HCL.HR

Gdje i kako kupovati digitalne igre?

Zoran Žalac 04.09.2017.   •   59 komentara


Kupovanje digitalnih igara nije uvijek jednostavan proces, pogotovo ako ste ograničeni načinom plaćanja. Stoga vam donosimo sve upute i savjete kako što ugodnije kupovati igre putem interneta.

steam-digitalne igre

Prošloga mjeseca donijeli smo vam tekst „Zašto je dobro kupovati igre?“ u kojemu je spomenuto kako uskoro planiramo lansirati sekciju na našem portalu koja bi vam ukazivala na svježe i atraktivne popuste digitalnih primjeraka igara. Svjesni smo, međutim, da videoigre ne igraju samo punoljetne osobe koje upravljaju svojim novcem i znaju gdje ga žele trošiti. S time na umu, ovaj tekst zamišljen je kao svojevrsni vodič za kupnju igara preko interneta, s nekolicinom savjeta i odgovora koji nisu uvijek izravno dostupni na globalnoj mreži.

Vjerujem da smo svi barem jednom bili u situaciji da su nam roditelji govorili kako kupnja preko interneta nije sigurna i kako će vam netko ukrasti sav novac na računu ako mu date broj svoje kartice. Takav skepticizam na našim prostorima nije nam strana stvar, iako kupovina na internetu nije ništa opasnija od vađenja novčanika nasred ulice dok plaćate pečeno kestenje. Naime, kad znate kome plaćate i na koji način, rizik je stvarno minimalan i ne razlikuje previše od fizičkog plaćanja na običnoj blagajni.

PS Store popusti

Međutim, kada je u pitanju kupovanje digitalnih primjeraka videoigara za PC ili konzole, kupovina nije uvijek jednostavna. Primjerice, igru ne možete platiti općom uplatnicom, barem ne direktno, ako ju ne kupujete preko nekog posrednika. Samim time, idemo raščistiti jednu stvar:

Mogu li kupovati igre bez bankovne kartice?

U teoriji, da – može se, na više načina, iako nijedan nije isplativ niti brz kao izravno plaćanje putem vlastite kartice. Ako npr. želite kupiti PC igru na Steamu, za vas ju može kupiti prijatelj koji ima karticu i zatim ju poslati na vaš Steam račun. Ta metoda funkcionira tako da mu vi novac date na ruke ili uplatite općom uplatnicom, a on svojom karticom kupi igru za vas. Alternativno, on vama može poslati novac u tzv. Steam Wallet kojim vi onda možete kupiti igre po vlastitom odabiru. Slično vrijedi i za PlayStation konzole.

No, što ako nemate nekoga tko je voljan kupiti vam igru svojom karticom? Ako se igrate na PlayStation konzoli, tada postoji nešto što se zove PlayStation Store Prepaid kartica koja funkcionira na sličnom modelu kao i bon za mobitele. U našim trgovinama naći ćete prepaid nadoplatu u iznosu od 150 kuna koja vam se prebacuju na PSN račun i onda s tim iznosom možete kupovati igre na PlayStation Store. Međutim, svaku prepaid karticu, odnosno bon, platit ćete 10 kuna više od vrijednosti koju dobijete – dakle po 160 kuna.

ps prepaid kartica

Prepaid kartice možete kumulativno dodavati na svoj PSN račun, pa ako npr. kupite dva bona, dobivate 300 kuna na računu. Bonovi se inače aktiviraju upisivanjem koda koji dobijete na samoj kartici. Iako ista stvar postoji i za Steam, naše trgovine nažalost ne prodaju bonove iliti prepaid kartice za Steam.

Srećom, postoji još nekoliko alternativa za kupnju bez bankovne kartice. Prva se zove Ekesh Visa kartica koju bez ikakvog ugovornog odnosa mogu nabaviti i mlađi od 18 godina. U ovom tekstu nećemo promovirati tvrtku u čijim poslovnicama možete pronaći tu karticu, to možete doznati i običnim googlanjem. Uglavnom, kartica se može kupiti u iznosima od 250, 500 ili 1000 kuna, s time da ćete za nju platiti i aktivacijsku naknadu od minimalno 23 kune. Iznos na kartici ne može se nadoplaćivati, ali ga možete prebaciti/dodavati na Steam Wallet ili npr. PayPal.

