HCL.HR

Žanrovski Dabar 2011 – najbolje igre po žanrovima

Zoran Žalac 09.01.2012.   •   39 komentara


Žanrovima orijentirani dio Zlatnog Dabra podijelio je laskave titule pobjednicima jedanaest kategorija. Koje su naslove u prošloj godini favorizirali naši posjetitelji u kategorijama poput FPS i RPG igra godine, doznajte u ovome izvješću.

ŽANROVSKI DABAR

Prijelazna žanrovska kategorija ove je godine mirovala u ‘krutom’ stanju. Trend stvaranja hibridnih žanrova se nastavio, a tek su rijetki nezavisni proizvođači svojim idejama modelirali nove međužanrove. Za razliku od prošle godine, 2011. je ponudila balansiranu postavu po svim poznatim žanrovima, pa smo u naš Žanrovski Dabar ovoga puta uvrstili i dvije dodatne kategorije. Ukupan broj nagrada tako se popeo na jedanaest, a to je više od čak 10 drugih brojeva, pa nećemo duljiti već odmah krećemo na svečano otkrivanje nagrađenih naslova.

Ako niste baš tekstualni tip, mislili smo na vas! I za žanrovskog dabra pripremili smo video special koji otkriva pobjednike (da, samo pobjednike) po svim ovim kategorijama uz neke nabrijane zvukove elektronske glazbe i prigodne (većinom akcijske) scene iz igara. Nabrijano je, traje skoro sedam minuta i želite to pogledati.

Kategorija akcijsko-avanturističkih naslova uvijek je neizvjesna jer se u njoj međusobno nadmeću iznimno kvalitetne igre. Ni ova godina nije bila iznimka tome, a usudimo se reći kako ju je obilježilo suprotstavljanje triju dosad najvećih akcijskih avantura ove generacije. Titulu najbolje među njima odnio je mračni stripovski junak.

Zlatni Dabar 2011

Nakon odličnog Asyluma, Batman: Arkham City ( pobjednik s 46.4% glasova) nije više mogao proći pod iznenađenjem. Međutim, mi smo ostali iznenađeni kakvom je lakoćom Rocksteady Studios uspio nadmašiti svoje prethodno remek djelo. Veći, ljepši i bolji – Arkham City je sve što smo od jedne Batman igre mogli tražiti.

SREBRNI DABAR: Uncharted: Drake’s Deception (25.5%)
BRONČANI DABAR: Assassin’s Creed: Revelations (23.7%)

Ovogodišnji sandbox naslovi uhvatili su posljednji vlak prije dolaska velikog Grand Theft Auta V, što je prava sreća jer bi inače ostali nepravedno zasjenjeni. Pobjednik ove kategorije u suštini i nije pravo sandbox iskustvo, ali ga je vješto simulirao pridobivši time većinsku publiku.

Zlatni Dabar 2011

L.A. Noire (pobjednik s 50.8% glasova) riskantan je, ali zato originalan proizvod s kakvim se nismo sreli već duži niz godina. Njegov detektivski segment smjernica je za buduće avanturističke koncepcije, a facijalne animacije viđene u Team Bondijevom naslovu ostavit će neizbrisiv trag u povijesti ove generacije igara.

SREBRNI DABAR: Saints Row: The Third (26.4%)
BRONČANI DABAR: InFamous 2 (13.2%)

U žanru pucačina iz prvog lica uvijek možete računati na žestoku konkurenciju. Ove godine ona je bila tolika da smo u kategoriju bili primorani uvrstiti čak sedam nominacija. Na “postolju” su na kraju završila samo tri naslova, a prestižnu titulu najboljeg FPS-a ugrabio je militaristički shooter iz Electronic Artsa.

Zlatni Dabar 2011

Battlefield 3 (pobjednik s 45.5% glasova) možda nije imao najzanimljiviju singleplayer kampanju ove godine, no u prilog su mu išle dvije stvari. Prvo, iz perspektive grafičke dotjeranosti izgledao je nevjerojatno. I drugo, ponudio je najveći kompetitivni FPS multiplayer ove godine. Svaka čast nerealnim arkadnim pucaljkama, ali Battlefield 3 ove godine gazda je u svom dvorištu.

