HCL.HR

Je li PlayStation 5 za 400 eura zapravo zamka?

Zoran Žalac 17.09.2020.   •   124 komentara


Odlična je vijest da će novi PlayStation 5 minimalno koštati koliko je i PlayStation 4 koštao po izlasku. No, je li PlayStation 5 Digital zapravo – zamka?

Sony je na poslovnom planu izveo pomalo neočekivan manevar najavivši da će PlayStation 5 koštati minimalno 400 eura. Kažem minimalno jer se to odnosi na Digital Edition model bez čitača Blu-ray diskova. Onaj standardni model koštat će 500 eura, jednako kao i konkurentni Xbox Series X. Odličan je ovo poslovni potez jer Sony nema ništa čime bi parirao Xbox Series S konzoli u cjenovnom rangu od 300 eura, ali zato prodaju znatno snažniju konzolu za samo 100 eura više. Ili bolje rečeno, opet imaju podjednako sposobnu konzolu kao i Microsoft, samo 100 eura jeftiniju. Šah-mat, odmah u startu? Pa… možda? Ali, ne očekujte da ćemo ovime išta uštedjeti.

Vidite, Sony će PS5 Digital za 400 eura prodavati debelo ispod cijene jer su im troškovi proizvodnje bliži iznosu od 500 eura. Spremni su tu konzolu prodavati uz trošak čisto kako bi Microsoftu poremetili planove u borbi za korisnike, no istina je da bi se taj trošak na kraju trebao prelomiti preko leđa samih kupaca.

Zbog toga će Sonyjeve igre i koštati 80 eura. Ne dajte se zavarati time da su troškovi proizvodnje igara porasli pa je to razlog zašto će cijene isto tako ići gore. Uopće se ne radi o tome. Produkcija igara jest skuplja, ali na svakom je izdavaču da sam odredi po kojoj će cijeni prodavati svoje igre, tj. kako će balansirati omjer troškova i potražnje. Sony je odredio svojih 80 eura čisto kako bi nadoknadio gubitak kod svih onih koji kupe Digital verziju PlayStationa 5 za 400 eura. Jer Spider-Man: Miles Morales koji će trajati kraće od igre iz 2018. godine nema razloga biti jednake cijene kao dvostruko duža igra iz 2018.

Računica je tu – uštedjeli su 20 eura na čitaču, a dobili 80 eura natrag jer igru za PS5 Digital ne možete kupiti nigdje drugdje nego preko PlayStation Store, a kako je to Sonyjeva trgovina, 100% prihoda ide direktno u Sonyjev „džep“. A ako npr. kupite Destruction AllStars, PS5 naslov koji je multiplayer igra, treba vam još minimalno pet eura mjesečno za PS Plus pretplatu da biste tu igru uopće mogli igrati.

Meni je ovo zabrinjavajuće jer će „razliku“ za 100 eura jeftiniji PS5 na kraju isplaćivati i oni koji kupe standardni model za 500 eura. Cijene od 80 eura po igri neće se odnositi samo za digitalna izdanja – platit ćete ih po vrlo sličnim cijenama i u fizičkom izdanju. Neki će reći kako će igre ionako biti na sniženju pa to nije toliko strašno, ali sniženje od 15% u tom će slučaju izgledati kao sadašnja cijena bez popusta. A znamo da su igre već i sada dosta skupe.

Neki će isto tako reći da će prodaja i kupovina rabljenih igara amortizirati više cijene, što je jednim dijelom istina. Međutim, pravilo je sljedeće: što su igre jeftinije, to je više igrača koji ih kupuju. A što je više igrača koji ih kupuju, to je veća prilika za kupnju rabljenih igara. Ako visoka cijena igre u startu odbija igrača od kupnje, smanjuje se time i baza igrača koji kupuju i prodaju polovne igre. A što je manje polovnih igara u cirkulaciji, to su i cijene više. Uostalom, što više igrača duže čeka na popuste da bi kupilo igre, to će se sporije iste igre pojavljivati na tržištu rabljenih igara.

Zabrinjava također i činjenica da se jedna multiplayer igra poput Destruction AllStarsa prodaje za 80 eura. U današnje vrijeme servere je isplativo držati na životu jedino za igre koje su popularne i igrane, tj. imaju kritičnu masu igrača. Na tržištu je hrpa besplatnih naslova koje igraju milijuni igrača, ali postoji i hrpa igara u kojima ne možete pronaći dovoljno igrača da bi se odigrao meč. Ako multiplayer igra svojom cijenom od 80 eura odbije igrača u startu, ona je mrtva i prije nego su se serveri upalili. Možda će se oko nje skupiti mala zajednica zagriženih fanova, ali bila bi to jako neisplativa investicija od 80 eura ako bi serveri za igru bili ugašeni nakon godinu ili dvije.

Ako vam je 80 eura previše, Sonyjev odgovor je PS Plus Collection – katalog od dvadesetak PlayStation 4 igara koje dolaze u sklopu PS Plus pretplate. Ponuda je solidna i iskreno se nadam da će rasti. Međutim, pretplatnici PS Plusa već su prethodnih godina dobili polovicu tih igara. Ako ih nisu do sada igrali na PlayStationu 4, stvarno im to nije neka blagodat na PlayStationu 5. Lijepo od njih što su se potrudili, ali Microsoft s druge strane obećava potpuno nove igre u svom katalogu za Xbox Game Pass. To je još uvijek bolja te isplativija ponuda.

Jedina potencijalna ušteda kod kupnje PlayStation 5 Digital Editiona bila bi ta da dijelite digitalne igre i PS Plus s još nekim tko posjeduje PS Plus konzolu. Takvo što recimo nije moguće kod kupovine fizičkih kopija jer se tada igra može igrati samo na jednoj konzoli u isto vrijeme, dok digitalna verzija omogućuje da dvoje igrača koristi jednu verziju igre istovremeno. Ako ćete podijeliti troškove s nekim, to je onda 40 eura za svakoga. To jest – tako je to barem funkcioniralo na PlayStationu 4. Ako iz nekog razloga to onemoguće na PlayStationu 5, vjerujem da će biti nereda.

