HCL.HR

Zaigrali smo The Last of Us Part 1 “remake”, evo naših dojmova

Filip Zorić 31.08.2022.   •   30 komentara


The Last of Us Part I je nesumnjivo najljepša verzija kultne igre, ali bez konkretnih promjena i noviteta u gameplayu muči se u opravdavanju svoje visoke cijene.

Mislim da nisam bio jedini skeptik među fanovima kad sam vidio najavu za The Last of Us Part I, preradu hit igre s PlayStationa 3. Riječ je o jednoj od meni najdražih igara ikad napravljenih, ali svejedno sam se zapitao treba li nam uopće prerada igre koja se u remasteriziranom izdanju za PS4 dobro drži čak i osam godina nakon izlaska? Čini se kako je takvo što potrebnije Sonyju nego samim igračima.

Mnogi su fanovi bili mišljenja kako najavljeni dodaci i promjene za ovu igru nisu dovoljni da opravdaju pečat prerade i njezinu pomalo nadrealnu cijenu od 80 eura. Nažalost, moji prvi dojmovi s igrom su me ostavili sličnog mišljenja.

The Last of Us Part I je s grafičke strane nesumnjivo najbolje izdanje igre, ali izvan prezentacijskog segmenta nudi toliko malo nadogradnji i novog sadržaja (u nekim slučajevima manje od Remastered verzije) da mi je naprosto suluda odluka da se ovo prodaje za isti novac kao potpuno novi God of War: Ragnarok.

LJEPOTA U RUŽNOM SVIJETU

Idemo prvo s analizom pozitivnih stvari – od grafičkih promjena koje su vjerojatno dobile najviše pozornosti u ovoj preradi. Svjestan sam kako su neki spominjali da ovo ne izgleda toliko drugačije od Remastered verzija na PlayStationu 4. Shvaćam tu perspektivu jer je čak i originalni The Last of Us vizualno bio miljama ispred svog vremena. Međutim, The Last of Us Part I definitivno dodaje još nekoliko slojeva grafičke ljepote. I to se itekako primijeti.

U grafičkom pogledu stoji tvrdnja da je prerada (g)rađena od temelja. Svi modeli likova i skoro svi lokaliteti u igri dobili su blagi redizajn. To ne znači da likovi ili leveli izgledaju potpuno različito, već da imaju dodatne detalje ili pak sitnije vizualne promjene. Na primjer, neka prostorija u preradi ima iste dimenzije kao u originalu, ali sad su joj zidovi drugačijih tekstura ili je osvjetljenje prostorije skroz drugačije, čime se donekle obogađuje ugođaj u određenim scenama. Režirane cutscene također imaju drugačije kadrove i fluidnije rezove koji pomažu sveukupnoj prezentaciji.

Očito je kako su developeri iskoristili snagu PlayStationa 5 za povećanje gustoće svega što se događa na ekranu. Pod tim mislim da je skoro sve obogaćeno detaljima. Najviše sam to primijetio u jednom od ranijih dijelova igre, kad Joel i ekipa putuju kroz srušene zgrade po pljusku.

Možete jasno vidjeti kako se svaka kapi kiše sudara s lokvama. Kad likovi hodaju kroz vodu, šalju minijaturne valove i možete vidjet kako to uzburka refleksije. Plošne površine imaju sloj vode zbog izloženosti kiši. Efekti čestica su na vrhunskoj razini – pucnjevi na drvene površine i eksplozije blizu prozora će poslati fragmente tih materijala na sve strane.

Imate brdo grafičkih sitnica koje obogaćuju svijet na način koji nije bio moguć u vrijeme originalne igre igre ili Remastereda. Modeli likova isto izgledaju puno bolje. Vidi se da je ovdje Naughty Dog implementirao sve lekcije koje su naučili u Part II.

Teško je ovakve stvari precizno pojasniti, ali samo morate bacit pogled na realističnu, poluprozirnu teksturu kože koju likovi imaju ili dubinu njihovih očiju. Animacija lica mi možda iskaču kao nešto što je najbolje odrađeno. Likovi su puno ekspresivniji u glumi, toliko da se njihove emocije ponekad mogu prenijeti i malim pomicanjem obrva obrva.

