HCL.HR

Dobre igre koje ste možda propustili u 2023.

Zoran Žalac 28.12.2023.   •   9 komentara


Neke igre u 2023. godini nisu se okitile hrpom nagrada i nisu bile osobito popularne među igračima, ali su nam svejedno pružile zabavno, drugačije i kvalitetno iskustvo igranja.

Statistika nam kaže da je tijekom 2023. godine samo na Steamu lansirano više od 14 tisuća novih igara. Nepojmljivo je to velik broj koji obuhvaća sve od velikih hitova preko skrivenih bisera do apsolutnog smeća. Hitove smo već nagradili u Zlatnom Dabru, a sad vam pozornost želimo skrenuti na igre koje nisu bile u prvom planu kad su se nagrade dijelile iako svejedno predstavljaju dobru zabavu. Ove igre imaju dodatnu pogodnost da su ponekad drugačije i originalnije od većine onoga što je popularno u svijetu gaminga, a neke su stekle popularnost među užim krugovima igrača.

Chants of Sennar

Ovo je jedna od igara u kojoj ima dosta razmišljanja, ali ne baš sasvim kao klasično rješavanje zagonetki u igrama. Igra je inspirirana pričom o Babilonu i babilonskom tornju, a stavlja vas u ulogu putnika koji ne poznaje jezik u okruženju u kojemu se nalazi. Na vama je da protumačite pojedinačne riječi kroz različite situacije i kontekste kako biste razumjeli samu priču i ono što se od vas traži. Proces “učenja” stranog jezika ovdje je jedna od najsvježijih mehanika u gamingu 2023. godine.

Jusant

Penjanje je u današnjim igrama stvar o kojoj se ne razmišlja previše. Obično pritisnete ili držite tipku za penjanje te određujete smjer u kojemu se penjete. Jusant je avantura čijeg se sustava penjanja ne bi postidio ni Nintendo. Svaka ruka ovdje ima svoju tipku i premda to zvuči zbunjujuće, zapravo je iznimno intuitivno. Pored toga, uže je ovdje vaš prijatelj i sami određujete gdje ćete ga zakvačiti, što doprinosi elementu planiranja u penjačkom pothvatu. Na kraju još trebate voditi računa o izdržljivosti, ali Justant nije previše zahtjevna ni izazovna igra – ipak ne možete pasti i izgubiti značajan napredak.

Halls of Torment

Sjećate se kako smo maloprije napisali da su igre s ove liste najčešće drugačije i originalne? E pa ova nije – Halls of Torment je doslovno kopija Vampire Survivorsa s malo razrađenijim mehanikama. Ipak, radi se o vrlo kvalitetnoj kopiji koja ipak koristi drugačiju estetiku – nalik starim Diablo igrama. Kombinacija je to koja se pokazala iznimno uspješnom i za malo mračnog ugođaja traži vas 14 puta manje novca nego novi Diablo.

El Paso, Elsewhere

Evo još malo lijeka za nostalgičare – El Paso, Elsewhere je pucačina iz trećeg lica koja ne skriva svoju inspiraciju početnim igrama iz serijala Max Payne. Zaplet je pak taj što ovdje ne pucate po mafijašima nego po vampirima, vukodlacima i drugim kreaturama. Nadnaravni noir ugođaj, destrukcija okoliša i motel s 46 katova prema podzemlju – ova igra je poput halucinacije za koju vam je drago da ste ju doživjeli.

Bomb Rush Cyberfunk

Sega je nedavno najavila povratak serijala Jet Set Radio, no dok to čekamo Bomb Rush Cyberfunk je i više nego dostojan nasljednik. Igra je to koja bi se mogla svidjeti ljubiteljima Tony Hawk’s igara izvan glavnog Pro Skater serijala. Vandaliziranje futurističkog grada, izvođenje trikova na skejtu, rolama ili BMX-u, dobar ritam dobre glazbe – to su stvari koje bi vas mogle privući ovom indie hitu.

Shadows of Doubt

Da nije bilo Alana Wakea 2, Shadows of Doubt bismo mogli smatrati najboljom detektivskom igrom ove godine. Smještena je u otvorenom svijetu gdje svaki lik ima svoj simulirani život, posao i rutinu, a sav prostor u igri može se istraživati – uključujući svaku sobu svakog stana svake zgrade. Kvaka je samo što je prezentacija pixel-art stila (svejedno zgodna), te je ovo jedna od onih igara koje vas nikako ne drže za ruku – što može biti i loša stvar kad tragate za ubojicom. Igra je inače u early access fazi pa ne očekujte gotov proizvod.

Pizza Tower

Tko bi se nadao da će u godini novog Sonica najzanimljiviji brzi 2D platformer biti nešto zvano Pizza Tower? Igra inspirirana Wario Land serijalom stavlja nas u ulogu Peppina Spaghettija koji nastoji spasiti svoj restoran pohodom na naslovni Pizza Tower. Uz neobičan dizajn likova, energičnu glazbu i hardverske zahtjeve koje ispunjava deset godina star PC, Pizza Tower nije za svakoga, ali ljubitelji brzih 2D naslova ovdje će pronaći svoj gušt.

Lethal Company

Jedan od aktualnih hitova na Steamu. Lethal Company je primarno kooperativna igra skupljanja smeća po zapuštenim industrijskim lokacijama. Dodatni začin ovoj premisi je taj što te lokacije nisu sasvim sigurne – pogotovo ne po noći, a vi i vaša ekipa baš i nemate učinkovite alate za samoobranu. Najkorisnija stvar u vašem posjedu je walkie-talkie pomoću kojeg komunicirate s drugim članovima koji vas navode po okruženju. Igra možda ne izgleda atraktivno, ali trenutno bilježi vrlo visoku aktivnost igrača – više od 100 tisuća istovremeno.


Ovo su neki od naših kandidata za zanimljive igre koje su vam u 2023. možda prošle ispod radara. Želite li sami nadodati nešto na ovu listu? Slobodno to učinite u komentarima ispod teksta. Koja igra po vama nije dobila dovoljno pažnje u 2023., a zaslužuje to jer je zabavna?

Označeno sa:

Komentari (9)

  • Lovac

    28.12.2023 - 17:21

    Shadows of Doubt povremeno igram da vidim kako ide early access, jako DeusEx štih (igra je immersive sim) te je odlično kad te trag navodi u neku korporaciju, izgubiš se u ventilaciji i tako. Čekam da dovrše. Halls of Torment mi je najbolja iz žanra. Estetika i način na koji je itemizacija napravljena baš pogađa.

  • Stringer Bell

    28.12.2023 - 17:37

    Ove godine je izašlo toliko toga da iduću ne moram ništa ni kupovati. Ali već me čekaju začas The last of us 2 remaster i remake Silent Hill 2

  • lkuka13

    28.12.2023 - 17:53

    Zaboravili ste GTA5

  • MAJSTOR RINGO

    28.12.2023 - 18:26

    Od ponudjenih igara jedino bih zaigrao Jusant!

    • Antiesreg

      @MAJSTOR RINGO, 28.12.2023 - 19:43

      Probaj CHANTS OF SENNAR nije za baciti 😁

  • Blackbeard

    29.12.2023 - 00:33

    Zaboravili ste Dragon Quest Monsters: The Dark Prince

  • Aldin219

    29.12.2023 - 07:42

    Pizza tower je odlicna igra

  • SonOfOsiris

    29.12.2023 - 23:39

    Cyberfunk je topčina i pol

  • Stjepan Fikter

    31.12.2023 - 10:56

    Preporukima svima za Sennar koji vole puzzle igre.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?