HCL.HR

Zlatni Dabar 2008 – Najbolje igre godine

Matej Majcenović 08.01.2009.   •   4 komentara


U ovom dijelu našeg Zlatnog Dabra 2008 možete pogledati koje su igre izglasane kao igre godine za određene platforme kao i koje igre su izglasane kao najbolje igre godine u svome žanru.

PC Igra Godine

Iako su protekle godine bile aktualne priče o propadanju PC gaminga, kad se sve zbroji i oduzme, što se ponude igara tiče možemo biti i više nego zadovoljni. Bez obzira što nije bilo previše kvalitetnih ekskluziva, PC verzije popularnih konzolaških hitova nisu previše zaostajale za verzijama sa next-gen konzola. Bilo je i iznimaka, a što se toga tiče podbacila je vjerojatno najočekivanija PC igra ove godine. Naše je posjetitelje najviše oduševio povratak jednog starijeg RPG serijala. Siguran sam da već znate o kojoj se igri radi, no svakako bacite pogled na kompletnu listu i doznajte što bi osim toga trebali odigrati ukoliko već niste.

Brončani Dabar: World of Goo (8.9%)

Osim što je bila uvršena i u kategoriju najvećeg prošlogodišnjeg iznenađenja, World of Goo je također odličan plasman ostvario i u kategoriji za PC igru godine. Jedan od najoriginalnijih naslova iz 2008. pohvalila je i publika i kritika, što je pravi dokaz kako se i dan danas isplati raditi igre ”oslobođene” bezrazložnog nasilja i krvi. Ova je igra uspjela zahvaljujući igrivosti i originalnosti.

Pročitajte… World of Goo (PC) recenzija Srebrni Dabar: Grand Theft Auto IV (11.5%)

Prije samog izlaska igre bili smo uvjereni kako ništa neće poći po zlu i željno iščekivali izlazak PC verzije jedne od najboljih prošlogodišnjih igara. Ipak nije sve ispalo onako kako smo se nadali. Neki su mogli preći preko previsokih hardware zahtjeva i odigrati igru i na najmanjim detaljima, jer na kraju krajeva, nije sve u grafici. Takvi su vjerojatno odabrali GTA IV kao drugu najbolju PC igru ove godine. Ostali su vjerojatno glasali za igru u kategoriji najvećih razočaranja…

Pročitajte… Grand Theft Auto IV ( X360, PS3 ) recenzija Zlatni Dabar: Fallout 3 (17.2%)

Nakon više od 9 godina čekanja, fanovi Fallout serijala čiji je drugi nastavak izašao davne 1999. konačno su došli na svoje. Serijal je preuzeo studio zaslužan za The Elder Scrolls serijal i napravio odličan posao. Bez obzira na negativne kritike od strane nekih fanova serijala, igra je zasluženo pokupla odlične ocjene, te je odmah bila svrstana među najbolje igre prošle godine. Zahvaljujući odličnoj atmosferi, ogromnom svijetu čije vam istraživanje može pružiti preko 100 sati igranja i brojnim drugim sitnicama, ova je igra po vama zaslužila titulu najbolje PC igre 2008.

Pročitajte… Fallout 3 (PC) recenzija Najbolje PC igre u protekloj godini po žanrovima: P n’ C Avantura Godine: A Vampyre Story
Sportska Igra Godine: PES 09
Strategija Godine (RTS, TBS): Command & Conquer: Red Alert 3
Pucačina Godine ( FPS, TPS ): GTA IV
RPG Igra Godine: Fallout 3
Utrka Godine: GRID
MMO Igra Godine: World of Warcraft: Wrath of the Lich King
Akcijska Avantura Godine: Assassin’s Creed

X360 Igra Godine

I u četvrtoj godini postojanja, Microsoftova se konzola nove generacije još uvijek odlično drži. Možemo reći kako bi joj ove godine dobro došla koja ekskluziva više, no X360 je po prodaji još uvijek na drugom mjestu iza Wii konzole i ispred PlayStationa 3. U top 3 igre našle su se dvije ekskluzive i jedan multiplatform naslov. O kojim se igrama radi, doznajte odmah.