Druga alternativa zove se Paysafecard koju također možete kupiti bez ugovornog odnosa ili dokaza o punoljetnosti. Prodaje se na raznim lokacijama, uključujući i benzinske postaje. Doduše, iako Steam prihvaća Paysafecard kao validan način plaćanja, to ne vrijedi za naš teritorij, stoga za plaćanje tom metodom morate koristiti zaobilazne puteve. Ukratko, kroz VPN se trebate logirati na Steam kao da surfate iz zemlje koja podržava plaćanje Paysafecardom, npr. iz Slovenije, i zatim dodati željeni iznos na Steam Wallet. Srećom, neke druge trgovine, npr. GOG.com, prihvaćaju Paysafecard pa preko njega možete kupiti igre ili ključeve koje aktivirate na Steamu.

Paysafecard-vizua_za_web

Treća alternativa su druge Visa/Mastercard Prepaid/poklon kartice koje možete dobiti u banci bez da otvarate tekući račun. S takvim karticama ne možete ući u minus, ali ih možete nadoplatiti. Ne trebate biti punoljetni da biste ih koristili, ali pri ispunjavanju pristupnica trebate navesti zakonskog zastupnika. Točnije rečeno, neke banke traže da pri podnošenju pristupnice s vama budu prisutni roditelji/skrbnici, te da priložite rodni list uz samu pristupnicu. Naknade za izdavanje kartica kreću se oko 50 kuna, a minimalni iznos na kartici je otprilike 100 kuna.

Želim nabaviti karticu – što mi sve treba i koji su uvjeti za to?

Pretpostavimo da ne želite plaćati provizije i naknade za prepaid kartice i želite kupovati ikakve gnjavaže. Temeljni preduvjet da to učinite samostalno jest da ste napunili 18 godina. Ukoliko ste mlađi od toga, za vas tekući račun može otvoriti vaš roditelj/skrbnik.

U oba slučaja dobivate tekući račun i debitnu karticu, što vam je dovoljno za kupovinu igara putem interneta. Dakle, NISU vam potrebni nikakvi devizni računi ili kreditne kartice. Ukoliko ste student, sve to možete dobiti u posebno prilagođenim paketima. Ako pak želite, dodatnu razinu sigurnosti prilikom plaćanja možete zatražiti aktivacijom Token usluga.

steam payment

Vrijedi napomenuti da tekući računi imaju dopuštena prekoračenja, odnosno mogućnost ulaska u minus, ali to je definirano paketom bankarske usluge, odnosno redovitošću vaših primanja. Drugim riječima, ako maloljetna osoba otvori tekući račun i debitnom karticom kupuje stvari po internetu, ne može zapasti u dug.

Hoće li me itko prevariti i ukrasti mi novac ako kupujem igre preko interneta?

Ako kupujete na provjerenim trgovinama to se u 99.9% slučajeva neće dogoditi. Moguće je, recimo, da kupite igru koja na Steamu kasnije bude uklonjena. Međutim, u tom slučaju imat ćete pravo na povrat novca, ili će vam igra ostati u kolekciji i nakon što ju se ukloni iz prodaje. Provjerene destinacije za kupnju igara putem interneta su sljedeće:

Za PC igre: Steam, Origin, Uplay, GOG, Humble Store, Battle.net, Itch.io, Bundle Stars, Twitch, Amazon, Windows Store, IndieGala, Direct2Drive, Green Man Gaming, GamersGate, GameBillet, GamesPlanet, GamesRepublic, 2Game i druge SLUŽBENE trgovine digitalnim kodovima. Za PS4 igre: PlayStation Store, Amazon, Humble Bundle.

Koje tu to neprovjerene trgovine i zašto su igre tamo jeftinije?

Online trgovine kao što su G2A, Kinguin, CD Keys, G2Play i sl. uglavnom ne distribuiraju službene Steam ključeve za igre direktno od developera već ih preprodaju kao posrednici. Igre na tim stranicama su mahom jeftinije, ali to ima svoju cijenu. Kao prvo, postoji rizik da vam netko proda ključ za igru koji neće raditi – npr. zato što je igra zaključana za određenu regiju. Kao drugo, moguće je da je ključ za igru nabavljen ilegalno – npr. pomoću ukradene kartice, pa ako se krađa otkrije, igra koju ste kupili od preprodavača može biti deaktivirana s vašeg računa.