S jedne strane mi je drago da je cijena PS5 konzole otišla niže od očekivanog, no napominjem da će to imati svoju cijenu i posljedicu – i to ne samo za one koji kupe Digital verziju bez čitača diskova. U Sonyju tvrde kako neće sve igre naplaćivati 80 eura i to je vjerojatno istina. No, ovime je probijena psihološka granica i ako se ispostavi da postoje milijuni igrača koji su spremni platiti toliko bez razmišljanja, više neće biti natrag.

Koliko god čudno zvučalo, draže bi mi čak bilo da je sama konzola bila skuplja. Jer cijene konzola opadaju s vremenom. Naravno, isto vrijedi i za igre koje su na popustima daleko češće nego same konzole. Međutim, na popustima su starije igre. Ono što „ne popušta“ jest ta gornja granica koja se primjenjuje kao cijena za sve nove igre. Dakle, dobili smo jeftiniju konzolu, ali su igre poskupile. Očekivalo se to – od pohlepnih sportskih naslova poput NBA 2K i Fife, ali nisam se ni pod razno nadao da će Sony podizanjem cijena svojih igara nadoknađivati gubitke zbog jeftinije konzole.

Komentari (124)

  • Ogishaa92

    17.09.2020 - 17:52

    Sta mislite o ideji da odem i kupim ps4 i sacekam fino koju godinu da spadnu cijene igrica za ps5 i same konzole?

    • GAMEmaher

      @Ogishaa92, 17.09.2020 - 20:18

      Ako uopće do sad nemaš ps4 to ti je i više neg pametna ideja. Čekaj sad crni petak pa zgrabi ps4 Pro za nekih 1700 kn zna bit. Za te pare si miran idućih 4 god dok sve izigraš…

    • Narco

      @GAMEmaher, 18.09.2020 - 02:32

      Ps5 vec mjesecima mozes naci za 1200kn, a pro za oko 2000kn. A sad ce biti onih koji ce prodavati ps4 da bi uzeli ps5 te bi cijena trebala jos pasti. Savršeno vrijeme da ponovo uzmem ps4

    • Toma_HR

      @Ogishaa92, 17.09.2020 - 21:32

      Odlična ideja. Trenutno je navala na PS5, pa tko god iz nekog razloga ne želi kupiti odmah je super za nas koji želimo 🙂

  • leonidacro3

    17.09.2020 - 18:04

    E sada shvaćam zašto je tako jeftina.

  • xx1111

    17.09.2020 - 18:14

    I da imaju istu cijenu svejedno ću uzet ps5 digital edition zato što bolje izgleda od običnog ps5

    • Fury48

      @xx1111, 17.09.2020 - 20:01

      Sve dok je ovaca neće falit vune

    • Armin44

      @Fury48, 17.09.2020 - 23:54

      Čovjek pošteno zaradio pare, ima pravo da ih troši kako hoće. 🙂

    • Fury48

      @Armin44, 18.09.2020 - 18:22

      Nemam ja ništa protiv njega ni toga kako troši svoje pare, otiđi na njegov profil i sam se uvjeri se o kakvom je fanboyu riječ – znači tip pokazuje religijske stavove kad je u pitanju Sony…

    • PppPP

      @xx1111, 18.09.2020 - 07:37

      jel vi ljudi drkate na konzolu il šta?

  • Bojko77

    17.09.2020 - 18:19

    Ne znam zašto, firefox ne otvara pojedine vijesti, poput ove ili Sidermana, pa sam morao Chrome otvoriti nakon godinu dana… no, sve stoji, sve smo to kužili, s cijenom, cijene igrica budu radili razliku, a za godinu dana koštati će od 90 do 100 €, koliko ste platili GoT, 70€, USA 60 $, govance od TLOU2 75€, u USA opet 60$… digitalna verzija želi dotuć preprodaju igrara, a uopče se ne slažem s teorijom da nove igre koštaju više u razvijanju, pa što koriste? Uglje, čelik, mazut ili bakar? Nikakvo opravdanje s 50€ PS3 na 60€ i postepeno na 75 €, sad 80 € na početku prodaje i 100% oko 2022 budu 90€, kad prestanu raditi igre za PS4… nema tu razloga za uopće tako visoke cijene igara, dovoljno je pogledati prijave zarade u USA velikih gjming kompanija, godišnje zarađuju miljarde $, znači miljarde $!! Samo pohlepa, ništa više, da igre koštaju 40 € zarade oni pošteno, pa pogledajmo Mafiju I Remake, bacio sam preorder i platio 40 €, i osim priče to je remake, znači od nule razvoj, a ima još takvih Remakea… Control, kupi opet Ultimate edition ako ju želiš na PS5, kao tehnički problemi, a Witcher III za đaba može upgrate, ili ACV…. samo pohlepa, cjelokupne gejming industrije i zaštio ne kupujem PS5 Day One, osim što nema igrara, čekati da se skupi ponuda ali i kacije, tj popusti….

    • exzzy

      @Bojko77, 17.09.2020 - 19:05

      Meni vec duze vrijeme baca errore na odredene vijesti kad idem preko linka na facebooku.

    • butjer1010

      @Bojko77, 17.09.2020 - 22:47

      Probaj s ccleanerom počistiti….zna pomoći…barem meni

    • Bojko77

      @butjer1010, 18.09.2020 - 09:41

      Hvala, obrisao, pomoglo, samo što sad ima za podešavanje raznih stranica, lp

    • butjer1010

      @Bojko77, 18.09.2020 - 12:17

      Odi u CCleaneru u options pa smart cleaning. Makni tamo one sve kvačice, da te ne nervira.

    • PppPP

      @Bojko77, 17.09.2020 - 23:01

      Op op ja mislio da je problem samo kod mene. Ja koristim chrome kao glavni browser i doslovno mi pola članaka otvori, a pola ne i piše da je problem u hostu, ne kod mene. A na drugom browseru radi. Probao sam brisat cache i sve, ali ne hebe. I već tako par mjeseci ja moram neke članke otvarat na drugom browser. Nikad ovako nešto nisam doživio, zoky i igore u čemu je stvar? Sve druge stranice rade normalno

    • butjer1010

      @PppPP, 18.09.2020 - 12:21

      Mislim da nije kod njih greška. Ako si na Optimi, njih DNS yebe već neko vrijeme, pa sere non stop. Ako nisi, probaj sa Ccleanerom ili provjeri da nisi uključio hardware acceleration u browseru. Nešto od toga bi trebalo pomoći…nadam se 🙂

    • SpecialDragon

      @Bojko77, 18.09.2020 - 17:51

      Ja mislio da samo ja imam taj problem

    • PppPP

      @SpecialDragon, 18.09.2020 - 21:12

      Prečudno, i piše da je problem s njihovim serverom, a na drugom browseru upali.