Brončani Dabar: Fable 2 (11.7%)

Xbox možda nije imao velik broj kvalitetnih RPG igara, ali je imao Molyneuxov Fable. Oni koji su prije četiri godine posjedovali Xbox, Fable im je vjerojatno ostao u pamćenju kao odličan akcijski RPG koji je završio baš onda kad bi igrači pomislili da igra tek počinje. Četiri godine kasnije, drugi je nastavak donio hrpu novosti ali stari problem sa trajanjem glavnog questa. Većina je igrača odlučila preći preko toga i svojim glasovima svrstati Fable 2 na treće mjesto. Nadamo se još boljem trećem nastavku.

Pročitajte… Fable 2 (X360) recenzija Srebrni Dabar: Grand Theft Auto IV (20%)

Baš kao i kod glasovanja za PC igru godine, na drugom se mjestu našao GTA IV. S obzirom da se ovdje radi o X360 verziji, igru možemo samo pohvaliti. GTA IV je vjerojatno jedna od najboljih igara u posljednjih nekoliko godina, i jedini razlog zašto se nalazi na druom mjestu je činjenica da je prva igra na listi ekskluziva. Pogađate, radi se o…

Zlatni Dabar: Gears of War 2 (28.3%)

Nastavak odlične X360 ekskluzive koja je nakon nekog vremena došla i na PC, osvojio je srca naših glasača. Sivilo iz prvog nastavka zamjenio je velik broj različitih ”šarenih” okoliša, dobili smo vozila, nova oružja, ispoliranu grafičku stranu i opširniji multiplayer. Iako ne možemo reći kako se previše razlikuje od originala, drugi nastavak je uz sve sličnosti i dalje odličan shooter koji će vas zahvaljujući odličnoj igrivosti uz ekrane zadržati od početka do kraja singleplayer kampanje, a nakon toga vam pružiti sate online multiplayer okršaja.

Pročitajte… Gears of War 2 (X360) recenzija Najbolje X360 igre u protekloj godini po žanrovima: Akcijska igra godine: Gears of War 2
Strategija godine: Tom Clancy’s EndWar
Sportska igra godine: Fifa 09
FPS godine: Left 4 Dead
Xbox Live igra godine: Braid
Tabačina godine: Soulcalibur IV
RPG godine: Fable 2
Platformer godine: Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts
Utrka godine: Burnout Paradise

PS3 Igra Godine

Smanjenje cijena PS3 konzola koje se dogodilo krajem 2007. a nastavilo tokom prošle godine, odlično je utjecalo na prodaju konzole koja je na samom početku prodaje za veliku većinu gamera bila preskupa. PS3 se po broju prodanih primjeraka polagano približava X360 konzoli i 2009. bi mogla donjeti odgovor na pitanje koja će konzola nove generacije zauzeti drugo mjesto. Nije da nas ti podatci previše vesele i interesiraju, ali eto, nekome su valjda važni. Sonyu i Microsoftu recimo. Da se ne bi previše udaljili od samih igara, mislim da bi se složili da je PS3 ponudio donekle zanimljivije naslove od konkurentskih konzola. Prva su tri mjesta zauzele 3 ekskluzive…

Brončani Dabar: Gran Turismo 5 Prologue (10%)

Iako je Prolugue samo uvid u ono što bi nam peti nastavak po mnogima najbolje simulacije vožnje trebao donijeti, glasačima je i to je bilo dovoljno da ovu igru uvrste među tri najbolje PS3 igre protekle godine. Sudeći po onome viđenom u prologue verziji, Gran Turismo 5 će zasigurno biti kandidat za igru godine 2009. ukoliko svijetlo dana ugleda u vrijeme božićnih praznika 2009. Osim toga, i savršen božićni dar za sve vlasnike PS3 konzole.