g2a reseller

Iako dotične stranice imaju sustav zaštite protiv takvih slučajeva pa čak i da se dogodi tzv. revoke igre na Steamu, šanse su da ćete dobiti novac natrag. Ipak, u tom slučaju morat ćete dokazati da ste prevareni – priložiti slike i ostale dokaze, a novac vam najčešće neće biti vraćen na vaš bankovni račun nego npr. kroz Steam Wallet, što znači da ćete biti prisiljeni potrošiti ga isključivo na Steamu. U najgorem slučaju, ostat ćete i bez igre i bez novca. Ili ćete potrošiti više od planiranoga jer takve stranice promoviraju kockarske navike tako što vam obećavaju dobre igre po niskim cijenama kroz pakete u kojima ćete najčešće naći više smeća nego dobrih igara.

U konačnici, treba imati na umu da developeri ne dobivaju novac od preprodaje ključa u slučaju da je isti nabavljen ilegalno. Primjerice, ako netko ukrade nečiju bankovnu karticu i s njom kupi određen broj igara koje zatim preproda preko stranica koje posluju u sivoj zoni, developer je taj koji snosi štetu kada se zloupotreba otkrije. Umjesto da zarade na igri koju su napravili, tvorci igre u tom slučaju dužni su vratiti novac.

Kao što sam napisao u ranije spomenutom tekstu, proizvodnja igara je riskantan poslovni pothvat i kvaliteta nije uvijek garancija uspjeha i zarade. Nekim developerima ovakvi troškovi stoga mogu značiti posljednji čavao u lijes. Zbog toga ćete npr. čuti tvorce igara kako mole igrače da radije piratiziraju njihove igre umjesto da ih kupuju od preprodavača.

Ali nemam ja novaca da bih kupovao skuplje igre, pa normalno da ću uzeti jeftinije!

To definitivno nije sporno, a s igrama u digitalnom obliku slavimo upravo tu mogućnost da ih nabavimo jeftinije. Koliko god se činilo da su igre skupe (što i jesu), činjenica je da cijene istih nikada nisu bile toliko dinamične pa čak i povoljne kao u današnje vrijeme. Iako ćete kod preprodavača doista naći igre po nižim cijenama, ako pratite akcije i popuste često ćete potrefiti ponude koje su cjenovno čak i isplativije od onoga što nude preprodavači. U svakom slučaju, takve ponude spasit će vas potencijalnih komplikacija s aktiviranjem igre ili eventualnim povratom novca.

steam front

To i je jedna od prednosti legalnog kupovanja u službenim trgovinama jer Steam, GOG i Origin, primjerice, nude povrat novca ako niste zadovoljni s igrom. Na Steamu povrat novca dobivate ako ste u igri proveli manje od dva sata. Na Originu igru možete vratiti u roku 24 sata od kupnje, a na GOG-u u roku od 30 dana. Za jednom aktivirani ključ kupljen od preprodavača ne možete dobiti povrat novca osim ako developer napravi revoke ključa.

Sa svime ovime na umu, plan za buduću HCL-ovu sekciju igara na popustu je taj da navodimo igre s legitimnih izvora i ponude koje su pristupačne džepovima igrača s naših prostora. Da, možda nemamo životni standard kao prosječni Amerikanac, ali želimo razbiti zabludu da igre koštaju isključivo petsto kuna i da ih se ne isplati kupovati. Možda nije često, ali definitivno se događa da igre poput Uncharteda 4 možete kupiti u pola cijene pola godine nakon izlaska. I definitivno se događa da je kupnja iz provjerenih izvora doista isplativija nego kupnja preprodanih ključeva.

Komentari (59)

 • Reponja123

  04.09.2017 - 18:13

  Ljep specijal.

 • Dukindra

  04.09.2017 - 18:17

  A instant gaming ? 🙂

  • nikola65478

   @Dukindra, 04.09.2017 - 19:02

   Ja ne kupujem digitalne igre dokle god postoje one u fizickom izdanju.

  • SNK RoyaL

   @Dukindra, 04.09.2017 - 19:44

   Ja kupujem sa instant gaminga skoro svaki put jer steam ne prihvaća paysafe card nikad nije bilo problema.

  • Dukindra

   @SNK RoyaL, 04.09.2017 - 20:00

   Ma znam,i ja sam kupio desetak igrica .

  • matyX6

   @Dukindra, 04.09.2017 - 21:12

   Instant gaming preprodaje ključeve, to je bio prošli specijal.

