HCL.HR

Jeste li ikada igrali… Academy of Champions: Football?

Zoran Žalac 11.05.2022.   •   2 komentara


Sad kad je licenca za FIFA igre slobodna za preuzimanje od EA Sportsa, zabavno je nagađati tko bi u budućnosti mogao kreirati FIFA igre. Ne može se reći kako Ubisoft nema iskustva s nogometnim projektima…

Danas sam napisao kako u zadnjih 15+ godina nije bilo nogometnih igara osim FIFA-e i PES-a, što je djelomična istina. Nije bilo drugih nogometnih simulacija vrijednih spomena, ali bilo je drugih igara nogometne tematike. Slabo je poznata činjenica da jednu od njih lansirala tvrtka Ubisoft!

Ubisoftova nogometna igra zvala se Academy of Champions: Football, bila je lansirana u jesen 2009. ekskluzivno za Nintendo Wii konzolu. Bio je to arkadni nogomet za mlađe uzraste gamera, a Ubisoft je za promociju igre angažirao legendarnog brazilskog nogometaša. Ne Ronaldinha, Kaku ili Neymara – nego umirovljenog Pelea.

Je li ikome u Ubisoftu ikad sinulo da djeca baš i ne mare za nogometaše koji su prestali igrati nogomet prije pola stoljeća? Vjerojatno jest, ali tek kad igru nitko nije kupovao. Ekipa je bila toliko ponosna što su angažirali Pelea da su ga pozvali na svoju E3 prezentaciju 2009. godine. Peleu se to očito svidjelo pa se kasnije još jednom vratio na E3, ali kod Electronic Artsa.

Uglavnom, Academy of Champions: Football donio je 5v5 format utakmica. Kao kod pravog arkadnog nogometa, ovdje nije bilo prekršaja niti je lopta mogla izaći van terena. Specifičnost igre bila je u tome što su se u njoj kao nogometaši pojavili Altair, perzijski Princ, Rayman, Sam Fisher i Rabbidsi. Utakmice su se odvijale na magičnoj akademiji Brightfield koju je uz Pelea vodila i bivša američka nogometašica Mia Hamm.

Osim moda s pričom, Academy of Champions: Football imao je niz mini igara u kojima se moglo iskoristiti raznu periferiju za Nintendo Wii. Na daski za balansiranje tako se driblalo i žongliralo loptom. Danas to izgleda pomalo smiješno, ali ne zaboravimo da su takve stvari bile hit prije 13+ godina.

Doduše, Ubisoftov nogomet nije ostvario neki značajan rezultat na tržištu i bio je to zadnji pokušaj tvrtke da napravi nešto nogometno. Glavne kritike na igru bile su upućene siromašnoj ponudi modova te nepostojanju ikakvog online multiplayera. I premda na ovaj Ubisoftov pokušaj nogometa danas gledamo s podsmijehom i pitamo se tko ga se uopće sjeća, ne bi nas čudilo da se ovakvo što jednom vrati. Igre poput Rocket Leaguea pokazale su da na tržištu ima mjesta za drugačije koncepte sportskih/nogometnih igara.

Tko zna, možda se Ubisoft jednog dana vrati nogometu. Samo se nadamo da će u tom slučaju ostaviti Pelea da uživa u zasluženoj mirovini.

Komentari (2)

  • Dajsikeks

    11.05.2022 - 12:42

    Open World nogometna igra, pitam se kako bi to funkcioniralo

  • Agent

    11.05.2022 - 12:48

    Kad misli izaći njihova Roller Champions igra

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?