HCL.HR

Šok ni za koga – Tomb Raider Reloaded je totalni promašaj

Zoran Žalac 16.02.2023.   •   7 komentara


Nova mobilna igra po serijalu Tomb Raider totalno promašuje bit i sve najbolje segmente avantura gospođice Lare Croft.

Prije dvije godine najavljeno je da će Tomb Raider dobiti novu mobilnu igru kojom će se serijal pokušati približiti mlađim igračima. Treba ipak misliti na novu generaciju publike kako Tomb Raider ne bi posao relikvija prošlosti! U načelu nisam protiv tog plana jer mislim da Lara Croft može biti zanimljiva današnjim klincima i postoji mjesto za Tomb Raider igru koja nije 18+ kategorije. Ali kad vidim što je dostavljeno s mobilnom igrom Tomb Raider Reloaded, dođe mi da se izbljujem.

Tomb Raider Reloaded vam je u suštini brzinski sklepana kopija Vampire Survivorsa. Lara ide po spiljama i tamnicama koje su podijeljene na sobe, automatski cilja i puca na neprijatelje, a sve što vi morate činiti jest izbjegavati protivnike i njihove projektile. Jednostavan koncept koji je zarazan jer svako malo otključavate nove vještine i imate vidljiv cilj. Ono što je u Vampire Survivorsu preživljavanje 30 minuta ovdje je čišćenje 30 soba.

Na stranu to oponašanje – u mobilnom svijetu svi imitiraju ono što je popularno, što je problem ove igre? Reći ću vam. Znate ono kad je Lara Croft otišla u Boliviju da pronađe stare artefakte, pa ju u petoj sobi dočeka KOLO SREĆE kao da je došla u j**eni kasino, a ne u drevne ruševine u Boliviji? Dobila Lara propusnicu da sudjeluje u tomboli, a ako odgledaš reklamu prije toga, možeš kolo sreće vrtjeti dvaput!

Kad nisam razbio mobitel…

Stare Tomb Raider igre bile su nespretne po kontrolama, u zagonetkama ponekad nelogične i za djecu frustrirajuće teške. Znam, jer sam ih igrao kao dijete. Djecu nemam, ali kad bih imao klečali bi igrajući te stare Tomb Raidere prije nego bih dopustio da im sranje poput Tomb Raider Reloadeda razvija kockarske navike pod krinkom da su to avanture Lare Croft.

Stvarno nisam protiv toga da se poznati serijali s PC-ja i konzola prebacuju u mobilni svijet kako bi pronašli novu publiku. Protiv toga sam da to prebacivanje bude samo pokušaj financijskog deranja igrača koji u konačnici ide protiv svega što serijal predstavlja. Što je sljedeće – mobilna Metal Gear igra u kojoj se kladiš sam na sebe?

Najgore od svega jest što ovakva smeća bacaju ljagu na čitav koncept mobilnog gaminga, a dokazano je da igre ne moraju biti ovakve gadosti. Još smo 2015. imali izvrsnu Tomb Raider igru na mobitelima i čim zaigrate Lara Croft GO, u prvih 30 sekundi te igre prepoznat ćete esenciju Tomb Raidera. Osam je godina prošlo i bilo bi zanimljivo vidjeti još ambiciozniju mobilnu igru na premisu Tomb Raidera, ali ne – hajmo djecu navući na skupljanje svjetlucavih novčića kao da je Lara na prosjačkom štapu.

Komentari (7)

  • Fenner

    16.02.2023 - 15:16

    Podržavam sve navedeno u članku!

  • mocii

    16.02.2023 - 15:20

    Mogli su dosta dobru igru napravit uzeći u obzir 3D modele i animacije koristene za promo videje. No otisli su u smjeru arkadne igre za low-end uredjaje. Zele easy money kao i sam netflix sa stotinama glupih low-budget teen serija, ali ne ide to tako.

  • Agent

    16.02.2023 - 15:22

    Ekskluziva za netflix. Šta drugo očekivat od toga.

  • Samson

    16.02.2023 - 15:43

    Sreća pa je ekskluziva za netflix igre jer je ne igra puno igrača. Da nažalost u svijetu mobilnih igara prevladavaju igre sa jednostavnim gameplayom sa što više ubačenih kockarskih fora da povećaju ovisnost. Nažalost toliko je Google play store zatpran smećem da je jako teško naći kvalitetne igre za smartphone.

    • Agent

      @Samson, 16.02.2023 - 15:49

      Dopuštaju si smeća u storeu isto kao i steam. Jedino Steam bolje istakne kvalitetne igre.

  • SanKa

    16.02.2023 - 16:06

    dno dna, i onda jos smecarski netflix to reklamira. krepo developer dabogda

  • Duanador

    17.02.2023 - 09:52

    Nisam znao da ova i uopće postoji.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?