HCL.HR

Ultimativni Zlatni Dabar 2009

Zoran Žalac 04.01.2010.   •   16 komentara


Specifične kategorije Ultimativnog Dabra otkrivaju nam interesantne pojedinosti o igrama u prethodnoj godini. Tko je razočarao, tko iznenadio te koja je HCL-ova igra godine? Saznajte …

IZNENAĐENJE GODINE

Batman Arkham Asylum

Hitovi iz sjene, kvalitetne igre iz drugog plana. Pozitivnih iznenađenja u industriji video igara nije falilo ni ove godine, što je pokazala žestoka borba nekolicine (iznenađujuće) dobrih naslova. A trijumfalno je pobijedio Batman: Arkham Asylum. Postoji mnogo objašnjenja zašto je baš vitez tame uzeo ovu nagradu, no najjednostavnije se nameće samo po sebi – na pravu, odličnu Batman igru čekali smo godinama, usudili bi se reći i desetljećima. Dakako, znali smo da će Arkham Asylum biti ambiciozna igra, no teško da je itko mogao predvidjeti ovakav uspjeh. Igra je odisala nevjerojatnom atmosferom, priča se doimala intrigantnom, a gameplay je u potpunosti ponudio onaj predatorski osjećaj kojega su filmovi o Batmanu tek naznačili. Stoga je ova pobjeda itekako zaslužena, a mi se samo nadamo da će već najavljeni nastavak zadržati kvalitetu standarda koji je postavio Arkham Asylum.

Srebrni Dabar: Borderlands
Brončani Dabar: Plants vs. Zombies

RAZOČARANJE GODINE

Star Wars The Force Unleashed [PC]

Uz sav hype kojim nas izdavačke kuće redovito šopaju, realno je imati nekakva očekivanja u vezi određenih igara. No jasno je da to očekivanje može voditi i ka razočaranju, što je zapravo sve češći slučaj. Ove godine ponovno smo imali niz naslova koji su nas razočarali iz različitih razloga, a nesretnu titulu ponio je Star Wars: The Force Unleashed u obliku Ultimate Sith edicije za PC platformu. Nije nepoznato da se ova igra i prošle godine našla na listi najvećih razočaranja, no Ultimate Sith verzija dočekana je kao zasebni podbačaj. Naime, bilo je za očekivati da će proizvođač u ‘nadograđenoj’ verziji ispraviti barem dio propusta zbog kojih je kritika popljuvala originalni Force Unleashed. No umjesto da uopće pokušaju takvo što, momci iz LucasArtsa, točnije Aspyr-a, podvalili su nam istu igru, ali s još više bugova. Nažalost, nisu samo bugovi bili problem. Neoptimiziranost PC verzije graničila je sa zdravom pameti, tako da nije bilo teško pretpostaviti zašto su gameri ostali razočarani, a Ultimate Sith prerastao u Ultimate Shit.

Srebrni Dabar: Tony Hawk’s Ride
Brončani Dabar: Modern Warfare 2

MULTIPLAYER GODINE

Call of Duty: Modern Warfare 2

Iako se u današnjim igrama multiplayer komponenta podrazumijeva kao neophodni dio svakog ambicioznijeg naslova, većina igara zbog fokusa na SP kampanji još uvijek ne uspijeva postići kvalitetnu izvedbu na ovom frontu. U ovoj kategoriji stoga smo tražili najbolju multiplayer igru (co-op, versus) koja je ne spada u MMO žanr. U završnoj utrci za tu titulu presudio je ukus, ili konkretnije – glas više za Modern Warfare 2. Iako je dotični na PC-u bio neslavno bojkotiran zbog izostavljanja dedicated servera, nedvojbeno je kako je MP koncept Modern Warfarea i dalje jedan od najprivlačnijih i najzabavnijih. Dvojka je isti nadogradila s nekoliko korisnih noviteta i poboljšanja, a tu se našao i kooperativni spec ops mod za dvojicu igrača. Modern Warfare 2 tako je ponudio dugotrajno i kvalitetno multiplayer iskustvo, što mu je bilo dovoljno za osvajanje ove nagrade.

Srebrni Dabar: Borderlands
Brončani Dabar: Left 4 Dead 2

REMAKE GODINE

The Secret of Monkey Island Special Edition

Iako protekla godina nije bila siromašna igrama, u njoj se mogao naslutiti povratak korijenju gaminga – PSN i XBLA nikad nisu bili bogatiji preradama starih klasika, a prilagođene verzije kultnih hitova nikad se bolje nisu prodavale. Upravo iz tog razloga odlučili smo uvesti kategoriju za remake godine. Pobjedu u njoj odnio je The Secret of Monkey Island Special Edition – remake kultne avanture s Guybrushom Threepwoodom. Kao i kod ostalih pretendenata za ovu nagradu, sama igra nije doživjela nikakve promjene osim na polju grafike, tako da je Monkey Island pobjedu izvukao zbog starog šarma u novom ruhu. No bilo kako bilo, riječ je o izuzetnoj avanturi čiju smo preradu svakako pozdravili.