 • L3gi0naR

  04.09.2017 - 18:26

  Antireklama za G2A,Kinguin,CDkeys i sl.

  • BoneDigger

   @L3gi0naR, 04.09.2017 - 19:07

   Ne svida ti se istina?

  • L3gi0naR

   @BoneDigger, 04.09.2017 - 19:15

   U zadnjih par tjedana već nekoliko članaka na tu temu sive strane kupoprodaje ključeva.Od 400 igara na STEAM-u sigurno jedno 100-tinjak imam kupljeno preko tih sivih stranica.I niti jedna jedina igra deaktivirana.Kupovat ću za svoje novce gdje ja želim i kako god želim.

  • krolesi

   @L3gi0naR, 04.09.2017 - 20:25

   Upravo tako, ja sam već hrpu igara kupio preko njih i nikad nisam imao problema, a to gdje i kako ja kupim igru moja je privatna stvar. To kaj konkuriraju cijenama je ono kaj mene osobno najviše zanima

  • bojanum

   @krolesi, 04.09.2017 - 23:37

   Kolega, procitaj moj post iznad tvog, da ne pisem dva puta.

  • BoneDigger

   @L3gi0naR, 04.09.2017 - 21:25

   Pise se na sve strane o tome, ne samo na hcl-u jer se radi o ogromnim gubitcima. I ne radi se o tome jesu li tebi deaktivirali kod ili, shvatite to vec jednom, radi se o prevari prema developerima koji placaju penale jer su kodovi vecinom kupiljeni ilegalno, znaci oni placaju fee na svaki refund.

  • bojanum

   @L3gi0naR, 04.09.2017 - 23:36

   E kolega tako sam i ja mmislio do prije 3 dana. Uzeo kljuc za Zommbie Cronicles za COD 3. Sve stimalo nekih 2 tjedna i prije 3 dana logiram se na Steam i opa, poruka da mi je kljuc povucen i da se obratim prodavacu. Odem na G2a, sva sreca da sam prilikomm kupovine odabrao njihov shield jer u protivnom bi popusio 40 eura. Par dana je trajalo dopisivanje sa prodavacemmm i na kraju su mi novi vraceni. Ali poanta je da vise ne mislim kao ti iako sam imo apsolutno isto misljenje. Nisam mogao vjerovati da Steam moze maknuti kljuc nakon sto si ga uspjesno aktivirao ali vidis da moze i sada me strah za sve ostale igre sto imam na Steam-u jer sam vecinu uzeo bez ikakvog shielda ili protekcije prilikom kupnje.

  • movie

   @L3gi0naR, 05.09.2017 - 11:33

   Nažalost, sve ima početak i kraj..

  • nikola65478

   @movie, 21.09.2017 - 12:37

   Vidio sam da zelda shop vec prodaje kodove za digitalne igre i 2k je to napravio sa nba 2k igrama za steam na pcu .

  • zlakob

   @L3gi0naR, 04.09.2017 - 20:10

   totalno se slažem s tobom legionar! nemam toliko igara kao ti ali steam libary mi ima 63 naslova od cega je 50 kupito sa pod navodnicima “sivim” stranicama kroz period od 3 godine i nikad nisam niti prevaren niti zakinit za kunu, a ostatak ekipe koja je kupovala na crno od nekih sumljivih likova pa su ostali zakinuti, iskreno njihova stvar, ja bi se zubima izborio onda za povrat sredstava…

  • TeroXCro

   @L3gi0naR, 04.09.2017 - 23:41

   Pa te stranice kradu developerima više nego piratske,to su i sami developeri rekli.

  • Czar

   @TeroXCro, 05.09.2017 - 00:53

   Ali to njega nije briga sve dok prolazi jeftinije s jedne strane, a s druge ukradeni ključevi su mu bolji od pirata jer sve dok nije ključ opozvan ima full pristup cijelom contentu, dok recimo ako torentiraš kakav cod ili bf možeš se lagano pod nosom obrisat po pitanju multija.

  • L3gi0naR

   @Czar, 05.09.2017 - 06:06

   Dokazi da su ukradeni,dokazi a ne laprdanja.

