HCL.HR

HCL preporučuje: Cultic – duhovni nasljednik kultnog Blooda

Stjepan Fikter 04.11.2022.   •   9 komentara


Tko je igrao Blood kasnih 90-ih godina dobit će fantastičnu dozu nostalgije kroz Cultic, a svi ostali imaju prilike doživjeti fenomenalno retro iskustvo napucavanja kultista.

“Smrt je tek početak” – kaže službeni opis za Cultic, igru koju se može nazvati duhovnim nasljednikom Blooda. Ustajanje iz groba, dinamit u jednoj ruci – upaljač u drugoj; odličan vizualni prikaz koji emulira ‘97 godinu zasigurno će probuditi nostalgiju među starijom ekipom. Ostatak publike ima priliku kroz još jedan FPS stare škole doživjeti fantastičnu kampanju i vrlo zabavno napucavanje.

O kakvoj se igri tu radi?

  • Klasična pucačina kakvu smo igrali 90-ih godina – Napucavanje, atmosfera i otkrivanje tajni jezgra su ovog retro bombona. Iako na tržištu ima dosta odličnih retro FPS igara, Cultic je još jedan naslov u nizu koji demonstrira zašto su pucačine bile toliko popularne. Ovdje nema neviđenih gameplay elemenata, ali cijeli je paket odlično nostalgično putovanje koje uključuje vrlo zabavnu kampanju.

  • Prvo poglavlje u eliminaciji kultista – Uz deset dostupnih mapa, Cultic je prvo poglavlje u priči koja uključuje poludjelu ekipu i prizivanje demona. U prijevodu, potrebno je nekakvih osam sati za završiti igru sa svim otkrivenim tajnama i svaka minuta je odlična. Osim standardne kampanje uz to postoje i tri mape na kojima se eliminiraju protivnici u valovima pa svatko može dodatno testirati svoje vještine napucavanja protivnika.

Zašto bih trebao ovo igrati?

  • Odlična kampanja od prvog do zadnjeg koraka – Od uvodnog levela pa do zadnje boss bitke, Cultic ima odlične mape za napucavanje. Niti jedna razina u kampanji nije dosadna niti traje predugo pa samim time nema ni zamora tijekom igranja. Alternativno rečeno, niti jedna mapa ne ostaje duže na ekranu nego što treba. Pohvale idu i za šarolikost levela pa se tako napucava po rudarskom gradiću, u rudniku, unutar dvorišta psihijatrijske ustanove kao i među njezinim zidovima.

  • Staromodni arsenal naoružanja za zabavno napucavanje – Kako je igra smještena u tridesete godine prošlog stoljeća, arsenal za uklanjanje protivnika vrlo je standardan. Pištolj, puška, sačma, strojnica, snajper, bacač plamena, bacač granata te dinamit i Molotovljev koktel zabavni su alati za koristiti protiv poludjele ekipe. Za dodatni sloj akcije, oružja se mogu i nadograđivati pa se donekle može prilagođavati kako pristupati borbi – bilo to uletavanje u protivnike ili pak sigurnije eliminiranje iz daljine. Oba pristupa funkcioniraju i oba su zabavna.
  • Vizualni povratak u neka druga vremena – Nakupina piksela u Culticu na kvalitetan način oživljava atmosferu u kojoj se uživalo tamo krajem 90-ih godina prošloga stoljeća. Pogotovo se ističe efekt paljenja protivnika zbog čega su Molotovljev koktel kao i bacač plamena vrlo zabavna oružja. Osim vizualnog prikaza, ne treba zanemariti ni audio segment koji dodatno nadopunjuje doživljaj tijekom puškaranja. U igri nema puno skladbi, ali kad počnu svirati u najžešćim trenucima, akcija poprimi drugačiju notu.

Gdje ću pronaći igru?

Cultic se igra na PC platformi, točnije na Steamu i za ovaj blast from the past potrebno je izdvojiti samo 9,99 eura.

Zašto ovo nije recenzija? Gdje je ocjena igre?

Komentari (9)

  • LeftY

    04.11.2022 - 17:41

    igrao sam demo i mogu reci da je odlicna!
    ahh flashbacks from the good ol blood

  • Monster Tamer

    04.11.2022 - 17:43

    Da, to već dolazi u obzir i prije bih ovo odigrao nego COD, Battlefield i sl. igre koje ne bih ni štapom dodirnuo. Ovakvi Retro Shooteri zaraznog vizualnog stila te brzog i zabavnog napucavanja su uvijek dobro došli u moj Library. Hvala HCL na preporuci.

    • mtgamer

      @Monster Tamer, 04.11.2022 - 18:05

      Jesi li igrao Prodeus? Stjepan nam je tu igru isto preporučio i vjeruj mi odlična je. Slična je ovoj.

    • Monster Tamer

      @mtgamer, 04.11.2022 - 18:14

      Prodeus igram odmah kada završim sa Ouriders-ima, Looter Shooter igri koja me dobro zarazila. Probaj Project Warlock ako nisi, igra je super.

    • mtgamer

      @Monster Tamer, 04.11.2022 - 18:32

      Sad sam pogledao malo i izgleda fenomenalno. Igram čim završim Prodeus. Hvala što si mi rekao za Project Warlock 🙂

  • kaurazmaj23

    04.11.2022 - 19:15

    U 2022 s tolikim napredkom u grafici da se vračam u 80-90-te i na dx7,8 ili možda 9. Neka hvala. Tolika nastalgija za tom vrsom prikaza me ne privlači. Tko voli nek izvoli.

    • Akull

      @kaurazmaj23, 05.11.2022 - 11:32

      Da,nezz di je UE 5 zapeo…..

  • HyPo

    04.11.2022 - 21:56

    Ja sam igrao demo i svidjela mi se igra,naravno ako budem mogao budem kupio punu verziju. E btw Cursed 1 i 2(steam),Kill Commando 1 i 2 (mod db) su dobre igre za ovakvo nešto i još su besplatne.

  • krolesi

    05.11.2022 - 11:34

    Igra je super. Preporuka

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?