Srebrni Dabar: Serious Sam HD
Brončani Dabar: God of War Collection

NAJKARIZMATIČNIJI LIK

Joker - Batman: Arkham Asylum

U masi sjajnih, ali i nekih ne toliko bajnih igara, razabrali smo najzanimljivije likove koji su uljepšali priče, atmosfere i svjetove tijekom 2009. godine. Za razliku od prijašnjih godina, izbor smo proširili tako što više nismo birali samo protagoniste, već su se među nominiranima mogli naći neki sporedni likovi, ali i negativci. I eto, baš kao da smo znali, najkarizmatičnijim likom 2009. godine postao je glavni negativac Batman: Arkham Asyluma. Riječ je, dakako, o jezivom Jokeru koji je svojim luđačkim ponašanjem i ne baš tako smiješnim šalama ostavio duboku impresiju na igračima. Glas mu je posudio slavni Mark Hamill i učinio je to savršeno, što su prepoznali i naši glasači, udijelivši mu laskavu ovu titulu.

Srebrni Dabar: Soap MacTavish (MW2)
Brončani Dabar: Nathan Drake (Uncharted 2)Collection

NAJBITNIJI GAMERSKI DOGAĐAJ 2009.

OnLive

Godinu 2009. pamtit ćemo po mnogim događajima. Recesijom pogođena industrija video igara dovela je do zatvaranja nekolicine studija, otkazivanja nekoliko obećavajućih projekata, do velikih akvizicija i simbioze nekih razvojnih timova. No nisu svi događaji bili negativnog prizvuka, što pokazuje i pobjednik u ovoj kategoriji. Najava OnLive sustava – servisa koji bi pomoću cloud computinga mogao zauvijek promijeniti PC gaming, najviše je očarala naše glasače. Ukoliko OnLive zajedno sa svojom tehnologijom uspije na kvalitetan način postaviti ono što si je zacrtao, hardverska glad brojnih PC igara postala bi stvar prošlosti, zajedno s problemom piratstva. Doduše, OnLive zasigurno neće biti dostupan na našim područjima, i sigurno neće biti jeftin, no to ne umanjuje činjenicu da je kao projekt uistinu interesantan i potencijalno revolucionaran.

Srebrni Dabar: Otkazan Duke Nukem Forever
Brončani Dabar: Playstation 3 Slim

NAJIŠČEKIVANIJA IGRA 2010. GODINE

Mafia 2

Nagrada za najiščekivaniju igru iduće godine specifična po tome što je to jedina kategorija u kojoj pobjednika ne dobivamo zaslugama u protekloj godini već očekivanjima gamera u sljedećoj. Kategorija je premijerno uvedena još prošle godine, ali je kao takva doživjela mali debakl jer su sva tri dobitnika zaobišla 2009. godinu. U ovogodišnjem Zlatnom Dabru stoga smo malo postrožili kriterije oko nominacija, ali zanimljivo je da se rezultati nisu previše mijenjali. Najiščekivanija igra 2010. godine po izboru naših forumaša je Mafia 2 – sandbox avantura smještena u četrdesete godine dvadesetog stoljeća. Dotična je i prošli put pokupila ovu nagradu, no zbog odgode morali smo je nominirati još jednom. Ove godine pobijedila je s još uvjerljivijim postotkom, a sada smo sigurni da definitivno izlazi sredinom 2010.-te.

Srebrni Dabar: Gran Turismo 5
Brončani Dabar: Aliens vs. Predator

IGRA GODINE

Uncharted 2: Among Thives

Jednoglasno, očekivano, opravdano i zasluženo. Ponavljamo se, ali Uncharted 2 je vrhunac akcijskog avanturizma u ovoj godini i to mu nitko ne može osporiti. Sve u ovoj igri jednostavno blista – počevši od priče, gameplaya, preko grafike, zvuka, pa sve do trajnosti i općenite kvalitete. Uncharted 2 možda nije obarao rekorde prodaje, možda nije originalan, ali definitivno je igra kakvu smo oduvijek priželjkivali. Zabavan, zarazan, atmosferičan, očaravajuć i raznolik. Pokupio je najveći pobjednički postotak u ovogodišnjem Dabru (71%), pokupio je najveću ocjenu na HCL sajtu u protekloj godini (95), a pokupio je i simpatije mnogih igrača. Stoga smo bez većeg dvoumljenja titulu igre godine dodijelili upravo Naughty Dog-ovom ostvarenju, te vam isto toplo preporučujemo ukoliko ga još uvijek niste zaigrali.

