HCL.HR

Najbolji savjet za nadogradnju PC-a u 2018.: Kupite konzolu

Zoran Žalac 09.02.2018.   •   178 komentara


Cjenovno ludilo na tržištu računalnih komponenata još uvijek ne prestaje. Igranje na PC platformi nikada nije bilo manje isplativo nego danas.

ps4_pro_and_vr_review01_thumb800

Znam da je suludo PC master rasi sugerirati bilo kakvo prebacivanje na inferiorne konzole. Međutim, situacija u 2018. mogla bi biti takva da će dosta PC gamera „stati na loptu“ i razmisliti o nabavci konzole. Razlog za to je, dakako, cjenovno ludilo koje vlada tržištem grafičkih kartica, ali i memorijskih pločica. Možda ste to već čuli i ranije, ali iz dana u dan potvrđuje se činjenica kako je ovo doista najgore vrijeme za kupovanje novog računala ili računalnih komponenti za gaming.

Posrijedi je trend rasta vrijednosti kriptovaluta čiji se krah predviđa i zaziva već duže od pola godine. Još sam prošlog ljeta u članku o poskupljenju grafičkih kartica optimistično mislio kako će se cijene stabilizirati nakon nekoliko mjeseci. To se i dogodilo – cijene su se stabilizirale tako da jedan GTX 1070 koji se donedavno mogao naći za 3500 kn sada stabilno stoji na 5500 kn, više ili manje. Ovog puta više se ni ne usudim nagađati kada će groznica rudarenja kriptovaluta doći svome kraju pa umjesto toga za sve one koji u 2018. gledaju nabaviti novu gaming platformu imam jednostavan savjet – kupite si konzolu, radije.

witcher-mashala

S jedne strane, glup savjet – stoji konstatacija da mnogi od nas ne kupuju računalo samo za igranje već i za sve ostalo što ta platforma pruža. S druge strane, savjet je na mjestu jer smo većinu aktivnosti ionako prebacili s računala na druge uređaje, pa tako internetom surfamo pomoću mobitela i tableta, a multimediju konzumiramo preko raznih Android kutijica i pametnih televizora. Čak i da živite od amaterskog emitiranja igara, 2/3 konzole danas imaju ugrađenu funkcionalnost za streamanje videa.

Ono što zapravo zabrinjava u priči o PC gamingu jest njegova bliža budućnost. Čini se kako su Nvidia i AMD fokusirani uglavnom na high-end segment tržišta, što je zabrinjavajuće u vrijeme kada su nam do nove konzolaške generacije preostale otprilike 2-3 godine. Ako ćete sada kupovati gaming mašinu kao ulog za budućnost, šanse su da vam je to loša investicija jer ćete ju platiti više nego što zapravo vrijedi u dugoročnom pogledu. Na stranu priče o inferiornosti konzola, činjenica je da se najpoznatiji pokretači za igre dizajniraju kako bi se što bolje iskoristili na konzolama, ne na PC-u. U tom pogledu može se reći kako konzole koče PC, ali i diktiraju koliko će vaša skupo plaćena grafička kartica biti isplativa za gaming.

nvidia-geforce-titan-xp-star-wars-collectors-edition-galactic-empire-photo-001

Iako iz Nvidije savjetuju trgovce da prednost u prodaji grafičkih kartica daju gamerima, a ne rudarima kriptovaluta, statistike su jasne – tvrtka je u zadnja tri mjeseca imala svoj najuspješniji kvartal u povijesti, zaradivši skoro tri milijarde dolara, zbog čega su joj dionice skočile za 34%. Sasvim logično, Nvidiji u ovakvoj situaciji nije u interesu lansirati novu generaciju grafičkih kartica po pristupačnijim cijenama. Najavili su samo da će povećati proizvodnju postojećih kartica, što bi moglo dovesti do smanjenja njihovih cijena. No, povećanje proizvodnje nije garancija da će cijene padati.

Najbolji dokaz za to da je Nvidia trenutno fokusirana na high-end tržište jest njihovo predstavljanje BFGD ekrana za PC gaming. Takvi ekrani, kojima ni cijenu nisu htjeli otkriti, možda jesu budućnost PC gaminga, ali trenutno su jako daleko od cjenovno pristupačne budućnosti. Uostalom, većina igara još uvijek nema izrazitu korist od gamerskih monitora na 144 Hz – pogotovo ako ne igrate kompetitivne naslove. No, sve dok u tome ima zarade, tvrtku ne zanima jesu li uređaji isplativi za gamere.

Daleko od toga da su konzole jeftine; i za njih treba izdvojiti pošten iznos. Počevši od višeg ranga, Xbox One X možete nabaviti za oko 4000 kuna. Zatim slijedi PlayStation 4 Pro koji koša oko 3000 kuna, ali se na pojedinim akcijama može naći i za 2600 kn. Prijenosni Nintendo Switch izaći će vas oko 2900 kuna. No, pazite ovo – za cijenu jedne GTX 1070 kartice možete nabaviti dvije konzole. Ma, 4K-ready konzolu i neki jeftiniji 4K televizor. Ako ne patite od potrebe za 4K gamingom, dobro posluži i Slim model PS4 konzole koja se prodaje za 2200 kn. Štoviše, ako maksimalno želite uštedjeti, polovni PS4 možete pronaći i za 1600 kn – negdje i u paketu s igrama. Ili, ako koristite mobitel s pretplatom, PS4 se negdje može nabaviti i za 100 kuna.

No, ništa od toga nije važno ako na toj konzoli nemate što igrati. Upravo tu je i poanta svega, jer će se na konzolama u narednih godinu-dvije igrati sve vrijedno igranja. Ekskluzive, poput God of Wara, Spider-Mana, The Last of Us 2, Pokemon RPG-a, Bayonette 3 i drugih, bit će neke od najvećih i najvažnijih nadolazećih igara. A ne treba zanemariti ni to da će Rockstarov hit Red Dead Redemption 2, kao i Death Stranding, biti prvo dostupni na konzolama.

Dani kada su konzole bile inferiorne PC-u, grafički i kontrolno, davno su prošli. Xbox One X u stanju je vrtjeti Forzu 7, Gears of War 4 i The Witchera 3 na jednakim grafičkim postavkama kao i na PC-u, ali s daleko jeftinijim hardverom. Štoviše, The Witcher 3 samo na konzolama ima podršku za HDR osvjetljenje, što znači da je na Xboxu One X ljepši nego na računalu koje košta triput više od te konzole.

Grafika je zapravo loš argument jer zabava nije u ljepoti, a tu konzole također imaju svoju praktičnost. Ponuda igara za mlađe gamere nešto je bolja na konzolama, uz nadolazeće igre kao što su Kingdom Hearts 3, Yoshi, Dreams ili Concrete Genie. Ako tražite jeftin ulaz u svijet virtualne stvarnosti, PS4 i PS VR su tu još uvijek najpovoljnija opcija, a jedino u toj kombinaciji možete igrati Resident Evil 7 u VR-u ili neke od nadolazećih VR hitova.

Čest prigovor koji PC igrači imaju na konzole veže se uz cijene igara, s obzirom da po trgovinama možete vidjeti kako se igre za konzole prodaju za 400-550 kuna. Premda je istina da na PC-u možete proći jeftinije u kupnji igara, treba reći da se digitalni primjerci igara na konzolama sve češće nalaze na dobrim popustima. Primjerice, Horizon Zero Dawn, PS4 ekskluziva koja nije stara ni godinu dana, ovih se blagdana mogla nabaviti po cijeni od 180 kuna. U sličnom se rangu kreću i cijene polovnih igara, a tu je zajednica igrača čak i življa nego na PC-u pa često možete dogovoriti i razmjene igara.

Naravno, ako vas zanimaju PUBG, Star Citizen ili Age of Empires 4, onda tu nema previše mozganja. Konzole su praktične i ugodne za određene vrste igara, dok za pojedine žanrove ipak nema bolje platforme od PC-a. No, iako su stvari isključive, nema razloga zašto konzole ne biste mogli upariti s PC-om, barem u ovim danima kada se nadogradnja PC-a istinski ne isplati. Samim time, propozicija da vam nabavka konzole bude najbolja „nadogradnja“ PC-a u 2018. i nije tako luda. Na kraju krajeva, nadogradnja i nadopuna mogu značiti istu stvar ako mislimo na poboljšanje gaming iskustva. Jednom kada se ludnica na tržištu smiri, konzolu ćete moći prodati i od tog iznosa si nadoknaditi cijenu nove grafičke. A do tad ćete se na toj istoj konzoli zasigurno naigrati te iz nje izvući daleko veću korist nego od grafičke kartice koju biste sada platili 50% više nego što zapravo vrijedi.

Komentari (178)

  • nikola65478

    09.02.2018 - 16:21

    ja na pc igram isljucivo strategije igre poput Simsa i auto utrka sve drugo ide na ps4.

  • Tomina

    09.02.2018 - 16:22

    Pa istina, ja sam za Božić klincu uzeo Xbox One…to tada mi se te konzole nisu sviđale. Sad tek vidim logiku. TV ajd svi imamo u kući – konzola je koliko, 2-2.5 soma kuna? I to je to, šta god izađe izgleda ljepo bez podešavanja postavki.A koliko tek jeftinije? Plus sad sinu otmem konzolu, dođe ekipa kod mene i zabavljamo se bez kafića i gluposti haha 😛 Jedino se još nisam navikao na gamepad.

    • nikola65478

      @Tomina, 09.02.2018 - 16:34

      Konzole su ispod 3000 ako brojis samo igru ili samo dodatni kontroler al to ovisi od trgovine do trgovine al uglavnom bolje uzet konzolu .

    • Tomina

      @nikola65478, 09.02.2018 - 16:35

      ma oke, meni računalo prvenstveno se koristi za 3d modeliranje, obrada muzike i slika…ostalo eto što dođe pod ruku za igru tu i tamo…ali kažem usporedbe, tko treba samo radi igranja – konzole su najbolje, bez obzira koja je u pitanju

    • nikola65478

      @Tomina, 09.02.2018 - 16:48

      Danas se cijene igara za ps4 krecu od 150 do 300 ja sam ih dosta kupio po toj cijeni.

    • movie

      @Tomina, 09.02.2018 - 17:47

      Ono, svi oko tebe imaju PS4 a ti kupiš xbone?

    • mili1985

      @movie, 09.02.2018 - 18:23

      Tako su nekada svi oko mene imali NES i SNES, a ja rokao Segu.
      Šta ga briga, važno je da se igra!

    • movie

      @mili1985, 09.02.2018 - 22:13

      Pa danas baš i ne kada su igre skupe a možemo ih međusobno posuđivati i igrati. Ovako nemaš s kim razmijeniti igre i odigrati ih. Lijep je bonus kada nas par ima istu konzolu pa se dogovorimo i kupimo različite igre…

  • TeroXCro

    09.02.2018 - 16:26

    Ili sačekate AMDove APU-s 2400G i 2200G jer neki spominju brzine približne gtx 1050 tki.

    • DjokaBA

      @TeroXCro, 09.02.2018 - 17:19

      Preteruju, malo jace od GT1030, otprilike. Mada izlaze skoro, pa cemo videti.

    • TeroXCro

      @DjokaBA, 09.02.2018 - 19:59

      A očito je bilo,ali gle ćak i da je jača od 1030 to je također vrlo dobro uzevši u obzir cijenu.

    • Black op

      @TeroXCro, 09.02.2018 - 20:37

      Kolike su šanse da će neko sa r3 2200G imati dvokanalni ram koji radi na minimalno 3 GHz?Skuplji ram od APU-a…

    • TeroXCro

      @Black op, 10.02.2018 - 00:20

      Nažalost tužna istina čovječe kingston od 3Ghz kod nas skuplji od R3 1200.Tužni su ovo dani,što ne znači da treba odustat od buildanja PC-a.Dobra alternativa su custom pre builtovi oni imaju donekle stabilne cijene.

    • PsyBorG6of9

      @TeroXCro, 10.02.2018 - 01:32

      mda i onda pljuneš za 16 gb dobrog ddr4 rama cifru koju bi pljunuo za gtx 1050Ti 🙂

    • TeroXCro

      @PsyBorG6of9, 10.02.2018 - 12:55

      A kad bi se moglo hahah :)Jbg ovakvo je stanje trenutno,ali valja pogledat ove APU-ove kad izađu definitivno će bit bolji nego stari ako ništa.

    • PsyBorG6of9

      @TeroXCro, 10.02.2018 - 17:13

      a gle svaki ryzen je jako zahvalan za brži ram, a ovaj bi trebao bizi još zahvalniji pošto ima gpu u sebi, mislim da je neki minimum 16gb ddr4…. ne boli me toliko cifra koju trebam pljunut za grafičku, al me boli kad za 16gb rama moram pljunut cifru za koju si kupim http://www.asrock.com/mb/AMD/X370%20Killer%20SLIac/

    • TeroXCro

      @PsyBorG6of9, 10.02.2018 - 18:30

      Yep,ja sam požalio što sam si uzeo 2400 za ryzen 1600.Ako ništa bar mi je cjena za još jedan 8 giga stick manja.

