HCL.HR

Ovo su horor igre koje ćemo 2023. igrati u mraku

Zoran Žalac 06.01.2023.   •   22 komentara


Sadržajnu i raznovrsnu godinu imat će ljubitelji igara horor tematike. Slijedi nam podjednak broj novih igara i prerada onih kultnih.

Pisali smo ovo već nekoliko puta, ali vrijedi naglasiti još jednom: 2023. bi trebala biti STRAŠNA godina za ljubitelje igara horor tematike. Ako nas ne zapljusne novi val odgoda, dočekat ćemo vrlo zanimljivu postavu potpuno novih horor naslova, nastavaka iz poznatih serijala i prerada kultnih predstavnika žanra.

Budućnost je isto tako perspektivna za horor avanture, pucačine i slične naslove, no u ovom smo se tekstu fokusirali na igre za koje imaju izglednu šansu za izlazak, tj. one za koje se 2023. godina spominje kao mogući termin izlaska. Žao nam je, Silent Hill 2 remake – tvoj nam je datum izlaska još uvijek u magli.

Evo zbog kojih ćemo igara u 2023. prigrliti osjećaje napetosti i nelagode.

Resident Evil 4

24. 03. 2023. PC, PlayStation 4 i 5, Xbox Series X/S

Čujete li zvuk motorne pile? Doktor Salvador i vesela družina Ganadosa ponovno će nas dočekati raširenih ruku… u namjeri da zgrabe Leona Kennedyja i ritualno ga žrtvuju. Nakon tri tisuće portova, HD remastera, VR verzija i drugih izdanja, kultni survival horor dobiva svoju preradu. Novi Resident Evil 4 izgledat će ljepše, to se podrazumijeva, ali će prije svega donijeti i promjene u gameplayu utoliko što će sada kretanje biti moguće tijekom ciljanja, a bit će dodani i elementi skrivanja od protivnika. Originalna se avantura iz 2005. smatra jednom od najboljih igara svih vremena, tako da je dolazak prerade pravi povod za veselje.

Alan Wake 2

2023. PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Pisac zvan Alan Wake opet će se raspisati u svojoj novoj avanturi. No mi o njoj zapravo nemamo puno toga za napisati. Za sada je rečeno samo kako će se Alan Wake u potpunosti prebaciti na survival horor. Osim toga znamo jedino da će koristiti Remedyjev vlastiti engine koji je svoje sposobnosti pokazao u Controlu, a ovo će biti prva igra koju Remedy lansira za aktualnu generaciju hardvera. Iako će ovo biti mračna igra, na njezinim osvijetljenim dijelovima očekujemo vizualni spektakl.

Dead Space

27. 01. 2023. PC, PlayStation 4 i 5, Xbox Series X/S

Ponovno ćemo obuti čizme inženjera Isaaca Clarka i komadati mutirane stanovnike svemirskog broda USG Ishimura. Doživljaj te noćne more bit će obogaćen boljim zvukom i dodatnom glumom, kao i puno ljepšom grafikom s više krvi i otkinutih udova. Učitavanja su pak otišla u povijest i više neće biti odvojenih levela nego će cijela stvar biti jedna neprekidna turneja strave i užasa. Znamo već što možemo očekivati od ove igre, ali to ne znači da će nam povratak Necromorpha zato biti išta manje strašan.

Outlast Trials

2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO

Outlast će u trećoj igri malo promijeniti formulu i dopustiti kooperativno preživljavanje. To je dvosjekli mač jer je s jedne strane dobro kad vam netko može pomoći u kriznoj situaciji, a druge je loše kad vas netko u tu situaciju uvali. Unatoč toj promjeni u dizajnu, Outlast Trials moći će se igrati i samostalno, ako vi niste za eksperimentiranje nego samo želite da se eksperimentira na vama. Za potrebe toga igra će pripremiti nekoliko različitih protivnika kojima ni ovaj put ne možete uzvratiti napad.

Amnesia: The Bunker

treći mjesec 2023. PC, PS4, XS, XBO

Kad smo već kod horor igara u kojima nema borbe… nova Amnesija nije jedna od takvih! Amnesia: The Bunker stavlja nas u bunker iz Prvog svjetskog rata gdje jednog vojnika proganja nezaustavljivo čudovište. To jest, može se čudovište zaustaviti – privremeno. Po prvi put u Amnesia serijalu moći ćemo koristiti oružja u obliku revolvera i granata. Ali ne očekujte pucačinu jer će streljivo biti vrlo ograničeno i k tome će se još koristiti za otključavanje vrata u okruženju koje je dizajnirano tako da ne bude linearno.

Ad Infinitum

četvrti mjesec 2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO

Kad smo već kod horor igara smještenih za vrijeme Prvog svjetskog rata, nakon sedam godina razvoja stiže nam Ad Infinitum. Riječ je tu o psihološkom hororu u kojemu njemački vojnik preživljava noćne more prouzročene traumama rata. Igra nema nikakve veze sa švicarskim metalcima iz istoimenog benda, igra se iz prvog lica te navodno ima svijet koji se dinamično mijenja ovisno o igračevim odlukama.

Alone in the Dark

2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO

Već nam je postalo normalno da prerade dobivaju igre iz ovog stoljeća, stoga je neobično vidjeti da se prerađuju i stare igre. Prvi Alone in the Dark iz 1992. godine učvrstio je temelje survival horora, no toga se sjećaju samo stariji igrači. Zato je dobra stvar da se još jednom vraćamo u ukletu vilu Derceto kako bismo ondje razotkrili “strašnu tajnu”. Ponovno ćemo zaigrati s Edwardom Carnbyjem i Emily Hartwood, no ovoga puta akciju ćemo gledati iz perspektive iza ramena tih likova.