Pročitajte… Gran Turismo 5: Prologue (PS3) recenzija Srebrni Dabar: LittleBigPlanet (17.1%)

Kao i od svake igre koja u gaming svijet uvodi nešto novo i originalno na velika vrata, i od ove igre smo imali velika očekivanja. A kako se našla na drugom mjestu najboljih PS3 igara, možete pretpostaviti kako nije razočarala. Odlična igrivost, grafika, soundtrack i mogućnost kreiranja vlastitih levela, opciju koja je objeručke prihvaćena od mnogih vlasnika konzole koji su kupili igru, čine LittleBigPlanet nezaboravnim gaming iskustvom. Igra zbog koje se kupuje konzola? Svakako.

Pročitajte… Little Big Planet (PS3) recenzija Zlatni Dabar: Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (42.9%)

Da li se čekanje isplatilo? Bez previše razmišljanja, odgovor je da. Četvrti, ujedno i poslijednji nastavak Metal Gear Solid serijala nije razočarao. Malo tko je uopće bio skeptičan i mislio kako će igra podbaciti, no Kojima je serijal završio baš onako kako ga je i započeo – vrhunskom i usuđujemo se reći, najboljom PS3 igrom dosad. Ukoliko vam LittleBigPlanet nije dovoljan razlog za kupnju konzole, možda prevagu donese ova igra.

Pročitajte… Metal Gear Solid 4 (PS3) recenzija Najbolje PS3 igre u protekloj godini po žanrovima: Tabačina godine: Soulcalibur IV
RPG Godine: Fallout 3
Akcijska igra godine: Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots
Utrka godine: Gran Turismo 5 Prologue
FPS godine: BioShock
Platformer godine: LittleBigPlanet
Sportska Igra Godine: Fifa 09

Wii Igra Godine

Wii se i prošle godine prodavao kao vruće kifle, no pitanje je da li je konzola to zaslužila. Objektivno, Wii je ove godine ponudio najmanje od svih konzola nove generacije a igre koje bi se na konzoli trebale pojaviti sljedeće godine, nisu ni približno atraktivne kao kod konkurentskih konzola. Nintendovih igara koje su u pravilu i najzanimljiviji naslovi na njihovim konzolama, ove je godine bilo vrlo malo. Osim odličnog Super Smash Bros. Brawla i novog Mario Karta, nismo dobili gotovo nikakav kvalitetniji njihov naslov. Znači li to da će se konzola u budućnosti prodavati znatno manje? Vrlo vjerojatno ne znači, vjerujemo da će Wii i sljedeće godine živjeti na imenu. Koliko dugo?

Brončani Dabar: World of Goo (14.3%)

World of Goo se osim na trećem mjestu kod izbora za PC igru godine, našao i na trećem mjestu kod izbora najbolje Wii igre. Razlike u ove dvije verzije i nema, osim što možemo reći da će mnogi igrači Wii verziju smatrati zabavnijom zbog upravljanja Wiimoteom. Vrijedi spomenuti i kako se Wii verzija prodavala isključivo preko WiiWare kanala, i kao takva od strane mnogih proglašena je kao daleko najbolji i najisplativiji WiiWare naslov.

Srebrni Dabar: Super Smash Bros. Brawl (16.3%)

Možda bi se mnogi igrači složili kako je novi Super Smash Bros vjerojatno bio najkvalitetnija Wii igra protekle godine, no u našem mu je glasovanju za dlaku izmaklo prvo mjesto. Treći nastavak jednog od najboljih Nintendovih serijala nije razočarao, igrači su bili zadovoljni velikom količinom sadržaja, novim likovima, kao i online modom kojeg je Brawl na velika vrata uveo u serijal.