  • GAMEmaher

    09.02.2018 - 16:35

    Točnije…horizon zero dawn COMPLETE edition je sad bio za 194 kn ko je imao ps plis pretplatu a bude opet i bez nje tako… Battlefield 1 revolution i titanfall 2 bundle sad za 199 kn bez ps plius… a i sa ps plus dobrih igara svaki mjesec. Konzole i do 2000 kn se dale nabavit sa novim ww2 i horizon… cijena nikad pristupačnija ako usporedimo sa ps3 onda a igre predobre. Isplati se ps4 slim definitivno.

  • trulex

    09.02.2018 - 16:39

    Zorane samo pogledaj na njuškalu i vidjet ćeš da je u zadnjih tjedana dana poplavljen RIG-ovima. Uzrok je nagli pad kriptovaluta. Ovo sad što vidiš gtx 1070 u trgovinama za 5.5k kuna je tržišna, koja bi se mogla kroz mjesec dana prepoloviti.

    • Zoran Žalac

      @trulex, 09.02.2018 - 16:55

      Bilo je padova i prošle godine, pa se situacija nije značajno mijenjala. Kamo sreće da bude tako, ali eto vidiš – nakon tjedan dana konstantnog padanja vrijednosti bitcoina/ethereuma, od ovoga tjedna ponovno su u rastu dan za danom.

    • PsyBorG6of9

      @Zoran Žalac, 10.02.2018 - 01:42

      dobra, dobra…. koliko vidim sve se zeleni danas 😛 btw da pade cijena grafickih, znaci da nitko ne bi trebao kupovat nove graficke po ovim ciframa, a to znaci da bi mineri trebali popunit njuskalo s grafickama debelo ispod cijene…. kratko receno pad crypta bi trebao trajat mjesec dana i btc bi trebao opast ispod 5k minimalno. ukoliko mislis da ce ti se cijene vrati na one koje su bile kad su graficke izasle, e nece, nikad pa ni tad… majnanjem još i danas možeš s jednom jadnom 1050Ti pokrit racun za struju i kopat nesto ispod dolara profita, ne kopas vise dva, al i dalje si u profitu

    • funky0308

      @PsyBorG6of9, 10.02.2018 - 12:01

      Zapravo je bitna razlika koju radis, ne cijena dionice ili valute. Potpuno je nevazno koliko coin kosta kada ga rudaris, bitno je koliko mozes zaraditi prodajom istoga. Naravno da je bolje kada jedan coin mozes prodati za 20 000 dolara ali ako si ga izrudario i 100$ zarade je nesto sto je odlicno i nesto sto ti sigurno nece reci – dosta je, ne isplati se jer ne zaradjujes 20 000 po coinu. Bitna je ta razlika u cijenu (RUC), marza…dok je god ulozeno manje od dobijenog ja ne bih prestajao rudariti. Oni nisu mesetari ili brokeri, nisu kupili coin za 20k $, coin pao na 10k $ pa izlaze svi jer nema para..samo ce im trebati vise vremena i vise grafa da naprave ono sto su prije radili u duplo manje vremena. Nisam ja bas uvjeren u to da ce krenuti masovna rasprodaja, moze se dogoditi ili udar na oglasnike i masovna rasprodaja ili, meni puno vjerojatnije – nastpjanje minera da povrate ulozena ili izgubljena sredstva. Sumnjam da ce netko tko je uzeo 10ak skupih kartica tek tako sada sve rasprodati i pomiriti se s gubitkom. Ako ista, ja bih prije rekao da ce potraznja porasti kako bi se rudarila ista kolicina para (sada moras izrudariti 2 ili 2.5 coina da budes na istom..

    • PsyBorG6of9

      @funky0308, 10.02.2018 - 13:03

      a gle onaj tko je bio pametan si je vec odavno povratio ulozeno u graficke, posto je ROI u jednom segmetu bio ispod 6 mjeseci. sad samo bere vrhnje u obliku minimalno jednog $ dnevno profita po grafickoj u razlici cijene struje i vrijednosti coina. da je bitcoin pao ispod 5k, povukao bi i ostale altoine tako da pofita vise ne bi bilo, a to se evo nije desilo, tako da ništa od punog oglasnika izmucenih grafickih,

    • funky0308

      @Zoran Žalac, 10.02.2018 - 11:31

      Sami rast cijena memorija nije nikakvo iznenadjenje u ovo doba godine. Memoriji tradicionalno raste cijena krajem godine i zadrzava se do proljeca, uz divljanje kriptovaluta otislo je sve jos i vise ali stabilizirati ce se to sada kada je masa ljudi izgubila ozbiljne novce na tom pokeru. S tekstom se manje vise slazem, mislio sam kako ces najvise pricati o cijeni i tom vidu neisplativosti ali nisi i drago mi je radi toga. Puno veci naglasak bi i ja stavio na ekskluzive, prakticnost, puno prihvatljivije cijene igara danas kao i prodaju fizickog izdanja igre (sto mi na PCu ne mozemo). Meni je mozda puno 1000€ ali to ne znaci da ce i tebi 1000€ biti puno. Cinjenica je da su cijene prenapuhane ali to ce se vrlo brzo stabilizirati. Ovo sto ostaje je navala odlicnih ekskluziva koje vrlovjerojatno nece doci na PC, mobilnost konzole i cinjenica da manje vise svi imamo dobre TVe po kucama i koristimo ih i za konzole, mozemo i na PCe ali ipak je to neprakticno. Meni se cini da je trenutno najidealnija kombinacija – ostavi PC kakav je za PC ekskluzive, za pare s kojima bi kupio 1070 ili 1080 kupi PS4 PRO i Switch ako ostane para i igraj sve. Mani je jak PC potreba i hobi. Potreba za ono sto na njemu radim (AfterEffects i Python ne mogu vrtiti na bilo cemu, Python mogu i na mobu ali za ozbiljan rad trebam ozbiljan PC, za video editig i sl) – Sto se tice 144hZ monitora, ooet isto – zavisi sto covjek radi i cime se bavi, isto tako ovisi i o hardwareu koliko i kako ces ga koristiti. Ja sve igre vec dugo igram u 1440p i sa preko 60fpsa (gdje je to moguce) , uz Gsync stvari izgledaju jako, jako dobro. Ako to covjek moze platiti i priustiti si i te kako se sve da iskoristiti i uzivati u tome. Ali dobro, svatko od nas ce pronaci manji ili veci razlog zasto nesto koristi, realno – u pravu si, iznimaka uvijek ima, naravno ali u sustini – odlican tekst kao i uvijek.

    • Cro legend

      @Zoran Žalac, 10.02.2018 - 21:18

      Zorane je li greska bila uzeti pc sa gtx 1060 u 9 mjesecu 2017 godine ? Primjetio sam da je cijena visoka, ali ne znam je li mi to bila greska ili ne? U isto to vrijeme razmisljao sam o kupovini ps4 pro i ps vr posto mi dode slicna cijena :/

    • funky0308

      @Cro legend, 12.02.2018 - 12:50

      Zavisi koliko si platio konfu. Greska nije sigurno, a sumnjam da si bas preplatio i da se nisi informirao. RAMi i grafe drze cijenu tako da se zeznio nisi sigurno – nisi izgubio nista. Ako nije tajna, jel mozes reci cijenu i dati popis komponenti? Tesko je ovako ista reci. 1060 je dobra grafa, samo je pitanje koliko te sve skupa kostalo. Ako je konfa kupljena samo za gejmanje, mozda bi bolja odluka bila PS4 PRO ali ako nisi preplatio jos se stigne prodati i uzeti Sony.. aha..sada vidim kraj poruke. PS4 PRO i PSVR – to je koliko? Oko 4500-5000kn? Sto si sve dobio kod PCa? Samo kantu si kupovao ako je suditi po cijeni, jel da?

  • vragec25cro

    09.02.2018 - 16:48

    Dobar člank i točno ste nabrojil sve što koči gaming konzole :).Meni pc pretežno za igranje i kupujem otprilike svakih 5 godina novoga platim ga između 5500-7000kn tako da igre koje su izašle kad kupim mogu da igram kolko tolko na high postavkama.Igare večinom kupujem preko humble bundle ili steam.Malo kad kupujem nove pošto me svi aaa naslovi koje sam probao razočarali u zadnjih par godina.Večinom perefiram mmorpg kojih još uvjek nema na konzolama(zbogg mmorpg se i prebacio s konzola na pc).N igre mjesečno potrošim nekih 12-50euri zavisi kakve su ponude i kakav je neki dobar bundle.Ne piratiziram igre zadnjih nekoliko godina od kako su pojeftinile i odkako ima hrpa fre2play igara na steam ili neki dobri naslovi na originu uplayu i na humble bundle.Tako da po meni pc i dalje master race 🙂

    • vragec25cro

      @vragec25cro, 09.02.2018 - 16:52

      P.S. Što se tiče multiplayera s frendovima kupim 2-4 yoistika po 10euri svaki čak i jeftinije i igramo nas 2-4 kako nam odgovara.

  • Almir92

    09.02.2018 - 17:19

    Jednostavno, dotuzilo mi je dogradjivanje pc-a i stalno stimanje igara , moze ne moze , de dogradi. Kupio sam dvije ps4 konzole , dao jednu bratovom sinu jednu sebi ostavio, i vidi racunice izaslo me jeftinije nego onaj PC sto uze te 2010 godine i stalno nesto zastarjevao. Kupio sam sebi medium laptop da imam za obicne potrebe . 😀

    • Robotz

      @Almir92, 10.02.2018 - 11:20

      Moze ne moze i stalno nadogradivjanje moze reci samo netko tko ne zna sloziti PC,meni PC traje pretezno kao i nove konzole od 4 do 6 godina.
      Ako su ti settings LOSA stvar stvarno ne znam sta da kazem,smijem se i placem kada na konzolu u 2018 godini odem u settings i sve sto ima je brightness setting tugo moja.
      Na PCu stimam sve sebi kako zeli i koliko PC moze od frejmova do shadowsa idt itd,i to “stimanje” traje 5-10min.

      Igraj sta i na cemu zelis samo ne tipkaj gluposti 🙂

    • the_cat

      @Robotz, 10.02.2018 - 12:30

      Nismo svi isti, ja npr. imam 144hz freesync monitor, nov PC, a ni najmanje nisam opterecen sa frejmsima ili izgledom u igri. Bitnija mi je dobra prica i dobre kontrole u igri. A kad upalim PS sve je vec optimalno podeseno i meni je to zakon.

    • Robotz

      @the_cat, 10.02.2018 - 14:32

      Ajmo malo da skinemo zavjesu,konzole su lazno oglasavane vec godinama,full HD kada nije bio full HD,sada 4k gaming koji TV i Ps4 pro kosta kao high end PC a opet NIJE 4k nego suplja prica i false marketing.
      Pay to play online da kosta 1 euro mjesecno je pljacka.
      Imam PC,PS4, i Switch ali ovaj clanak je “sponzorisan” bar po naslovu ako nista drugo i da privuce djecurliju koja veze nemaju o cemu pricaju (ne mislim na tebe nego neki komentari ovdje su smijesni)

    • the_cat

      @Robotz, 10.02.2018 - 15:42

      Slazem se vecinom, ali za ultra postavke na PC-u stvarno treba potrosit para, pogotovo 4K. Iskreno, cekao sam black friday ne bih li nasao kakvu jeftinu vegu56 i bilo je ili vega ili ps4pro+gtsport. Ipak sam uzeo ps4 i nije mi nimalo zao. P2Ponline, da, dodje malo manje od 3e mjesecno, ali opet mislim da su skoro svi gejmeri odrasli i zaposleni, tako da to i nije puno.

    • Sinek

      @Robotz, 12.02.2018 - 09:22

      Hajde da čujemo koliko košta PRAVI 4k gaming o kojem ti pričaš na PC-u. Pobrini se da u to uključiš i monitor jer tu bacaš priče o TV-u dok se priča o gaming hardveru. Klasičan pro-PC argument. Nisi napomenuo da ti za konzole treba i kauč od 4 tisuće kuna

    • funky0308

      @Sinek, 12.02.2018 - 13:57

      Ne znam o kojem on prica ali cca 3000-4000€. Da ne ispadne kako lupam na pamet, napisati cu cijene komponenti u svojoj konfi. Nadam se da nece ispasti kao foliranje, konfa je na HCLu vec dugo – ne radi se o nicemu novom. Dakle, i7 4790k- 2500kn, RAM DDR3 – cca 3000kn, SSD 240 GB – cca 700kn, SSD 120GB (dva komada) – cca 400kn/kom, dakle 800kn, HDD 2TB (2 kom) – 700kn/kom (1400 ukupno), maticna ploca Asus – 1800kn, napajanje cca 700kn, GTX1070 – cca 4000kn, Asus monitor 144hZ – 7000kn, Periferija (mis, tipkovnica, headset, kontroler, 5.1 zvucnici…) cca 2500-3000kn. Ima tu jos stavki ali mislim da nema potrebe, jasno je odmah koliko je to zapravo puno para. 24 400kn – 24 900kn. Nisam puno ni promasio sa prvom procjenom. Ovo sam napisao da konacno prestanemo s tim blesavim raspravama. PC nije jeftin ali onome koji ga treba to ce platiti bez previse razmisljanja, ako moze, naravno, to si i priustiti. Iako je nadmocan i manje-vise sve igre bolje izgledaju na PCu, vrte se lijepse i u vise frameova ali je jednostavno preskup samo za gejmanje. Konzola je pravi odabir za igre. Jeftine su, a nista losije iskustvo nije. Sa PRO verzijama primakli smo se jos blize vrhunskom gejmingu na konzolama i slijedeca generacija bi mogla konacno biti ono sto se vec i od PROa ocekivalo. 4K @ 60fps i to je to. Moze PC biti i puno jeftiniji, a i dalje dobar i mocniji od konzole ali rijetko tko kupuje PC toliko skup, a mora biti skup ako vrtimo ovakve igre kakve vrtimo, samo radi igara.