SREBRNI DABAR: Modern Warfare 3 (27.0%)
BRONČANI DABAR: Bulletstorm (8.2%)

Mnoge pucačine iz trećeg lica zaobišle su ovu godinu i predbilježile se za sljedeću. No to nije rezultiralo sušom ovoga žanra. Njemu su pridodani neki tematsko netipični naslovi, što je u kombinaciji sa “starom gardom” donijelo ponudu vrijednu pažnje.

Zlatni Dabar 2011

Dead Space 2 (pobjednik s 48.5% glasova) usprotivio se našem jadikovanju da istinske horor igre polako nestaju sa scene. Iako se igra ovim nastavkom više okrenula prema akciji, napetosti i zastrašujućih kadrova nije nedostajalo. Shooterski je dio u svemu tome briljirao, prikazavši da TPS ne mora uvijek biti ponavljajuća procedura traženja zaklona te pražnjenja i punjenja šaržera.

SREBRNI DABAR: Gears of War 3 (37.0%)
BRONČANI DABAR: Warhammer 40K: Space Marine (6.6%)

Nakon izdašne prošlogodišnje ponude, strateške igre ove su godine ponudile kvalitetu ispred kvantiteta. Developeri su u potpunosti odustali od pokušaja da ovaj žanr prenesu na konzole, pa je bilo jasno kako će ovu nagradu odnijeti jedna velika PC ekskluziva.

Zlatni Dabar 2011

Shogun 2: Total War (pobjednik s 64.8% glasova) kulminacija je jedanaest godina duge Total War tradicije. Unatoč činjenici da je franšiza već posjetila japansku povijest, Shogun 2 uspio je donijeti svježinu u serijal i očuvati kvalitetan gameplay nadogradivši ga nekim značajnim novitetima.

SREBRNI DABAR: Anno 2070 (18.3%)
BRONČANI DABAR: Tropico 4 (13.1%)

Ne pamtimo da je RPG žanr imao bolje godine od 2011. Iako su neki hitovi čak i podbacili, tijekom ove godine zabavljali smo se u svjetovima raznih tematika, neovisno o platformama. Ipak, nedvojbeno najviše sati pojeo nam je naslov koji je na kraju i okrunjen kao najbolja RPG igra.

Zlatni Dabar 2011

The Elder Scrolls V: Skyrim (pobjednik s 69.8% glasova) uvjerljivo je pomeo konkurenciju koja nipošto nije bila bezazlena. Dakako, to nije izveo sasvim slučajno – odličnom atmosferom i gotovo beskrajnom količinom sadržaja, Skyrim je zaveo sve ljubitelje RPG žanra.

SREBRNI DABAR: The Witcher 2: Assassins of Kings (15%)
BRONČANI DABAR: Deus Ex: Human Revolution (9.3%)

Zatvaranje nekolicine studija fokusiranih na racing naslove obilježilo je godinu više nego same igre s tematikom utrkivanja. No razloge tomu treba tražiti negdje drugdje jer su spomenuti naslovi bili izuzetno kvalitetni. Prvi primjer toga je i ovogodišnji pobjednik ove kategorije.

Zlatni Dabar 2011

DiRT 3 (pobjednik s 27.8% glasova) prvi je i pravi povratak klasičnom reliju koji je proslavio nekadašnji Colin McRae serijal. Predivnom prezentacijom, pristupačnim omjerom izazova i zabave te nekolicinom inovativnih multiplayer modova, DiRT 3 zadivio je ljubitelje automobilističkih igara.

SREBRNI DABAR: Forza Motorsport 4 (24.9%)
BRONČANI DABAR: F1 2011 (22%)

Mnogo se toga promijenilo u sportskim igrama od prošle godine. Dobili smo nove modove, nove nadogradnje, inovacije, pa čak i usluge. No jedna stvar ostala je ista – pobjednik se ni ove godine nije mijenjao.

Zlatni Dabar 2011

FIFA 12 (pobjednik s 46.5% glasova) treću godinu u nizu odnosi titulu najbolje sportske simulacije te tako potvrđuje jasnu dominaciju na tržištu. Mi ćemo reći sasvim zasluženo, jer nijedna druga sportska igra ove godine nije toliko riskirala svojim novitetima.