  • 312AE

    17.09.2020 - 18:20

    Ne svidja se niti meni taj razvitak i velim sad budemo svi subvencjonirali digitalne verzije. No zato budem sad kupoval igre pametnije, a i dulje vrijeme pišem da polagano okrečem ledja AAA naslovima veliki publishera. U ovoj generaciji sam puno put kupil novu igru jer su se mogle nabaviti za 40 Euro, onak, reko da vidim kakva je. Onda se bude sad dulje čekalo ili se nebude kupilo. Makar mislim da budu se igre u recimo Njemačkoj ili Engleskoj brzo stabilizirale,veliki lanci budu htjeli očuvati cjenu od 60 Eura, previše je to ljudima urezano u mozak. No ipak si ga jao nama u sljedečoj generaciji.

  • Lepoglava

    17.09.2020 - 18:31

    Htio sam kupiti odmah po izlasku imam i mogućnosti i sredstava u gotovini i nemam s tim frke. Ali 80 eura za igru je BEZOBRAZNO skupo, mogu si osobno i to priustiti za naslove koje zelim igrati, ali necu, ne zelim iz principa. Čekam da se cijena nečeg od toga spusti a do tada cu možda kupit oculis quest 2. Pogotovo kad igre u SAD-u koštaju 70 dolara. U Hrvatskoj je još gore jer su kod nas i bile 74 eura nove ekskluzive (550 kuna, a koliko će sada biti 1000? jedna igra?). Osobno igre (najvise za PS4) i konzole kupujem u inozemstvu (BENELUX) i tamo je cijena ok a i nadju se stvarno dobri popusti na fizička izdanja i konzole. Uglavnom Sony je lijepo odradio nas u EU, da citiram ravnatelja bolnice u Mostaru: Uša nan je sazad:))

    • GTA222

      @Lepoglava, 17.09.2020 - 18:55

      E da je bar više takvih ko ti koji iz principa neće uzimat nešto ako su cijene ili nešto deseto nerealno. Ja sličnu stvar radim s Epic Games store, ništa tamo nisam kupio, ni pokupio besplatno nit planiram jer jednostavno ne podržavam takvu praksu.

    • Lepoglava

      @GTA222, 17.09.2020 - 19:56

      Apsolutno potpisujem. Ali steta je hajp oko next gena prikriva tu zamaskiranu pohlepu Sonya pa će prodaja konzole biti dobra i boli nih briga onda za smanjivanje cijene igara, cilj je ispunjen kad se ljudi naviknu na cijenu a onda moze i prema gore. Steta, iako tijekom dana vidim hrpetine foruma s naslovom 80 euro EU price PS5 games WTF? (na redditu od ljudi koji su očekivali cijene 65-70 eura) I kao sudionici foruma planiraju bojkot ili konzole ili igaa ili oboje. Nisam bas siguran hoće li to rezultirati nečim:(

    • Bojko77

      @Lepoglava, 17.09.2020 - 20:10

      Hoće ako bude pošten broj igrača/kupaca, i ja sam spremio i za Tv 8K i PS5 dok su još pisali cijenu od 750€, ali što se tiče igara, što je previše jest previše, opet ponavljam za 2 godine budu oko 90€ a najavili igre u trajanju od 10 do 15h… zato i ja ne kupujem Day One, pričekati prvu godinu, što kuhaju…

    • Lepoglava

      @Bojko77, 17.09.2020 - 22:59

      Slazem se. Stvari budu puno jasnije sredinom 2021 a do onda ko ziv ko mrtaf. Mene u biti naaaajvise zanima RE Village. Jos ako ima PSVR support e onda nema sretniji od mene. A onda kupujem bez obzira na sve ali to bude najranije u ozujku 2021. Malo sam se informirao tu kod mene third party za PS5 je u preorderu oko 60 eura i to nije tak strasno (AC Valhalla npr.) https://www.budgetgaming.nl/ps5/assassin04896s+creed:+valhalla.html

    • Garofal

      @Bojko77, 18.09.2020 - 23:13

      Znači ti si bio spreman izdvojiti minimalno 20.000kn??
      Kad si ti toliko bio spreman izdvojiti za tebe su igre keks!

    • Zoran Zabac

      @Lepoglava, 17.09.2020 - 21:16

      Iz principa ti nećeš, netko drugi hoće, sony će svejedno zaradit masnu lovu…ti sretan jer imaš princip, ovaj drugi sretan jer igra što želi, sony sretan jer su pare tu…itd

    • Lepoglava

      @Zoran Zabac, 17.09.2020 - 23:00

      Hahaha. Izvrstna konstatacija moram priznati. Svi sretni:))

    • movie

      @Lepoglava, 18.09.2020 - 14:00

      Naravno da neće…

    • PppPP

      @GTA222, 18.09.2020 - 21:17

      Nemoj ovo uspoređivati s epicom, nije ni približno fer, epic nam dao brdo igara besplatno, kad je steam nešto takvo napravio?

    • GTA222

      @PppPP, 18.09.2020 - 21:26

      Jeste svi zapeli za te besplatne igre, mažu vam oči, malo malo neko od developera dijeli besplatno svoje igre na Steamu, a i treba se zapitat koliko Valve košta održavanje svih tih servisa i sad još da dijele besplatno igre, za što da privuku korisnike koje već imaju? Mislim bilo bi super ali tu nema ekonomske računice za Valve.