    • Sinek

      @Robotz, 12.02.2018 - 09:11

      Pazi rođaka, on drugima govori da tipkaju gluposti a tužno mu je što konzola nema settingse. Kakve bi ti settingse na konzoli koja je ista kod tebe kao i kod tvog susjeda? On je glup pa igra na low i bez shadowsa a ti bi ušao u settingse i sve lijepo potickao? Low postavke za one koji žele imati ružnu igru i ne žele iskoristiti potencijal hardvera? Bravo

    • funky0308

      @Sinek, 12.02.2018 - 13:20

      Haha…kao, sam si spustas sve na low i onda podizes na high pa se divis.. 🙂 . Nema potreba za opcijama, zato ih i nema. Nema se sto podesavati. Sada kada se ima sto podesavati (PS4 PRO)te opcije su i dodane.

    • funky0308

      @Robotz, 12.02.2018 - 13:07

      I jos sve dodatno mozes postelati iz GPU alata, ako se igra inati (kao Mafia III recimo). Treba znati slozi PC, to je sigurno. Svatko zna ubosti RAM ili grafu u plocu ali treba znati odabrati prvenstveno plocu, ona je polaziste za sve. Gledam gotove konfe po trgovinama, GTX1070 na nekoj ocajnoj ploci od 300kn (Intel socket)… strava. Ne moze to biti dobro ni u startu, a kamoli na duze staze. Nije sve u cijeni ali ako stavljamo i7, 20-30GB RAMa, SSDe i zadnje modele grafe – na ploci se ne stedi. Ni na ploci ni na napajanju. Bas to sto kazes, ako se pametno odaberu komponente konfa moze, uz manje troskove oko sitnijih upgradea (recimo cooler na CPU pa klokanje za 5-10% i super, otkljucani procesori, odnosno mnozitelji se daju nabaviti, razlika u cijeni je potpuno opravdana, nije velika – novim coolerom za 300-400kn ja sam svoj i74790k kupio na prijelazu socketa, dobio za odlicne novce, a proc je odlican. Sa 4000mhZ ga s jeftinim coolerom TX3, podignem na 4400mhZ i radi stabilno i dobro bez pregrijavanja). To su te neke stvarcice na kojima se da ustediti, a cesto prodjes i bolje. Ne mora biti DDR4 ploca na sto ljudi cesto padnu pa umjesto 30ak GB RAMa, kupe 12GB jer je DDR4 jos uvijek skup…brdo je stvari i ja to ne vidim kao opterecenje vec kao odlicnu zabavu i nesto sto volim raditi. Sva ta ustimavanja i podesavanja daju neku dodatnu car igranju 🙂 . Kad si zadnji puta odbio frenda koji trazi pomoc oko sklapanja konfe? Pa jbte, jedva docekam da netko nesto kupuje da sarafamo 🙂 Da ne otvorim novi krug rasprave, konzole imaju svoje prednosti bas kao i PC, sve je stvar zelja i mogucnosti.

  • jastreb

    09.02.2018 - 17:21

    Sreća pa imam puno igara koje sam pokupovao na raznim rasprodajama i još i nisam odigrao pa ću preživjeti dok ne prođe kriza.

    A u zadnje vrijeme sve više igram indie igre za koje mi ne treba baš neki jaki stroj.

  • Aerys Targaryen

    09.02.2018 - 17:24

    E moj Zorane…

  • KhorneFlake

    09.02.2018 - 17:32

    Šta ćeš. Vegu sam platio 860€, što je daleko iznad njene preporučene vrijednosti. Mislio sam kako bih nekad blizu dvije kupio za ove novce da se poštuje preporuka, al kad vidjeh da je prijatelj malo posle toga kupio tuce referentuša za po 1000€ svaku shvatio sam koliko sam dobro prošao, i to još sa custom modelom.
    A vidio sam i likove koji su platili 1080Ti 700 dolara, da bi ih na ebayu prodali za skoro 1400, a onda otišli na nVidijin sajt i direktno odande naručili Titan Collectors Edition, i još bi im ostalo kusura… Ovih dana ozbiljno razmišljam da uzmem Threadripper umjesto druge Vege, s obzirom kako su cijene otišle bilo bi mi daleko isplativije. A i osjećam pritisak kad vidim tekstove koji se objavljuju da TR rudari koliko i Vega, a ovih dana je još i jeftiniji…
    Neki ljudi koje poznajem su odustali od nadogradnje. Čak i da proda svoju karticu rudaru za finu svotu svejedno opet mora da doda drugu pozamašnu svoticu da bi uzeo bilo šta jače, plus uputna dostupnost. Tržište je skroz odlijepilo.

    • funky0308

      @KhorneFlake, 12.02.2018 - 13:22

      Rudaris i ti ? Jel imamo nekoga ovdje tko je uspjesan rudar? (Nema veze koja valuta)

  • darkness666

    09.02.2018 - 17:48

    ..nazalost pc gaming me nikada nije privlacio dok sam obavezno uvijek u isto vrijeme imao sve konzole…jednostavno mi je osjecaj za gaming pred tv i sa joystickom u ruci bio vise privlacniji…i sad kad sm vec usao kasne godine ostao sam samo na xboxx i to mi je to…

  • baDarmageddoN

    09.02.2018 - 18:09

    To je tako već barem dvije godine. Moj PC od 12 somova kuna je u trećoj godini skoro al-pari sa jednom konzolom. Užas jedan ali totalni.

  • Svizac Haby

    09.02.2018 - 18:23

    Jadan moj PS3, ima sada da da sve od sebe pa makar i pekao jaja na njemu i oglušio od rondanja ventilatora….
    Živjele igre od 90 kuna!!?☺?

    • funky0308

      @Svizac Haby, 10.02.2018 - 12:22

      Jesi ga probao cistiti? Mozda da ga otvoris i ventilator(e) ocistis i WDom podmazes lezaje. Hladiti ce bolje, a rondati manje 😉 . Ja PS4 drzima na cetiri tocka od Lego bagera da ga malo izdigne od stola i puno se volje hladi i ponasa.

  • beg

    09.02.2018 - 18:42

    Covik se stvarno nekad pita pisete li vi clanke samo da pisete ili jednostavno imate toliko love da zaboravljate kako zivi 70% prosjecnih stanovnika nase drzave, ili bilo koje drzave u nasem okruzenju.

    Cuj, njima nije puno ulozit 400kn u igricu i konzola je super, a sve veci broj ljud nam iz dana u dan kopa po kontejnerima. Dok god se vecini nasih ljudi zivot svodi na prezivljavanje, racunalo je daleko razumnija opcija.

    Prvo, posjedovanje racunala je danas nesto sta je nuzno, a ne luksuz. A drugo, koliko god te konzole da su razvijene i imaju sve vise opcija, na koncu su samo za zabavu i gejming dok je racunalo nesto sta koristis apsolutno svaki dan i ne posjedovanje istog, jednostavno mi nije zamislivo. Naravno da brojni nemaju ni za racunalo, ali ako je vec izbor izmedju racunala i konzole, onda definitivno racunalo je prva opcija.

    Da ne spominjem da na racunalu, jos uvik moze piratski igrat sve igrice, dok na konzoli svaku moras kupit, bilo original, na snizenju ili polovnu. Dakle, kad zbrojis koliko ces ulozit u te igre kroz period od godinu dvi dana, konzola ispadne puno skuplja. Vec vidin kako ce krenut komentari i pljucanje za piratsvo, al ja cu potpuno ravnodusno napisat; kad STVARNA prosjecna placa u hr bude visa od tek 8 hit nalsova video igara, onda cu i ja drage volje kupovat originale…

    I na koncu… na PC mozes igrat apsolutno svaku igru, ukljucujuci strategije, pucacine te MMORPG igre poput WOWa, dok je to na konzoli znanstvena fantastika te mozes samo odredjeni tip igara igrat, pa eto i tu PC dobija bitku.

    • vragec25cro

      @beg, 09.02.2018 - 19:04

      Pa pc je bolji u svakom pogledu..Jedino se ne slažem oko piraterije i ne kuzim ljude koji piratiziraju igre kad ima hrpa free2play igara a aaa naslovni odavno ne vrijed love koju kostaju.Plus da svako malo neke free igre ne origin uplay ili na stranama za prodaju igara

    • delight353

      @beg, 09.02.2018 - 20:08

      PC za gejmanje prebrzo zastarjeva. Njegov zivotni vijek u kojem ce davati top performanse su cca 2-4 godine. Sad uracunaj cijene komponenti (prosjecan PC za kvalitetnije igranje ce kostati 7000kn) i usporedi zivotni vijek konzola i cinjenicu da nista od komponenti 5-7 godina neces morati mijenjati… Na konzolama postoje rasprodaje i razni drugi nacini (oglas) kako doci do jeftinijih igara.

    • vragec25cro

      @delight353, 09.02.2018 - 20:41

      Da ak želiš non stop igrati na high.ja svakih 5 max 6 god mjenjam komp i platim oko 5500-7000kn al kroz tih 5-6 god ja nadoknadim na više igara koje su jeftinije i na free naslovima koje daje origin uplay i steamovi free2play naslovi,s tim da na konzolama nema morpg naslova koje ja večinu vremena igram.Svako igra šta voli i na čemu voli al meni nekako pc bolji zbog bezbroj mogučnosti.P.S. ekran imam več 11 god a za konzole baš i nije dobar tv od 11 god 🙂

    • Robotz

      @delight353, 10.02.2018 - 11:22

      A na PCu ne postoje rasprodaje ?`
      Nista gore kad dodje console gamer koji nikada PC u zivotu nije imao pa pocne da tipka gluposti.

      PC cak ima mnogo bolje rasprodaje igara od consolea ako si ikada cuo za GOG i Steam mozda ?

      Dalje na konzolama dok kupim sve za ugodno igranje poput TVa,dodatne opreme i platim jos da bi igrao online izadje vise od prosjecnoga i dobroga PCa.

      Igraj sta zelis samo ne tipkaj gluposti i dezinformacije.

    • delight353

      @Robotz, 10.02.2018 - 20:09

      Ne tipkam gluposti i dezinformacije. Zapravo ono što nikada nisam taknuo je upravo konzola. PC posjedujem od kada znam za sebe. Pitaj me prije nego donosiš zaključke 🙂 Mislim da neki nisu shvatili poantu – samo dobra grafička kartica košta kao konzola. Znači samo GPU. Svi znamo što još ide u kantu: napajanje, matična ploča, RAMi, HDD, možda kakav SSD, CPU, samo kućište nije badava, a onda ajmo na monitor, tipkovnicu, miš, zvučnici… Pa izađe igra, a kad ono katastrofalno optimizirana na PCu. Ne, nikako se više PC ne isplati imati za gejmanje.

    • Robotz

      @delight353, 11.02.2018 - 10:46

      Hebo te vi pricate o PCovima koje ima 1% ljudu,svi bi vi neke SLI 1080tke,144/244hz monitore i 4k gejming .
      Gomila razmazenih derista imo,rokam i dalje na 1080 rezi sretan dok na 60FPSa ide i meni dosta.
      Vi pricajte o nekim mh,ssd,4k a 99% nas ovdje ne moze to da priusti niti je to potrebno vecini nas.

      PC se UVIJEK isplati imati jer ga koristim i imam od Pentiuma 100 jos,ti kupi konzololu i rokaj sta ti se roka meni ce PC dok sam zivi biti glavna gaming platrofma.
      Volim i sony i Nintendo imam i njihove konzole ali PC je PC.

    • Texas Flood

      @Robotz, 12.02.2018 - 09:52

      Da, rokaš na 1080 rezi i 60 fps, sve postavke na low. PC zakon, jebeš konzole.

    • funky0308

      @Robotz, 13.02.2018 - 11:35

      Upravo je to razlog zbog kojega cesto i napisem da velika vecina ekipe igre skida s torrenata uz kuknjavu kako se nema, a iste te igre igraju na PCima vrijednim i po nekoliko tisuca eura. Mislim da bi se iznenadio koliko ljudi stvarno i ima takve konfe…i svi ce ti ljudi prije dati 10 000kn za hardware nego za software. Siguran sam da nije sve samo prica..to je nas mentalitet.