Pročitajte… Super Smash Bros. Brawl (Wii) najava Zlatni Dabar: Mario Kart Wii (20.4%)

Vlasnici Wii konzole dugo su čekali na prvu igru iz Mario Kart serijala. Iako će najzagriženiji fanovi vjerojatno reći kako se čekanje isplatilo, mi ćemo biti objektivni i reći kako Wii verzija nije napravila nikakav ogroman pomak od Gamecube verzije. Nintendo je ovoga puta ubacio motore i standardno dobar online mod koji je proslavio DS verziju. Dobili smo i veći broj vozača koji su dobili veći broj vozila, mješavinu starih i novih staza i to je uz spomenute motore uglavnom to. Da ne bi ispalo da samo kritiziramo, reći ćemo i kako se radi o uistinu zabavnoj igri koja će vam uz odličan online mod pružiti mnogo zabave. Toliko od Wii konzole.

Najbolje Wii igre u protekloj godini po žanrovima: Party igra godine: Super Smash Bros. Brawl
Platformer / akcijska avantura godine: World of Goo
Akcijska igra godine: No More Heroes
Sportska igra godine: PES 09

NDS Igra godine

Kao i Wii konzola, NDS se također prodaje više nego odlično, najviše zahvaljujući prodajnim rezultatima na istočnom tržištu. Kao ni prošle godine, DS se nije proslavio što se igara tiče, no zato je dobio još jedan redizajn. DSi je 2.6mm tanji, ima VGA kameru (0.3mp), malo veće ekrane i poboljšan mikrofon. Japanci se na njemu igraju od 1.11.2008. dok će europljani morati pričekati do proljeća. Što se ekskluziva tiče, Nintendo je opet razočarao. Ništa od Maria, Zelde, Metroida ili možda nečeg novog. Ove su godine najpopularniji bili RPG naslovi, a na prvom mjestu se našla jedna od igara koja je bila nominirana za iznenađenje godine. Nadamo se da će 2009. biti kvalitetnija što se ponude igara tiče.

Brončani Dabar: Final Fantasy IV (12.8%)

Još jedan remake Final Fantasy serijala odlično je prošao na NDS konzoli. Zahvaljujući ekipi sa istoka i izvanrednoj prodaji na tom području, Square Enix će vrlo vjerojatno i dalje nastaviti sa remakeovima. Osim nekih sitnih promjena i grafičke strane slične kao i u remakeu trojke, uz dosta bonus sadržaja, većina stvari iz originala ostala je slična u DS verziji. Ukoliko ste fan serijala, svakako zaigrajte.

Pročitajte… Final Fantasy IV (GBA) retro recenzija Srebrni Dabar: The World Ends With You (17%)

NDS je baš kao i Wii konzola savršena za proizvođače koji bi se željeli iskušati u nečemu drugačijem. Jedna od najorginalnijih prošlogodišnjih igara za NDS konzolu svakako je Jupiterov The World Ends With You. Radi se o veoma čudnom RPG naslovu koji se vjerojatno neće svidjeti svakome no malo tko može će reći kako se radi o lošoj igri. Jeste li ikad igrali igru u kojoj na borbu utječe odjeća? Ukoliko niste, možda je došlo vrijeme da probate i ovaj naslov. Mogao bi vam se svidjeti.

Pročitajte… The World Ends With You (NDS) recenzija Zlatni Dabar: Professor Layton and the Curious Village (19.1%)

U moru logičkih igara na ovoj konzoli, ove se godine najviše istaknuo i ugodno nas iznenadio baš ovaj. Osim po velikom broju zanimljivih zagonetki, ova se igra može pohvaliti činjenicom da su sve zagonetke na koje ćete naići u igri međusobno povezane. Kao u svakom pravom krimiću, u početku se misteriji gomilaju, da bi se na samom kraju sve razriješilo i da biste shvatili kako ništa nije slučajno. Tako nije ni slučajno da se ova igra našla na vrhu top liste najboljih prošlogodišnjih NDS igara. Svakako zaigrajte ukoliko još niste.

