnosti, trajnosti, zabave i slobode kao ta igra.. znalo se to već i prije al sad je i službeno proglašena najboljom!

 • Ementaler

  10.01.2011 - 11:37

  @TERRAB1LL
  Ako si tako namjestio, na e-mail kojim si se registrirao na HCL može ti doći obavijest o novoj poruci na HCL-u. U svakom slučaju će ti pisati i na portalu i na forumu HCL-a ako imaš neku novu poruku u svom HCL inboxu 😉

 • petebrks

  10.01.2011 - 13:02

  oće se znat ko će dobit koju nagradu danas?

 • Nula

  10.01.2011 - 13:18

  Facaa = fail

 • UltimateXioni

  10.01.2011 - 14:43

  Super svime sam zadovoljan i potpunooooo se slazem da je Medal of Honor razocarenje godine, iako mi je singleplayer bio poprilicno dobar i zanimljiv ali eto 🙂 Jedva cekam Mass Effect 3, kao i Uncharted 3: Drake’s Deception 😀 Sretna nova 2011 svima!

 • milan500

  10.01.2011 - 18:35

  Jaoo tek sad sam ovo vidio, odg sam na PP ementaleru, izabrao sam naravno PSP GO :D. Hvala HCL-u! :))

 • kuky90

  10.01.2011 - 18:59

  trebao si ga ostaviti meni hehehe

 • Shimmy

  10.01.2011 - 20:58

  Hehe, čestitke pobjednicima, nadam se da će pametno birati 😀 😀
  Iako, osobno sam se nadao PSP-u da odigram tih par igara koje em zanimaju na toj konzoli, ali neka, već sam 3 puta nešto gamersko osvojio (2 puta na HCL-u, da, da, hvala Vam :))), pa je vrijeme da i drugi nešto dobe 🙂

 • Ementaler

  10.01.2011 - 21:49

  Eto otišli su PSP Go i Gran Turismo 5 Collector’s Edition, preostaje još sedam vrijednih nagrada, a sljedeći bira swvi kojemu sam upravo poslao poruku na forumu. Čeka se njegov izbor pa idemo dalje na CroDruida ;).

 • Shimmy

  11.01.2011 - 12:27

  Baš neočekivano da su te dvije nagrade prve otišle 😀
  Vidoviti Milan mi kaže da će treća biti Black Ops 😛

 • Ementaler

  11.01.2011 - 13:02

  Vidiš i ja bi to pretpostavio, ali za divno čudo swvi je upravo izabrao paket PSP igara sa PSP kamerom – također vrlo dobar izbor. Idemo dalje, sljedeći bira CroDruid koji će upravo dobiti PM ilitiga forumsku privatnu poruku od mene.

 • Ementaler

  11.01.2011 - 13:35

  CroDruid je upravo izabrao COD Black Ops. Dalje svoju nagradu bira TERRAB1LL kojumu sad šaljem poruku na forumu.

 • kuky90

  11.01.2011 - 14:13

  to Ementaler samo izvještaj kako stoje stvari da znam kad sam ja na redu 🙂

 • Little Dinamit

  11.01.2011 - 15:42

  Jedino mi je žao što ME2 nije pokupio igru godine, ali razumljivo je i za očekivati, nije igra za svakoga, RDRu je ipak pristupilo daleko više gamera.

 • HCL fan

  11.01.2011 - 19:02

  jeste saznali kad izlazi AC3? u veljaci? i kad dragon age 2 i witcher 2 takoder

 • Ementaler

  12.01.2011 - 09:01

  @HCL Fan
  Erm moguće da si se zabunio, ali ne vidim kako je to pitanje prigodno ovdje u Zlatnom Dabru.

  @Ostali
  TERRAB1LL je izabrao RUSE za Xbox 360. Dalje bira petebrks kojemu se upravo šalje privatna poruka na forumu.

 • Ementaler

  13.01.2011 - 09:25

  Samo da javim da je petebrks birao, a nakon njegiova izbora naš nagradni fond siromašniji je za Red Steel 2 sa Motion Plus dodatkom. Dalje bira KingNothing, šaljem poruku 😉

 • Ementaler

  14.01.2011 - 08:10

  I KingNothing je izabrao svoju nagradu, šaljemo mu PES 2010. Dalje bira kuky90, šaljem poruku.

 • Ementaler

  14.01.2011 - 09:39

  I kuky90 je izabrao – šaljemo mu posebni God of War: Ghost of Sparta – promo paket. To znači da je posljednji na listi,usui, dobio Paket Wii dodataka (volan, pištolj i dvostruko postolje sa punjačem).

  Nadam se da ste svi zadovoljni, pa čak i usui koji doduše nije imao izbora, ali nagrada je nagrada :).

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!