    • funky0308

      @delight353, 10.02.2018 - 12:11

      Ma kakvih 7000… pa dobar monitor sa freesyncom ili gsyncom kosta toliko (ako pricamo o kvalitetnijem igranju). Mislim da je danas 10 000ak kn (a i 12000kn) kvalitetna i dobra konfa koja ce vrtiti igre u 1080 ili 1440p u min 60FPSa. Dakle, nove AAA igre. Sama grafa je 5000-6000kn. Moze se proci i jeftinije ali ovo bi bila racunica cijelog kompa s kvalitetnim komponentama i sa periferijom. Moze se uzeti tipkovnica za 100kn i mis za 120kn, monitor za 900 i grafa za 1400…ali taj komp ce biti losiji i slabiji od mobitela 🙂

    • delight353

      @funky0308, 10.02.2018 - 14:31

      U pravu si. Ja sam mislio samo na “kantu”. Nisam uračunao monitor i periferiju, jer tada ta cijena još raste.

    • Black op

      @beg, 09.02.2018 - 20:39

      Šššš, ne spominji pirateriju, shvati da se nečija mišljenja ne mogu promijeniti ;).

    • moordrak

      @beg, 09.02.2018 - 21:02

      E majstore zato se nemoj zadovoljiti sa prosječnom plaćom nego si postavi više ciljeve u životu. Ako imaš znanja i struku koja se traži na tržištu rada, možeš zarađivati višestruko više od hrvatskog prosjeka. Ali treba zagrijati stolicu, a ne laprdat.Nemoj gledati prosječnu plaću blagajnice nego gledaj prosječnu plaću inženjera. Surova realnost je da mnoge diplome koje dijele naši fakulteti možeš slobodno objesiti iznad zahoda jer za drugo nisu. Što se tiče piratiziranja, krasno rezoniraš, onako, zdravo balkanski. Imaš za komp od 2 soma eura ali izdvojiti 300- 400 kn za igricu jednom u tri mjeseca nemaš. Dakle nemaš nikakvog poštovanja prema nekome tko je tu igricu izradio, osmislio, dizajnirao i najbolje bi bilo da su sve igre besplatne. Što će tebi tamo neki štreberski kreteni naplaćivati svoj rad. E pa vidiš, što bi tebe onda poslodavac plaćao više od 3000kn.

    • pa3k997

      @moordrak, 09.02.2018 - 23:18

      Nezz sta je smjesnije. To sto je napisao kako pc nije luksuz vec ga svi moraju imati jer ima vise opcija dok su konzole samo zabava i gaming. A kladim se da vecina ljudi ionako pc koristi samo za zabavu i gaming dok su oni koji zaraduju od pca i koriste neke druge mogucnosti istog koje konzole nemaju u manjini. ILI ova teorija o tome kako na konzoli treba kupovati sve igre dok na pc imas PIRATE jbt sta mi znace pirati kad ne mogu igrati igru jer zahtjeva pc od 7-8 tisuca kn mlsm ako imas tisucu eura za pc onda kupi i jbnu igru od 40-50 eura i suti.

    • movie

      @beg, 09.02.2018 - 22:30

      Ako kopaš po kontejneru onda ti je i računalo luksuz. Kako u tom slučaju možeš reći da je računalo nužda? Uz računalo treba ti i telefonska linija te internet veza. Malo preskupo za nekoga tko kopa po kontejnerima. Ne znam zašto se ne bi napravio jedan ovakav opširan članak? Zato što netko kopa po kontejneru? Kopaju i u americi i u njemačkoj, pa što? Ovo je gaming portal koji se bavi problemima gaminga a ne socijalnim pitanjima stanovništva. Za te teme imaš neke druge portale. Zar stvarno vjeruješ da netko tko ima konzolu, nema računalo? Oduvijek sam imao oboje i svi koje znam imali su isto. Ustvari nikoga ne poznajem tko uz računalo nema bar jednu od konzola, nebitno koju. Posebno mi je glupo iznova i stalno iznova uvjeravanja kako je računalo za ozbiljne stvari koje se koristi svakodnevno. Da vidimo, čemu mi služi računalo? Za pisanje po ovom portalu i po još njih desetak. Što sam danas pametno na njemu radio. Baš ništa. Sve što sam radio na njemu mogao sam i na tabletu koji mi je na drugom kraju kuće. 98% ljudi koristi računalo kao i ja, za zajebanciju. Za to što mi treba dobar je i tablet a i praktičniji je. Kada odem kenjat ponesem ga sa sobom dok mi je računalo od tridesetak kila malo preteško za nosati do WC a i problem je gdje sve to poštekati da radi kako treba. Uopće ne sumnjam da ima ljudi koji žive i rade na računalu i od toga zarađuju. I ja sam jedan od njih, samo takva računala su mi u uredu a ne u kući. Dakle kućna računala su za čistu zajebanciju a danas je za to pogodniji i jednostavniji tablet. Za sve što ti treba za po doma dovoljno je jedna konzola i jedan tablet.

    • pa3k997

      @beg, 09.02.2018 - 23:02

      Posjedovanje racunala nije nuzno pogotovo racunala od 9-10 tisuca kn na vise. Ako ti se zivot svodi na prezivljavanje zadnja stvar koja ti treba je pc,konzola i igre opcenito. Sta mozes kupiti za pc ako jedva “prezivljavas”?? nekakvo smece na kojem ionako ne mozes igrati igre ili raditi nesto KORISNO(zarađivati) vec samo mozes srati po netu kako je lose kako nemas za igre ,a isto mozes i na mobitelu od 500-1000 kn. sorry ali takvim ljudima pc nije potreban.

    • beg

      @beg, 10.02.2018 - 02:59

      Tocno sam ovakav bunt ocekiva od uvrijedjenih konzolasa… 🙂 Al ajde da pojasnim par stvari… Prvo , ako san pisa da je u hr prosjecna placa ta kakva je, nisan opisiva svoju. Ja san zapravo nekad isto ima i jedno i drugo, al san onda skuzija da mi je konzola zapravo potpuno bespotrebna. A ovo o streberskom kretenu mi je jos smisnije, jer ja upravo i zaradjujem od racunala (vise nego pristojno), al svejedno odbijam razbacivat po tisucu dvi kuna na nekakve igre koje cu jednom proc i vise ne zaigrat. Ne zato sta si ja ne mogu priustit, vec iz razloga sta vecina ljudi ne moze i odbijam jos vise trpat u dzep bogatim developerima i megakompanijama koje tako i tako jako dobro znaju kako progutat i ugusit sve one manje. Al to sta si ja mogu priustit i jedno i drugo, ne minja cinjenicu da velika vecina gradjana ne moze, te jos i vise stojim iza svoje tvrdnje da je ulaganje u konzolu manje isplativo i da je izjava nadogradite racunalo kupnjom konzole apsurdna velikoj vecini gradjana nase zemlje i ovih prostora. A kad ljudi od prosjecne place moraju birat sta ce kupit (a i jedno i drugo ce vecina tako i tako kupit na rate ili duzom stednjom) onda je kupnja konzole puno skuplji izbor, jer na koncu, konca, kakva god bila ta konzola, ona sama po sebi nije dovoljna. Uz nju ces OPET morat imat jos neki komp, laptop ili tablet za surfanje, filmove ili svakodnevan posa. A moran nadodat za ove sta tvrde tipa zavrsi si fakultet, postavi vise ciljeve pa ces moci si priustiti skuplje stvari, naprosto me sram sto djelim drzavljanstvo sa takvima. Nemam drugi komentar na to. Kao da su svi predodredjeni da zavrse fakultete, imaju managerske place i ne znam sta. Ako smo ih zavrsili ti i ja, drugi mozda nisu bili te srice. Osim toga, zar su oni zidari, domari, konobari i slicni manje vridni te bi gaming triba bit dostupan samo bogatima i fakultetski obrazovanima? Nevjerojatno sta sve hoda po ovoj zemlji!

    • Zoran Žalac

      @beg, 10.02.2018 - 08:40

      Kako je apsurdno, ako stoji da za cijenu jedne grafičke danas možeš nabaviti dvije (različite) konzole? Plus, još stoji da su igre od 500 kuna mit – naveo sam primjer da se pola godine stara igra može kupiti u pola cijene. A igre starije od 2 god koštaju po 60 kn. I tu govorim o AAA naslovima, ne o indie stvarima koje koštaju 10-20 eura. Imaš krivu percepciju i vjeruješ u nešto što nije istina. Članak je baš pisan s time na umu – što je isplativije trenutno za gamera, u smislu uloženog i dobivenog. Reći da je PC gaming danas isplativiji od konzola, lad su cijene memorija skočile za više od 50%, kao i cijene grafičkih, je neutemeljeno baljezganje.

    • funky0308

      @beg, 10.02.2018 - 12:42

      Tocno si to ocekivao? Pa tako si napisao post. Ja ti bas i ne vjerujem da zaradjujes na racunalu jer da je tako ovako nesto nikada ne bi pisao ali OK, nije to sada ni bitno. Bilo sto da radis pa cak i kao freelancer znaci imas poprilicno dobra znanja, ako imas takva znanja prosjecnu hrv placu zaradis za dva prijepodneva. Dobro decki i kazu gore – ljudi naucite zaraditi novce. Ja sam se vec tri puta prekvalificirao, ucio dva strana jezika koja nisam znao, mjenjao poslove i trazio nova znanja….i onda mi ovdje neki pametnjakovic kaze da je lako meni ili mi je mama dala – klasicna dezurna kuknjava (ne mislim na tebe). Ne mozemo svi biti doktori, to je cinjenica ali isto je tako i cinjenica da ljudi ocekuju cuda ni za sto. Ekipa je isla i van pa se vracala uz izjave “jebem ti Irsku/Kanadu/Njemacku” svejedno. Ocekivali su valjda da na aerodromu stoji 2000 poslodavaca i svi samo njega cekaju. Prilike su oko nas, treba ih samo znati ugrabiti. Tesko nam je svima tu, to je istina ali evo primjera kojega sam vec nekoliko puta pisao. Vozaci C , CE i D kategorije su trenutno trazeni u cijeloj europi pa i kod nas. Place su od 7000kn na vise kod nas, vani od cca 2000€ pa na vise (zavisi koliko si spreman biti u kamionu ili busu). To je placa koja je dobrano iznad prosjeka, koliko je ljudi spremno dati 10ak tisuca kn za prekvalifikaciju i promjenu zanimanja? Jako malo ako je suditi po oglasima za posao. Za to se nema ali za lokanje i zajebancije se uvije pronadje novac. Staticni smo, zivimo i dalje u sedamdesetima i osamdesetima i ocekujemo da cemo docekati mirovinu u firmi u kojoj smo poceli raditi s 18god..toga vise nema, trziste rada je puno zahtjevnije, traze se osobe spremne na prilagodjavanje i ako se covjek tome prilagodi – moze se. Uvijek ce biti ljudi koji jednostavno nemaju srece ali dok si god spreman sam stvarati svoju srecu, ne kukati nego se boriti – ici ce nekako sve skupa.

    • delight353

      @beg, 10.02.2018 - 14:27

      Ne bih komentirao socijalna stanja građana na ovim prostorima. Ovo nije portal za takve stvari. Sa strane, PC vs konzola ZA GAMING, ne mogu se složiti s tobom da je konzola manje isplativa, ili skuplja investicija za potrebe gejmanja.

    • funky0308

      @delight353, 10.02.2018 - 17:21

      Nisam skuzio ovo za PC i konzolu. Kako mislis konzola manje isplativa?

    • delight353

      @funky0308, 10.02.2018 - 20:10

      Mislim da je isplativija.

    • funky0308

      @delight353, 11.02.2018 - 15:17

      I dalje potpuno nejasno. Kako mozes reci da je konzola isplativija od PCa? Nekome mozda je ali generalizirati ovako bez ikakvog objasnjenja je pomalo cudno. Zbog toga i pitam za pojasnjenje. Ako se netko bavi snimanjem i montazom svatova, a uz to i gejma – nikako mu konzola nije isplativija… sve ovisi o potrebama i zeljama pojedinca. Ako je covjek samo gejmer i nista drugo ne radi – onda OK, logicno je i slazem se.

    • delight353

      @funky0308, 11.02.2018 - 20:47

      Pa na to i mislim; gaming. To trubim cijelo vrijeme u svim postovima na ovu temu.

    • funky0308

      @delight353, 12.02.2018 - 14:08

      Ma zaje malo 😀 ….slazem se. Samo za gejming nema dileme. Skup je to sport samo za igru. Ako su igre “kolateralna steta” kao kod mene – onda super. Iako, ako novci nisu problem ja bih uvijek preporucio ili imao PS4 + PC.

    • berac_malina39

      @beg, 10.02.2018 - 17:45

      Mozes reci sto god zelis, ali ne mogu te shvatiti ozbiljno kad pricas dijalektom…lol

    • movie

      @beg, 12.02.2018 - 08:34

      Ne, gaming je dostupan kao i sve druge stvari na ovome svijetu onim ljudima koji si to mogu priuštiti.

    • funky0308

      @movie, 12.02.2018 - 14:18

      Realno i za milijardere nema potrebe ali ako se moze – zasto ne. Neke igre se ne migu igrati na konzolama, neke na PCu izgledaju puno bolje ali ako grafa i fps nije jedina stvar, a pare jesu problem, onda je konzola sigurno pravi (i jedini odabir). Koliko god su PC komponente skupe, ja cu komp imati dokle god to mogu financirati. Bez namjere za svadjom ali meni je konzola igracka, a PC ipak nesto vise. Iako se nece svima svidjeti ta izjava, to je logicno i tako je…ako sluzi samo za igranje onda je igracka.