SREBRNI DABAR: NBA 2K12 (25%)
BRONČANI DABAR: Pro Evolution Soccer 2012 (16.4%)

Na samom početku ove generacije nitko se ne bi usudio prognozirati kako će se žanr borilačkih igara dići iz pepela te ponovno zauzeti vrlo važno mjesto u industriji. No to se upravo i dogodilo, a ove godine vratio nam se legendarni prvak nasilnih tabačina.

Zlatni Dabar 2011

Mortal Kombat (pobjednik s 71.7% glasova) djeluje dobro kao klasična tabačina, ali i kao moderna borilačka igra. Samim time, to je naslov koji će napokon zadovoljiti fanove serijala, ali i privući novu publiku koja komadanje neprijatelja, čupanje kralješnice i vađenje iznutrica treba tek zavoljeti.

SREBRNI DABAR: Fight Night Champion (17.8%)
BRONČANI DABAR: Marvel vs. Capcom 3: Fate of Two Worlds (9.4%)

Mogli bismo reći kako smo ove godine dobili više starih MMO naslova u F2P ruhu nego potpuno novih igara. Ipak, situacija je bila znatno bolja nego godinu ranije, a u šarolikoj tematskoj ponudi istaknuo se pomalo nesvakidašnji naslov.

Zlatni Dabar 2011

World of Tanks (pobjednik s 37.1% glasova) još nam je u prošlogodišnjoj beti pokazao da ima interesantan gameplay koncept koji će privući milijune igrača. Konačna verzija samo je potvrdila i učvrstila tu činjenicu, pa World of Tanks stoji kao topla preporuka zanimljivije i besplatne MMO igre.

SREBRNI DABAR: DC Universe Online (26.9%)
BRONČANI DABAR: Age of Empires Online (18.3%)

Skakutanje u videoigrama ponovno je aktualizirano. Godina 2011.-ta donijela je nekoliko vrhunskih igara ovoga žanra, a najboljim se pokazao naslov koji je pametno kombinirao platformerske elemente i logičke zagonetke. I sve to – iz prvog lica.

Zlatni Dabar 2011

Portal 2 (pobjednik s 55.2% glasova) osim titule platformera godine slovi za najbolje dizajniranu igru te najhumorističniji naslov. Riječ je o sasvim originalnom iskustvu, kako u kampanji za jednog igrača, tako i u kooperativnom modu. Ukoliko ga još niste zaigrali, ne treba vam bolje preporuke od ove nagrade.

SREBRNI DABAR: Little Big Planet 2 (18.1%)
BRONČANI DABAR: Trine 2 (16.4%)

I to je sve od Žanrovskog Dabra za ovu godinu. Kao što biste već trebali znati, predstoji nam još Tematski Dabar, dok nagrađene za najbolja ostvarenja po platformama možete pogledati u već objavljenom Platformskom Dabru.

Dakle, prije nego zaključimo ovogodišnju dabrovu trilogiju, podijelite s nama svoja mišljenja o pobjednicima koje ste odabrali. A pobjednike nagradne igre koje smo mi nasumično odabrali, zajedno s HCL-ovom igrom godine (za koju niste mogli glasati) otkrit ćemo u sljedećem i završnom izvješću Zlatnog Dabra 2011.

SPECIAL: Zlatni Dabar 2011 – centralni članak SPECIAL: Tematski Dabar 2011 – igra godine i posebne kategorije SPECIAL: Platformski Dabar 2011 – najbolje igre po platformama

Komentari (39)

 • infokod

  09.01.2012 - 19:24

  Battlefield 3 je zasluzeno pobijedio FPS godine! Napokon je Battlefield na prvom mjestu u Zlatnom Dabru!

 • dado01

  09.01.2012 - 20:23

  Za vecinu sam i glasao.

 • KaznEd

  09.01.2012 - 20:56

  meni samo nije jasno kae dobro u tom batmanu -.- hmmm da ak neko ima skyrim za ps3 i rado bi ga mjenjao za batmana za ps3 nek mi se javi

 • Pirotehnika

  09.01.2012 - 21:34

  Nerealno je da je Skyrim baš bolji od Witchera, ali posve razumljivo – ljudi više cijene šund. Što se tiče ostatka mislim da je Skyrim bolja Sandbox igra od LA Noire. Ostatak je na svom mjestu s tim što je ova godina bila prilično siromašna, ipak u znaku konzola koje takođe nisu bile briljantne. Ne mogu da ne primjetim da se ipak mnogo više ulaže u MMO nego u single. Izgleda da je budućnost igranja, na žalost, MMO. Ali nadam se da će uvijek biti igara poput Witchera.