  • besantesteras

   @L3gi0naR, 05.09.2017 - 23:49

   Ja sam do sada nekoliko puta kupovao TOP UP PSN dopune preko CD Keys-a u svim mogućim apoenima od po 10$, 20$ i 50$, kao i godišnju pretplatu za PS+ koja me je izašla oko 44$ kada sam ukucao promotivni kod sa popustom od 5% sa njihove oficijelne FB stranice (naime, dok je još uvek bilo kod jih apoena u $ kojih već duže vreme nema…). I nikada nisam imao problema!!! Ali nedavno sam video da mi je najsigurniji način kupovine dopuna za wallet preko Amazona a najjeftinije digitalne igre su svakako na nedeljnom popustu na PS STORE-u koji svake nedelje ima određene popuste, plus popuste za PS+ pretplatnike koji su stvarno ponekad fenomenalni. Kupovina samih digitalnih kodova za postojeće igre preko Amazona nije prava solucija ukolike se nema njihova posebna Amazon Card koja je, čini mi se, ograničena samo na ljude preko Atlantika jer traži unos broja socijalnog osiguranja i nudi samo savezne države Severne Amerike… Postoji jedan sajt sa Balkana, tačnije naši ljudi ali posluju ‘navodno’ iz Dubai-ija, i kod njih sam kupio nalog za jednu igru i to mi je zapao Nosilac tako da sam, čini mi se, imao samo puku sreću…. (naime oni su toliko jeftiniji od svih ostalih da je to prosto jako sumnjivo, a i na svim našim forumima se priča da oni prodaju kradene naloge, pošto oni ne prodaju REEDEM CODE za igru već novi nalog za PSN, tako da je rizik ogroman i sa time nema igre). Nije mi samo jasno da li je moguća opcija preko nekih virtuelnih kartica koje su vezane za bilo koju VISA ili MASTER karticu sa prostora bivše YU, a ta virtuelna za PayPal sa npr US adresom i US podacima…, pa da li postoji ikakva mogućnost da bi PSN prihvatio taj PayPal nalog kao legitimno sredstvo plaćanja, jer to bi svima skratilo muke. Čudi me potez Sony-ija da iako znaju da mnogo ljudi ima fake UK i US naloge i plaćaju svakako sve svoje igre ili u funtama ili u dolarima, ili pak u evrima,… pa zašto se onda ne omogući vezivanje bilo kog PayPal naloga koji je aktivan za postojeću debitnu ili kreditnu karticu za jednu od opcija plaćanja na samom PSN-u?! Xm, znaju da tu nema prevare, jer ovako uvek plaćamo po 2-3$, kako gde, usluge bezbedne kupovine digitalnih PSN dopuna ili digitalnih kodova za bilo koju PS4 igru… Pa ako neko zna rešenje za ovu stvar rado bi ga nagradio samo da se više ne mučim sa prebacivanjem $ putem raznoraznih reedem code-ova sa raznoraznih sajtova i moljenjem Boga da su dostupne dopune od 20 ili 10$ na pojedinim sajtovima…

 • Wolfboy

  04.09.2017 - 18:27

  Ja još nisam punoljetan pa mi roditelji nedaju da im peglam karticu tako da mi za ps4 kupuju te kartice od 150kn uvijek mi kupe po dvije kartice od 150kn jer hey kome je dovoljno samo 150kn.

 • nedac10

  04.09.2017 - 18:46

  A da li postoji mogucnost npr ako je cijena igre 60e na orginu da mi uz to naplati i neke druge dodatne poreze ( kupovina igara iz BiH )?

  • siblyx

   @nedac10, 04.09.2017 - 18:54

   Ne, i ako vec dođe do toga ti piše na samom kraju prije finalne potvrde. Isto i paypal i sve druge stranice.

  • GeT_WaLL

   @nedac10, 04.09.2017 - 18:58

   Ne ako kupujes sa origin stranice. U protivnom ako kupujes sa neke stranice koja preprodava origin kljuceve platit ces porez koji ide toj stranici.

  • Darcoolio

   @GeT_WaLL, 04.09.2017 - 20:25

   Pa i sa tim porezom je jeftinije, a nije ništa posebno.

  • Darcoolio

   @Darcoolio, 04.09.2017 - 20:26

   Mislio sam na to ako kupuje preko Kinguin recimo.

 • Marac77

  04.09.2017 - 19:32

  Kupujem na Steam-u i Origin-u,al brale kad je bila kriza bio je i extratorrent dobar hahaa.

 • funky0308

  04.09.2017 - 19:40

  Kako ste se vi promjenili, jbte… naravno na dobro. Odlican specijal i jako dobro napisan. Mene ovi tekstovi podsjecaju na same pocetke Buga, dok je stara ekipa pisala odlicne tekstove i kolumne – samo tako naprijed.

