HCL.HR

Neki novi klinci ( ili barabe )

Vedran Vlahović 21.02.2008.   •   7 komentara


Uvijek kad se s nostalgijom spominju zlatna doba gaminga, doba kad je igrivost prednjačila vizualnom dojmu, uvijek krenemo tražiti nekoga koga bi mogli okriviti za današnje stanje na tržištu. I tu se okomimo na mlade, neiskusne gamere. Čitajte dalje

Svaki put kad se s nostalgijom spominju zlatna doba gaminga, doba kad je igrivost prednjačila vizualnom dojmu, uvijek krenemo tražiti nekoga koga bi mogli okriviti za današnje stanje na tržištu. I tu se okomimo na mlađe igrače, stažem, znanjem i iskustvom slabije gamere. Govorimo im kako gledaju samo grafiku, dok radnju i igrivost bacaju u drugi plan. No jesu li oni krivi što su rođeni kasnije i nisu imali toliko vremena da se porede s našim igraćim stažem? Naravno da nisu. I s velikom su nepravdom uzeti na zub.

Da bi se obranili, većina mlađih igrača će probati preusmjeriti krivnju na proizvođača, koji ljudstvo i financijska sredstva usmjeravaju prema vizualnom dojmu i marketingškoj promidžbi igre. No ni proizvođač nije kriv. Oni se samo nose s vremenima koja dolaze, i s zahtjevima nas, igrača. Ponekad bi i oni htjeli posvetiti više vremena razvoju i uložiti u nove ideje i tehnologije, no igrači su nestrpljivi i izuzetno zahtjevni, a nitko ne sjedi na planini novca da može ulagati godine i milijune u razvoj.

Prvi ću puta stati u obranu obje strane i okriviti šestu generaciju konzoli, i igrače koje je dovela sa sobom. Kad su došli Playstation 2, ili kao još bolji primjer Xbox, skupa s njima su u masovnoj navali došli i novi igrači, vikend igrači, u stručnom terminu casual gameri. Takav igrač je bio nov u industriji, i nije mario za starim rješenjima, igrama, niti orginalnim idejama. Nema desetak-petnaestak godina staža i igranje System Shocka 2 ili DeusEX-a mu predstavlja mazohistički čin, što zbog iznimne težine, inzistiranju na detaljima i zastarjele prezentacije. On obožava igre poput planetarno popularnog i iznimno jednostavnog Haloa. Ista igra je imala grafičku prezentaciju ispred svog vremena, a plijenila je i jednostavnom pristupu za novopečenog igrača. Konzole izlaze u taman takvom razmaku da mogu ponuditi vrhunsku grafiku u svakom trenutku svog postojanja, a kad se i nazire kraj, proizvođač konzole u rukavu ima sasvim novu. Pomirite se s tim da igranje više nije hobi za malu šačicu ljudi, već da je postao industrija s gomilom pridošlica, gomilom stotinu puta većom nego li je prije bila, a proizvođač se mora prilagoditi većini, zar ne?

No vratimo se mi casual gameru. U kratkim razgovorima s njima, pokušao sam izbjeći pitanja poput „je li ti važna samo grafika“, već sam imao suptilniji pristup poput „što tražiš od igre“. Većina je odgovorila kako od igre traži realnost, makar se radilo i o fantasy, te SF naslovima. Naravno da je dio te realnosti i realističan vizualni dojam. Naravno da žele alfa mužjake i fotomodele, a ne obične tipove. Zaboravite igre gdje ste s ostarjelim doktorom tumarali po svemirskom brodu naoružani jedino tosterom koji ispaljuje atomski modificiran kruh. Došla su vremena kad su najbitnije velike puške, i velike sise. I naravno, da što bolje izgledaju. Također, u razgovoru sam stekao dojam da vole kad igra ima predefiniranu radnju i gomilu skriptiranih događaja, „kao da gledaš film“, rekli bi oni. Razni bi logovi i zapisi, usputni zadaci i iscrpni dijalozi uskoro mogli u potpunosti isčeznuti iz računalnih igara, jer, citiram „kome se da čitati u igri“, i „da hoću nešto pročitati, kupio bih jutros Sportske“.

Završna misao bi bila. Ne uzimajte mi na zub proizvođače. Ljudi rade punom parom i s ograničenim sredstvima da bi zadovoljili naše rokove, i rokove koje su im dali novca gladni izdavači. Pred njima je izuzetan posao prilagođavanja igre svim profilima igrača, te izrade vizualnog dojma koji će se nositi s konkurencijom i nepisanim današnjim standardima. Ima Balašević pravo, došli su „Neki novi klinci“, ali posebno njih ne uzimajte na zub, pošto nisu oni krivi što ste vi izgubili godine u nepovrat, i što su igre iz mladosti postala tek nostalgična nota u pjesmi života. Nisu svi mladi igrači isti. Naravno, ima i tu casual gamera, možda više nego u svim dobnim granicama, no ima onih svijetlih pojedinaca koji će znati cijeniti kvalitetan naslov, neovisno o godini izlaska. Sljedeći put kad govorite o novim naslovima, njihovom pojednostavljivanju i fokusiranju na vizualni dojam, sjetite se ovog teksta i okrivite pridošlice. Oni su u većini, oni traže nove, jednostavnije, realnije i ljepše naslove. Oni su taj virus kojeg naš antivirusni program ne može prepoznati, no zna da nešto nije u redu, i da više nije blagostanje. Oni su barabe.

Komentari (7)

 • Seengeer

  21.02.2008 - 18:43

  Jako loše…. Haha, šalim se. GG za ovo.

 • [proGABBEing] Ixy

  21.02.2008 - 18:50

  Nikako se ne bih složio s tvojom tvrdnjom.

  Dakle, svi FPS-ovi prije Haloa su bili komplicirani i teški?

  Ja i dalje krivim proizvođače igara – jer još uvijek postoje Team ICO, Team Silent i slični, koji serviraju odlične igre i ne prilagođavaju se zahtjevima tržišta, i uspijevaju. Ako mogu oni, zasigurno mogu i drugi.

  To što svi ti drugi idu linijom lakšeg otpora… 😉

 • Super_koza

  22.02.2008 - 09:07

  iskreno, totalno bezveze i viđeno već na 563 mjesta.. vedrane, šta je tebe spopalo da pišeš o stvari koja je tako izlizana? 🙁

 • mr_solidus

  22.02.2008 - 09:33

  neloše, Ali ne slažem se previše, jer se to ne događa samo zbog klinaca već i zbog neminovnog razvoja industrije.

 • Ementaler

  22.02.2008 - 10:17

  Da, al zbog razvoja industrije koja gleda kako prodati proizvod tim novim “klincima”… treba im prodati proizvod koji će im biti zanimljiv. A tim novim klincima zanimljiva je grafika, realnost i to je to… Tako ja shvatih poruku kolumne, dakle to je jedina istina 🙂 . Amen.

 • Dodo

  23.02.2008 - 13:33

  igrači koji traže realnost u igrama su retaji, lol 🙁

  gg za kolumnu W3DR4N3 🙂

 • Under

  26.02.2008 - 09:39

  Lep tekst, nego, najjača mi je ova zadnja slika. Mali japanci igraju Box.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?