Pročitajte… Professor Layton and the Curious Village (NDS) recenzija PSP Igra godine

Kao ni NDS, PSP konzola se također nije previše proslavila što se ponude igara tiče. Opet, kao i kod NDS konzole, prodaja je iz nekog razloga koji očito nisu igre bila zadovoljavajuća za Sony. Također, i ova je konzola nakon Slim verzije doživjela još jedan redizajn. Nova PSP 3000 verzija koja se diljem svijeta počela prodavati u listopadu prošle godine, predstavila je potpuno novi i kvalitetniji zaslon, izdržljiviju bateriju i mikrofon. Da ne duljimo previše o redizajnu i prodaji, pogledajmo za koje su tri PSP igre naši posjetitelji glasali najviše.

Brončani Dabar: Crisis Core: Final Fantasy VII (17.1%)

Akcijski RPG koji je ujedno i prequel po mnogima najboljoj FF igri svih vremena – sedmici, postigao je odličan uspjeh na PSP konzoli. Zahvaljujući pozitivnim recenzijama i jednako dobrim reakcijama fanova, ova je igra također postala i jedan od najprodavanijih naslova prošle godine, a ujedno i najprodavanija igra Square Enixa u razdoblju od travnja do rujna. Ukoliko ste fan serijala, sigurni smo da niste propustili zaigrati ovu igru.

Srebrni Dabar: Patapon (31.7%)

LocoRoco, odlična PSP igra iz davne 2006, dokazala je kako nije samo NDS taj koji zahvaljujući svojim posebnostima, igračima može ponuditi nešto inovativno i zabavno. Dvije godine kasnije stigao nam je Patapon, igra koja grafičkim stilom podsjeća na LocoRoco, no po mišljenju mnogih ipak nadvisuje svog stilskog prethodnika u par kategorija. Radi se o zanimljivoj kombinaciji ritmičke igre i strategije čija će zvučna strana (pjevanje patapona) mali broj igrača ostaviti ravnodušnim.

Pročitajte… Patapon (PSP) recenzija Zlatni Dabar: God of War: Chains of Olympus (39%)

Nakon dva odlična PS2 naslova, God of War je kao najiščekivanija PSP igra prošle godine konačno ugledao svijetlo dana u ožujku. I čekanje se definitivno isplatilo. God of War: Chains of Olympus je jedna od najboljih PSP igara čija je jedina mana to što je nevjerojatno kratka, čak i za standarde prijenosnih konzola. Oni koji uspiju preći preko toga, biti će oduševljeni.

Pročitajte… God of War: Chains of Olympus (PSP) recenzija DRUGI DIO – Ultimativni Zlatni Dabar 2008 Ovaj vrlo urbano nazvani dio našeg Zlatnog Dabra 2008 donosi vam pregled svih onih drugih kategorija za koje ste glasali. Dakle ovdje pročitajte koje igre su najviše razočarale, koje su iznenadile, koji gamerski događaj je ponajviše obilježio prošlu nam godinu, tko je najčlan HCL.hr-a i još ponešto…

Komentari (4)

 • Ementaler

  09.01.2009 - 16:51

  Očekivao sam da ćete više glasati za GTA IV 🙂 Dobro je sve ispalo na kraju. Svaka čast 2D Boyu i World of Goo-u… Igra je pokupila odlične ocjene svuda po internetu, pa tako i kod nas u recenziji, a i ovdje u Zlatnom Dabru se jako dobro plasirala.

 • Seengeer

  09.01.2009 - 17:39

  Malo mi je iznenađujuće da je Grand Theft Auto IV ( PC verzija ) dobila srebrnog Dabra…

  World of Goo boguje 🙂

 • AlexiusY

  09.01.2009 - 17:47

  World of Goo je dospio u Top3, odlično. 🙂

 • xGAME

  09.01.2009 - 18:05

  očekival sam gta4 na prvom mjest, al nema veze…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?