HCL.HR

Optimizacija Windows Viste za gaming (1.dio)

Zoran Žalac 05.01.2009.   •   0 komentara


Prošlo je već dosta vremena otkako smo vam predstavili vodič za optimizaciju Windows XP-a. U svijetu informatike i gaminga od tada se dosta toga dogodilo i promijenilo, no jedna stvar koja je i dalje ostala ista upravo je razlog zbog čega smo ponovno

Odmah na početku da kažemo – ovaj naš veliki tekst o optimizaciji Windows Viste za gaming je radi malo bolje preglednosti podjeljen na dva dijela. Ovaj prvi dio, koji upravo čitate, zapravo je uvodni dio teksta u kojemu ćemo vas uputiti u neke osnovne stvari koje valja znati prije nego krenete sa konkretnom optimizacijom. Zbog toga preporučamo da ga ne preskačete, iako se u drugom dijelu nalaze sve one zaista bitne stvari za optimizaciju.

Uvod

Microsoftov novi operativni sustav, famozni Windows Vista, opet nije, uz svu silu različitih verzija, dobio onu ediciju koju je očekivao veliki dio ponosnih PC igrača, verziju namijenjenu za najugodnije igranje. Umjesto toga dobili smo operativni sustav koji je pokazao kako su najave da je Vista ultimativni OS za PC gamere bile čiste marketinške izmišljotine. Ipak, dosta je ljudi prihvatilo nove Windowse i bez napredne podrške za igre, hvatajući se u koštac s ponešto drugačijim optimizacijskim procesom na kakav su naučili kod XP-a. Za sve one koji u njemu nisu uspjeli, ili pak nikada nisu ni pokušali, HCL donosi nekoliko korisnih savjeta koji će igranje na Visti učiniti ugodnijim.

Za potrebe našeg vodiča bazirali smo se isključivo na savjete i tweakove za koje mislimo da bi mogli pozitivno utjecati na performanse sustava i ukupno iskustvo igranja. Dakako da uvijek postoji još mnogo sitnica koje bi mogli nadodati, ali kako ovo nije vodič o Visti već o prilagođavanju njenih defaultnih postavki cilju kvalitetnog igranja, predstavit ćemo vam tek osnovne preinake koje bi vam mogle pomoći. Treba spomenuti kako optimizacijom sustava nećete pretvoriti magarca u konja. Drugim riječima, optimizacija vam neće puno pomoći ako se igrate na slabijoj konfiguraciji, tako da to od nje nemojte ni očekivati. Ono što ćete pak dobiti je stabilniji, sigurniji i brži sustav kojeg neće biti potrebno mijenjati svakih dva mjeseca.

Igranje na Visti

Iako je dotični operativni sustav proglašen kao najveće razočaranje informatike u 2007. godini, činjenica je da u smislu gaminga s njim nećete izgubiti mnogo toga. Naravno, nećete ni dobiti mnogo toga, izuzevši DX10 tehnologiju, ali sve u svemu, hoćemo reći da pljuvanje gamera po novim Windowsima pomalo graniči s pretjerivanjem. Naime, mnogi su Vistu ocijenili tek kad je izašla – kada nije bilo podrške za starije igre, prilagođenih drivera i relativno jeftine radne memorije; što je definitivno loša stvar. Jer, s vremenom je dosta toga došlo na svoje mjesto i Vista je postala sustav na kojemu je igranje itekako kvalitetno. Naravno, ako se držite nekih glavnih odrednica poput ovih naših: instalirajte Service Pack 1, redovito updejtajte sustav, ne igrajte se bez minimalno 2 gb memorije i jedite puno voća i povrća.

Dakle, prvi Service Pack za Vistu dostupan je već pola godine i dvojba oko njegovog instaliranja uopće ne dolazi u obzir ako se namjeravate igrati na Visti. Ne samo zato što ga neke igre traže po defaultu ( GTA 4, tugo mojih dana ), već i zbog toga što će njegova instalacija pomoći igrama na Visti. Od nekoliko dodatnih fps-a u Race Driver: GRID-u do bržeg instaliranja igara koje sve svoje instalacijske fajlove trpaju u nekoliko datoteka. Zaključimo – SP1 je neophodan ako ovom optimizacijom želite nešto postići.

Nadalje, bilo bi lijepo kada Service Pack ne bi bio jedini update kojim namjeravate počastiti Vistu. Microsoft izdaje hotfixe i updejte na mjesečnoj bazi, a sam postupak ažuriranja sustava nikad nije bio jednostavniji zahvaljujući Update Centru, jednoj od svjetlijih točaka novih Windowsa. Hotfixi vam neće izravno pomoći u igrama, no zasigurno će vam pomoći u čuvanju sigurnosti vašeg sistema. Moramo napomenuti kako je putem Update centra preporučljivo downloadati samo važna i preporučena ažuriranja jer se ponekad pod Optional updejtima zna provući i driver koji ne odgovara određenoj komponenti što može donijeti neke gadne posljedice.

Prije dvije godine, točnije, prije Viste i gljiva poput Crysisa, 4 GB radne memorije imali su samo čudaci. Danas je situacija znatno drugačija pa ne čudi nepisano pravilo koje kaže da s Vistom nema igre bez 2 GB-a. Srećom, cijene RAM-a drastično su pale u ovih nekoliko godina pa nabacivanje ove osnovne količine od 2 GB zaista ne bi trebao biti problem. Stvar je u tome da Vista, više od svega, osobito voli radnu memoriju i tereti ju procesima koji ponekad nemaju nikakve koristi / vrijednosti za običnog korisnika računala ili štoviše, običnog PC gamera. O žderačima memorije pričat ćemo nešto kasnije, a sada ćemo još spomenuti kako nema smisla ni pretjerivati s nabavkom dodatnih RAM pločica jer 32-bitni sustavi ionako ne registriraju više od 4 GB radne memorije. Ako se pak planirate igrati na 64 bita valja napomenuti da trenutno ne postoji igra koja bi iskoristila tu ili veću količinu memorije, pa ni s te strane ne treba pretjerivati.

Da netko ne bi krivo shvatio, igrati se može i s manje od 2 GB, no za pozitivno iskustvo tada ćete se morati suočiti s omjerom korisnog i potrebnog. Naime, nove funkcije i programe u Visti (brza pretraga podataka, media centar i sl.) već smo okarakterizirali kao žderače memorije, pa će bolje performanse doći tek onda kad se odlučite od njih oprostiti. I pri tom opraštanju ne gledajte ni slučajno na tzv. experience indeks, tj. ocjenu koja je trebala zamijeniti minimalne i preporučene konfiguracije kog Games for Windows igara. Njih jednostavno zanemarite jer su se pokazale kao čisti promašaj i u praksi pola ocjene više ili manje nema gotovo nikakve razlike.

Eto, sad kad smo objasnili neke osnove, možemo krenuti s konkretnom optimizacijom. >> Dalje na drugi dio članka

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?