HCL.HR

Clive Barker`s Jericho [PC, X360, PS3]

Duje Kozomara 01.05.2007.   •   0 komentara


Majstor horrora Clive Barker nakon odličnog Undyinga ponovno se upušta u produkciju još jedne video igre…

U posljednje vrijeme dobivamo sve više naslova vezanih za pakao/vraga/vražje poslanike/natprirodne moći, pa se sve više čini da je ta tema postala novi izvor ideja za developere. Clive Barker, vjerojatno jedan od najpoznatijih pisaca horora na svijetu do sada je imao “malo” problema s video igrama. Prva njegova igra, “Undying”, dobila je titulu “najbolja igre koju nitko nije igrao”. Drugi pokušaj i igra “Demonik” neslavno je završila tijekom developmenta, i nikad nije izašla. Clive nam se vraća u potrazi za “trećom srećom”, s igrom gore navedene tematike, interesantnog imena “Jericho”. S obzirom na dosta pristojnu prašinu koja se diže oko igre (a po onome što smo vidjeli, ne bez razloga), Klajv ovog puta vjerojatno neće zabrljati…

Priča bi išla ovako: još prije Adama i Eve, prvi pokušaj Boga da stvori čovjeka rezultirao je totalnom katastrofom – čistim zlom koje je protjerano u paralelni svemir (u igri poznatiji pod originalnim imenom “kutija”). Kao što ste mogli i pretpostaviti, Zlo se dosta često pokušava vratiti na mjesto gdje je nastalo (homesickness i te spike, valjda), a za to mu paše prokleti gradić Al-Khali smješten u Arabijskoj pustinji. Jericho squad je ekipa od sedam specijalaca, okupljenih kako bi istražili što se točno događa u Al-Khaliju, i naravno, pokušali spriječiti zlo da uništi naš svijet. Kul, sad kad znate odakle igri ime, možemo nastaviti s pričom. Jericho tim boriti će se kroz današnji Al-Khali, te inkarnacije istoga u drugom svjetskom ratu, Križarskim ratovima, te vremenu Rimljana i Sumerana. Da, tijekom cijele igre vaš tim putovati će kroz mnoštvo dimenzija, usputno ubijajući sve što dolazi iz “kutije” i opasno izgleda. Jericho squad nije ekipa sedam slučajno izabranih marinaca koji ni sami ne znaju u što se zapravo upuštaju, već tim od sedam odlično organiziranih vojnika s natprirodnim moćima, a svaki od njih sedam ima svoju specijalnost. Black je plavuša, snajperista koji svojim moćima može micati objekte, te umom usmjerivati metke; Delgado je ćelavi, mišićavi � panjolac sa minigunom i vatrenim duhom spakiranim u desnoj ruci, pomoću kojeg može, da se tako izrazim – na daljinu paliti ljude; Church je polugola ninja sa vudu moćima koja protivnike može rezati napola svojim nadasve oštrim mačevima; Rawlings enchanta oružja, a u slobodno vrijeme je egzorcist; Jones može preuzeti kontrolu nad protivnicima; Cole je tu za tehničke probleme, a vi preuzimate ulogu kapetana Rossa. Kapetan Devin Ross je vođa squada, a ima moć da “nastani” svoje vojnike i upravlja njihovim tijelima (o da, doista ćete moći igrati i kao polugola ninja). Tako će se fightovi uglavnom vrtjeti oko toga da iskoristite pravog lika u određenoj situaciji, a dok vi kontrolirate jednog lika – ostatak ekipe biti će dovoljno pametan da vam pruži potporu ili nađe zaklon. Dakle, AI bi trebao biti odličan.

Clive Barker je majstor za kreiranje nemani i nelagodne atmosfere, a u Jerichu ćemo se definitivno nagledati raznolikih nemani, čudovišta i krvožednih živina kojima je jedini cilj da zakolju vas i ostatak vesele ekipice (vjerojatno imaju i neko interno natjecanje tipa “tko na najodvratniji način ubije kapetana, dobije pet kila teletine”). Divovi bez očiju, s kukama umjesto ruku (jadnici ne mogu kopati nos 🙁 ); djeca koja vas napadaju svojim iznutricama; nemani s fascinantno velikim jezikom – Klajvova mašta je proizvela doista svašta. Tu su i kul nemani koje se pune raznim plinovima i zarazama dok vas čekaju, a kad vas napokon ugledaju, suicidalno se zalete, rastvore i ispuste sav gnoj te otrovne plinove na vas. � to se grafike tiče, Mercury Steam (developeri igre) odlučili su za igru iskoristiti svoj vlastiti “Mercury Engine”, koji, ako je vjerovati screenovima, izgleda jako impresivno.

Clive Barker’s Jericho je survival/horor FPS najavljen za jesen tekuće godine, a stiže na PlayStation 3, Xbox 360 i PC. Klajv i i Mercury Steam očito jako vjeruju priči koju su napravili, s obzirom da igra najvjerovatnije uopće neće imati multiplayer. Moram priznati da je priča prilično originalna, dizajn likova i grafika izgledaju fenomenalno, a sve skupa se čini jako, jako strašljivo. Jedva čekamo.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!