HCL.HR

Tko bi sada mogao raditi FIFA igre?

Zoran Žalac 12.05.2022.   •   16 komentara


FIFA trenutno pregovara s kandidatima koji bi mogli naslijediti prava na nogometni serijal FIFA nakon što se istih odrekao Electronic Arts. Kandidati nisu javno poznati, ali to ne znači da se o njima ne može nagađati.

Kao što ste već vjerojatno čuli, FIFA 23 bit će zadnja FIFA koju će proizvesti ekipa EA Sportsa, odnosno Electronic Artsa. Nakon toga imat ćemo sličnu igru drugačijeg naziva – EA Sports FC. No, FIFA će i dalje postojati – samo će na njoj raditi neki drugi studio.

To jest, takav je plan krovne nogometne organizacije FIFA. U tijeku su pregovori oko toga koji bi proizvođači/izdavači mogli preuzeti izradu novih FIFA igara. Ne znači to da će se FIFA uopće moći dogovoriti s potencijalnim kandidatima, ali ipak se radi o vrlo poznatom brendu nogometnih igara pa vjerujemo da zainteresiranih stranki definitivno ima.

Još nije poznato s kime FIFA sve pregovara ni tko je za FIFA igre zainteresiran. Međutim, nije nam zabranjeno nagađati. Evo stoga naše liste kandidata koji bi potencijalno imali interes ili šansu preuzeti razvoj FIFA igara. Imajte samo na umu da su ovo čiste spekulacije i da nijedna firma s ove liste možda uopće nije u utrci za FIFA licencu.

Konami

Ovo je toliko suluda ideja, a s druge strane zapravo ima neke temelje. Konami je uz EA Sports daleko najiskusniji u izradi nogometnih igara. Tvorci PES-a i eFootballa uz to već imaju brojna partnerstva na klupskoj razini, licencu za europsko prvenstveno u nogometu, itd. Konami bi za FIFA-u zapravo bio najbolje kratkoročno rješenje s kojim se na izradu nove igre ne bi moralo čekati nekoliko godina, kao što bi to bio slučaj s drugim partnerima.

Doduše, Konamiju bi ovakav angažman jako zakomplicirao život. Postojeće licence vrijedile bi im samo kad bi eFootball preimenovali u FIFA, što je riskantan potez koji bi bio ogroman izazov i za najveće PR majstore. Znamo da nemaju dovoljno resursa da paralelno rade na dvije igre, a to ionako nema smisla ako su si te igre međusobna konkurencija. Ukratko, Konami je najbolji izbor za FIFA-u kao organizaciju, ali FIFA je kao igra loša kombinacija za Konami. U cijeloj je ovoj situaciji izglednije da bi Konami eventualno mogao ugrabiti prava na svjetsko nogometno prvenstvo koja bi koristio u svom eFootballu.

Sega

Sega vjerojatno nije tvrtka koju ćete odmah povezati sa sportskim igrama, ali značajan dio prihoda dolazi im upravo kroz nogometnu tematiku. Izdavači su Football Managera, serijala koji svake godine ostvaruje milijunsku prodaju. Istina je da je menadžer više strateška nego sportska igra, no ima Sega i takvih – drže licencu za službene videoigre Olimpijskih igara. Upravo je u zadnjoj takvoj (Tokyo 2020) nogomet bio jedna od zastupljenih disciplina. A ne zaboravimo ni to da da imaju iskustvo izrade sportskih igara za djecu zahvaljujući svom Mario & Sonic serijalu olimpijskih igara, što zimskih, što ljetnih.

Sega je jedna od rijetkih firmi koja u svom vlasništvu ima ekipu koja je fokusirana na nogomet i još se k tome zove Sports Interactive. Licenciranje FIFA igara tražilo bi od njih dodatna ulaganja, ali firma je ionako za budućnost spominjala super skupe projekte koji uključuju live-service model i potencijalno NFT-ove. Nema pogodnijeg i plodonosnijeg terena za to od FIFA igara, koliko god to igračima bilo mrsko za čuti.