 • 4mal

  04.09.2017 - 20:17

  ufff jedan od boljih specijala!

 • YeYa

  04.09.2017 - 21:12

  Jako dobar specijal. Pohvale za temu.

 • Rakun

  04.09.2017 - 21:40

  U članku nigdje nije spomenuto da postoji čitav niz legalnih resellera koji surađuju izravno s izdavačima i koji su najčešće povoljniji od Steama. Jedina mana je što se ne može dobiti povrat novca. Preporučam pratiti Game Deals na Reddit-u (https://www.reddit.com/r/GameDeals/new/) gdje su dozvoljene samo ponude legalnih resellera, a i zajednica je odlična i može se dobiti kvalitetan feedback o igrama.

  • Zoran Žalac

   @Rakun, 04.09.2017 - 23:06

   Kako nije? Polovica gore navedenih prodaje ključeve za Steam, tipa Green Man Gaming i sl.

  • Rakun

   @Zoran Žalac, 05.09.2017 - 00:11

   Sori, glup sam. Preskočio sam taj dio članka.

 • Hackey

  04.09.2017 - 21:42

  Super specijal, sve pohvale za ovaj clanak!

 • Moth

  04.09.2017 - 21:43

  Može li mi tko objasniti ovu situaciju:
  Preorder igre koja izlazi na tržište tek za mjesec dana – na steamu 60 eura (nekih cca 450kn) -digitalna varijanta
  Preorder iste te igre preko jednog našeg lanca maloprodajnih dućana s tehnikom – 350 kn – hardcopy (kutija s dvd-ima, omotom, aktivacijskim ključem).
  Nikakva akcija, preorder u oba slučaja, u isto vrijeme.
  Po kakvoj božjoj logici digitalna varijanta može biti osjetno skuplja od oriđiđi kutije s dvd-ima?
  Ne govori li to da gamad poput Steama i Origina ubire veći profit nego što bi trebali?

  • baDarmageddoN

   @Moth, 04.09.2017 - 21:59

   Ukratko…da. Nema logike da su digitalne igre iste cijene kao i fizičke kopije. Ali oni rade kako žele, što mi tu možemo? Ja sa frendom nabavljam igre digitalno pa oboje igramo i to uglavnom igre na popustima. Ljetnim, uskršnjim, božićnim…nebitno. Uglavmom se lupi nešto što će se igrati ali moram reći da povremeno skinem i sa torrenta neke stvari. Uglavnom ne najbolje naslove nego one igre za koje nisam siguran da će mi se isplatiti. Ponekad neku od tih igri i kupim. Uglavnom, trebali bi se igrači malo pobuniti oko cijena digitalnih igara. Stvarno nema razloga da budu tako visoke.

  • Dragan[MKD]

   @baDarmageddoN, 05.09.2017 - 00:03

   Pa i Steam recimo uzimo 30%+ na cjeni igre. Naravno to se moze zaobici ako imas vlastitu platformu i ne moras dati novac Gabena. Evo na primjer Destiny 2 bici na vlsastitoj Battle.Net platforma i to znaci 30% manju cjenu (kad bi Activision bio posten 🙂 ). Ali uglavno slazem se da digitalne kopije triba da budu jeftinije, naroito kad imaju vlastitu platformu kao EA Origin i UbiStore.

 • Damko992

  04.09.2017 - 22:37

  Eto ako neko zeli da zaradi mnogo para lako , neka si kupi koju ukradenu karticu na Deepwebu , kupi igara preproda na takvim stranicama za manje i eto para.

  Kad ovako procitam , ne bih kupovao sa tih sivih stranica igre manjih studija , dok mozda bih od velikih kao UBISOFT EA,Croteam,rockstar uzeo na crno sa G2A

  • hdnxc

   @Damko992, 04.09.2017 - 23:16

   “ne bih kupovao sa tih sivih stranica igre manjih studija , dok mozda bih od velikih kao UBISOFT EA,Croteam , rockstar uzeo na crno sa G2A”

   Ha ha, skoro sam pao s stolice kad si spomenuo Croteam, stvarno me ti zezaš ili si se malo otpuhao. Za razliku od ostalih koji gledaju kupce kao ovce, Croteam sluša nas i uvijek donesu šta želimo i oni zaslužuju svaku kunu za njihov trud , a ti kupuješ njihove igre preko G2A u kojem samo lopovi zarađuju. Možda idući put kad dođe novi Serious Sam ja bi mogao malo zamolit Croteama da svim igračima koji su kupovali njihove igre preko G2A spawnaju invicible škorpione tako da ti crashaju i deaktiviraju igru sa steama kad te ubiju.