Imate brdo grafičkih sitnica koje obogaćuju svijet na način koji nije bio moguć u vrijeme originalne igre igre ili Remastereda.

Još želim pohvaliti i osvjetljenje u igri koje briljira na svakom uglu. Kad sam bacio pogled unatrag na scene iz Remastereda, mogu vidjeti koliko su sjene u Partu 1 kompleksnije i koliko izvori svjetla prirodnije interaktiraju s okolinom.

Što se krije iza šminke?

Sve su navedene grafičke nadogradnje dobrodošle. Međutim, kad skrenemo pogled na ostatak igre, dojam je da je previše toga ostalo skoro pa netaknuto. Od nečega što košta koliko i skroz nova igra očekivali bismo barem neke novitete u gameplayu. Uostalom, prerada starih igara je prilika da se neke stvari odrade bolje, a ne da sve ostane isto. Nažalost, gameplay je u The Last of Us Part I identičan onome otprije devet godina.

Ovdje bi trebali biti značajni dodaci gameplayu s obzirom na cijenu, a prisutne su samo sitne promjene.

U najavama su developeri rekli kako su unaprijedili umjetnu inteligenciju neprijatelja i likova koji vam čine društvo na avanturi. Primijetio sam kako Ellie ovdje ima manju potrebu za izletjeti pred protivnika kao manijak, ali po meni ovo ne bi smjela biti neka velika stvar kojom se remake hvali. Da to nisam znao prije igranja, mislim da ne bih ni primijetio da je umjetna inteligencija ovdje poboljšana. Ni u kojem trenutku me protivnički AI nije natjerao da igru igram različito od originala, da koristim drugačije taktike i sl.

Da se razumijemo – izvorni gameplay je i dalje jako dobar. Ono što me ljuti jest izgubljeni potencijal jer je ova prerada mogla donijeti puno više. Barem da su dodali mehanike skakanja i puzanja iz The Last of Us: Part II, onda bismo mogli reći da su se trudili. Ovako mi je po čistom iskustvu igranja ova prerada skoro pa identična originalu. Sve od dizajna levela do sustava borbe je isto. A zamislite samo koliko bi ova igra bila zanimljivija da su leveli širi i kompleksniji kao u drugom dijelu…

Možda je to sa širenjem levela previše ambiciozan i riskantan pothvat – to bih čak i razumio. No, gdje su nova oružja koje smo vidjeli u Part II? Dodatni neprijatelji kao npr. psi i oni inficirani koji su kao manje verzije bloatera? Zašto Joel još uvijek ne može puzati po podu? Čovjek je star, ali sumnjam da ga išijas sprječava u tome.

Zamislite koliko bi ova igra bila zanimljivija da su leveli bili ekspanzivniji kao u nastavku.

Možda se opravdanje može tražiti u argumentu da developeri nisu htjeli riskirati i narušiti viziju originalne igre. Ali činjenica je da se ova prerada prodaje po višoj cijeni nego što su se ikada prodavali original i remaster.

Ako se već odlučilo ići u smjeru prerade koja se naplaćuje kao da je nova igra, onda mislim da se  više toga trebalo promijeniti na bolje. Ovdje su čak i zagonetke ostale nepromijenjene, a to je jedan od segmenata na koji i najveći fanovi igre mogu uputiti prigovor. Ponavljajuće skidanje ljestava i guranje kontejnera u 2022. je nešto što strši više nego 2013. kad smo igru igrali prvi put.

Dakle, promjena za same mehanike gameplaya nema nigdje na vidiku. Ima li onda bilo kakvih dodataka koji su vrijedni spomena? Priznat ću da Part I jako dobro koristi prednosti DualSense kontolera. Jedinstvene vibracije s obzirom na situacije i haptički feedback koji daju oružja su mi sjajne stvari. Također su prisutni hrvatski titlovi, što je uvijek lijepo za vidjeti bez obzira koristite li ih ili ne – dobra je stvar kad netko na taj način podržava naše malo tržište.

Imate nešto novina u Extras segmentu menija. Možete igrati u speedrun modu da vidite koliko ste brzi ili probati proći cijelu kampanju s jednim životom u permadeath modu. Tu su vam i različiti skinovi koje možete koristiti, filteri koji mijenjaju vizualnu prezentaciju igre i model viewer koji vam daje bolji pogled na same likove.