2K Sports

Prilično ozbiljan kandidat. Nogomet je karika koja nedostaje u njihovoj ponudi sportskih igara – imaju licence za NBA, WWE, PGA, a i budžet da si priušte FIFA licencu. Da su zainteresirani za igre nogometne tematike jasno govore dvije stvari. Prvo, kupili su srpski tim Nordeus, koji se proslavio mobilnom menadžerskom igrom Top Eleven. Drugo, zadnje glasine upućuju da već rade na nogometnoj igri prema LEGO licenci, u suradnji s britanskim timom Sumo Digital.

Ozbiljan su kandidat jer već imaju razrađenu i dokazano uspješnu šprancu za sportske igre. Njihov NBA 2K serijal skoro svake je godine među deset najprodavanijih igara za konzole. Uostalom, u tom sportu mogu reći da su porazili Electronic Arts, a treba imati na umu da će se buduće FIFA igre boriti za publiku upravo s EA Sports FC-om.

Sony Interactive Entertainment

PlayStation je jako usko vezan sa svijetom nogometa. Dugogodišnji su sponzor UEFA Lige prvaka, a Sonyjev je studio u Londonu puno desetljeće stvarao nogometne igre iz serijala This is Football, kasnije World Tour Soccer. Ogromna prednost Sonyja kao kandidata je u tome što jako dobro poznaju europsko tržište gdje se nogometne igre najviše prodaju. Njihov PlayStation godinama je vodeća platforma na kojoj je prodano najviše igara FIFA serijala. Osim toga, imaju trenutno najveću bazu pretplatnika u svijetu gaminga – 46,3 milijuna korisnika PS Plusa.

Neki će možda reći da Sony nije izgledan kandidat jer FIFA nikad ne bi licencirala igre samo za jednu platformu. I to je istina – cilj im je imati proizvod dostupan na što više platformi. Ali, Sonyju to ne bi smetalo jer ionako već imaju jedan sportski serijal koji proizvode i za druge konzole. Njihov MLB The Show osim na PlayStationu pojavljuje se i na Xboxu i na Switchu.

Tencent

Potencijalno najizgledniji partner za FIFA serijal. Kineskoj megakompaniji Tencent novac jednostavno nije problem – koliko god treba platiti za licencu FIFA igara, mogu to platiti duplo i onda poslije još otići na burek. Za rad na igrama bez problema isto tako mogu angažirati neki od zaista brojnih studija koje imaju u svom vlasništvu (Riot Games, Turtle Rock, Digital Extremes…).

Možda i najočitiji znak je taj što Tencent već ima iskustva s FIFA serijalom. Upravo su oni na kineskom tržištu distributeri mobilnih FIFA igara. A FIFA se kao organizacija definitivno ne zamara oko toga kakav imidž kineske korporacije imaju kod gamera, jednako kako se ne zamaraju time kakav imidž imaju zemlje kojima dodjeljuju domaćinstvo svjetskih prvenstava u nogometu.

Netko šesti?

Ovo su vam bila naša predviđanja oko toga tko bi mogao preuzeti izradu FIFA igara nakon ljeta 2023. godine. Kladionica je otvorena – u komentarima nam zato recite: koje biste vi proizvođače i izdavače voljeli vidjeti u razvoju nogometnih igara?

Komentari (16)

  • Vujo777

    12.05.2022 - 17:37

    Iskreno, mislim da je red na 2k sports, imaju dobre sportske simulacije a mislim da bi i ovaj nogometni dio odradili perfektno…ali vrijeme će da pokaže svoje…

    • symbi0n

      @Vujo777, 12.05.2022 - 21:01

      Ako ništa komentatori bi bili bolji od svih dosadašnjih. Mada to i nije teško, samo trebaju imati snimljenih više od 10 rečenica.

    • RaspudicT1986

      @symbi0n, 17.05.2022 - 19:20

      hahahahah ziva istina

  • Hadvar

    12.05.2022 - 17:47

    Zbilja nije bitno… Nece se nista znacajnije promijenit… I dalje ce igra biti cashcow ko god ju uzeo.

