HCL.HR

Apel protiv ventilacijskih sustava

Vedran Vlahović 26.02.2008.   •   12 komentara


Gnjevna kolumna našeg Vedrana koji iz dana u dan sve više i više mrzi pojavu ventilacijskih sustava u video igrama.

Zašto mrzimo ventilacijske sustave? MRAK

Zar je doista potrebno staviti vremensko ograničenje na uporabu baterijske lampe? Ionako ćemo pričekati da se obnovi kad je pri kraju. Zar je doista potrebno ograničiti broj šibica u inventaru? Ventilacijski sustavi su mračni, što je i logično pošto nitko normalan neće staviti svjetlo unutra (iako smo i to nalazili u igrama). Kad nemamo drugog riješenja, posegnuti ćemo za brightness kontrolama, jer doista, tko bi normalan provodio vrijeme u ventilaciji „pipajući“ izlaz.

DUŽINA

Da ventilacija povezuje dvije prostorije, ne bismo ništa rekli, no ventilacijski sustavi su ponekad toliko dugi da cijele levele moraju nazivati Ventilation Complex. Pa dobro molim vas, dajte nam da pucamo, dajte nam velike dvorane, sale, urede, maknite nas iz ventilacije. Kad u jedno te istoj ventilaciji provedete više od pola sata, zapijte se zašto još uvijek igrate tu igru.

DEZORIJENTACIJA

Ako ste nas već naumili držati u ventilaciji koja se prostire na tri kata, i sadrži dvanaset tisuća „hodnika“, prolaza i drugih smetala, dajte nam barem kartu ili neki orijentir. Nemamo svi mozag da zapamtimo sve prolaze kroz koje smo trebali proći da bi na kraju došli na sam početak ili hodali tri gladne godine da bi došli u slijepu ulicu. Pretjerujete.

STARI TRIKOVI

Da, znamo da se iza svakog ugla nalazi crabhead, pauk, štakor ili već neko drugo smetalo. Znamo da bez sačmarice nemamo što raditi u ventilaciji. Znamo da ćemo dobiti paket zdravlja ako idemo u potpuno nepotreban hodnih dugačak tri kilometra. Prestanite isfuravati stare fore, sve ih već znamo.

NEREALNOST

Okej, ajmo u neku posve nasumično odabranu firmu, poput Plive ili T-Coma, i pitajmo ih drže li u kutevima ventilacijskih sustava pakete prve pomoći ili municiju za bacač plazme. Također, nađite mi tri čovjeka koji će imati volje ući u ventilaciju. Iznimno su prljavi i ne vode nikamo. Svaki normalan čovjek bi prije razvalio i najljuća metalna vrata nego li ušao u tu kutiju. Također, većina ventilacijskih sustava je toliko uska da bi se i djevojčica od tridesetak kila jedva ugurala u njih, a kako bi napravila skretanje pod kutem od devedeset stupnjeva, pitajte ljude u putujućem cirkusu. Usput, objasnite mi kako bi se itko mogao okrenuti za 180° u tako skučenom prostoru.

NEORGINALNOST

Znamo da je mračni pravokutni prostor lakše izraditi nego li neki smislen hodnik, poput recimo, fantastičnih podvodnih tubi u Bioshocku, no samo nam dajete do znanja koliko ste lijeni i neorginalni. Prestanite povezivati sobe ventilacijskim sustavima i napravite sobu ili hodnik više. Jeste čuli? Prestanite!

Sad znate zašto mrzimo ventilaciju. Svaki igrač će na spomen i vidjelo ventilacije zakolutati očima, pa zašto ih onda morate toliko forsirati. Smislite drugačiju priču, drugačiji scenarij. Nije nas briga. Samo pod hitno izbacite bilo kakav oblik ventilacije iz nadolazećih igara.

Zapravo imamo bolju ideju. Mogli bi napraviti novu pucačinu zvanu Ventilation Crawler. U toj igri bi bile samo ventilacije, a i mogli bi na svaki kraj staviti novog bossa, recimo štakora koji s otrovnim kandžama. Ili pauka s noževima umjesto nogu. Oružja bi mogla biti otčepljivač WC-a, ili džepna raskopna katana. Također bi mogli još usporiti kretanje lika u čučnju. Mislim, već sad treba sedam gladnih i sedam sitih godina da dođemo s jednog kraja ventilacije na drugi, pa zašto ne bi bilo još sporije. Stavite i toliko otvorenih prostora koliko „obične“ igre imaju ventilacije. A ne, čekajte, to bi čak bila smislena igra za razliku od ovih vaših. I vjerojatno bi imala manje ventilacije na kraju krajeva.

Ma nabijem vas. Skupa s vašom ventilacijom.

Komentari (12)

 • mali_Zuti

  26.02.2008 - 14:11

  Aj ne zugaj. 😛

 • frost135

  26.02.2008 - 15:13

  Svaka čast na dosljednosti kolumne, najviše mi se svidjeo dio sa plivom i t-com om , nisi napomenuo legendarni far cry, koji je toliko odvratan radi ventilacije, u kojoj gmižeš nekih 1mm na sat, ja mislim da je to najiritantnija uporaba ventilacije, u igri ikada , nešto odvratnije još nije izmišljeno…i zato treba glasno reći, smrt ventilacijama i otrovima !!!!!!

 • Seengeer

  26.02.2008 - 15:51

  Svaka čast veki. I mene ovo živicra.

 • Super_koza

  26.02.2008 - 16:11

  totalna buntovnost na razini djeteta od 12 godina 🙁

 • str33t6l0w

  26.02.2008 - 20:49

  “Ma nabijem vas. Skupa s vašom ventilacijom.”

  lol.. odlična kolumna.. i stvarno.. kad će više prekinit stavljat te ventilacije.. fak.. niko normalan u RL neće ići kroz njih…. mislim bezveze…

 • Blaster32

  26.02.2008 - 21:11

  Tomb Raider ^^

  enivej, originalna “kolumna”

  gg

 • Duksy

  26.02.2008 - 22:54

  kolumna je skroz kul. Ventilacije su zakurac 🙁
  Zvone, prestani bičat.

 • Under

  26.02.2008 - 23:29

  Slažem se odlična kolumna, zanimljiva tema je obrađena.

 • Super_koza

  27.02.2008 - 15:20

  ja volim ventilaciju. zato sam je ugradio u svoju kuću. vodi od ispod mog kreveta do bilo koje prostorije u kući. doduše neam neki ventilator jer mi je bilo pre hladno kad bi se provlačio kroz to. ono baš šema stvar. di ćete se vi sakrit kad vam teroristi upadnu u dom?

 • Super_koza

  27.02.2008 - 15:21

  e da, sori, al ne bičam, baš je ono kolumna loša. štaš. previše ljudi na internetu ima želju izreć svoje mišljenje.. većina ih skroz saka.
  e pa, za razliku od one prve, ideja je kul al je izvedba posakala. 🙁

 • Ementaler

  27.02.2008 - 16:27

  Pomoglo bi da malo konkretnije znaš reć što to u kolumni saka umjesto samo bezglavog, alternativnog bičanja 🙁

 • Super_koza

  27.02.2008 - 19:19

  u biti je kolumna prealternativna. pari da sam je ja pisao.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?