HCL.HR

PC Killer?

Matej Majcenović 28.12.2006.   •   0 komentara


PC je ubojica. Rečenica koju će reći mnogi koji nisu upoznati sa samim gamingom. Wildboy misli drukčije.

Tri je sata. Ujutro naravno. Ni oka nisam sklopio. Koliko god pokušavao ući u svijet snova iz jednog razloga jednostavno mi ne uspijeva. Razlog je naravno moj ugašeni PC. Ne čujem onaj prepoznatljiv zvuk uz kojeg provodim veći dio slobodnog vremena. Ne čujem zvuk udarca lopte te dernjavu frendova u slučaju primljenog gola u PES-u. Ne čujem zvuk ventilatora koji u ove vruće ljetne dane daje sve od sebe da komp ne završi na servisu. Nema ni onog prepoznatljivog šuma Dvd čitača koji jedva uspjeva učitati neki već davno zaboravljeni ili bačeni cd, kojeg sam se sjetio u slučaju dosade. Nema ničega. Oko mene je totalna tišina. Jesam li postao ovisan o svemu ovom. Bi li mogao preživjeti nekoliko dana bez mog elektroničkog prijatelja boljeg od TV-a, Discmana, Videa, Linije?

Vjerojatno kao i svim drugima tzv. Ovisnicima gubitak Pc označava početak razdoblja depresije. Nemožemo jesti, piti, spavati, raditi bilo što kad znamo da nakon svega toga nećemo nekom frendu preko ICQ-a isprijepovjedati što smo tog dana zanimljivog radili. U tom slučaju roditelji će vam reći kako se ponašate normalnije, smirenije, bolje bez njega. No naravno to nije nimalo istina. Kad me ove nove godine grozna sudbina zadesila i komp mi se pokvario, crkla matična, grafa i rami roditelji su mi radi škole odlučili ne odnjeti komp na servis još mijesec dana. Naravno moj život u sljedećih mjesec dana postao je totalna koma. Jednostavno bio sam prisiljen na učenje a u slobodno vrijeme gledanje Tv-a. Naravno učio nisam. A što sam onda radio tih mjesec dana. Jednostavno rečeno ništa. Po cijeli sam dan spavao. Jeo sam veoma malo. To je naravno rezultiralo i mršavljenjem. Ponašanje se totalno pogoršalo, kako u školi tako i kod kuće. Iako sam dok nisam bio u krevetu cijeli dan bio u kuhinji i ponavljao jedno te isto pitanje majci: � to ću raditi?-Ona još uvijek nije htjela priznati da sam se s kompom ponašao sasvim drukčije tj. normalnije. Mislim da je roditeljima najlakše optužiti kompjutere kao što vidite na mom primjeru dok o svojem odgoju neće dati nikome da prigovori. Zato nam i kupuju PC. Da ih ostavimo na miru. Da imaju svoj mir. A nakon neke nesreće ili nećeg odmahnut će glavom i reć: Mi krivi nismo, dijete ionako samo sjedi za kompjuterom po cijeli dan! Možda jesu u pravu ali osoba koja im je kupila taj kompjuter i koja dopušta da na njemu stojimo i do 10 sati su upravo oni i to je stvar koju ne smijemo zaboraviti.

No što ako pretjerana konzumacija nasilnih i okrutnih sadržaja rezultira ubojstvom. Koga onda krivit. Pa naravno – PC. Uzet ću primjer koji se nedavno dogodio u Japanu o kojem ste imali prilike čitati i na CG. Dogodilo se to da je dječak ubio oba roditelja te ih rasjekao na komadiće te kako mediji kažu pod utjecajem igre GTA3. Vidite u ovom slučaju nije kriv dječak koji je igrao igru iako je imala oznaku M (za odrasle), nisu krivi roditelji koji su mu dopustili da igra dotičnu igru, čak nisu krivi izvori iz kojih je dječak nabavio igru jer svi znamo da je GTA3 strogo zabranjivana igra u Japanu. Kriv je naravno tko drugi nego – PC. Ali postoji još nešto u ovom slučaju što je gotovo pa i gluplje od sveg navedenoga. GTA3 iako ima oznaku M uopće nije toliko nasilna igra koliko bi se dalo naslutiti po činu ovog 15-ogodišnjaka. Gotovo sve misije su tipa – pronađi – ubij. Nema nikakvog kidanja dijelova tjela, nema rasjackavanja ljudi na komade, nema psovki, nema sexa, nema rasizma, jedino što ima je sloboda kretanja te mogućnost običnog ubijanja kojeg smo vidjeli u još milijun filmova i igara na još okrutniji način. Dali je ova igra u kojoj je dječak zgazio nekoliko pješaka autom, potakla njegov um da razmišlja o hladnokrvnom ubojstvu vlastitih roditelja te njihova osakaćena tijela na kraju isječe na komadiće? Odgovor znate sami. Stvar je u tome da ga ne znaju novinari.

Gledam na sat. 4 sata ujutro. Bojim se. Bojim se da ako ugasim Pc ponovno, nikako neću moći zaspati. Spremam se za ponovni ulazak u krevet. Sutra se nažalost moram probudit u 7 na podjelu svjedožbi. Kad se vratim, u krevet i nadoknađujem vrijeme provedeno na kompu jednim trosatnim odmaranjem na krevetu? Ne, ponovno sjedam za komp jer nikad se ne zna, od vrućine može poć i matična, i Grafa i rami pa što ću onda? Pa mislim da ću pobiti cijelu obitelj. Koga briga neću ja biti kriv – PC hoće. Samo da još na vidljivo mjesto stavim orginal CD GTA3…

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?