    • MeDoNjA

      @Hadvar, 12.05.2022 - 18:42

      Ne bih rekao , ako zele da se domognu igrača koji već godinama igraju ‘fifu’ moraće dobro da se potrude. Što bi trebalo značiti da ce se i EA morati malo potruditi. Nadam se samo da će u početku barem nekako malo parirati EA da ne bude neka šklopocija kao eFootball , više sam malo na strani 2k što se toga tiče…

  • Motor City Bengals

    12.05.2022 - 19:11

    Ne pratim soccer, ali me zanima da li bas ime FIFA ce biti okidac da se svi otimaju I krenu u izradu te igre dok Im dosad dok je ime bilo nedostupno to nije padalo na pamet.

  • Virty

    12.05.2022 - 19:21

    Na kraju neće nitko od nabrojanih.
    Isplivat će neko novo ime 🙂

  • StargateFan

    12.05.2022 - 19:26

    Znači – nema im desetljećima poznatog naslova, nema višepoznate krilatice, i dalje varaju sa multiplayer algoritmima, ne mjenjaju godinamaiste bugove, ne popravljaju kampanju godinama, ubijaju uživanje sa mikrotransakcijama. Samo da netko prosječno sposoban i sa malo volje donese odluku da će raditi Fifa igru i ja sretan. Ne Konami jer oni ne znaju raditi igre a pogotovo ne želim da mi naprave igru Fifanaslova sa usranim PES gameplayem. 2k je moj pick. Razumiju se u sportske igre, svjesni su da je nogomet jako popularan i mislimda bi bilo ok da oni naprave nogometnu igru sa Fifa nazivom. Taj naziv sam po sebi donio bi ogroman hype onime tko bi radio igru sa tim nazivom. Sony uopće nema što ovdje raditi, oni inaju svoj uski žanar ekskluziva a sport je miljama daleko. Tencent i Swga? Mislim da samo oni i 2k mogu napraviti dobru nogometnu igru. Sega je čak moj favorit sjene jer imaju ono što trenutnoj Fifi fali – menađiranje i singleplayer a multi kakav trenutno Fifa ima nije nešto napredan, samo se godinama radi na njemu pa znaju što im donosi novac. Gameplay vise znači – Sony ne. Konami ni pod razno. Sega, Tencent ili 2k – svejedno ako netko od njih odluči napraviti nogometnu igru.

  • Ki-ya Karate Monster

    12.05.2022 - 19:53

    Meni nikada nije bilo u imenu, nego u gameplay-u.

  • tuvvok1701

    12.05.2022 - 20:08

    Fifa efootball 2024, koje bi to čudo od igre bilo. Možda bi imalo većinu performansa Pes-a 2011.

  • Rastmahatta

    13.05.2022 - 07:24

    2K Sports bi bio najbolji

  • DjokaBA

    13.05.2022 - 09:30

    2K bih voleo, Tencent ce na kraju biti nazalost.

  • marijan_mi

    13.05.2022 - 10:00

    Hm… Nadam se da samo može biti bolje, jer EA je u zadnjih 3, 4 godine prestao s “ozbiljnim” radom na nadogradnjama i zakrpama koje bi ispravile greške. S druge strane, zar za igru od 100 eura priliči da ima toliko grešaka i propusta?
    Nekako sam mišljenja, da će ova promjena dobro doći, barem prvih 3, 4, 5 godina jer tko god da preuzme vjerujem da će se željeti dokazati, a to znači plasirati puniji proizvod od avoga prethodnika.

  • movie

    13.05.2022 - 22:00

    Onaj tko je spreman plaćati godišnje 300 milijuna dollara plus milijardu i dvjesto milijuna za licencu koju fifa može prodavati i drugim zainteresiranim stranama. Toliko je fifa tražila od EA sportsa te postavila takve uvjete. Dakle, nitko normalan.

  • Fenner

    18.05.2022 - 08:32

    Da, da sve je moguće? Mogli bi baciti neku kladu na hcl-u?!

  • GuybrushThreepwood

    28.05.2022 - 17:09

    Tko god samo da nije EA više

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?