    • movie

      @funky0308, 13.02.2018 - 10:41

      Pa gle, ja imam oboje. Moja grafička vrijedi osjetno više nego PS4 pro kojeg isto imam. No zadnjih godina draže mi se igrati na konzoli, pogotovo zbog nogometa kojeg igram većinom vremena.

    • funky0308

      @beg, 10.02.2018 - 12:21

      To tvoje razmisljanje je potpuno pogresno. Po toj logici, niti jedne novine ne bi trebale pisati o novostima, autima, lansiranjima Falcona koji je kostao milijarde dolara, novim igrama, grafama i kucama jer eto netko kopa po kontejnerima. Nisam iz bogate obitelji, sam se borim za sebe i svoju obitelj, cesto smo znali krajem mj bez kune biti ali nikada ovakvu glupost nisam rekao. To su prijatelju teme za neke druge novine i portale, isto kao sto su i ustase i partizani, nasi i vasi. Ovdje smo da razgovaramo o onome sto volimo i onome sto nas zanima. Ako ti treba pomoc, moras se obratiti na pravo mjesto, ne ovdje – ne zato jer je HCL bolji od tebe nego zato sto nas davis s jebeno glupim temama od kojih i bjezimo u gejming. Sta cu sutra ovdje citati o 42 i ustasama? Nemoj…jebemu. Cinjenica je da je drzava u banani i bas zato nam i treba ovako jedno utociste gdje tih sranja nema. Ne mozes apsolutno sve igrati na PCu, cak ni uz PS Now. Niti postoje sve igre na PS Now usluzi niti si pokrio Nintendo. Ni CEMU ne moze sve emulirati. Cemu takav komentar meni stvarno nije jasno…kazes…covjek se pita da li imate toliko love da zaboravite da 70% ….bla..bla…bla – te fejsbuk komentare pliz ostavi za fejsbuk. HCL nije socijalna ustanova i stvarno ne vidim razlog zasto bi oni pisali o siromasnom stanovniku. Zivo me zanima i odakle ti tih 70%. Ja se nadam da se neces naljutiti na ovo sto sam napisao jer mi stvarno namjera nije uvrijediti. Nikome nije lako i bas zato ostavite HCL nevinim, ne damo da nam stranke, politika ili politicka zbivanja jebu HCL.

    • beg

      @beg, 10.02.2018 - 19:46

      🙂 Sta vise vidim koliko se svi zestite… vise znam da san u pravu… 🙂

      Pa spominjem socijalno stanje iz razloga jer je tekst sugerira da je isplativije ulozit u konzolu nego u racunalo i to po meni nema veze s vezom.

      Cak i ako isljucim socijalno stanje, ajmo ovako: Imam nekolicinu prijatelja koji imaju PS4 i ama bas svi uz njega imaju racunalo. Dakle ne poznam ni jednog koji ima SAMO PS4, jer jednostavno sam po sebi im nije dovoljan. Dok s druge strane imam jako puno prijatelja koji imaju SAMO racunalo, jer nemaju potrebu za bilo sta drugo.

      O usporedbi cijena samih igara da ne spominjem. Masu igara za PC mozes nabavit besplatno ili za manje od 50kn, poglavito kad su Bozicne, uskrsne i slicne akcije. Piratstvo necu vise ni spominjat, iako je i to i te kako bitna stavka. Za PS to bas nije slucaj, tj. popusti nisu tako izdasni, a vrlo rijetko ces neku dobit besplatno u vlasnistvo.

      Ako vam to nije jasno, vi si naravno zadrzite svoje misljenje, jer ocito ode mnoge smeta kad se napise drugacije. Ja osobno neman nista protiv konzola, igra sam sve osim Xbox-a i provea sate i sate nezaboravne zabave, al ode je bilo pitanje sta je isplativije a ne sta volite igrat.

    • Sinek

      @beg, 12.02.2018 - 09:30

      Izgubio si sav kredibilitet sa pričom o piratstvu. Ti si faca koja dosta pristojno zarađuje i torrenta igra. Zaključak priče s tobom je da si cicija i da nije isplativo s tobom se natezat oko ove teme 🙂

  • Adam Jensen

    09.02.2018 - 19:08

    Možda jak PC jeste skuplji od konzole ali to nadomjesti nižim cijenama igara (niže početne cijene, već nakon par mjeseci dodatno pojeftine a često budu i veliki steam popusti), za razliku od njih PS igre godinama drže visoku cijenu.

    • movie

      @Adam Jensen, 09.02.2018 - 22:34

      Ti se zajebavaš? Pa popusti su na PS svakodnevni. Brutalni su bili preko novogodišnjih praznika. Potpuno nove igre koje su izašle prije koji mjesec mogao si kupiti za manje od 200kn. O čemu ti pričaš? Daj se prikopčaj na PS forum na bugu pa čitaj o svakodnevnim popustima i akcijama. Igranje nikada nije bilo jeftinije.

    • BoneDigger

      @movie, 10.02.2018 - 03:41

      Jedna rijec: Steam. Pc ima jeftinije igre, zar se ljudi jos uvijek oko toga raspravljaju? Mislim dajte vise.

    • movie

      @BoneDigger, 11.02.2018 - 21:52

      Vau nemoj mi reći? Zar stvarno? Za razliku od tebe ja imam i steam i psn i ne pričam napamet. Ako su nekada razlike bile očite i velike, danas više nisu. Da ne pričam kako mnogih igri zbog kojih ljudi kupuju konzole niti nema na steamu.

    • Adam Jensen

      @movie, 10.02.2018 - 21:26

      Ovdje u Bosni ne možeš ni legalno kupovat PS igre, o čemu dalje da pričamo

    • movie

      @Adam Jensen, 11.02.2018 - 21:54

      Jebi ga, više sreće u sljedećem životu. Što drugo reći?

    • shepard-fan

      @Adam Jensen, 10.02.2018 - 00:06

      To što kažeš za steam , znam uvijek nešto iskočiti logiram se i npr bubam bzv The Witcher 3 sa svim DLC-a 60% popusta ima iG2 stranica i mnoge slične , jedino Origin drži visoke cijene dugo vremena jer imam i račun na Originu

  • TypicalHog

    09.02.2018 - 19:08

    Ili jednostavno uložite u crypto i za godinu dana bit će para za PC, još uvjek smo na početku financijske revolucije. Baš je sad dobro vrijeme za uć u crypto space nakon ovog loma. Nisam financijski savjetnik, samo kažem što mislim.

    • vragec25cro

      @TypicalHog, 09.02.2018 - 19:11

      Nisam ni ja neki financijer al to mi sve izgleda da če dovesti do nove recesije.Jer to je hrpa love koje nema nigdje niti nema neku stvarnu podlogu.

    • TypicalHog

      @vragec25cro, 09.02.2018 - 20:01

      Što god se dogodilo masne se pare daju zaradit u međuvremenu.

    • funky0308

      @vragec25cro, 10.02.2018 - 12:59

      Slazem se…napuhan je ponovno umjetni balon i krenulo je pucanje. Sva sreca sto drzave i banke nisu jace prigrlile cripto valute jer bi bilo veselo. Ne postoje uzalud drzavne riznice i drzavne/narodne banke, one su tu da kontroliraju jacinu i stabilnost domace valute, paze da strana drzava ne srusi vrijednost domace valute i sl..nisam ni ja financijske struke pa ne znam detalje ali ovo su neke osnove koje svi znamo. Cripto valute i treba drzati tu gdje jesu, na marginama financija, niposto ih legalizirati kao “pravi” novac jer to i nije pravi novac. U suprotnom bi moglo opet doci do istih problema gdje ce ponovno losije proci oni najmanje krivi..

    • funky0308

      @TypicalHog, 12.02.2018 - 14:32

      Wozniak neki dan prica (negdje sam uhvatio njegovu izjavu) da je prodao sve Bitcoine koje je imao. Kaze lik da ih je kupio u vrijeme dok je 1 bitcoin bio 700$ i prodao svega par dana prije pada sa 20k $ …koliko god da je imao, a sigurno nije samo jedan, lijepu paru je zaradio. (Nije htio reci koliko ih je imao) . Neki financijski strucnjaci govore da je ovo samo jedan pad i da ne treba prodavati (kupiti da, prodati ne) i da ocekuju da ce BTC rasti i do 100k $/kom. Ja u to ipak ne vjerujem, nekako mi se cini da bi se mogao zadrzati na sadasnjem tecaju (8208$) ili jos pasti. Prije par god sam razmisljao kupiti ali nisam, propustio sam priliku i mislim da necu u to ni ulaziti. Igrati se time u samom zacetku je bila dobra ideja, sada je to jako nestabilno, nisu mali novci u pitanju i neka hvala.

  • delight353

    09.02.2018 - 19:58

    O ovome svemu sto pise u clanku pricam vec duze vrijeme. PC za gejmanje postaje preskup sport. Tocka. Moj PC cim zastari i vise ne bude bilo moguce na njemu vrtiti nove igre, kupujem plejku.

    • Slim1992

      @delight353, 10.02.2018 - 12:05

      Ja imam jos fore bar 2 godine da igram na svojoj masini…al me nece cuditi ako u skorijem periodu batalim PC nakon vise od 10 godina

    • delight353

      @Slim1992, 10.02.2018 - 14:35

      Pod pretpostavkom da ću još uvijek tada htjet gejmat (dolaze druge obaveze u životu) isključivo kupujem konzolu. Dosta mi je ovih sranja s mjenjanjem hardwarea svakih par godina. Pa briga da li će pasat, da li će proc bottleneckat… Aj fak of više.

    • Slim1992

      @delight353, 10.02.2018 - 17:30

      Slobodno…ja se doduse i ne gejmam vec vise os godine…nekako se osjecam da sam prestario za to xD. Al amo me zelja mine, pravac PS4 pro

    • berac_malina39

      @delight353, 10.02.2018 - 17:50

      Slazem se. Planirao sam nabaviti novi procesor i totalno osvijezit 60% PC-a, no radije ću nabavit konzolu…ionako mi je PC vise nego dovoljno jak za hobi game developinga i igranje prastarih igara

  • bojanum

    09.02.2018 - 20:34

    Zasto smo izgubili bitku???????? Zasto cu morati kupiti konzolu? Zbog cega ste nas odbacili? Zasto ste nas natjerali da uzmemo joystick u ruke? Sve najbolje o konzoloma, svaka cast Sony-u na marketingu, kapa dolje. Zasto ste jednu superiornu platformu (PC) doveli do ruba ocaja? Ne zelim preci na konzolu ali opet, ne zelim biti Pavle sam na svijetu.

    • movie

      @bojanum, 09.02.2018 - 22:39

      PC do ruba očaja su doveli sami igrači. Godinama kradete igre i igrate besplatno. Jednom je to moralo doći na naplatu. Ljudi rade igre da bi zaradili a ne da bi se besplatno skidale s neta. Kao platforma PC je neisplativ. Studiji su se okrenuli novim platformama koje donose zaradu. Primjerice, ove godine na PS4 i xboneu fifa se prodala u preko 10 milijuna komada. Na PC u jedva 200k komada. Nagradno pitanje. Kome bi se EA sports trebao okrenuti? Superiornoj platformi ili platformi koja im donosi novac i zaradu? Tako je i sa svim ostalim igrama. Pa pogle par postova iznad. Kaže lik igra na PC jer skida igre besplatno i nema namjeru plaćati iste. Je li ti sada jasno zašto je PC otišao u 3PM?

    • BoneDigger

      @movie, 10.02.2018 - 03:51

      Haha daj suti molim te. Okruzen si balkanskim mentalitetom piratluka i sada mislis da je to razlok pada. Pa trziste igara nije balkan vec amerika, dobar dio azije, i eu, kakvi pirati. Radi se o tome koliko je proizdov “convenient”, prosjecni amerikanac ce kupiti stalak za kanister mljeka da svako jutro ne mora dizati i tociti mljeko, ljenost eto sto, konzolu ukopcas i igras dok toga prije nije bilo. Plug n play je strasno popularan feature bio kad se pojavio a vidi nas sada gdje smo sa tehnologijom. Zivim u kanadi i to je njihov mentalitet. Za piratstvo nitko ni ne zna, kap u moru, a dok sam bio u hr svi su pricali o tome. Nitko vise ne zna sastaviti pc dok je to bila norma, distribucija je laksa, infrastruktura, produkcija, marketing… Sve je lakse sa konzolom. Opet, sve se svodi na convenience. Na kraju se desilo da nije vise ni samo to vec i same konzole koje koce mnoge stvari oko pc-a Ali je lakse okrivit nekog Ivicu iz hr koji skida igre sa tpb.

    • movie

      @BoneDigger, 11.02.2018 - 22:10

      Ne, razlog pada su rekordi koje su torrenti godinama obarali u skidanju igri a ovo danas su posljedice tih rekordi. Naravno da se na zapadu danas materijal teže skida s neta nego što je to bilo prije desetak godina. Doći će to i do nas, bez brige.

