HCL.HR

HCL preporučuje: Forgive Me Father – kozmički retro FPS s grafikom kao iz stripa

Stjepan Fikter 22.04.2022.   •   5 komentara


Treba li vam u životu neka linearna pucačina specifičnog grafičkog stila? Imamo prijedlog za vas – bacite oko na Forgive Me Father.

Kad se spoje elementi retro FPS akcije te moderni vizualni stil stripovskog oblika, a sve to je popraćeno Lovecraftovim kozmičkim motivima, dobijemo zanimljivu kombinaciju u obliku pucačine Forgive Me Father. U prijevodu, moderni retro koji funkcionira fantastično jer je osjećaj pucanja zadovoljavajući, uz odličnu atmosferu koja na vrlo ugodan način oživljava ono o čemu je Lovecraft pisao.

O kakvoj se igri tu radi?

 • Retro FPS – Otvoreni svijet? Nema toga ovdje. Briga o pravovremenom punjenju oružja? Zaboravite na to! Brza akcija koja se odvija po “hodnicima”? E, to je definitivno u igri. Naime, kombinacija pucačkih elemenata iz 90-ih godina unutar modernog okruženja čini zanimljivu i zabavnu kombinaciju koju prati dobra doza izazova.
 • Svećenik ili novinarka – Forgive Me Father pruža mogućnost igranja s dva lika koji dijele istu priču, ali drugačije stablo vještina. Ako igrate kao svećenik, vještine vuku na opreznije igranje jer on ima mogućnost liječenja dok je novinarka okrenuta više prema akciji uz usporavanje vremena te druge napadačke vještine. Ostatak stabla odnosi se na nadogradnju oružja kao i na dizanje zdravlja te oklopa.

 • Moderni elementi u retro okruženju – Kombinacija stripovske grafike uz 2D elemente svijeta oživljava igru taman da bude dovoljno retro, a opet moderna. Uz to, Lovecraftova inspiracija u dizajnu svijeta i protivnika te atmosfera koja prati akciju je fantastična. Pogotovo u razinama kada je mračno i gdje pada kiša. Osim toga, igra čak ima i sasvim zadovoljavajuću radnju za pratiti što je dodatan plus na cijelu prezentaciju.

Zašto bih ovo trebao igrati?

 • Kvalitetna akcija uz zabavno naoružanje – Forgive Me Father ima zadovoljavajući osjećaj pucanja koji je upotpunjen naoružanjem kakvo se koristilo 30-ih godina prošlog stoljeća. To uključuje pištolje, sačmu koja je poprilično glasna, strojnice, samostrijel pa čak i Lovecraftovsko oružje koje je u stilu kozmičkog bacača raketa. Svako oružje pruža drugačiji osjećaj pucanja i treba ih se kombinirati ovisno o situaciji na ekranu.

 • Izazovno i na normal težini – Rasipanje metaka ovdje nije najpametnija opcija. Do tog zaključka se vrlo brzo dođe čim se završih nekoliko prvih razina. Zbog toga je pametno što prije ulagati u vještine povećavanja količine metaka koje se mogu nositi. Zahvaljujući šarolikim protivnicima, igra na pametan način stvara izazov kombinirajući njihove napade umjesto samo da moramo samo ubijati hrpe i hrpe čudovišta. Doduše, zadnjih nekoliko razina ipak malo odskaču jer nove vrste protivnika rade značajno više štete, a isto tako mogu primiti puno više olova prije nego odu dva metra pod zemlju.
 • Kvalitetan dizajn razina uz zabavne boss bitke – Iako je riječ o “hodnik” pucačini, šarolikost razina je iznenađujuće kvalitetna. Igra se dijeli na pet poglavlja, ali tijekom putovanja prolazimo sve od gradskih razina, katakombi, preko groblja i močvare pa do kozmičkih lokacija koje kao da su iscurile iz Lovecraftovih priča. Na kraju svakog svijeta čeka nas boss bitka od kojih je svaka jednako zabavna, što je vrlo ugodno iznenađenje. Definitivno pohvala developerima na tom polju.

Gdje ću pronaći igru?

Forgive Me Father dostupan je za PC platformu. Igra se može kupiti na Steamu ili GOG.com po cijeni od 19.99 eura, a riječ je o singleplayer naslovu koji uz kampanju ima i Endless mod za napucavanje.

Zašto ovo nije recenzija? Gdje je ocjena igre?

Komentari (5)

 • ILoveGaming

  22.04.2022 - 14:24

  Pogledao sam Igorov video i odmah kupio igru na GOG-u. Retro FPS igre su uvijek dobrodošle u moj library.

 • Agent

  22.04.2022 - 14:33

  Koliko igra traje?

  • Stjepan Fikter

   @Agent, 22.04.2022 - 18:11

   Oko desetak sati. Ovisno koliko ponavljaš neki dio.

 • SanKa

  22.04.2022 - 14:39

  svidja mi se dizajn

 • Bojko

  22.04.2022 - 20:30

  Fora igra. Moja preporuka — Death Trash. Early access, but still…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?