  • Stormrage

   @Pirotehnika, 09.01.2012 - 22:17

   69.8% ljudi je u krivu, a ti si u pravu. gg

  • rejn?er

   @Pirotehnika, 09.01.2012 - 23:14

   to su ukusi. ukusi nemaju veze s činjenicama, a činjenica je da skyrim nije ni pola rpga što je bilokoji witcher.

  • Kveki

   @Pirotehnika, 10.01.2012 - 09:08

   Witcher traje 25 sati max a Skyrim preko 150 sati…Witcherovi RPG elementi su manje izrazeni od Skyrimovih,Skyrim je open world,zatim u Skyrimu imas na tisuce itema i magija vise nego sto ih imas u witcheru…Da Witcher ima grafiku i odlicnu pricu sa naglaskom na izborima, no ima isto tako i neresponzivni sistem borbe (bar do patcheva) i nema podrsku za modove. U globalu kada bi Skyrim bio manja igra sa puno manjim svijetom onda bi Witcher bio bolji no objektivno gledajuci u Skyrimu je vise stvari,vise questova,vise sati i opcenito vise svega i jos k tome mod support.. Zato je Skyrim prvi a Witcher drugi 🙂

  • snooker

   @Pirotehnika, 10.01.2012 - 10:48

   još jedan kojemu je važnija kvantiteta od kvalitete :rolleyes:

  • Kveki

   @Pirotehnika, 10.01.2012 - 12:15

   meni je vazna kvantiteta kvalitete 😉

  • Rogue

   @Pirotehnika, 10.01.2012 - 13:56

   Witcher 2 traje max 25 sati ako si homofob koji ne zna prošetat malo okolicom kojim raspolažeš u određenom području i ne zna riješit pokoji side quest. Ja sam navuko 40-tak sati Witchera 2 i zabavio sam se više sa Witcherom nego sa Skyrimom koji sam igra duplo duže od Witchera 2. I da dzaba ti 1000 itema u Skyrimu kad 95 % njih nećeš ni pogledat .

  • Mzehn

   @Pirotehnika, 10.01.2012 - 14:10

   A da ne pričamo o tome da na 2 chapteru Witchera biraš kojim ćeš putem ići, kolko se sjećam crossroads se zove chapter, tako da imaš dva moguća scenarija za odigrat od koji svaki traje zasebnih 15 dati i onda kad sve to zbrojiš imaš finih 60ak igre, što je više nego dosta. A kvantiteta kvalitete je upravo ono u čemu je witcher superiorniji od skyrima, u kojem su budimo realni 80% questova generični i već pecto puta prije odigrani + nikakvi modovi u witcheru nisu potrebni dok je skyrim bez njih oduran.

  • Kveki

   @Pirotehnika, 10.01.2012 - 14:30

   Kako god vi kazete,ipak rezultati govore drukcije 😉

  • Pirotehnika

   @Pirotehnika, 10.01.2012 - 15:41

   Rezultati nisu objektivni iz više razloga, jedan od njih je da je očigledno Witcher bolja igra. To se jasno vidi jer i tih 25 sati koliko si rekao Witcher nudi mnogo raznovrsniji sadržaj od Skyrima u tih 150 sati. Mada se i skyrim može završiti za 25 sati npr. Ostatk je repetitivni sadržaj. Skyrim je obećavao mada je to sve traljavo odrađeno. Nije to loša igra, znam igrao sam je. Ali nije bolja od Witchera. Drugi razlog je vjerovatno i taj što je mnogo više nahajpan jedan Skyrim sa snažnim preduzećem iza sebe nego jedan poljski patuljak koji nema ni približna sredstva kakvima raspolaže Zenimax. Znam šta govore rezultati, naročito rezultati prodaje. Ti rezultati kažu da je Modern Warfare 3 bolja igra nego Skyrim. Iako žanrovski potpuno drugačije igrice, te komentarima kako se te dvije igre ne mogu porediti, ipak je moguće podvući crtu koja je igra bolja. A u ovom slučaju ispada da je bolji MF3. Možda zbog multiplayera, ali što se tiče multiplayera igrači ništa ne gube ako nastave igrati starije MF ili MF2. No dobar glas daleko se čuje.