    • PppPP

      @GTA222, 18.09.2020 - 23:14

      Haha dabogda mi mazali oči s besplatnim igrama cijeli život. Ne znam koji je tvoj problem stari…

    • AZRAELxXxGhost

      @GTA222, 19.09.2020 - 06:42

      Cuj mazu vam oci, sta mi to steam nudi a epic ne?
      Daj mani se te price, steam je isto g*vno drugo pakovanje kao epic…samo eto stariji i trenutno poznatiji, nit su dobri nit su kakvi bogovi, zeljni para tjt. kao i peic, koliko samo debelog GeJa ljudi mole da uradi HL pa nista, on mi neki gaming bog ma on jedno veliko debelo smece, a epic daje besplatne igre zasto ne uzeti, cuj mazu oci kao sad oni ispadaju epic zlocasti decki koje dijele djeci slatkise a steam dobri policajac na kojem su svi zaboravili a on se dere ne djeco ne djeco, daj dosta je klosarake price, steam-epic, pc-konz, masteri i 30fps i 60fps 🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄 cime se zamrate, a spaga tako jeftina a drveca jos ima…

    • PppPP

      @Lepoglava, 18.09.2020 - 21:25

      Ja 80eura,ili ko zna koliko kod nas, ne dam ni za jednu igru. Hajp mi je osobno nestao kad su otkrili te cijene igara, ne mislim kupovati na izlasku, a vjv ni jako dugo od izlaska. Nadam se da će biti više koji će bojkotirati. Ili jednostavno da će se igre manje prodavati. 700 kuna, koliko mislim da će ju koštat kod nas, je stvarno previše za nešto što ćeš odigrati u par dana i nikad više ne upaliti. Da se razumijemo, i 550 je puno. Jbt kod nas igre pun k skuplje, a prosječna plaća 5 puta manja neg u americi. Ima smisla.

    • Lepoglava

      @PppPP, 19.09.2020 - 10:54

      Na zalost tak je. Cijene kod nas su strasno visoke, ne znam zbog chega. Stvarno ne znam, neobjasnjivo mi je to. Imam puno igara i sve aktualne konzole i sve sam ih kupio vani. Izmedju ostalog tu gdi zivim je izrazito razvijen trade in sistem, ono kad odigrash zamijenish ili prodash. Ne mislim da treba Sancta D. na stup srama, ali bi ih svakako trebalo pitati zasto. Osobno nikad nisam platio igru preko 55 eura (novu i ekskluzivu na dan izlaska).

    • Garofal

      @Lepoglava, 18.09.2020 - 23:30

      A koji princip???!!!
      Ako ti voliš igrat,ako je to tvoja oaza da se opustiš,da uživaš u toj igrici i diviš se što sve može konzola ma ti ćeš kupiti tu jebenu igru i živjet taj trenutak!
      Nema tu ima nema!cijena je takva kakva jest ili je kupi odmah ili čekaj da padne jebo princip onda se igraj na nečem drugom!

    • Lepoglava

      @Garofal, 19.09.2020 - 10:47

      P u tome je i point. Prichekal budem da cijena padne. Zivio ti meni

    • PppPP

      @Garofal, 20.09.2020 - 00:45

      Iz principa u nadi da će to učiniti još dovoljno ljudi da sony odluči smanjit cijene. Dok ima ovaca ima i vune jbg. Bit će igre sad vjv 700 kuna u sancte, umjesto da svi fino ne budemo debili i odbijemo toliko ikad plaćati do sniženja, brzo bi se to promijenilo. Ovako će oni sutra dignit to na 800,900,1000, gdje je kraj? Ti ćeš uvijek to davati jer ti je gušt?

  • KhorneFlake

    17.09.2020 - 18:33

    Kupiš pet igara i to ti je još jedan didžital edišn plejstejšn. Era AAAA igara, i još kojeg dodatnog A u vrištanju od cijena igara.

  • Lepoglava

    17.09.2020 - 18:35

    *Oculus, pardon

  • Darac83

    17.09.2020 - 18:38

    Tržište definira cijene. Ako se dovoljno igrača “pobuni” protiv ovakvih cijena i svi masovno budu čekali popuste i kupovali jeftinije igre, graf prihoda će stagnirati ili ići prema dolje i onda možda shvate pogrešnu politiku. Iskreno se nadam da će inicijalni prodajni rezultati svih igara od 80€ biti jako loši kako bi shvatili da tako ne ide. Nažalost, ne znam da postoji takva kritična masa u Europi. 80€ za nas nije ni približno kao 80€ u Njemačkoj, ili, pogotovo, Švedskoj… Vrijeme će pokazati.

    • personauser

      @Darac83, 17.09.2020 - 18:43

      Sve dok se igre budu odlicno prodavale oni nece razmisljati o smanjenju cijenu. Najbolji primjer je za to Nintendo

    • Garofal

      @Darac83, 18.09.2020 - 23:33

      I kad se pobune…šta onda,svi Ce pokupovat xbox???
      Jbte x box ako si ljubitelj Sony ti ćeš kupit konzolu!!

    • Darac83

      @Garofal, 19.09.2020 - 12:24

      Aj opet na moj post, pročitaj, shvati pa odgovori… Đizs. 😂

  • XLBanana

    17.09.2020 - 18:58

    Nisu oni ni malo glupi znaju šta rade ali 80 evra za igru nebih dao, znači neophodno čekanje popusta

    • personauser

      @XLBanana, 17.09.2020 - 19:33

      Napravi si americki racun pa kupuj igre preko americkog store

  • Pararera

    17.09.2020 - 19:36

    Ista stvar i s mobitelima. Nažalost, postoje budale koje će dat toliko.

    • Zoran Zabac

      @Pararera, 17.09.2020 - 21:18

      Da je zakone tržišta tako lako razumjeti (kao što se tebi sad čini da ih ti razumiješ) svatko bi mogao biti dobro plaćen menadžer…Glupo zvuči, ali ti si im nebitan a te budale koje će kupit su bitne, jbg al tako je 😉 vuk sit ovce na broju kako god

    • Pararera

      @Zoran Zabac, 19.09.2020 - 12:29

      Mobiteli prije nisu koštali po 1k€
      Da nema budala koje su u početku davale toliko na mobitele, cijena istih bi ostala.
      Ista stvar će bit i s igrama. Dosta budala će dat toliko da ih ima, tako da se možemo pomirit sa 70/80€ za AAA

    • Garofal

      @Pararera, 18.09.2020 - 23:34

      Usporedba ti je jaaaaaako losa!!