Osobno nemam velik interes za ovakve stvari, niti ću zbog njih savjetovati nekog da kupi The Last of Us Part I. Jedino priznajem da sam zbog onog model viewera po prvi put uočio da je Joelova torba zakrpana selotejpom (!?). Jesam ja tupan koji to nije ni primijetio u originalu ili su to dodali ovdje?

Ako se već odlučilo ići u smjeru prerade koja se naplaćuje kao da je nova igra, onda mislim da se trebalo i više toga promijeniti na bolje.

Čak ne mogu reći da je ovo verzija igre s najviše sadržaja. U preradu uopće nije uključen multiplayer koji je inače jako dobro prebacio mehanike igre u okolinu s više igrača. Ne kužim kako smo došli do toga da prerada, koja bi trebala biti najbolje izdanje igre, uklanja dio originala koji je itekako imao svoje fanove. Znam da je TLOU veećini fanova asocijacija na single-player, ali kad vas traže 80 eura, a čitavu multiplayer komponentu uklone da bi dodali sitnice poput vizualnih filtera… ne vidim kako je to poštena trampa. Uostalom, sljedeći The Last of Us projekt je multiplayer formata – ne bi li ovo bila izvrsna prilika da se uvrštavanjem Factions multiplayera novu publiku pripremi za to?

I dalje izvrsna igra, ali razočaravajuća prerada

Da zaokružim svoje dojmove, The Last of Us Part 1 me iskreno razočarao kao remake. Shvaćam da se ovo nekom nategnutom definicijom može kategorizirati kao prerada, ali završni rezultat je takav da je ovo samo ljepša verzija originala, odnodno remaster remastera. Kad se stave vizualne promjene na stranu, ovdje je jako malo novog ili unapređenog – a traži se 80 eura.

Ako ste već odigrali The Last of Us, mislim da vam Part 1 remake nije potreban. Čak i da ste najveći obožavatelj serijala, ne činite si uslugu kupnjom ovoga po punoj cijeni – time samo odobravate praksu da se uljepšavanjem grafike igra može utrpati igračima po cijeni potpuno novog proizvoda.

Ako The Last of Us nikad niste igrali… a možete kupiti ovo ako baš želite najljepšu moguću grafiku, iako osobno ne bih bio voljan platit toliko za uljepšavanje igre koja je odlična i bez toga. PlayStation 5 je kompatibilan s igrama za četvorku, tako da vas ništa ne sprječava da zgrabite The Last of Us Remastered i uživate. Uostalom, tamo imate i multiplayer, a remaster je dostupan i preko pretplate na PS Plus Extra.

Jedina no-brainer odluka oko ove prerade je ako nemate PlayStation nego se igrate na PC-ju. Verzija za PC još nije dostupna, no s obzirom da će to ondje biti prva verzija igre i prilika za doživjeti jednu od ponajboljih priča zadnjih 10 godina, vjerojatno će biti i lakše i prihvatiti spornu cijenu.

Komentari (30)

  • Stecajni_upravnik

    31.08.2022 - 18:05

    Ispada da je Mafia remake postavio standarde, između ostalog iz razloga sto je dovoljno vremena proslo od objavljivanja originala pa je bilo mnogo toga za primetiti kao novinu. Ovde mi se cini da su pozurili sa remake izdanjem, posebno sto je remaster verzija ocigledno i dalje aktuelna a cesto kosta oko 10x manje od ovog remake. Inace, za mene jedna od top 5 igara ikada i mislim da svako treba da je odigra👍

    • MAJSTOR RINGO

      @Stecajni_upravnik, 31.08.2022 - 21:17

      Mafia remake ima smisla apsolutno, slazem se proslo je pa ni manje ni vise nego 20-ak god. od originala, tada su igre izgledale smesno naspam onoga sta danas imamo, imam je u kolekciji ali jos nisam stigao da je odigram, ali ono stam tu ima dosta promena, u dijalozima, nove scene, combat sistem, voznja motora i jos mnogo toga, a razliku u grafici i da ne pominjem, ovo sto imamo u vezi TLOU je neuporedivo sa pomenutom mafia rimake, ovde je samo premazana nova grafika i to je to, a cena hahaha, cena je i ovde bih malo korigovao Filipa, ne priblizno kao nova igra, nego apaolutno je cena kao punokrvni novi AAA big budget naslov PS5 ekskluziva.
      Izuzetno cenim ND studio, ali u ovoj situaciji👎👎👎

