HCL.HR

HCL preporučuje: Dorfromantik – nevjerojatno zaraznu igru slaganja pločica

Stjepan Fikter 09.05.2022.   •   4 komentara


Opuštajuća atmosfera, ugodni vizualni stil i jednostavna, ali super zabavna mehanika slaganja pločica čine Dorfromantik iskustvom koje vrijedi uvijek držati instaliranim.

Jednostavan, ali zarazan koncept – to je u najkraćem opisu Dorfromantik, igra koja kombinira strateške i puzzle elemente u obliku slaganja različitih vrsta pločica. Šuma, žito, kuće, voda ili pruga – sve su to pločice čije spajanje istih rubova čine Dorfomatik nevjerojatno opuštajućim iskustvom. Za Civilization igre kaže se “samo još jedan potez”, a za Dorfromantik bit će “samo još jedna pločica”.

O kakvoj se igri tu radi?

  • Kombinacija strateških i puzzle elemenata – Zamislite igru na ploči, samo u virtualnom obliku. Cilj je spajati iste rubove pločica i pri tome planirati kako će se svaka iduća nadovezivati na niz koji raste i raste i raste. Ipak, postoje i pločice koje imaju svoja pravila postavljanja, poput pruge ili vode, pa ponekad treba razbiti vlastiti niz jer ne želite sami sebi postaviti zamku. Super jednostavan i super zabavan koncept.
  • Potpuno opuštajuće iskustvo – Ugodni vizualni stil, opuštajuća atmosfera i onaj “plonk” zvuk spajanja pločica čine igranje ovog naslova kao da je u pitanju virtualna meditacija. Čak i kratka igranja mogu biti ugodno opuštajuća. Dorfromantik je naslov koji opušta sive stanice, no u isto vrijeme ih i zabavlja. Bez obzira kako završni rezultat slaganja izgleda, jednostavno se ne može izaći iz igre te biti ljut ili živčan.

  • City builder koji to i nije – Iako službeni opis kaže kako ovaj naslov spada u city builder žanr, ne bi ga se moglo baš kompletno tamo svrstati. Istina, ovdje slažemo svoje selo i okolinu, ali nema klasične gradnje i slično što bi se očekivalo od spomenutog žanra. No, na kraju kad se pogleda završni rezultat bilo to u klasičnom ili kreativnom modu, gradnja u jednu ruku i postoji. Samo u jednom modu neće biti potpuno najbolje planirana, a u drugome može biti vrhunski planirana.

Zašto bi ovo trebao igrati?

  • Zarazno slaganje pločica – Jednostavnost koncepta čini igru super zaraznom. Za dodatnu izazovnost kod slaganja tu je i nasumična generacija pločica koje nam igra servira kako bi uvijek bilo neizvjesnosti oko planiranja. Na to se još nadovezuju i zadaci koje određene pločice imaju, a pomoću kojih osvajamo nove pločice, no to ovisi koji mod igranja je u pitanju. Kombinacija svega navedenog omogućuje to da sami sebi kažemo samo još jedna pločica, pogotovo kad se vidi kako bi mogli skinuti vlastiti rekord osvojenih bodova.

  • Više modova igranja – Od klasičnog moda u kojem obaramo vlastiti rekord do kreativnog u kojemu imamo neograničeno pločica za stvaranje ultimativne opuštajuće lokacije. Tu je i mjesečno natjecanja koje se bazira na fiksnom broju pločica, a cilj je postići što više bodova. Postoji i brzi mod za kratke runde slaganja, kao i teški mod u kojemu najviše dolazi do izražaja slaganje i planiranje jer ima manje zadataka, a pločice su kompleksnije. Posljednji je custom mod unutar kojeg postavljamo vlastita pravila te ih možemo dijeliti s drugima.
  • Zabavno otključavanje novih pločica – Osim standardnih zadataka postoje i posebna polja koja imaju teže zadatke. Takvi zadaci mogu značajno poremetiti planiranje, pogotovo ako se ide obarati rekord, ali su zabavni jer traže drugačiji pristup. Postoje i dodatni sporedni zadaci, poput postavljanje određenog broja pločica, završavanja određenog broja zadataka i slično, a sve to se završava organski. Lijepo je za vidjeti kad igra javi kako smo riješili neki izazov o kojemu se uopće nije ni razmišljalo jer se to odlično uklapa u opuštajući gameplay.

Gdje ću pronaći igru?

Dorfromantik trenutačno je dostupan na Steamu i GOG.com po cijeni od 13 eura. U planu je Nintendo Switch verzija, no trenutno nema novih informacija kad bi se moglo slagati pločice u pokretu.

Zašto ovo nije recenzija? Gdje je ocjena igre?

Komentari (4)

  • 312AE

    09.05.2022 - 16:18

    Prije dva tjedana je njemački Game Two napravil prilog o igri, zanjimljivo kak je sve to nastalo kao studentski projekt. Nije to moj žanar, no sipatično je.

  • John_Constantine

    09.05.2022 - 16:55

    Odlična i zarazna igra. Šteta što ju nema za ps4.

  • Madridista1

    09.05.2022 - 17:58

    Ljubitelji društvenih igara primjetit će utjecaj Carcassonnea na ovo 😀 Inače, fora izgleda, moglo bi se probati…

    • Agent

      @Madridista1, 09.05.2022 - 19:08

      Malo da ali ova igra to bolje radi

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?