  • m4r1ju4n

    17.09.2020 - 19:49

    Dobar tekst samo bih stavio par primjedbi kako bi se dalje nakon tvog članka trebalo pratiti industriju video igara kao vrlo propulzivnu granu gospodarstva. Ne pratim statistike ali bi vrlo brzo mogla preteći filmsku industriju. Skratiti ću priču, da ne zamaram tebe i ostale komentatore ali odrastao sam u osvit razvoja kućnih računala kada je jedan Spektrum ZX16 bio jači od PDP računala sa bušenim karticama kao jedinicom za unos podataka. Igre su pravili mali timovi ljudi, često samo jedna osoba i bilo je dosta drloga ali i pravih programerskih dragulja koji bi i danas bili igrivi unatoč primitivnoj grafici. Danas je sve drugačije jer snažna računala nosimo u džepovima hlača u obliku mobitela. Posljednja generacija kućnih konzola je pokazala svoju moć pa se ponekad upitan igram li igru ili sam u nekom interaktivnom filmu, pogotovo kod igara kojima za rješavanje treba 100 sati i više. Ukoliko industrija igara bude radila nezanimljiva igre trajanja 20 sati i manje sa vrlo malo dodatnih sadržaja koji bi povećao replayability bojim se kako bi im se to moglo obiti o glavu. Ono što se već dešava je napravio Nintendo sa najavom svoje kolekcije 3D platformera u ograničenom fizičkom izdanju i roku downloada digitalnog izdanja kolekcije. Bojim se da će tu praksu preuzeti i ostali u industriji video igara. Ali ponekad nije samo do izdavača, ima nešto i u krajnjem korisniku koji želi imati baš sve.

    • Drunkenstein

      @m4r1ju4n, 18.09.2020 - 11:36

      Igraća industrija je već odavno pretekla glazbenu i filmsku, i to više nego dvostruko. Isto tako, GTA V je najunosniji proizvod u povijesti zabave uopće, sa zaradom od oko 6.5 milijardi dolara.

    • movie

      @Drunkenstein, 18.09.2020 - 14:03

      Fifa ti svake godine zaradi zajedno s mikrotransakcijama oko 2 milijarde dollara. Bio ti je na ovim stranicama financijski izvještaj. Po tome ispada da je fifa daleko najisplativija franšiza u industriji bez konkurencije.

    • Garofal

      @m4r1ju4n, 18.09.2020 - 23:40

      Slažem se apsolutno u svemu.
      Nekako prije si zamišljao ono kao “zamisli naprave igru đe možeš ovo ili ono,napravit ovo ili ono i kad izbace takvu igru bude WOW!!!a bogami nisam odavno doživio WOW nekako kao da se sve svodi na copy/paste.

  • Frog

    17.09.2020 - 20:08

    Slazem se sa Zoranom da bi bilo bolje da je konzola u startu skuplja a ne igre.Stvarno su pretjerali sa cijenama igara, a niti N od Next Gena. Nijedna prikazana igra mi nije next gen, nesto wow, ili neviđeno. Sve ovo može pokretati i ps4 u nesto slabijoj grafici.
    Stvarno su se poceli bahatiti iz Sonya. Podsjecaju me na Microsoft kad je izlazio xbox one.

    Inace imam osjecaj ce Xbox series x i series s biti bolje prihvaceni.Mislim da trenutno imaju puno bolji marketing i idu vise na ruku samih igraca. Volim kupovati fizicke igre jer nemam vremena igrati svaki dan pa nezelim biti vremenski ograniceni, ali mislim da za vecinu igraca game pass je super stvar.

    • Zoran Zabac

      @Frog, 17.09.2020 - 21:25

      Potpuno imaš krivu percepciju svega vezanog za next gen…Možda komentiraš, a nisi prethodno uopće pogledao ništa vezano za to 😉

    • Frog

      @Zoran Zabac, 17.09.2020 - 21:45

      kako to mislis?

    • Zoran Zabac

      @Frog, 17.09.2020 - 21:50

      Pa sve si mašin, govorip da ti sony nije next gen, a rečenicu poslije govoriš da microsoft ima bolji marketing konzolom koja je više last gen nego next…ma neda mi se objašnjavat, glupo je uspoređivat jednog velikana u gejmingu kao što je PS sa prosječnim proizvodom kao što je Xbox, uz dužno poštovanje, ali ne idu u istu rečenicu nikako

    • Frog

      @Zoran Zabac, 17.09.2020 - 22:22

      nisam rekao to za sony, vec da igre nisu next gen.
      80$ za novu igru je bezobrazno mnogo novaca, kako god oni to opravdavali.

    • Garofal

      @Frog, 18.09.2020 - 23:42

      Koliko para toliko i muzike!!!
      Umjetnost se plaća!!

    • PppPP

      @Zoran Zabac, 17.09.2020 - 23:08

      “glupo je uspoređivat jednog velikana u gejmingu kao što je PS sa prosječnim proizvodom kao što je Xbox, uz dužno poštovanje, ali ne idu u istu rečenicu nikako” dobro koji kurac?

    • Zoran Zabac

      @PppPP, 17.09.2020 - 23:25

      PS2 potpuno izdominirao xbox
      PS3 izdominirao xbox 360 iako je izašao godinu kasnije, iako je bio ispred svog vremena i zadavao probleme za programere
      PS4 pomeo xbox one
      xbox nema identitet, sad se izjednačavaju sa PC platformom
      Trenutno su samo nintendo i Sony proizvođači koji u konzolama vide konzole, a MC jednim okome gleda PC dok izdaje konzolu…Xbox= lijepo upakirani PC bez identiteta konzole

    • PppPP

      @Zoran Zabac, 18.09.2020 - 05:03

      Ono što ja ne kužim je da si ti mrtav ozbiljan rekao da nema smisla uspoređivat ps i xbox, koji je prosječan proizvod kao 😂 prosjek čega? Pa doslovno su to jedine dvije kućne konzole. Što je pisac htio reći? I po čemu je ps3 izdominirao legendarni xbox 360? Malo pogledaj bolje, prodali su jednako konzola. Xbox one je malo podbacio ali ne znači da će i xbox seriea x/s isto. Pogotovo s obzirom na privlačnu cijenu xss, koliko god ta konzola bila slaba.