    • BoneDigger

      @movie, 11.02.2018 - 22:47

      http://www.google.com i trazi “confirmation bias”.

    • bojanum

      @movie, 10.02.2018 - 05:10

      Nije mi jasno zato jer dugo nisam cuo neuvjerljiviji argument. Da se na PS4 mogu igrati piratske igre, vi bi i dalje svi kupovali. Igraci unisti PC platformu hehehe.

    • movie

      @bojanum, 11.02.2018 - 22:16

      Nešto je puklo ispod pa mi otišao nedovršen komentar. Imam i pc i konzolu i tako godinama. Nisam nikakav funboy no činjenice su ovog trenutka na strani konzola.

    • Robotz

      @movie, 10.02.2018 - 11:24

      Ne trabunjaj gluposti fanboyu jadni,PC sales dobrih igara rasturaju W3 na PCu nakon 3 godina izlaska se i dalje prodaje kao lud npr.
      PC nije otisao nigdje lol neki smijesni clanak na HCLu napisan od strane jos jednoga console fanboya ne dokazuje nista.

    • gundogan

      @Robotz, 10.02.2018 - 13:01

      Pa ovdje si ti najveci funboy

    • Robotz

      @gundogan, 10.02.2018 - 14:33

      Wuba-wuba mama za rodjenda konzolu kupila jel ?

    • gundogan

      @Robotz, 10.02.2018 - 16:02

      Je, pobijedio si

    • movie

      @Robotz, 11.02.2018 - 22:12

      Gle, moja grafička je koštala više nego što kod većine

    • movie

      @Robotz, 12.02.2018 - 08:46

      Bit ću kratak. Čudno je da ja fanboy konzole imam poprilično jače i skuplje računalo od tebe koji tako zdušno braniš i voliš pc? Nešto mi tu ne štima? Od pojave prve 3DFX kartice kao zaljubljenik u gaming nikada mi nije bilo teško odricati se i imati najbolju grafičku kako bih se mogao igrati u najboljim mogućim uvjetima. Zato nemoj mi govoriti ono što ne stoji. U ovom trenutku činjenice su na strani konzola baš kao i cijela industrija. Nije isto neke igre prodati na konzoli u 15 milja i na pc u 200k komada. Očito je što industriji donosi novac i što će industrija gurati i dalje u prvi plan bez obzira što bi ti ili ja htjeli. Profit će odlučiti budućnost gaminga.

    • funky0308

      @bojanum, 10.02.2018 - 13:13

      Tko kaze da smo izgubili bitku? Ovo je samo trenutno stanje koje je daleko od toga da se PC kao gejming stoj otpise. Puno ce jos vide proteci dok PC postane samo pisaca masina…to je nemoguce. Vidim komentare tipa, sami ste si to napraviki kroz piratstvo…haha…strasno glupo. Pa u vecini EU zemalja se ne moze ni pristupiti piratskim stranicam, torrentima ili ostalim ilegalnim forama. Standard je bolji i igre se kupuju. Masa nas i ovdje nikada igre ne skida, kupujemo ih iako ih mozemo skinuti, neki od nas shvacaju da ako ja trazim placu za svoj rad isto pravo ima i developer koji je radio na igri. Grafe su skupe, jesu ali ne zato sto su skupi dijelovi nego zato sto je velika potraznja. To nece trajati vjecno. Ja znam da svaku igru koju mogu igrati na PCu tamo i igram jer neme te konzole koja tako moze vrtiti igre, jednostavno ne postoji. Zoran kaze da u nekim igrama nema razlike, s time se ne slazem – razlika je i te kako vidljiva, koliko je potrebna i koliko se bez nje moze ili ne moze, to je nesto drugo ali razlika je i te kako vidljiva. Sonyev proser sa PRO konzolom mi je i dalje smijesan. PRO je dobra konzola, da me netko krivo ne shvati ali ne sjecam se kod najave konzole da se pricalo kako ce biti ili – ili. Dakle ili 60fpsa ili 4k. Nema te konzole koja ce meni AC Origins ili Witchera zavrtiti lijepse, bolje i kvalitetnije od PCa. S ekonomke strane dileme nema – konzola je isplativija ali dokle god mogu financirati upgrade PCa – meni je PC broj 1 i nikada ga se necu odreci.

    • movie

      @funky0308, 11.02.2018 - 22:23

      Ne može se pristupiti danas ali cijelo desetljeće se moglo a pojedine igre su se skidale u više milijuna puta. To su činjenice. Razvojni studiji su se okretali tamo gdje su mogli više zaraditi. Iskoristili su jednostavnost nadolazećih konzola. Novu generaciju zaštitili od piratstva a rezultate vidimo.

    • funky0308

      @movie, 13.02.2018 - 11:44

      Puno se toga napravilo ispod nasih radara, veliki su igraci odlucili da ce tako biti i sve ide u tom smjeru. Sony je odradio strasno dobar posao, nesto sto kod MSa, ocito, nikada necemo vidjeti, a to je zatvoreni sustav. Od proizvodnje praznog medija, do TVa, konzola i igara. Sve je u njihovom vlasnistvu i pokazalo se sve skupa kao genijalan potez. To u PC svijetu jednostavno ne moze postojati, prerastrkano je sve i nema se tko boriti za nesto, svatko vuce na svoju stranu i tesko je skupiti kriticnu masu za bilo sto ozbiljnije. Nije to samo u gejmingu, zna se da je 99% svjetskog bogatstva u rukama tek nekolicine i potezi se dogovaraju i ne vuku na pamet. Ne mislim da je to neka urota, to je jednostavno tako…

  • moordrak

    09.02.2018 - 20:34

    Prisiljen sam svakih par godina mijenjati računalo radi potreba posla pa iz vlastitog iskustva mogu reći kako iz godine u godinu cijene kvalitetnih komponenti uporno rastu. Nije samo dobra grafička preduvjet dobre konfe. Ako želiš vrhunske performanse, sve komponente moraju biti vrhunske i dobro usklađene. Cijena jedne solidne konfiguracije sa dva monitora sada je oko 2.5k eura. To nije mali novac. Ako se radi o produkcijskom računalu, trošak je opravdan. U svakom drugom slučaju, ovo je bezobrazno prevelik iznos. Sa druge strane, sve više ozbiljnih programa koristi grafički procesor pa si prisiljen kupiti dobru grafičku na koju otpadne skoro pola ukupne cijene računala. Neznam koliko dugo će se trend rasta cijena zadržati ali nema naznaka na tržištu da bi se situacija mogla promijeniti. Kako je netko rekao, sa hrvatskim primanjima teško si možemo priuštiti skupu igračku. Konzola je, barem meni, financijski podnošljivije rješenje. Ne igram baš sve što izađe odmah iste sekunde, kupujem igre na popustu ili iz druge ruke i svejedno kroz godinu zaigram sve što vrijedi igrati, a na polici uvijek imam neku igru koju mogu prodati dalje.

  • MoGaming

    09.02.2018 - 20:38

    Autor teksta i svi koji stojite iza njega bi se trebali sramiti. PC je temelj gejminga i uvijek će biti superiorni. Konzole svoje prednosti dobijaju samo jer su lakši predmet za promovirat. Da se igre grade prema snazi računala nebi ni jedna konzola mogla pokrenut ništa. Također zaboravljate da PC nije samo za igranje,na njemu je napravljena svaka igra za vaše konzole. Kako god stvari da stoje trebate imati respekt prema PC-u.

    • Black op

      @MoGaming, 09.02.2018 - 20:44

      Temelj gejminga a dobija uglavnom konzolaške portove….Koga briga šta bi bilo da se prave prvo za PC.

    • movie

      @MoGaming, 09.02.2018 - 22:43

      Stari, da su se igrači s poštovanjem odnosili prema PC i prema proizvođačima igri ne bi danas PC bio tu gdje je. Konzole donose novce, PC donosi probleme. Firme rade da zarade. Sve je jasno, tko je dobitnik a tko gubitnik. Lijepo je godinama bilo krasti nečiji rad, danas kada su konzole toliko jake da vrte igre u zadovoljavajućoj kvaliteti, PC više nema što tražiti u toj tržišnoj utakmici a svaki dan će biti i gore. Nova generacija konzola je ubila PC a sljedeća će ga definitivno pokopati.

    • shepard-fan

      @movie, 10.02.2018 - 00:01

      Ne slažem se Konzole neće nikad prestiči PC jer neće to dopustiti.

    • movie

      @shepard-fan, 11.02.2018 - 22:26

      Tko neće dopustiti? EA sports koji 95% prometa ostvaruje na konzola. Kompanije idu tamo gdje su novci i ne vode se emocijama već profitom.

    • vragec25cro

      @movie, 10.02.2018 - 00:14

      Istina da nema toliko pirata nebi bilo takvo stanje,ali po meni s jedne strane krivi su i sami devolperi.EA uništila večinu vrhunskih serijala,igre se izdaju poluzavršene i ne optimizirane,večina aaa naslova skupi a ne isplate se te love kolko koštaju,previše kopiraju jedni druge.

    • shepard-fan

      @vragec25cro, 10.02.2018 - 00:22

      Slažem se , ljudi dosta igraju F2P igre tipa MOBA , MMORPG , FPS ako je neki free itd

    • bojanum

      @movie, 10.02.2018 - 05:14

      Kada jedan Activision bude napravio recimo COD sa zastitom od cheatera kao na PS4 onda bi vidio gdje bi vise korisnika kupilo igru. Logika ti je sacuvaj me boze.

    • movie

      @bojanum, 11.02.2018 - 22:30

      To se nikada neće dogoditi jer pc nije zatvoren sistem poput konzole. Ovo im je jednostavnije, jeftinije i donosi veću zaradu.

    • Zoran Žalac

      @MoGaming, 10.02.2018 - 08:48

      Tržište pc komponenti trenutno nema respekta prema kupcima. To je poanta.

    • MoGaming

      @Zoran Žalac, 10.02.2018 - 16:03

      Možda je skupo održavati korak sa tržištem ali održavati korak sa konzolama i nije baš. Dovoljno je da ti je računalo u rangu s novom konzolom. Ne uzimate u obzir da mi živimo u području niskog standarda života i da je nama sve skupo. Nitko nikad ne spominje kako konzole sve više liče na pc po strukturi i da svaka sljedeća je sve sličnija. Konzole se guraju jer su lakši proizvod za prodati, djeca su danas preglupa za koristit PC.

    • Zoran Žalac

      @MoGaming, 10.02.2018 - 16:56

      Uvijek je bilo, a i bit će, da je hardver potreban za ugodno igranje na PC-u duplo snažniji nego onaj u konzolama (koji je custom made), a samim time i duplo skuplji. Osim toga, životni ciklusi konzola od prošle su generacije rastegnuti na duže od pet godina. Ako ćeš se na PC-u igrati pet godina, a pod tim mislim na mogućnost pokretanja svih igara barem na medium postavkama, to možeš jedino kupnjom hight-enda. Da si prije pet godina kupio tipa r9 270 kao nekakav mid-range… u 2017. se baš i ne bi naigrao. Tako da još uvijek ne kužim što želiš reći.

    • MoGaming

      @Zoran Žalac, 11.02.2018 - 12:07

      Prvo to duplo snažniji je glupa izjava jer nije ni blizu istine. Treba snažniji nekad jer imaš dodatne opcije koje nemaju na konzolama. Konzole se hvale nekim opcijama a realno je da se i dalje pate sa banalnim stvarima kao što su 60fps. Najsvježiji primjer sam gledo jučer gdje je Igor rekao da je vratio na 30fps da bi imo bolju grafiku za igru koja je pravljena baš za PS4 pro (shadow of colosus). Zaboravljas činjenicu da u ciklusu sad ps4 je izašlo više verzija te konzole. Također se može nadograditi HDD koji će svi nadograditi ako se ne misle patit,ima opcija kupiti VR.Uz konzolu treba i dobar tv. Sve to košta kao i nadogradnja PC-a. Ja nemam ništa protiv konzola, da imam para nabavio bi i nju uz PC jer neke igre su bolje igrat na njoj i ima hrpa dobrih eksluziva. Meni smeta što vi konzolaši pljujete po PC-u i vadite mane a nikad se ne suočavate sa svojima. Za pc ima ludo skupih dijelova ali to ne znači da se moraju kupit kad izađu. Kad ideš kupit auto imaš novog mercedesa ali vjerojatno nemaš para za njeg, to ne znači da to jeftinije auto neće te dovest gdje želiš 🙂

    • Igor Belan

      @MoGaming, 11.02.2018 - 15:19

      To što ta igra ima opciju da se vrti u 30fps-a uz bolju grafiku je pozitivna stvar. Opcije takve vrste na konzolama su dobra stvar, ne loša.

    • MoGaming

      @Igor Belan, 11.02.2018 - 15:33

      Sad ispada da kad se na konzolama smanjuje kvaliteta izvedbe da je dobra stvar a na PC-u je to loša? PC gaming je predstavljen da se mora kupit najnovija oprema samo da se iskoriste sve lude opcije i sve postavi na ultra. Ja imam odsrednji PC jer nemam novaca da pratim trend ali većinu igara igram na zadovoljavajućoj razini. Zahtjevi koje nam izbace tvrke su uvijek previsoki. Za primjer vam mogu navesti da sam igro Dishonored na laptopu koji ima intel HD grafičku na 30 fps.