    • spoony

      @MAJSTOR RINGO, 04.09.2022 - 21:12

      nazalost grafika u remakeu mafie ne znaci nista jer su igru apsolutno upropastili, radije odigram opet original nego remake. da sad ne nabrajam propuste, ako si igrao original sigurno se sjecas zavrsetka, tommyev monolog koji te ostavi u stolici jos 5min da razmisljas o svemu… e pa, u remakeu su to unistili i stavili nekakvu bljuvotinu koja nema veze s vezom. hangar 13 unisti sve cega se docepa.

  • ajdin_sa

    31.08.2022 - 18:13

    Misljenja sam da nema potrebe apsolutno uzimati remake dok ne bude dio ps+ ponude . Nije sve u grafici niti je vrijeme da se baca $70 ili ti 80€ za takvo nešto . Ko god ima remaster i željan je da ga poigra neka igra. Kao što reče Filip gore , ne trebamo im dozvoliti da nam na uljepšavanje prodaju nešto kao novo ! Ovo nije do naughty doga već samo do Sonya ! Da su do riječi svog slogana for the gamers stavili bi opciju nadogradnje sa remastera uz nekih 20 do 30 dolara ko već ima te ne bi bio neki problem

    • PrydaCro

      @ajdin_sa, 31.08.2022 - 18:54

      Kad oni naplacuju 10€ za graficki upgrade pametnome dosta.

  • PrydaCro

    31.08.2022 - 18:53

    80€ je no no i tu za mene ova igra nema sta za ponudit. Imam ps4 verziju i meni dovoljno ovo je cisti cash grab nista drugo.

    • SoulMaster

      @PrydaCro, 01.09.2022 - 11:09

      Tocno to, bravo legendo sve si reko tocno. Al dobro treba novoj generaciji dati da odigraju ovo remekdjelo od igre, ali po manjoj cijeni. Opet ne mogu shvatiti da netko nije igrao igru a da ima ps4 ili ps5

    • Tomon_45

      @PrydaCro, 03.09.2022 - 16:03

      Tako i meni isto imam već na pretplati.

  • dusansuni

    31.08.2022 - 19:29

    Ako vec pricamo o “remake” onda je bez ikakvih sumnji i dilema najbolje odradjen “Demon’s Souls”
    Kada vec pricamo o remaku i originalu, tu takodje onda i spada i “Resident Evil 2” i “Resident Evil 3” koji su prvobitno.izasli za.PS1 konzolu.
    “Thel Last of Us part 1” po mom misljenju
    vose treba posmatrati iz ugla ljubitelja igre.
    A sto se tice grafickih poboljsanja..sve smo to znali ston autor teksta pise, sto nikako ne opravdava cenu od 80€.

    • Gabrijel4991

      @dusansuni, 31.08.2022 - 20:37

      Najbolji remake je Resident Evil 2

    • mili1985

      @dusansuni, 31.08.2022 - 20:48

      Kada bih pričao o “savršenom” remakeu u RE serijalu, onda bih bez sumnje rekao remake originala za gamecube, a kasnije i ostale platforme. Svima ostalima se može pronaći poneka zamjerka, pogotovo u slučaju trojke.