    • Zoran Zabac

      @PppPP, 18.09.2020 - 06:49

      od 3 generacije koje ima xbox, 2 su im potpuno podbacile na razini da ih stid objavit rezultate prodaje, a xbox 360 je bio tu negdje samo zato jer se prodavao godinu dana ranije, jer je tehnički bio krntija pored ps3 koji je bio preambiciozan projekt (tada su na pc procesori bili mozda dual core, ako i to, a ps3 je fura neki custom 8 jezgreni procesor)…zato kazem, ljudi imaju solidan proizvod, ali nije prepoznat ni blizu kao PS, i jedini motiv kojim barataju je “the most powerful console”, kao da je to bitno haha…nisu loši ali nije to ta razina…kao kad netko samo opere auto, a ovaj drugi opere, posuši i ispolira

    • PppPP

      @Zoran Zabac, 18.09.2020 - 07:40

      jel tebe sony plaća ili? 😀

    • Garofal

      @PppPP, 18.09.2020 - 23:46

      Čovjek govori činjenice!
      Podaci su tu,istina je takva kakva jest.
      Sony je kralj konzola!
      Jbte x box!!
      Neka se bave PC a ostave konzole za ozbiljne igrače!!

    • ukek

      @PppPP, 18.09.2020 - 07:15

      Sve mi diraj samo Sony NE!!! 😂 Moras shvatit da je PS za neke ljude malo VISE od igrace konzole. Nije bitno sto njegovo totalno nasumicno lupanje i teze kao “PS3 izdominirao xbox 360” isl. nemaju smisla i sto su izvucene direktno is paksu, ipak je to SONY ej, nemos se sa tim zezat 😂

    • Drunkenstein

      @ukek, 18.09.2020 - 11:50

      On ionako inače baljezga skupa s nekolicinom kolega nedostatne starosti i kognitivnih sposobnosti. Često govore o hardveru, onako površno i generično, odma vidiš da 9 od 10 puta pojma nemaju o čemu govore. Valjda čitaju s nekih stranih portala koji su stariji od njih samih. To je mularija koja je upoznala internet 2010., ako san i puno reka, potribno ih je samo dikod poklopit.

    • Duke Croft

      @PppPP, 18.09.2020 - 08:54

      Ja do sad mislio ovca, troll kad lik stvarno još i glup.

    • SonOfZeus

      @Frog, 17.09.2020 - 22:27

      Od kad su prebacili sjedište u Ameriku Sony ima sve goru i goru politiku kako godine prolaze.PC( SJW, BLM), bahatost, pohlepa, Arogantnost… Prije sam ih doživljavao kao “good guy” kad bi imali Microsoft sa konstantno otkazanih igrama s jedne strane i Nintendo sa pohlepom sa druge. Ali sada je sve siva zona. Sve dok mi ne diraju odlične eksluzive kao God of War i HZD i dalje ću kupovat njihove proizvode. Ali sve mi se čini to sto su pojeli xbox ovu generaciju im je podiglo ego na neviđene razine. We will see.

  • GAMEmaher

    17.09.2020 - 20:21

    Mene kupnja igara ne zanima ovako pa kupim samo one na full sniženju od par eura i kroz ps plus što dadu. Tako da mi jeftina konzola super. Evo sad na ps3 igra cod World at War koji sam nedavno nabavio za 25 kn, igra izašla 2008. i još igram deathmatch online. Brže mi nađe ekipu neg na novijim codovima 🙂

  • unknownUser

    17.09.2020 - 20:32

    “Vidite, Sony će PS5 Digital za 400 eura prodavati debelo ispod cijene jer su im troškovi proizvodnje bliži iznosu od 500 eura.”…hahaha, presmiješno, pisac ovog članka kao da zna koliki su stvarni troškovi proizvodnje

    • Zoran Zabac

      @unknownUser, 17.09.2020 - 21:22

      Pisac članka živi od toga i nemože se uvijek oslonit na 100% točne informacije jer bi sve bilo dosadno, mora ponekad iznijet i neke pretpostavke da pobudi reakciju čitatelja i da ima o čemu pisati članak 😉 Poanta priče je da se mora što vise pisati o PS5, iako sve ovo ni 1% neće utjecati na nikakve odluke niti sonya…ljudi imaju stručnjake koji su rekli da je ovo najbolja strategija, a to što 3 čovjeka sa hcl portala neće kupit igru iz principa im je nebitno, jer Hans u njemačkoj ne pita za cijenu

    • unknownUser

      @Zoran Zabac, 17.09.2020 - 21:39

      Pa ako vec pretpostavke iznosi kao tvrdnje, mogao je komotno napisati da je uopće pitanje hoće li Sony ikada doći s ovom konzolom u plus, jer proizvodnja jedne konzole košta 73 x više od prodajne cijene…tako bi nam Sony prikazao u jos veličanstvenijem svjetlu

    • Zoran Zabac

      @unknownUser, 17.09.2020 - 21:44

      To bi bilo glupo jer se zna već generacijama da se konzola prodaje ispod cijene, a na kraju ipak zarade masne pare od igara…i već za 6 godina možeš očekivati novi PS opet ispod cijene 😉

    • unknownUser

      @Zoran Zabac, 17.09.2020 - 21:52

      Kako to znate, vi koji znate? …Sony vam je pokazao svoj lanac nabave i procese proizvodnje zajedno s troškovima?

    • Zoran Zabac

      @unknownUser, 17.09.2020 - 21:57

      Glupe ti fore, kao što se zna koliko Apple dere kupce iPhonea, tako se zna koliko otprilike košta izrada konzole i koliko su u minusu…eto ajde nek bude po tvome, izrada PS5 košta 150€ i sony na svakoj zaradi 250/350€

    • movie

      @unknownUser, 18.09.2020 - 14:08

      Čim izađu konzole odmah će biti rastavljene i popisani dijelovi s cijenama. lako će se doći do krajnje cijene u proizvodnji. Tako rade sa svim hardverom. Tako smo saznali koliko zapravo u proizvodnji dođe iphone, galaxy i ostale stvari koje nas danas pale. Malo je nejasno samo kako u tu cijenu ukalkuliraju razvoj recimo PS5 koji je trajao nekoliko godina. Po meni sve su to približne cijene ali ok.

    • crolink07

      @Zoran Zabac, 18.09.2020 - 08:14

      Pisac članka za idući Specijal može pisati o gomili igara koje su se i do sada prodavale za 80 ili više eura na dan izlaska pa mi je ovo sve bezveze,najobičniji bla bla članak.
      Igrači će ubuduće (možda) samo malo više biti oprezniji pri kupnji, da ih recenzenti ne namame na kupnju “remek djela” prvi dan. Npr., RDR 2 tek sada ima realnu cijenu za ono što nudi. RDR3 će zs PS5 koštati najmanje 120 eura i bude li naporan kao prethodnik to neće spriječiti igraće da ga unatoč pretjeranoj cijeni koju su platili,nikada ne završe.