  • hdnxc

   @hdnxc, 04.09.2017 - 23:37

   Malo sam sletio s komentara, nisam rekao da kupuješ, već da bi stvarno kupio Croteamove igre preko G2A bez da oni dobiju trunkice zaradu.

  • Damko992

   @hdnxc, 05.09.2017 - 10:12

   ukratko ne bih kupovao preko G2A ali ako bi vec prinudjen to bi bile igre Velikih studija , a ne ovi mali. Pod velike mslm na UBISOFT , EA ROCKSTAR,ACTIVISON………………..
   CROteam sam ubacio u listu satiricno , kao Veliki studio croteam

 • oetam

  04.09.2017 - 23:12

  Ma cijena igara nije velika, nego su naše plače previše niske, u tome grmu leži zec i to je cijela mudrost ovoga članka. Normalno da ću kupiti igru na G2A, Instant-Gaming itd. Osobno mi nebi bio problem podržati developere i steam za igru od 60€, jer znam koliko se ti ljudi namuće da naprave kvalitetnu igru, makar onda uvijek ne ispadne kvalitetno ali barem se onda pričeka kada izađe, da se ne preordera.

  • oetam

   @oetam, 04.09.2017 - 23:14

   btw, dobar članak 😉

   I da, dajte više taj EDIT stavite na komentare….

  • Kroncelicni

   @oetam, 05.09.2017 - 01:02

   Slažem se. Taman sam htio to napisati na neki od komentara gore. Cijena igre za naše tržište je 1/8 prosječne hrvatske plaće (60 €), dok je vani 1/20…. Osobno znam da je frend ko skladištar u Irskoj imao od 1600 eura do 2200 eura plaću, ovisno o broju radnih sati, i otvoreno je rekao da si oko 2,3 igre mjesečno može priuštiti (živi kao samac…)… Zato su i nepostojeće kazne u ovim predjelima na piratiziranje…. Jer jako velik dio igrača još i kupuje, uz uvjete koje imamo.

  • Czar

   @Kroncelicni, 05.09.2017 - 01:13

   Je ali nisu ti krivi devsi što si ti podplaćen, nego tvoj poslodavac i a političari koje si ti svojim izlaskom ili neizlaskom izabrao na izborima.
   Bez brige da bi ti i taj frend u Irskoj jedva kraj s krajem krpao da ima mogućnost birat ridikule na vlast koji će omogućiti imućnima da budu iznad zakona, a raja pod njihovom čizmom.

  • Kroncelicni

   @Czar, 05.09.2017 - 01:21

   Gle prijatelju, nisam spomenuo politiku, niti bih o njoj na ovome portalu. Kao i o svakoj temi sada bi mogli i o politici ovdje pisati knjige i knjige. Ukratko, slažem se sa tobom, ali, naveo sam samo razlog zašto kupujemo igre preko petih nekih stranica ili tih preprodavača i slično (jer mislim da je 50-60 eura za hit igre ok cijena na razini svijeta). Osobno, ciljam saleove, a za play, ista stvar samo što bonove kupujem i nadoplaćujem lisnicu tim bonovima. Iz jednostavnog razloga, a taj je, dijeljenje accounta sa frendom… Tako da jedan kupi jednom, drugi kupi drugi put i slično… Zato je ova tema odlična, kao i sve akcije koje se ovdje objave. 90 posto akcija koje su ovdje objavili (saleova) sam iskoristio 🙂 .

 • Czar

  05.09.2017 - 00:40

  Riješenje je jednostavno, a to je da Valve i ostali legalci ne prihvaćaju ključeve koji su kupljeni mimo njihovog servisa ili njihovih partnera.
  Pa onda neka lopovi i njihovi zagovornici kupuju slobodno igre gdje god hoće i sami si podignu servere preko kojih će gejmat.

  • L3gi0naR

   @Czar, 05.09.2017 - 06:10

   Ti si Super Hik.Kradeš od siromašnih i daješ bogatima.
   Koja likčina na kvadrat.

