HCL.HR

Provjerite uz koje ćemo RPG igre taktizirati u 2023.

Zoran Žalac 11.01.2023.   •   16 komentara


Mislili ste da bi 2023. mogla biti fantastična godina za akcijske role-playing igre? Ništa manje zgusnut nije ni raspored taktičkih RPG-ova.

Po sada već ustaljenoj praksi imamo običaj podijeliti role-playing igre na akcijske, s borbom u stvarnom vremenu, i taktičke s borbom na poteze. Nedavno ste mogli vidjeti bogatu postavu akcijskih RPG-ova koji su u planu za 2023., a sad bi vas mogla iznenaditi informacija da je žanr taktičkih RPG-ova podjednako ambiciozan. Imamo nekoliko starih serijala koji bi trebali oživjeti, nekoliko novih imena rađenih po uzoru na klasike žanra, a i neka potencijalna iznenađenja. Evo koje taktičke igre trebate imati na svom radaru u 2023. godini.

Baldur’s Gate III

2023. PC

Povratak Baldur’s Gatea u režiji tvoraca Divinityja već je neko vrijeme “na vratima”. Baldur’s Gate III u zadnje je dvije godine bio igriv kroz early access fazu te nam je već u nedovršenom izdanju obećao maštovit svijet i dubok sustav borbe. Baldur’s Gate do sada nije bila igra s borbom na poteze, no vjerujemo da će Larian Studios dobro uklopiti pravila D&D-a u ovaj format. Za razliku od Divinityja, veliki će fokus u BG3 biti stavljen na animacije i glumačke izvedbe, tako da će prezentacija priče i dijaloga biti u krupnim kadrovima, iako ćemo samu akciju tijekom igre gledati iz zraka. Prošlo je već pet i pol godina od zadnje Larianove igre i vrijeme je za jedan veliki hit.

Dragon Age: Dreadwolf

2023. PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Ni Dragon Age nije serijal poznat po borbi na poteze i njegov četvrti dio zasigurno neće biti takvog formata. Ipak, taktiziranje je osnova Dragon Agea, uz mogućnost pauziranja igre i izdavanja naredbi suborcima, a vjerujemo da će tako ostati i u Dreadwolfu. U novom ćemo Dragon Ageu posjetiti regiju Tevinter gdje ćemo tragati za naslovnim antagonistom kojega smo upoznali u Dragon Age Inquisitionu. Bit će ovo prvi put u serijalu da se Dragon Age izravno nastavlja na radnju prošle igre, čime BioWare ima malu poteškoću u činjenici da je od Inquisitiona prošlo čak osam godina. A možda čak prođe i više jer još uvijek nismo sasvim sigurni da bi igra trebala izaći ove godine. Vodimo se samo činjenicom da je prvi put najavljena još prije četiri godine.

Octopath Traveler II

24. 02. 2023. PC, PlayStation 4 i 5, Nintendo Switch

Prvi Octopath Traveler bio je ugodno iznenađenje, pa smo se neugodno iznenadili kad se nastavio na mobilnim platformama. No, sad će serijal napraviti puni krug te ponovno zaživjeti na PC-ju i konzolama. Octopath Traveler II zapravo neće biti nastavak u punom smislu jer će imati novu postavu likova i drugačije mjesto radnje. No, sama izvedba igre ostat će u takozvanom HD-2D-u pa ponovno možemo očekivati prekrasne diorame s daškom 16-bitne nostalgije. Ovoga puta svijet ćemo doživjeti kroz izmjenu dana i noći, koja neće biti samo vizualna nego će podjela na dan i noć otvoriti nove prilike i specifičnosti u gameplayu.

Jagged Alliance 3

2023. PC

Nakon 24-godišnje pauze vraća nam se i nekad hvaljeni serijal Jagged Alliance. Zadatak uskrsnuća Jagged Alliancea uzeli su si tvorci zadnjih Tropico igara, a treću su igru smjestili u fiktivnu azijsku zemlju Gran Chien. Ondje ćemo voditi grupu svojih plaćenika kako bismo se borili protiv paramilitarne grupe The Legion. Među plaćenicima ćemo vidjeti neka nova lica, ali i stare poznanike poput Igora Dolvicha. Kampanju ćemo moći igrati samostalno, ali i u kooperativnoj izvedbi s drugim igračima putem interneta.

Age of Wonders 4

02. 05. 2023. PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Napokon igra u kojoj ćemo moći stvoriti klan patuljastih kanibala! Age of Wonders 4 spojit će 4X i role-playing elemente u igru kreiranja fantasy carstva. Borbe će se ovdje izvoditi kroz poteze, a dobar dio priče bit će prezentiran tekstualno kroz razgranat sustav donošenja odluka s posljedicama. Za razliku od prethodnih igara iz ovoga serijala koje su bile ekskluzivne za PC platformu, četvorka će se paralelno pojaviti i na konzolama aktualne generacije.

Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes

2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO, NS

Stari japanski serijal Suikoden vratit će nam se u remasteriziranom obliku, no ako vas više zanima nešto novo u stilu tih igara onda će vas interesirati Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes. Ovaj spoj 2D likova na 3D okolišu ispričat će nam priču o dvojici prijatelja koje su rastavile suprotne ideologije. U igri ćemo sa sobom moći povesti postavu od čak stotinu likova, što ljudskih što životinjskih, od kojih će svaki imati neku svoju priču s ultimativnom poukom da prijateljstvo ruši sve prepreke. Ovo zadnje je izmišljeno – ne znamo kakvu će pouku imati Eiyuden Chronicle, no da se kladimo sve bismo stavili na prodiku o moći prijateljstva.

Shadow Gambit: The Cursed Crew

2023. PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Od kreatora izvrsnih taktičkih igara Shadow Tactics i Desperados 3 stiže nam Shadow Gambit: The Cursed Crew. Igra će biti smještena u alternativno doba piratstva, na misterioznom otočju Lost Caribbean kojim pirate i štovatelje nadnaravnog proganja Inkvizicija. U glavnoj ulozi bit će gusarica Aifa, a u pratnji će joj se naći još sedmero likova koji će činiti igrivu posadu. Svaki od tih likova ima neke magične ili nadnaravne moći koje će se moći kombinirati da budu još učinkovitije. Likovi će ploviti na brodu Red Marley, a misije će se bazirati na pljačkama različitih utvrda, razbacanih po otočju.

Miasma Chronicles

2023. PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Amerika je pala! U igri Miasma Chronicles, to jest. Od tvoraca Mutant Year Zeroa stiže nova postapokaliptična avantura u nedalekoj budućnosti. Protagonist igre bit će mladić zvan Elvis, koji putuje pustošima Amerike u društvu svog robotskog brata. Elvis je poseban time što barata misterioznom rukavicom koja reagira na Miasmu – jednako misterioznu silu koja je prouzročila kraj svijeta kakvog poznajemo.

Metal Slug Tactics

2023. PC, Nintendo Switch

Metal Slug Tactics zadržat će poznatu retro estetiku arkadnog serijala, ali će ju prebaciti u izometrijsku perspektivu te joj pridružiti elemente roguelike igara. Vraćaju se poznati likovi iz serijala koji će ovoga puta ratovati na poteze, ali s poznatom artiljerijom. Mehanike gameplaya će uključivati organiziranje sinkroniziranih napada za veću štetu, a mape će za svako ponavljanje misije biti drugačijeg rasporeda zahvaljujući sustavu proceduralnog generiranja.

Broken Roads

2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO

Broken Roads je izometrijski RPG u postapokaliptičnoj Australiji iz ne tako daleke budućnosti. Glavni uzori za igru su stari Fallout naslovi, a sama će avantura biti popraćena s dosta dijaloga i priče. Specifičnost Broken Roadsa bit će takozvani moralni kompas lika podijeljen na humanističku, utilitarističku, makijavelističku i nihilističku granu. Negdje na tim granama moći ćemo smjestiti svog lika, ovisno o akcijama na terenu.

Sea of Stars

2023. PC, PS5, PS4, NS

Još jedan klasicima inspirirani retro RPG. U Sea of Starsu dobit ćemo lekciju o moći i važnosti prijateljstva, zabacit ćemo udicu i pecati na mjesečini, a kad dođe vrijeme bitke pritiskat ćemo tipke za napad sinkronizirano s animacijama – da udarci budu jači. Igrat ćemo u ulozi dvoje djece solsticija, a boriti se protiv zlog alkemičara Fleshmancera.

Fire Emblem Engage

20. 01. 2023. Nintendo Switch

Već nekoliko godina u nizu igre iz serijala Fire Emblem obogaćuju taktičku ponudu na Nintendo Switchu, a tako će biti i na samom početku 2023. Fire Emblem Engage još će nas jednom poslati na kontinent Elyos gdje se probudio božanstveni zmaj Alear kako bi zausavio drugog zmaja u njegovoj zloj namjeri. Igra će okupiti protagoniste prijašnjih igara iz serijala, a njih ćemo moći prizvati uz pomoć nove mehanike Emblem Ringa. Dobro ste pročitali: Emblem Ring, ooo Emblem Ring…

Darkest Dungeon II

proljeće 2023. PC

Vraća se ona igra u kojoj likovi pod vašom konzolom mogu psihički izludjeti. Čišćenje mračnih tamnica već je počelo u fazi early accessa, a uskoro očekujemo izlazak pune verzije sa svim sadržajima i mehanikama. Među njima će se naći novi Token sustav te razvijanje odnosa među herojima koji u tandemu požive dovoljno dugo da bi postali nerazdvojni duo.