    • PppPP

      @crolink07, 19.09.2020 - 20:44

      kakav si retard stari to ti moram reć. rdr2 ima realnu cijenu sada? open world igra koja traje 50+ sati?? s 10/10 pričom? s red dead onlineom u koju su mnogi utrošili dane i dane?? to što se tebi ne sviđa kampanja ili nemaš dovoljno razvijen mozak da pohvataš priču i zato si nadrkan je druga stvar

    • SonOfZeus

      @unknownUser, 17.09.2020 - 22:28

      Ako tebi nije jasno da konzola sa takvim ssd-om ne može koštat 400 eura niti u jednom svijetu, onda bi trebao malo bolje pratiti podatke prodaje. Pogledaj si ps4 i koliko je isti vrijedio u startu po pitanju troška.

  • Sandman

    17.09.2020 - 20:33

    na ovome primjeru se vidi razlika izmedu Sonya i MS-a i koliko je MS mocnija kompanija od Sonya,normalno ako MS svoje igre bude prodaval po jeftinijoj cijeni(60-70 eur/usd),i koliko lakse podnosi gubitak na prodaji konzola

  • bad-cop

    17.09.2020 - 20:48

    Mene zabrinjava link na dnu: VIŠE S WEBA gdje svaki dan gledam nečiji pimpek. Pardon my language

    • Fury48

      @bad-cop, 18.09.2020 - 18:40

      Izgleda te zbunio, vjerovatno si htio napisat da te bode u oči 😂

  • Duanador

    17.09.2020 - 20:54

    80Eur. Dok sam živio u BiH, morao bi 10 dana radit da bi zaradio te novce. Trećina plate.

    • GTA222

      @Duanador, 18.09.2020 - 15:19

      I sad bi ti netko reko “Pa tko te tjera da igraš?”.

  • Zoran Zabac

    17.09.2020 - 20:59

    Puno previše analizirate i vi i svi drugi portali….Obje konzole se prodaju ispod cijene…Ajmo reć da je Digital realna cijena 500€, a oni je daju za 400€…dakle imaš foru kupiti 10 sonyjevih ekskluziva prvi dan da još uvijek budeš na nuli…nit će izaći više od 10 takvih igara (koje će koštat 10€), a čak i da izađe, osoba koja ima potrebu toliko puno igara odigrati odmah pri izlasku bez da sačeka pola godine-godinu dana da cijena spadne za 50-70% je apsolutno zaslužio da mu sony uzme nekoliko desetaka eura više, jer očito se abnormalno zabavlja uz njihov proizvod i nemože zamislit život bez njega.

    Na kraju krajeva, sonyjeve igre su klasa iznad svih ostalih igara (osim GTA i Nintendo igara), pa prema tome ako se svakakv krš prodaje za 60-70€, ljudi imaju puno pravo čista obraza staviti 80€ etiketu na svoje igre…iako ponavljam, panglu je svatko tko kupuje igre dok ne budu na 50% popusta

  • vragec25cro

    17.09.2020 - 21:24

    Tko pametan ce kupiti digital edition bilo koje konzole?Uvjek se nađe neka igra koju želimo u fizičkom izdanju,a ako nas razočara lakše se proda ili zamijeni 🙂

    • SonOfZeus

      @vragec25cro, 17.09.2020 - 22:30

      Ja definitivno uzimam full verziju, kad kupim digitalno imam osjećaj kao da ju ne posjedujem. A za neke uvijek ide collector’s edition.

    • vragec25cro

      @SonOfZeus, 18.09.2020 - 05:10

      Baš to.

  • bigZ

    17.09.2020 - 21:34

    realno slazem se sa ovim sto je napisao Zoran jer 80e uzeti za digitalnu verziju koja ih ne kosta apsolutno nista je ogromna zarada kada se uzme ukupan broj kupljenih igara na taj nacin. U svakom slucaju mislim da ce im ovo proci bez neke velike frke tako da ce se ovaj trend nastaviti i u buducnosti.

    • Zoran Zabac

      @bigZ, 17.09.2020 - 21:47

      Normalno da će proć jer je sve pomno ispitano i iza svakog poteza stoji niz ljudi pametnijih od nas ovdje

  • tomekplejka89

    17.09.2020 - 22:02

    Ma neam pojma…popio sam par pivi poslje posla…ma jebat cu im svima marer

  • Toma_HR

    17.09.2020 - 22:08

    Meni to izgleda ovako . ide tata kupiti PS5, pita trgovca koja je razlika, kaze on nema-samo ova ima citac – pa daj jeftiniju onda 🙂 Poslije godinama j… majku Sony-u

  • Makaveli777

    17.09.2020 - 22:58

    Nebi se složio da je zamka. Digital Edition je budućnost koja dolazi.

    • Toma_HR

      @Makaveli777, 19.09.2020 - 17:00

      Na žalost u pravu si da je budućnost, ali i zamka

  • PppPP

    17.09.2020 - 23:06

    Ma daj, 700kn za igru koju završim za par dana i nikad više ne upalim, 700!! Sve stoji, to su vrhunske igre, ali 700 bokte maza. Neke čak nemaju ni multiplayer, doduše ni ne igram multiplayer na konzoli, vjerujem i da mnogi nisu. Previše brate, bio sam nahajpan na nove konzole, ali ovo mi je stvarno pokvarilo osjećaj.

    • undisputed_kiki

      @PppPP, 17.09.2020 - 23:24

      Po kojem tecaju eura ti racunas😂😂

    • PppPP

      @undisputed_kiki, 18.09.2020 - 04:39

      Ne računam po nikakvom tečaju nego realnošću. Eh kad bi naši dućani to računali po tečaju haha 60 eura ti je 450kn pa se igre prodavaju za 550. 80 eura je 600+, znači kod nas vrlo vjerojatno 700.