    • dusansuni

      @mili1985, 31.08.2022 - 21:57

      Najbolji…sta je ustvari najbolje..sto kaze moj kum, najlakse bi bilo kada bi bila recimo najbolja kola..ne samo onome ko prodaje vec onome ko kupuje. Znamo da je najbji auto neki “xxx” model i prica se zavrsava. Medjutim to je mnogo kompleksnije…sto je za nekog dobro, za nekog nije i vrtimo se u zacaranom krugu.
      Ali ja mislim da se svi mozemo sloziti bio neko fan ili ne da su “RE 2 i RE3” a slobodno mogu reci i “Demon’s Souls” jedni od boljih remastera. Gde se zapravo vidi u svakom kadru poboljsanje visestruko u odnosu na original.
      To u TLOU part 1 nije, zato sto je vec izaso remaster(koji je isto fenomenalan cak i sada)
      Nema sumnje da su “NightyDog-ovci” majstori svog zanata, medjutim nekada se pu
      tam da li mi mozda imamo prevelika ocekivanja.
      Medjutim uzevsi sve u obzir, ovde se samo postavlja pitanje cene (koja je stvarno) precisoka, a malo manje.ljudi kritikuju samu igru i poboljsanja.

    • mili1985

      @dusansuni, 31.08.2022 - 22:33

      Komentirao sam striktno vezano za RE serijal i njegove remakeove. Ništa nisam uspoređivao sa Tlou ili Soulsima.

    • SoulMaster

      @dusansuni, 01.09.2022 - 11:10

      Mafia : Definitive edition crying in the corner😂😂

  • Ranzo

    31.08.2022 - 20:33

    Amen.

  • mili1985

    31.08.2022 - 20:42

    Loše, jako loše. Jedino isplativo možda novim igračima, tj pc igračima. Za sve ostale, ovo je potpuno nepotrebno za ovu cijenu.

    • MeDoNjA

      @mili1985, 31.08.2022 - 23:22

      Pa pazi , ako su pc igraci ne zive ispod kamena, znaju da se ovo davno recikliralo i da je dosla generalka , jos samo da zeznu optimizaciju i da bude show , otprilike vec racunam da cu je igrati na 30fps-a , naravno narodna verzija.

  • Bojko

    31.08.2022 - 20:52

    Malo je reći da sam razočaran. Fan sam, i uzeti će se na kakvom popustu jer sam planirao odigrati ponovno. Ali dajte nemojte me jeb…

  • kebbab

    31.08.2022 - 21:47

    Jedva čekam da ovo zaigram ovaj vikend.

  • gogy4

    01.09.2022 - 00:05

    svaka cast Filipe detaljno sve opisano ,samo nastavi tako.

  • david jurko

    01.09.2022 - 00:08

    Pa da, grafika igre je dobra. A cijena kao i sve ostalo, ovisi o tržištu i još nekim okolnostima.
    Recimo imamo igru Q34 (izmišljam je) koja je bila izašla prije 10 godina. I onda danas, 1.9.2022 izađe “remastered” te igre Q34, poboljšana verzija. I naravno, da li je tržište “gaming” kulture moja mama od 73 godine? Nije.
    Tržište i to ono centralno su mlađe osobe od 14 godina (i mlađi) pa do 29 godina (periodi kada nisu zaposleni, škola, imaju dosta slobodnih dana, nemaju još možda djece). I sada nakon 10 godina one hipotetičke igre Q34, došli su NOVI igrači, ovi stari igrači već negdje u pekari rade treću smjenu i mijese krafne i imaju ženu i dvoje djece ili su menadžeri ili kao ja utovaraju u skladištu i fizički su radnici ili uglavnom rade nešto..
    A mlađa populacija često je “umrežena”, šta znači komentiraju jedno drugome na školskom odmoru: “Eeej ima jedna igrica”, i onda sada ti “novi” igrači mogu birati između “remastered” i “original” stare verzije?
    Naravno, da netko u Americi i bogatijim državama će gledati “veći užitak” i uzeti će, kupiti ,noviju verziju, možda na to idu developeri (sjećam se da ovdje u mome gradu, Hallo igru sam jedini igrao u mojim kvartovima, jer, jedini sam imao X – Box, a u Americi su je igrali mnogi).
    Nisam baš tehnički pismen , “old school” sam, dobro da sam se uopće ovdje večeras prijavio, ali iz nekog mog iskustva stavljam ove opcije.
    Ili mom nećaku (ima 21 godinu) je od serijala GTA igara najdraža GTA4 a ne ove nove GTA. Zašto? Sitnice! A to nisu baš de facto sitnice. Recimo u GTA4 svakim udarom auta u drugo auto, sudarima, auta se sve “više i više” gužvaju, i to daje dojam većeg sudjelovanja (-udario sam u nešto i imam “reakciju” , ulupilo se auto, a to sam “ja” napravio – a na drugom mjestu sam isto to napravio a nema reakcije?). A u GTA5 nekako “šteta” na autima je “manekenska”, a GTA 5 je grafički daleko bolja igra od GTA4.