  • Kveki

   @Pirotehnika, 10.01.2012 - 16:45

   Pa nemozes rec da je objektivno bolja kad je tvoje misljenje subjektivno xD…Onak o ukusima se ne raspralja…A naposljetku dal je uopce bitno,vazno je samo da je ovo bila odlicna godina za RPG zanr i da je bilo dobrih naslova, pa prekinimo ovu besmilenu raspravu i igrajmo igre 😉

  • Stormrage

   @Pirotehnika, 10.01.2012 - 19:41

   fala bogu da se ankete ne temelje na jednom glasu 😀

  • wyzard

   @Pirotehnika, 10.01.2012 - 20:10

   osobno, witcher 2 mi je bolji po pitanju gameplaya i priče. no koliko god hejtao skyrimovu pojednostavljenost nemogu poreć da sam u njega utukao troduplo više sati nego u witcher. jednostavno mi je bolje sjela ta sloboda naspram witcherovih ograničenja.

  • Pirotehnika

   @Pirotehnika, 10.01.2012 - 20:53

   Lijepo ti to kažeš o slobodi. Samo da sve ne postaje toliko repetitivno.

  • buby8992

   @Pirotehnika, 10.01.2012 - 22:08

   To sve što ti kažeš stoji, ali opet se radi o kvantiteti, a ne o kvaliteti. Ljude danas ne zanima kvaliteta, nego kvantiteta tj. da dobiju što više igranja za novac koji su dali za igru. Ali ovdje se biraju najbolje igre ove godine, što znači da bi se trebale birati one koje su najkvalitetnije, a Wičer 2 je definitivno, u gotovo svim aspektima bolji od Skyrima, od grafike (kako sa tehničke, tako i sa artističke strane), do priče, likova, gameplaya, dijaloga… Da se razumijemo i ja sam glasao za Skyrim kao igru godine, i RPG godine, ali to je zato jer sam tek sredinom prošlog tjedna počeo igrati Wičer 2 i sada bih da mogu promijenio odluku i glasao za Wičer.

  • Black_Pirate

   @Pirotehnika, 10.01.2012 - 22:50

   Oba naslova su kvalitetna, drugacija i lijepa na svoj nacin, rekao bi diplomata. Ja ih licno volim kao svoju djecu i ne zelim da ih vidim kao se biju. Ne mogu da sakrijem suzeee radosnice zbog ovoliko dobrih RPGeva zadnjih godina. Skyrim igram vec 60h i mislim da nisam ni 20 % igre kompletirao, sto me raduje. Witcher 2 sam presao dva puta i oba puta uzivao. Obije igre vrijede svoju cijenu, ako ne i vise. To je jedino sto je bitno. Cheers

 • Iceman

  09.01.2012 - 22:41

  Uglavnom očekivano, više-manje sam i ja tako glasao. Ono što bih htio napomenuti je vožnja godine. Glasovi odnosno postoci su skoro podjednaki, glasovi su se raspršili u nekoliko igara, što nakraju dokazuje da je ovo bila vrlo plodna godina racing igrama. Vrlo mi je drago zbog toga, ja sam inače kao ljubitelj F1 glasao za F1 2011 iako sam znao da neće pobjediti, ali mi je jako drago da je osvojila brončani dabar.

 • thomek994

  10.01.2012 - 00:02

  ne kuzim kak fifa moze biti bolja od nba??

  • Black_Pirate

   @thomek994, 10.01.2012 - 06:44

   A to ti je tako na ovom portalu. Cudi me da im FIFA nije igra godine.

  • malimedo22

   @thomek994, 10.01.2012 - 07:33

   je*iga i meni je isto NBA puno bolji…

  • Ementaler

   @thomek994, 10.01.2012 - 08:43

   Pa dosta jednostavno zapravo – ljudi su tako glasali. Mišljenje većine domaće publike koja dolazi kod nas misli tako, to ti je to 🙂

  • Pirotehnika

   @thomek994, 10.01.2012 - 15:52

   FIFA 12 kao igra je dobra, i NBA 12 je takođe dobra igra. Razlika u singleplayeru mi je pomalo nebitna pošto sportske simulacije igramo samo u multiplayeru. Između obje igre ipak bi laganu prednost dao za fifu.