Dark Envoy

2023. PC, PlayStation 4, Xbox One

Ljudi prave probleme u fantastičnom svijetu zvanom Jäan gdje kroz tehnologiju nastoje kontrolirati domorodačke rase koje se drže tradicijskog prakticiranja magije. To u konačnici rezultira sukobom koji je podloga Dark Envoyu i avanturi dvaju izbjeglica. Malakai i Kaela su obični avanturisti koji nakon tragičnog događaja spoznaju svoju višu svrhu, okupljaju ekipu i kreću u osvetu. Dark Envoy neće biti igra na poteze, ali će se igrati taktički – s pauziranjem bitke kako bi se suborcima izdavale naredbe.

For the King II

2023. PC

Iako je kralj mrtav, kraljevstvo i dalje treba heroja, a tu ulogu preuzimaju četiri nasumično generirana lika s posebnim vještinama. Njih možete kontrolirati samostalno ili u društvu drugih igrača. Suprotstavljat ćemo se tako goblinima, trolovima i ostalim čarobnim stvorenjima u borbi na poteze, koja neće biti predvidiva jer ju određuje bacanje kocke. Istraživat ćemo karte s heksagonalnim poljima, prepune različitih avantura, a ogromna kombinacija igrivih likova i mogućih nagrada trebale bi osigurati raznovrsnost u gameplayu.

Komentari (16)

  • moordrak

    11.01.2023 - 18:21

    Fuck. Je to samo do mene ili novi baldur stvarno izgleda ko plastic fantastic BS!? Lijepo sam rekao da nevalja gledati trejlere. A tako sam se radovao toj igri. Aj barem o Dragon Age-u nema ni sličice. Mislim ja da niš od nje ove godine. Premalo “cure” materijali….

    • vlatko2003

      @moordrak, 11.01.2023 - 19:00

      meni je fenomenalna cak sad i u ea, vjerojatno ce bit jos bolja kad izade u 8.mj. tako da se mozes radovati toj igri i dalje bez brige

    • moordrak

      @vlatko2003, 11.01.2023 - 20:15

      Ovo mi je jedna od najboljih igara ikada. Upravo je Bladurs gate upalio moju vječnu vatru zvanu D&D. Očekujem puno, priznajem.Znam da su je morali modernizirati, to je neizbježno. Nekako mi fali ta starinska patina. Ovo mi je nekako u premodernom stilu tipa Paladins npr. Rekli bi lagano crtićasto, ako me razumiješ 😉 Nu, zaigrat će se svakako.

    • PickleBoi

      @moordrak, 15.01.2023 - 19:35

      Ako si imao čast isprobati Divinity 2 definitive edition znaš da si u dobrim rukama, samo je pitanje vremena

  • Virty

    11.01.2023 - 18:46

    Za mene Baldur’s Gate III i Dragon Age: Dreadwolf.

    • Croatomic

      @Virty, 31.01.2023 - 19:11

      Potpisujem. Igrao sam BG3 u ea i odličan je

  • Monster Tamer

    11.01.2023 - 19:33

    Octopath Traveler 2, Eiyuden Chronicle Hundred Heroes, Metal Slug Tactics, Fire Emblem Engage, Sea of Stars i možda For the King 2…ova godina će biti bogata Role Playing igrama, čak sam u trenutku pogledao nadolazeće Monster Taming RPG igre i ove godine bi trebao izaći Essentures – Pokemon stil igra Retro GameBoy Color grafike i zaljubio se na prvi pogled. Igra izgleda genijalno i ako će to izaći ove godine, onda već imam najbolju igru i lijepo ću opet pokupiti nagradu na zlatnom dabru.

    • Darac83

      @Monster Tamer, 11.01.2023 - 20:43

      Neće Essentures ove godine…

    • Monster Tamer

      @Darac83, 11.01.2023 - 20:48

      Onda će sigurno Trails of Sunder ugledati svjetlo dana. Pogledaj samo tu ljepotu od igre. Toliko igara a malo slobodnog vremena.

  • Darac83

    11.01.2023 - 20:40

    U, Jagged Alliance. 🙂

    • Croatomic

      @Darac83, 31.01.2023 - 19:12

      Igra iz moje mladosti 😉

  • John_Constantine

    12.01.2023 - 08:12

    Darkest dungeon 2. Jedva čekam.

  • dado7

    12.01.2023 - 11:42

    Previše :'(, Jedna na godinu bi bila dosta 😀

  • Ravel

    12.01.2023 - 16:13

    BALDUR’S GATE III!!!!!!!!!!!!

  • ihneacho

    12.01.2023 - 17:27

    baldur s gate 3 i octopath ko voli

  • zlakob

    13.01.2023 - 11:01

    Baldurs gate i jagged alliance.. To ce mi bit sasvim solidno za ovu godinu

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?