    A i ukus igra kod igrica, recimo 97 % muškaraca dodatno primijeti grudi kod dama, a ja kod svojih cura , nakon 3 godine hodanja, ne bi “registrirao” kakve su joj grudi? :))
    Ili “nostalgija”, netko tko je odigrao ovu igru The Last of Us staru verziju, normalno da će drugačije reagirati na cijenu (kao Filip, tražiti će ipak u igri i nešto “novo”, “bonus”, a ne samo nove zavjese i odnos sunca i sijena na zgradama i udaljenije zgrade su malo za nijansu “mutnije” od bližih zgrada).
    Ili ja koji sam skidao samo besplatne igre (u stvari drugi bi mi ih skidali, jer sam ja internet i tehnički stara škola, znam jedino stisnuti ovaj gore X i zatvoriti “prozor”, malte ne), naravno da u ludilu ne bi dao za ovu igru 80 eura.
    Ali i da sam milijarder? Opet sam tip igrača koji mogu peglati jednu mapu non stop (po meni bi mnoga tržišta propala)!

    (Uz put, htio sam pohvaliti Filipa, komentirao sam nešto bio na youtubeu, jednu kritiku njemu, a sada sam vidio ovaj novi video.. Super video odrađen. A kako ne volim komentirati na internetu ništa, osim na svom facebooku, tako da tamo ne komentiram pohvalu , registrirao sam se, stavio sam ovdje, moj prvi i zadnji komentar, i pohvalu Filipu. A naravno i starim vukovima Igoru i Zoranu i ekipi. poz)

  • david jurko

    01.09.2022 - 00:58

    ok igra

  • StJimmy90

    01.09.2022 - 07:49

    Mislim da bi mehanike skakanja i puzanja zahtijevale redizajn levela, a posto to nije radjeno onda ni te mehanike nisu implementirane.
    Puzanje jos i nekako jer bi samo morali ubaciti travu, ali za skakanje bi morali mijenjati kompletan raspored objekata i vozila, a u igri kao sto je tLoU gdje je kretanje uglavnom ograniceno uskim koridorima, to bi bilo komplicirano.

    • Zoran Žalac

      @StJimmy90, 01.09.2022 - 11:10

      To da, ali nisu ubacili ni izmicanje udarcima koje ne bi tražilo redizajn levela. Ili praktički bilo što što bi zahtjevalo toliko posla da remake ne uspiju dovršiti prije nego serija bude lansirana.

    • StJimmy90

      @Zoran Žalac, 01.09.2022 - 11:25

      Istina, da. Na to sam i zaboravio.
      Tu je jos i mehanika provlacenja kroz uske otvore u zidovima. I to se moglo relativno jednostavno implementirati.
      U svakom slucaju, ovo je remaster, a ne remake i ne zasluzuje tako visoku cijenu.

  • SanKa

    01.09.2022 - 11:14

    80 €, jeste vi kršteni. igra je top, al nista nije revolucionarno napravljeno da zasluzuje tu cijenu

  • DjokaBA

    01.09.2022 - 14:39

    Ocekivano moram priznati.

  • vragec25cro

    01.09.2022 - 15:38

    Ja mislim da su to trebali odrati tako da taj Tlou koji vec treci put recikliraju daju u ps plus premium(ili koja je najskuplja opcija vec) day one,a pc naplate posto prvi put dolazi(ako se ne varam).Svi bi bili sretni 🙂

  • SPGamerAzrael

    01.09.2022 - 16:16

    Moze jedno pitanje, je li grafika bolja od part 2?

  • sparrowpunk

    01.09.2022 - 21:08

    Šteta što nisu napravili ništa zbog čega bi se gameplay barem malo razlikovao od originala kao izmicanje ili skakanje, ili oni rare finisher potezi u melee borbi. Čak mi niti prijevod na hrvatski nije toliki plus da bi opravdalo toliku cijenu…..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?