 • Black op

  10.01.2012 - 06:46

  Slazem se da je L.A noire sandbox godine,isto tako i za batman arkham city,mada sam ja za rpg glasao deus ex human revolution,obadvije igre su ono sto se dugo godina cekalo.

 • apach

  10.01.2012 - 13:44

  I to sve pokazuje da u 90% slucajeva pobijedi igra koja je izasla na vise ili svakoj platformi sto odmah donosi veci broj glasova posto je i igralo mnogo vise igraca.
  Sa vecinom se Dabrova i slazem ali se ne slazem u tome da je Dirt 3 bolja igra od jedne Forze 4 koja je od Dirta 3 daleko i po gameplayu i po simulaciji,prezentaciji,duzinom,a da ne govorim o izboru automobila,nadogradnjom itd itd,ne kazem da je Dirt 3 los ali ne zasluzuje Zlatni Dabar ali to je ta cinjenica da ga je igralo vise igraca na vise platformi a vecina onih koji bi bili u mogucnosti da igraju Forzu 4 bi sa lakocom dali glas toj igri u to sam uvjeren.
  I drugo u cemu se ne slazem je Zlatni Dabar za akcijsku avanturu i Batman: Arkham City,kao sto je vec neko napisao ne znam sta ljudi toliko vide u toj igri,po meni prosjecna igra nista specijalno, Uncharted: Drake's Deception i Assassin's Creed: Revelations su mnogo bolji naslovi bar meni a igrao sam sve tri .

  • Shimmy

   @apach, 10.01.2012 - 15:19

   Upravo ovo htio i ja reći. Slažem se sa većinom, ali Dirt 3 kao trkaća igra godine? Pa tko je tu lud? Od istog proizvođača samo jedna druga igra je bolja. A kada to kaže netko tko je lud za relijem više nego bilo kojom drugom granom motorsporta, valjda znači nešto.

  • buby8992

   @apach, 10.01.2012 - 15:49

   To je uvijek tako bilo i bude. Multiplatformske igre će uvijek biti u velikoj prednosti i uvijek će osvajati sve nagrade.Također, kakve su šanse da netko tko ima PS3 glasa za Forzu? Upravo to, apsolutno nikakve. Prije će glasati za Dirt 3, pa makar nije ni igrao igru, samo zato da Xbox igra ne osvoji prvo mjesto. Uglavnom, da zaključimo, svako natjecanje za igru godine, igre po žanrovima i dr., je potpuno subjektivno, rezultat fanboyizma ili ugođavanje onome što mase žele čuti, bilo da se radi o glasanju od strane igrače zajednice ili profesionalnih recenzenata. I svaka racionalna, donekle pametna osoba, neće uzimati u obzir nagrade, pri ocjeni kvalitete igre.

  • Pirotehnika

   @apach, 10.01.2012 - 15:57

   Eh burazeru, šta onda tek reći za sukob Skyrim vs. Witcher 2.

  • kmarkecGamer

   @apach, 10.01.2012 - 18:52

   tako i kod mene. ja sam pc gamer i zato sigurno necu glasat za uncharted kao akcijsku avanturu godine.

 • PavleC

  11.01.2012 - 13:04

  sportska igra godine nba 2k12.
  rpg godine witcher 2 ili Deus ex,najvise zbog "price" skajrima.

 • valjo98

  13.01.2012 - 18:08

  Kad će video za Tematski Dabar???

  • wyzard

   @valjo98, 13.01.2012 - 21:15

   do kraja tjedna će biti.

 • Pajko

  15.01.2012 - 18:20

  Hejtam glasanja. Fifa NIJE bolja od 2k12. 🙁

  • KingMortal

   @Pajko, 16.01.2012 - 17:23

   Nogomet je popularniji od košarke. Ovakve ankete stoga treba i tretirati kao takve – natjecanja u popularnosti, ne kvaliteti.

  • Zeus_CM

   @Pajko, 16.01.2012 - 17:31

   definitivno 2k9, 2k10, 2k11, 2k12 najkvalitetnije sportske igre, od grafike, gameplaya pa do atmosfere i komentatora.

 • oaleeBiH

  17.01.2012 - 17:13

  hoce li AC Revelations biti video recenzija ?

 • SonOfOsiris

  24.01.2012 - 17:14

  moooooortaaaal kooooobaaaat

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?