    • Igor Belan

      @MoGaming, 11.02.2018 - 19:17

      Smanjivanje kvalitete izvedbe na PC-ju, odnosno regulacija iste kroz grafičke postavke je nešto što PC kao gaming platforma može od svojih začetaka (znači mijenjanje grafičkih opcija). Nitko, a pogotovo ne ja, nije sugerirao da je to loša stvar. Imaš vrlo čudnu interpretaciju riječi koje čitaš stari :/

    • MoGaming

      @Igor Belan, 11.02.2018 - 20:07

      Cilj članka je da moraš kupovat skupe djelove da bi igro igre na PC-u. Ja želim reći da se ne mora kupiti najbolja grafička da bi se uživalo u igrama, znači da se može i za manje para biti PC gamer. Mislim također da je ovo problem samo nas koji živimo u državama sa slabim standardom.

    • Zoran Žalac

      @MoGaming, 11.02.2018 - 15:28

      Za high-end je istina. Ne govorim o spajanju kraja s krajem na low postavkama gdje igra izgleda lošije na konzolama. Shadow of the Collossus nije rađen za PS4 Pro- sve igre se optimiziraju prvo za stari PS4, a zatim se gleda kako iskoristiti za Pro izdanje, i onda se tu igraču često daje na izbor – želi li 4K rezoluciju i 30 fps, ili nižu rezoluciju i 60 fps. Dotični Shadow of the Colossus ima dva moda izvođenja i jedan od njih je u 60 fps. Na konzoli koja košta 2600 kuna. Da je na PC-u, za 4K rezoluciju, makar i dinamičku, trebala bi ti najmanje gtx 1070, koja je inače i prije divljanja cijena, koštala skoro kao jedna konzola. Dakle, omjer dobivenog i uloženog je na strani konzole – uvijek, zato što se igre optimiziraju za svega nekoliko modela konzole, počevši od onog najnižeg. Na PC-u to ne ide tako, zato ni sa najskupljim hardverom nisi uvijek siguran da ćeš uvijek sve moći igrati na postavkama i u izvedbi kako bi htio. Nitko tu ne pljuje po PC-u čovječe, kad me pitaš gdje ću igrati uvijek ću prvo odabrati PC zbog sto drugih stvari, ali treba stati na loptu i reći – ne, sad se ne isplati kupovati novi pc za gaming, nevezano za to hoćeš li poslušati savjet pa kupiti konzolu ili nećeš. Inače, usporedba s autom ti ne stoji. Svaki ispravan auto koji kupiš može te voziti. Svaki ispravan komp koji kupiš ne može vrtiti sve igre. Budimo realni, Pentium 4-ka ne vrti GTA 5…

    • MoGaming

      @Zoran Žalac, 11.02.2018 - 15:47

      Nema se smisla prepirati dalje, svako ima svoje mišljenje ali i dalje mislim da članku nije mjesto na portalu. Ako već želite o ovom pisati trebali ste ostat vi objektivni i napisati članak koji će nas pitati da li je skakanje cijena dijelova kraj PC gamingu i onda pustit da svi pišu svoje. A ova usporedba s autom je imala drugaciju poentu,piso sam slično u odgovoru Igoru a to su pretjerani zahtjevi koji i baš nisu istine. Također ne mora bit sve na ultra da se uživa u igri,ako je igri jedina dobra strana grafika onda to treba i zaobić 🙂

    • movie

      @MoGaming, 12.02.2018 - 08:57

      Zašto? Članku je apsolutno mjesto na portalu. Ovo je osvrt na situaciju kakva je trenutno. Kao i u svim drugim stvarima čitatelj se može i ne mora složiti s člankom te imati formirano svoje mišljenje. I to je ok. Ja tu ne vidim nikakav problem. Samo bih još nadodao da smo kao igrači, različiti. Ja ne mogu uživati u igri ako je ne mogu igrati onako kako je zamislio proizvođaš igre, u najboljim mogućim uvjetima. Dao sam 4k kuna kako bih mogao tomb raidera igrati sve na ultra. Dok god me nešto tako veseli meni nije problem. Kada me prestane veseliti opet mi neće biti problem prestati igrati.

    • besantesteras

      @Zoran Žalac, 28.02.2018 - 14:32

      Zašto su cene komponenti, odn PC hardwera toliko dastično skočile, skoro 250% u odnosu na pre 10 godina? Ne razumem zašto to rade, i ne staju na tome nego idu u krajnostida jedna nova high grafička karta košta koliko dve konzole, ili ajde da uporedim drugačije, košta koliko Sony Bravia 49” 4K sa HDR podrškom i i još 100 čuda…

  • Marac77

    09.02.2018 - 20:56

    Ili niste na balkanu pa si mozete prisutit haha.

  • Dragan[MKD]

    09.02.2018 - 21:02

    Evo kako je bilo za blagdane, za Blackfriday XO S model za 189$ (1150HRK) uz jednu stariju igru, na drugoj strani 16GB Corsair RGB 3200Mhz Radnu memoriju 179$. I kako ne uzet konzolu umjesto memorija, naravno cijene za blagdane su kod nas veci pa je izbor laksi. Uz to na XO mozes gledati i Blurayove i strimati preko Mixer.

  • game0wer

    09.02.2018 - 21:25

    Iskreno već godinama pokušavavam dobiti POŠTEN PC ne neki ultra giga mega. Ali pošto je prema svim mogućim proračunima konzola jeftinija sad sam na PS4 i super je. Naravno žao mi je jer najviše volim bit na kompu al šta ćeš. Ako se ikad skupe pare vjerojatno se prebacujem opet na pc. A od PC-a trenutno mi je najveće dostignuće lenovo laptop.

    • vragec25cro

      @game0wer, 10.02.2018 - 00:20

      Evo ja uzeo prije dvje godine neki srednje jakosti za 6000kn,još nije izašla igra koja je dobro optimizirana da ju nemogu igrati.Sad da sam kupio konzolu +još tv koji nemam niti koristim 200+igara kolko imam na steam origin i uplay .Po toj računi konzola meni daleko neisplativija.P.S Večinu tih igara kupio nakon pc ili dobio.Niti jednu nisam platio više od 30€ ,neki prosjek 12€

  • Apocalypse4987

    09.02.2018 - 21:35

    Poanta je kupuj šta želiš, da razmišljam o uštedama onda ne bi ništa igra, ako sam poželija kupit PC, nema toga argumenta koji će mi prominit mišljenje. I obrnuto. Gaming je na kraju krajeva obični luksuz i glupo je uopće spominjat šta je bolje, šta je gore, sve ostalo su dičije svađe

  • Slim1992

    09.02.2018 - 21:43

    Jednom recju PC gaming otisao u k… xD

    • vragec25cro

      @Slim1992, 09.02.2018 - 22:25

      Lol.Aj mi reci naprimjer jedan dobar mmorpg koji ima na konzolama a nema na pc?

    • SonOfZeus

      @vragec25cro, 10.02.2018 - 00:12

      Planetside 2. Hoces sam izaci ili da te ispratim?

    • vragec25cro

      @SonOfZeus, 10.02.2018 - 01:16

      Sin od zeusa prvo nauči da čitaš s razumjevanjem.”Aj mi reci naprimjer jedan dobar mmorpg koji ima na konzolama a nema na pc”.Kolko znam Planetside 2 je pušten za pc i ps 4 🙂

    • vragec25cro

      @SonOfZeus, 10.02.2018 - 01:19

      P.S s tim da je planetside 2 bio skoro 3 godine na pc prije nego je došao na ps 4 🙂

    • Slim1992

      @vragec25cro, 10.02.2018 - 12:04

      Pa sta hoces reci stim? Slusaj ovaj gore prvi komentar je ostavio covjek koji na PCu igra od 2007 godine, covjek koji je do sad ulozio u PC toliko da je mogao mozda i stan kupiti xD..covjek koji je hiljadu puta pisao protiv konzola i stajao samo na stranu PC. Al s obzirom na trenutnu situaciju komentar koji sam ostavio je cista realnost, PC trenutno nije vrijedan ulaganja i igranja na istom, ovo je vrijeme kad PC igranje izgleda smijesno u odnosu na Konzole, ne mislim graficki al svakako drugacije da. Jos jednom fuck PC

    • vragec25cro

      @Slim1992, 10.02.2018 - 17:14

      Mozda trenutno.i ja od 2007 na pc al nikad nisam slagao neku hig mašinu uvjek neku srednju koja mi izdrži 4-6godina onda opet kupim neku srednju za oko 6000 kn i opet miran par god jer na patim na 4k i ostalo meni bitniji gameplay i da je dobra igra.Sd če netko reči da tako pričam jer imam pc ,al ja sam odrastao na konzolam i tamo negdje 2007 kad sam imao kolko tolko stabilan posao kupšio prvi pc onak srednji i tako igram go+dinama do sad promjenio 3 pc samo ekran isti.Noveigre baš i ne igram jer me sve večinom razočarale koje sam očekivao i isprobao u betama

    • Slim1992

      @vragec25cro, 10.02.2018 - 17:39

      Pa da trenutno…to sam i mislio. Al s obzirom na situaciju ne vidim da ce se ista promjeniti u buducnosti. Daj Boze da grijesim.

  • GeneralVon96

    09.02.2018 - 21:57

    Pitam se dali je vredno uzimati gtx980 u 2018.? šta vi mislite??

  • infinity007

    10.02.2018 - 10:18

    Jbt koliko polemike oko konzola i pc-a…zanimljiva tema koja nemoze proc bez prepucavanja. I konzole imaju svojih prednosti i mana a isto tako mislim da je pc ipak pc…
    PS: na konzolama nemozes moddat igre 😛

    • funky0308

      @infinity007, 10.02.2018 - 13:17

      Istina…malac htio Minecraft. Kupim mu za PS4 i igra stalno. E onda je vidio na YT traincraft i hoce vlakove u Minecraftu- to na konzoli ne postoji niti ce postojati u nekoj blizoj buducnosti. Kupim mu i za PC, poskidali hrpu svijetova, modova i likova i uziva….bas kako kazes, sve ima svoje prednosti i nedostatke i nema bolje ili losije., odnosno ima, bolje je imati PS4, Xbox i PC nego ne imati zube 😀 . A neka rasprave, ova tema, piratstvo i partizani najbolje prolaze. Drago mi je da se HCL ipak odlucio za ovu temu 😛

  • goldfinger

    10.02.2018 - 10:51

    Dobar članak…Iako sam oduvijek isključivo pc gejmer,najozbiljnije razmišljam ubosti ps4 pro,jer je,kod nas(i s našim primanjima)gotovo nemoguće pratiti tempo za nadograđivanje pc-a….Tužna istina,ali je jednostavno tako.

  • RocketGaming HD

    10.02.2018 - 10:53

    Istina…ja sam u 7. mj. prosle godine kupio novi PC sa supp konfiguracijom/konponentama i nije mi se odma dalo kupovati novu igru da malo “upgrade-am” budzet,pa sam stoga igrao igre poput Minecrafta,Robloxa,League of Legends[LoL],Heores of the Storm[HotS],Counter-Strike[CS] 1.6,World of Tanks[WoT],itd…sad na njemu igramo samo Fortnite jer su cijene igara za PC previse varijabilne,a o cijenama komponenta,pa i periferije da ne pricam…a za Bozic sam dobio PS4 Pro+FIFA 18+2 controllera i stvarno se isplati…tak da svi vi koji razbijate glavu izmedu PC-a i konzole,uzmite konzolu,ne samo zbog trenutnog troska nego i moguceg gubitka novca u buducnosti,xD.

  • rokonja

    10.02.2018 - 13:58

    Ma svemu tome kumuje ovo šugavo “rudarenje” i bitcoini.

    • delight353

      @rokonja, 10.02.2018 - 14:40

      Da. Ali mislim da je pomalo naivno nadati se da će nakon tog ludila cijene hardwarea pasti.

  • Robotz

    10.02.2018 - 14:34

    PC gaming je kriv sto je kripto valuta farmanje i sranja sjebale market !!!
    Bravo ! /s

  • undisputed_kiki

    10.02.2018 - 15:10

    Kad vidim ovo izdr*avanje PC igraca koji igraju igru i u kutu gore prate fps,pozli mi.. Jos su tamo zatrpali ps4 temu na bug forumu sa svojim glupostima,i namecu svoje neke ideje i misljenja da bi bolesnici opravdali 10000 kn ulozenih u laptop ili desktop,uzas! Kupim ps4 pro,samsung 4k bez hdr-a tipa 50ku6072 sve zajedno za 6000 i miran sam doizlaska ps5..,udaram fifu u nativnoj 4k/60fps na pro, bf4 u boost modu lockan na 60 fps, bf1 u nativnoj 1440-1600p u 60 fps..nista vise ne treba normalnoj osobi,ostalo su sve izdrk*vanja PC kompleksasa… Placam pretplatu za online,ali dobijem 30 igara godisnje,vecina AAA naslovi. Na ps storu sada igara na popustu, bagatela,novi nba 74 kn. Nema piratluka, NEMA CHEATERA ONLINE U BF1, Fifi, bf4,pugb-u.. PC gaming je smijesan. Uzivajte u red dead red 2 na Pc-u. I mislio sam!