    • Zoran Zabac

      @PppPP, 17.09.2020 - 23:28

      Haha kao da su prije koštale 100 a ne 600…veći je problem u tebi ako i dalje kupuješ igre po punoj cijeni a igra ti ulogu 100 kuna, nego u sonyju koji gleda zaradit čim više novca 😉 pudi pametan i hvataj popustr

    • PppPP

      @Zoran Zabac, 18.09.2020 - 04:52

      U tome i je problem. Igre su i prije bile skupe. Od brdo igara kojem imam za ps4, možda sam 1-2 kupio za punu cijenu. A sad neću ni to, jbt moram čekat pun krc nakon izlaska da ju napokon nađem na jačem popustu. Sad će i kad bude 15% popusta igra koštat 60 eura haha i to je za one što su “samo” 70 eura.

    • Zoran Zabac

      @PppPP, 18.09.2020 - 06:53

      jbg, preživjet će se nekako 😂

  • Dajsikeks

    17.09.2020 - 23:27

    Potpisujem sve. Vidi se kako Zoran odvoji cijeli dan uz kavu da prouči i napiše jako dobar članak 😄

    • personauser

      @Dajsikeks, 17.09.2020 - 23:30

      Zoran stvarno ima odlicne clanke i ja se isto slazem sa njim u vezi svega sta je napisao u ovom clanku.

  • soul_eclipse

    17.09.2020 - 23:34

    Microsoft je Sonya izbio iz cipela …

  • Trickster

    17.09.2020 - 23:45

    Sony ide prema tome da kad vidis PS studios logo ocekuj top tier igru ali znaj da ce biti skupa..kondicioniraju nas,kad sam gledao komentare na youtube za ps5 reveal,ljudi u komentarima odmah pisu znam bit ce skupo ali platit cu..idu na tu foru i uspjet ce jer ulazu preko 100 mil. u svoje igre…xbox ce imati gamepass ali ako hoces top tier shit onda samo PS..sta ce prevladati nezz i da ps collection ima veci kvaliete od gamepassa samo ako metacritic gledas.

    • personauser

      @Trickster, 19.09.2020 - 22:25

      Microsoft je jednom Xboxu igracu koji je rekao da nece uzimati Xbox konzolu nego da ce uzeti PS5 napisao da se PS5 cini kao odlicna next gen konzola. Cak i Microsoft potice da se kupi PS5

      “…..The PS5 looks like a great next-gen platform……”

      https://twitter.com/Xbox/status/1306735990615216135

  • KhorneFlake

    18.09.2020 - 00:11

    Digitalka – 500€, s čitačem – 600. Jedan nudi prednarudžbe lokalno.

  • Dad of Boy

    18.09.2020 - 00:44

    Koja pizd*rija od članka

  • moordrak

    18.09.2020 - 01:09

    Je, i benzin je nekada koštao 4 kune po litri. Previše analiziraš. Što je bilo, bilo je. Zorane, pratiš industriju. Nije se ta priča o povećanju koštanja igara pojavila preko noći . Godinama se već tvrdi da su igre prejeftine. Svaka promjena generacije idealna je prilika za povećanje cijena. Svi će se ukrcati na taj vlak. Bili bi idioti kada to ne bi učinili. I ponovno će se određeni naslovi prodavati k’o vruće kifle ma koliko koštali. Jedino čime nas mogu “izraditi” je digitalna prodaja. Kako stvari stoje, ovaj trend se uvukao na mala vrata u naše omiljene gaming uređaje. Već sada. Cilje je ubiti ono tržište korištenih igara koje spominješ po svaku cijenu. Najgore je što ga neće ubiti oni, nego sami korisnici svojom kratkovidnošću.

  • lkuka13

    18.09.2020 - 06:39

    Pa zar nisu vec sad u ps storu nove igre i do 100€?

    • crolink07

      @lkuka13, 18.09.2020 - 08:34

      Jesu,odavno. Nove igre za PS5 na storeu iduće godine biti će minimalno 100 eura.

  • Wik7im

    18.09.2020 - 10:28

    I kak da ja sad to objasnim svojoj šefici doma? Ebemu

  • SanKa

    18.09.2020 - 10:51

    “Očekivalo se to – od pohlepnih sportskih naslova poput NBA 2K i Fife, ali nisam se ni pod razno nadao da će Sony podizanjem cijena svojih igara nadoknađivati gubitke zbog jeftinije konzole.”

    potpis…bas me razocarao sony.

    • personauser

      @SanKa, 18.09.2020 - 22:50

      Nintendo je uzor Sonyju pa nije ni cudno sta nabijaju tako visoke cijene za remake i ostale ekskluzive

  • djecak

    18.09.2020 - 11:03

    kupim digital, za bozic uzmem PES na sale-u i toliko od mene za japanska go*na 😀

    • movie

      @djecak, 18.09.2020 - 14:09

      Next gen pes izlazi tek sljedeće godine na novom engineu.

  • Garofal

    18.09.2020 - 23:24

    Da riješimo nešto
    I sad su nove igre za ps4 500-600kn
    Ja se sjećam kad je izbaćena 3 i 4 igre su također bile paprene ali opet sam ih/ju kupio jer sam jedva čekao da upalim tu igru i uživam i uvjek je nadmašila svaka moja isčekivanja.
    Također se sjećam da mi je prika kupio PS4 a ja sam jos uvijek imao PS3.kaze on meni kupi ga,ma rekoh ne treba mi još,dobar mi je i PS3 a nije sad tu neka jebena razlika pa ga toliko hvališ.kaze on meni dodi i probaj.
    Dosao,probao,vratio se doma upalio PS3,ugasio ga,sjeo u auto,pošao u butigu i kupio PS4.
    A tu igricu koju sam kupio sam je mijenjao za neku drugu preko njuškala i nikad me nitko nije zajebao pa bilo je PS3 i PS4 pa jedno 60 zamjena.

  • personauser

    19.09.2020 - 21:37
  • chocobo_047

    20.09.2020 - 10:11

    Pa dobro. Ionako nisam nakupovao hrpu igara za PS4 pa ne vjerujem ni da ću za PS5 ako ga kupim. U stanju sam igrati jednu igru po dva mjeseca i to je razlog zašto sam ove godine kupio samo četiri igre. Zato sam i odlučio prestati kupovati digitalne verzije jer ima toliko dobrih igara koje želim igrati pa bih valjda pokupovao polovicu PS trgovine. Iz PS trgovine uzimam samo DLCjeve i to je to.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?