  • hdnxc

   @L3gi0naR, 05.09.2017 - 07:13

   A naravno je l tebi jasno da devovi ne dobiju ništa preko G2A , a manja studija se češće mete neko veliki. A možda je od tih nekih 100-tinjak igara koji si kupio s sivih stranica su zapravo indie igre. Naravno da znaš o tom (i to si priznao prije tjedan fana) al tvoj masovni ego i arogancija pokazuje kako više mariš da imaš veliku kolekciju na Steamu bez obzira od koga kupuješ, legalno ili ne. Dok ti ovdje pokušavaš opravdat sa svojom Robin Hood filozofijom, ja u G-Manovim riječima ti jedino mogu reći :”Prepare for unforseen consequences.”

 • delight353

  05.09.2017 - 08:29

  Ok, znaci po ovome sto sam do sada procitao, svi reselleri sa G2A su “lopovi”, a kljucevi koje preprodaju su ukradeni? Kupujem preko G2A, jer su Steam i Origin preskupi. Preko Steama kupujem kada imaju rasprodaje. Koliko sam se informirao, sa G2A se kupuju kljucevi od onih koji imaju rating ISKLJUCIVO 99-100%. Za sada nikada nisam imao problema, a prakticiram kupnju preko njih barem vec 2 godine. Cinjenica je da je trziste predivlje. No s druge strane, kupci ne bi trebali trpiti pohlepu Steama, Origina…, koji napuhuju cijene. Sjetite se, ne tako davno, AAA igre su kostale 50 eura. Sada je to vec 60 eura. Sto ce biti za tri, cetiri godine? 100 eura?

 • Marizzard

  05.09.2017 - 08:29

  Postoji li neki način plaćanja za nas iz BiH koji imamo račune otvorene u hrvatskoj prodavnici? Moju karticu ne prihvata zato što nije izdata u Hrvatskoj, Paypall opcija nije moguća za tu regiju, a bon od 150 kuna me izadje 200 kuna kod preprodavaca. Da li PS Store prihvata ove Ekesh i Prepaid kartice, ima li iko iskustva sa tim?

 • DjokaBA

  05.09.2017 - 11:01

  https://www.reddit.com/r/GameDeals/ … Ovde pratim popuste i kupujem kad su igre na nekim dobrim popustima. To je to.

 • Strahinja Radonjic

  05.09.2017 - 16:42

  PaySafeCard najbolji što se tiče inetrnet plaćanja po mom mišljenju. Odes do trafike, kupis karticu i nakon sto je aktiviraš baciš je i gotovo. Jedino je problem što je nema u Srbiji. 🙁 Jednostavno ne brineš dan-noć da li će ti neko hakovati kreditnu karticu, da li je slučajno neko kopirao njen kod dok si u prodavnici okrenuo leđa na 20 sekundi itd. Po mom mišljenju te kreditne kartice su baš opasne i jezive stvari, nikada u životu ih neću koristiti, ali PaySafe je baš ok.

 • -Aragorn-

  07.09.2017 - 00:26

  Zorane, odlični su ti ovi novi članci o kupovanju igara – keep it going 😉

 • Replacement

  07.09.2017 - 16:54

  Jel netko probao kupovati preko one Ekesh Visae? (na ps4 recimo)

 • Jan_vennegoor

  07.09.2017 - 21:47

  Jeli ima jos koji webshop osim game.co.uk i zavvi.com za kupnju fizickih igara po poovoljnim cijenama

 • moordrak

  07.09.2017 - 23:59

  Totalno promašena tema. Mastori moji, za svoje novce ću kupovati gdje god želim, od koga želim i naravno da ću gledati kako bi prošao najjeftinije. Važnije je reći, zabijte si digitalne verzije znate gdje. Kupovina digitalnih igara u bilo kakvom obliku je odlično smišljena prevara kupaca. Zašto o tome ne pišete? Zašto niste napisali kako digitalna igra NIKAD U POTPUNOSTI NIJE VAŠA i da sa njom dalje ne možete baš ništa (kao npr. prodati je). Poznat pojam istraživačko novinarstvo? Ako nešto mrzim to je kada se pišu neistine i polu istine, drugim riječima, kada se zaključci izvlače na temelju neprovjerenih naklapanja. Žalosno.

 • KindDomi

  30.11.2023 - 15:46

  Ja kupujem sa instant-gaminga i zadovoljan sam njima.
  Istina da ti uzmu porez malo dok kupiš ali to je normalno.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?