    • vragec25cro

      @undisputed_kiki, 10.02.2018 - 17:19

      Pa ima i likova koji imaju pc i koji ne pate na fps i koji imaju pc jeftiniji od konzole+tv.Svako igra na čemu mu se sviđa.Meni više odgovara pc(ne piratiziram igre),zadnja konzola koju sam imao bio ps2 i xbox.P.S ne sviđa se svima rdrm igrao sam ga i nije me nešto oduševio.Ova prepiranja su čiste gluposti jer tko ima konzolu uvjeravt če sebe i ostale kako konzola bolja tako isto i s pc igračima..Najbolje kako netko gore napisao imati ps4 za klinca pc za sebe i mir u kuči 🙂

    • Robotz

      @undisputed_kiki, 11.02.2018 - 10:50

      Cek malo ljudu su bolesni jer trose SVOJ novac na ono sta oni zele ?
      Koje si ti tupavo dijete majko moja mila 😀
      Sve to sto si nabrojao da igras igram i ja na boljoj rezi,FPSu i settingu.
      Nikada Ps4 ili PS4 pro ne moze nista PCu i znam da te boli to a mama ti ne moze kupiti PC ali mozda jednoga dana budes imao dobar posao tata u HDZu sredi sta pa i tebi se san ostvari da imas svoj novac i kupovnu moc.
      Trenutacno si teska brainwashed Sony kuckica malena.

    • Igor Belan

      @Robotz, 11.02.2018 - 15:21

      Stari ti ćeš dobit ban ako nastaviš vrijeđat ljude ovako. Prestani se ponašati kao fanboy PC gaminga i ako misliš da imaš neko znanje o ovoj temi, predstavi ga argumentirano. Biti fanboy i ovako slijepo, neargumentirano zastupati bilo koju stranu neke rasprave je jednostavno nezrelo.

    • Robotz

      @Igor Belan, 13.02.2018 - 09:31

      Posteno frende ali naslov tvoga topica VRISTI console fanboy ili payed and advertised by consoles,ali odradio si sta je bila namjera teme sva djecica misle da je PS4 vrhunac Hardwera i grafike lol.

      Doticni tipka da igra nesto u 4k na 60FPsa sto su potpune lazi ako se zbog toga ban dobiva pravila su pravila sta ja mogu.

    • besantesteras

      @Robotz, 28.02.2018 - 14:40

      @Robotz Hoćeš da kupiš od mene High PC koji je sigurno bolji od tvog, sve je BRANDNAME I DESKTOP, PERIFERIJE, MONITOR 34” HP OMAN X? Pošto vidim da si zaljubljenik u PC, meni ta mašina nije potrebna, uložio sam u nju još nekoliko stotina eura za dodatne SSD-ove i sve 4 fioke su sada pune, a samo tražim novac koji sam ja dao za njega tada, znači ako si zainteresovan poslaću ti celu konfiguraciju u pp? Da se rešim toga i uzmem sebi neki HP AIO i rešim stvar što se PC tiče. Nisam ni ja znao do pe godinu i malo jače da su konzole neuporedivo bolje za gaming, sedneš brate i igraš, staviš sluške, napraviš party i igraš online sa ekipom, za to je na PC sa piratskim verzijama igara potrebno cimanja i cimanja…

  • Igor Belan

    10.02.2018 - 19:18

    Ne, naravno da ovo nije sponzoriran članak – sve je jasno iz samog članka. Što ti znači ovo da se strpiš i uložiš u superiorniju platformu kasnije? Što će se točno promijeniti kad izađe ta “superiornija platforma”? I koliko misliš da se treba “strpit” da ona dođe… jer vrijeme je ključna stvar kod ovakve rasprave. S vremenom će sve biti drugačije, ali isplati li se čekati kad bi htio igrati SADA?

    • Robotz

      @Igor Belan, 11.02.2018 - 10:52

      Bas zvuci kao da vam je Sony/MS dao malo “morala” da ovo objavite.
      To je bilo popularno u Eri PS3/Xbox 360 cudi me da je opet.

      Raspravljas da PC gaming ne valja jer ga crito mining valuta jebe sto je istina,ali to nije kriv PC gaming sam po sebi ni pc gameri.

      Isto da ja napisem sto vam je bolje kupiti kosilicu jer cijene goriva skacu pa auto se vise ne isplati.

      Konzola ce uvije biti kosilica u ovoj prici.

    • Igor Belan

      @Robotz, 11.02.2018 - 15:26

      Zašto si napisao da nije kriv PC gaming sam po sebi, ni PC gameri… kao da to netko ne zna? Jer ja to znam i svi to znamo. I apsolutno nitko ne govori da je PC gaming kriv sam po sebi, ili da su PC gameri krivi. Mislim, jesi ti negdje vidio da je netko okrivio PC gamere i PC gaming kao takav za problem skupoće hardvera? Jer mislim da nisi – budući da nitko nema razlog to izjaviti.

    • Robotz

      @Igor Belan, 13.02.2018 - 09:34

      Ne samo kazem PC je superiorniji u svakome pogledu,cak i sa cijenom ako ces kupovati full setting za conzole gaming,znaci TV,zvucnici,slusalice,extra oprema dodje isto kao solidan high end PC.

      TRENUTACNO se ne isplati kupiti PC to stoji,ali ova troll neinzoformisana balavurdija od 15 godina tipkaju da PC gaming mrtav nikad veci i bolji nije bio.
      To je poenta.

      Dalje smijesno je mene PC fanboyom nazivati imam Xbox 360,Ps3,PS4 i Switch.

      Samo ne volim gluposti citati ne tebe kao autora nuzno nego ove djecurlije i mutavih komentara.

    • besantesteras

      @Robotz, 28.02.2018 - 14:50

      @Robotz Ne znam zašto uporno pišeš o istim stvarima i pokušavaš da ”braniš svoje mišljenje”, kažem ti to jer vidim tvojih 20 i kusur komentara koji sviraju isti G-mol, preskoči ovaj članak i otiđi na sajt Svet Kompjutera. To se obično radi kada znaš duboko u sebi da nisi u pravu, ali pošto ne možeš sam sa sobom da se pomiriš sa činjenicom da nisi u pravu, onda tražiš i tražiš, kopaš i daješ neke argumente koji nisu vredni priče, pa na kraju imaš i ”teorije marketinške zavere”.
      U naslovu teksta je i 2018.godina. Reci mi 3 dobre igre koje ćeš moći da igraš na PC-u a da su bar do kolena igrama Days Gone, God of War, Detroit BH, Death Stranding, Ni No Kuni, Ghost of Tsushima, TLOU 2, i da ne nabrajam više…

    • Zoran Žalac

      @Igor Belan, 12.02.2018 - 08:08

      Najiščekivanije igre u 2018. su na konzolama. Tako je grah pao i to jedan od argumenata zašto konzola i zašto pogotovo sada.

  • crolink07

    10.02.2018 - 20:02

    Sam naslov članka je odličan?

  • VEK1NG

    11.02.2018 - 01:19

    Sve to lepo zvuči.Ali nikad ne bih mogao da igram pucačine na konzoli kao čovek.

    • Robotz

      @VEK1NG, 11.02.2018 - 10:53

      Ma scrubovi rokaju sa aim assistom i misle da su pro.

    • Lazy

      @Robotz, 11.02.2018 - 15:50

      …da da u pravu si, samo jedna stvar je bitna, da se zabavis, a sad kako i na kojoj konzoli, votever zar ne!

    • besantesteras

      @VEK1NG, 28.02.2018 - 14:51

      Možeš, bolje nego na PC, postoji odlična Game tastatura i miš baš za PS4 i PS4Pro imena HoriTac, izguglaj malo…
      Pravljeno za FPS i neke sl žanrove…

  • Lazy

    11.02.2018 - 11:16

    Bravo,dobro pogodjen clanak.Realno je to trenutno tako, odnosno nema govora o kupovini PC-a kao gaming uredjaja pored ovakvih exkluziva koje se nude na konzolama i pored ovako jeftinog hardvera, kao sto je ps4,xbone…rasprava je skoro suvisna, to su cinjenice!!!

  • karlod1997

    12.02.2018 - 02:08

    gaming – skup hobi, nažalost

  • closingtime

    15.02.2018 - 00:41

    PC: Za sve singleplayer igre možeš proć potpuno besplatno piratizacijom, možeš igrat doslovno sve od pucačina, strategija, free to play, do MMORPG-ova, imaš superiorniji način igranja s mišem i tipkovnicom (a ako želiš gamepad, jednostavno ga priključiš), usput ga koristiš za doslovno sve ostalo od posla, interneta, bilo čega digitalnog… usporedi to s konzolom na kojima: igraš samo igre, vrijede samo originali što znači da postoje igre koje želiš odigrat samo par puta i za to trebaš izdvojit 500 kuna, trebaš dodatno plaćat za online gaming i imaš jedino gamepad. I sad je PC manje isplativ?

    • Lazy

      @closingtime, 28.02.2018 - 17:02

      Hmmm, kako god al ja znam da ja nikad ne placam igre za konzolu 500 kn, iskljucivo placam od 60-120kn preko toga ne idem…za pc isto tako.Stoga ako je tvoj argument piratsvo onda je to nikakav argument, NE igram se s piratima!Misevi i tipkovnice postoje za konzole, na konzolama se fura netflix i ostale video usluge…sto da jos dodam (eh da 80% vremena se igram na Pc-u tako da nisam konzolaski fanboy) samo volim igre i objektivan sam.Pc je danas pre skup da bi se samo igrao na njemu!!!

  • besantesteras

    28.02.2018 - 14:23

    Kupio sam High end PC, brandname uzgred, tada najmoćnija konfiguracija, pre malo više od dve godine, što je izašlo sa monitorom iz istog brand-a oko 2700e – tada, od tada su izašle ne samo poboljšane verzije CPU-a, GPU-a, već je sada nekako standard 16 GB RAM memorije, što je onda bilo preterano mnogo. Sada high end konfiguracija sa monitorom ili boljim 4K TV-om ne može da se kupi u Srbiji ispod 3000e, i za šta sve to, kada sve ok igre se vrte na konzolama bez problema. Jedina stvar gde PC caruje je video editing, montaža, rad sa grafikom, slikama i sl, ali ništa od toga me nije preterano interesovalo. Mislim takođe da je veliki problem omladinaca gamera što ni ne znaju ništa o konzolama i što 50% njih smatra da one služe samo za igranje u dvoje nekih sportskih ili borilačkih igara. Sve mane koje PS4 ima trenutno, će za najviše dve i po godine poboljšati i nadomestiti PS5 svojim izlaskom i msm da će ljudi sve više početi da kupuju konzole. Kada je u pitanju novac, potroši se skoro isto, ako tokom godine kupiš sve veće AAA naslove, to je jedan high PC sa svom opremom, naravno računajući da si tek kupio konzolu, 4K TV, headset i ostali hardwer za PS ili Xbox ili pak Nintendo…
    Konzole forever!!!

  • JozoMagicni

    06.04.2018 - 14:38

    Prije nego što započnem morate znati da ja neman ništa protiv ljudi koji igraju na konzolama. Konzole su dobar način za ulazak u gaming i jednostavne su za korištenje što se nekim ljudima sviđa, ali PC je definitivno superiorna platforma. Česti argumenat koji igrači konzola iznose kad govore o PC gaming je da je pre skupo, što u potpunostni nije točno. Korišteći malo starije komponente kao što su GTX 750ti ,DDR3 ram i Intel CoreI3 6100 Možete složiti jako dobar PC koji će vekiću novih igara igrati na medium-high postavkama u 60 fps-a. Na PC-u imate izbor koji kontroler želite koristiti. Ako volite igrati sa Ps4 ili Xbox kontrolerom možete. Sad ipak nemate ps4 ekskluzive što je velika šteta jer su jedne od najboljih igara koje sam igrao. S druge strane sada možete sve Xbox igre igrati i na PCu. Pc također ima hrpu ekskluziva i indi igara. Ono što me najviše smeta oko većine konzola je činjenica da morate plaćati određene svote novca svaki mjesec (ovisi o konzoli) da bi mogli igrati online. Sad će neki iznijeti argumenat da dobijete neke “besplatne” igre kada to kupite, ali na kraju ste vi te igre ipak platili. Zaključavanje igranja online je nešto što nećete naći na Steamu, Originu ili većini PC platformi. Onda imamo modove. Istina je da su modovi sad dodani na konzole, ali većina tih modova su manji i treba ih plaćati za razliku od PCa gdje su modovi puno rasprostranjeniji i češći. Istina je da je na konzolama puno manje hakera. Na Pc-u je nažalost mnogo lakše hakirati što je jedna loša strana PC gaminga. Sad s obzirom da puno igrača u hrvatskoj pirati igre, i taj dio je definitivno lakši na PC-u za razliku od konzola. Iako znam da se može piratiti za konzole. Za PC također imamo emulatore za starije konzole koji vam omogućuju da igrate stare igre iz djetinjstva bez korištenja starog sistema. Na kraju ja mislim da je PC bolja platvorma, ali svatko ima svoj izbor.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?