POBJEDNICI NAGRADNE IGRE

Zlatni Dabar za 2009. godinu u povijest će otići kao prvi u sklopu kojega smo organizirali i prilično vrijednu nagradnu igru. Svi gameri koji su glasali u ovogodišnjem Dabru te su usput u odgovarajućoj forumskoj temi objasnili zašto su ostavili svoj glas za baš taj određeni izbor, ušli su u naš virtualni bubanj za izvlačenje. Na kraju, baš na dan objave ovoga članka, zavrtili smo bubanj i nasumice izabrali pet sretnih pobjednika od kojih svaki dobiva po jednu originalnu Xbox 360 igru.

X-Men Origins: WolverineGrim The Reaper X-Men Origins: Wolverinejoze Ice Age: Dawn of the DinosaursHansi Kursch Ice Age: Dawn of the DinosaursFacaa Transformers: Revenge of the FallenSpecThron

Čestitamo sretnim pobjednicima koje ćemo kontaktirati putem forumske privatne poruke za informacije o adresama na koje ćemo poslati igre. Hvala svima koji su sudjelovali u ovogodišnjem Zlatnom Dabru i pomogli nam još jednom izgurati do kraja ovaj internetski show i napraviti ga što kvalitetnijim.

Vaše komentare i na ovaj dio Dabra, očekujemo u boxu za komentare ispod. Što mislite o našem izboru igre godine? Slažete se sa razočaranjem godine?

PRVI DIO – Najbolje igre po platformama

Vaši glasovi donijeli su odlučujuću prevagu u izboru za najbolje igre 2009. godine po svim igraćim platformama. Dominiraju li među pobjednicima ekskluzive ili pak multiplatform naslovi? Klik na gornji link i provjerite!

Komentari (16)

 • beaver hunter

  04.01.2010 - 19:41

  Facaa dobitnik ice agea, toeto. :DDDD

  btw, odličan članak. lijepo, pregledno, kul

 • Blaster32

  04.01.2010 - 19:43

  Seksi :))

  Faca ROFL ;D
  Aj bar netko od poznatije ekipe dobije 🙂

 • Hansi Kursch

  04.01.2010 - 20:51

  Mislim da mi je ovo prvi put da sam nešto dobio :D. Nego, nisam dobio još poruku, ali neka, uzmite si vremena 🙂

 • Grim The Reaper

  04.01.2010 - 20:53

  Nisam očekivao da ću osvojiti nešto, sada sam užasno happy. 🙂

 • Ementaler

  04.01.2010 - 21:23

  Hehe, ajde neka :). Čestitke pobjednicima još jednom. Sve je izabrano na rendom, a u izbor su ušli, kao što rekoh već, oni koji su ostavili barem jedan post na forumu, u podforumu Zlatnoga Dabra jel, i obrazložili svoj izbor.

  PM-ove ćete dobiti sutra, eventualno prekosutra. 😉

 • Duksy

  04.01.2010 - 21:41

  Nicely done 🙂

 • Facaa

  04.01.2010 - 21:56

  Pobedio sam na internetima. Jej.
  Inače, super lista.

 • _Cox

  04.01.2010 - 22:48

  Super! Uncharted 2 zasluzeno GOTY! Bojao sam se da ne bude tu kao na gametrailers.com lol

 • joze

  05.01.2010 - 08:27

  I ja sam pobjedio hvala svima

 • omar500

  05.01.2010 - 10:36

  Kod najiščekivanije igre valjda ide Aliens vs Predator, što broj 3 ubaciste 😀

 • Bela

  05.01.2010 - 15:10

  da, na gametrailersima su svi pisali nakon izbora : WTF ?????

 • Ementaler

  06.01.2010 - 10:07

  @omar
  Ah, uvijek ga zovemo “trojkom” u serijalu, pa se desio manji lapsus, sad je ispravljeno.

 • SpecThron

  06.01.2010 - 13:18

  Isss! Ne mogu vjerovat! DOBIO SAM NAGRADU!! Hvala!!! Aaaaa..jos sam uvijek sretan ko malo dijete!!!!

 • Pheaton

  06.01.2010 - 15:53

  Facaa lol 🙂

 • tarankula

  07.01.2010 - 15:06

  jel mislite na pozitivno razačaranje Modern Warfare 2

 • Ementaler

  07.01.2010 - 15:11

  Kako može biti pozitivno razočaranje? I MW2 je dobio tek brončanoga Dabra u kategoriji za razočaranje godine, a vjerojatno je najviše glasova u toj kategoriji pobrao od razočaranih PC igrača.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!