Sons of the Forest

23. 02. 2023. PC

Prvi The Forest pružio je unikatno horor iskustvo sa svojim kanibalima koji su bili zastrašujuće čudni protivnici. Nastavak te igre donosi još bizarnije mutacije s poznatom premisom. Na zabačenom smo otoku, prisiljeni da preživimo sami ili u društvu, po mogućnosti prije nego ljudožderi krenu po ražanj. Čini se kako ćemo u Sons of the Forest imati prošireni arsenal naoružanja, ali svejedno ne bismo preporučili iniciranje sukoba s neprijateljem jer se junaštva u ovom svijetu skupo plaćaju.

Layers of Fears

2023. PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Layers of Fears će biti kolekcija u kojoj će se naći prvi Layers of Fear te njegov nastavak, u ponešto izmijenjenom izdanju s boljom grafikom. Osim ta dva remastera, u kolekciji će se naći i novo poglavlje, zvano The Final Note, u kojemu ćemo pratiti suprugu slikara iz prve igre. To će dodatno poglavlje poslužiti i kao jasnija poveznica između prve i druge igre, a sve će to biti prezentirano u Unreal Engineu 5, što je ekipi Bloober Teama dobar trening za Silent Hill 2.

Greyhill Incident

proljeće 2023. PC, PlayStation 5, PlayStation 4

Tijekom devedesetih se godina u američkom gradiću Greyhill događaju neke čudne stvari. Nitko se ne mora pitati odakle su krugovi u žitu jer su mali zeleni već počeli otimati lokalno stanovništvo. Glavni lik Ryan Baker također je stanovnik grada koji je pod invazijom vanzemaljaca, ali on ima palicu za bejzbol i kreće u zaustavljanje mrskih okupatora prije nego mu ukradu djevojku Rachel. Njegove ćemo avanture pratiti iz prvog lica u igri koja će imati sličan zaplet kao i High on Life – samo bez humora.

System Shock

treći mjesec 2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO

Evo nam još jedne prerade – pete na ovoj listi! Davne 1994. prvi put smo se susreli s neprijateljski raspoloženom umjetnom inteligencijom SHODAN. Svemirska postaja Citadel je u raspadu i mi prije svega moramo preživjeti napade kiborga i mutanata da bismo pronašli način kako zaustaviti uništenje čovječanstva. Redizajnirani System Shock ima novu grafiku i neke nove mehanike, ali stare fanove razveselit će činjenica da će ulogu ulogu SHODAN reprizirati glumica koja ju je utjelovila u originalu.

Fatal Frame Mask of the Lunar Eclipse

08. 03. 2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO

Četvrti dio serijala Fatal Frame zapravo nije nova igra – izlašla je u Japanu još prije 15 godina. Međutim, remasterizirani Mask of the Lunar Eclipse bit će prvi put da se ta igra pojavljuje izvan Japana i na drugim platformamam osim Nintendo Wiija. U ovom hororu preživljavat ćemo napade duhova kontrolirajući četiri različita lika. Neki će likovi moći zaustaviti duhove pomoću fotoaparata, dok će drugi imati sudbinu koju ćemo doznati samim igranjem.

Komentari (22)

 • Tomon_45

  06.01.2023 - 18:15

  Za mene najbolji če biti resident evil 4,dead space

  • bas_celik

   @Tomon_45, 07.01.2023 - 11:01

   Dead space ce biti prakticno isti. Imali li smisla platiti punu cijenu samo za volumetric lighting?

  • Tomon_45

   @bas_celik, 07.01.2023 - 21:05

   Da pravo kažem je puno što traže za njega,a može uzet ću kad budne, popustu.

 • mtgamer

  06.01.2023 - 18:31

  Outlast Trials(zatvorena beta je bila super), Sons of the Forest, Resident Evil 4 i Greyhill Incident. Ova će godina stvarno biti super za horor igre, a najviše se veselim novom Outlastu.

 • Monster Tamer

  06.01.2023 - 18:34

  Fatal Frame igre su dobre jer ima duhova a ja se bojim duhova…

  • mika76

   @Monster Tamer, 06.01.2023 - 19:38

   fatal frame 1,2,3 su zavrijedile da dobiju remastere. to je onda bila prava šok terapija. čak i bolja od silent hilla (barem meni)

  • sparrowpunk

   @Monster Tamer, 07.01.2023 - 01:21

   Igrao sam jedinicu, dvojku i trojku. Prve dvije prešao, trojku nikada nisam završio. Trenutno igram Maiden of Black Water i nije nešto strašan pa budi bez straha😊. Prve dvije su bile itekako strašne, a trojku nisam odigrao do kraja pa ne bih znao. Čekam taj Mask of Lunar Eclipse pa ću vidjeti koliko je taj dio strašan…..

  • SanKa

   @Monster Tamer, 09.01.2023 - 09:26

   nisam kod ijedne igre kenjao u gace ko u fatal frameu na ps2

 • mika76

  06.01.2023 - 19:34

  meni od svega ovoga najnovije što ću odigrati je alone in the dark i fatal frame.
  resident evil 4 i dead space već viđeno i odigrano ( orginalne verzije )

 • NevenHR

  06.01.2023 - 20:09

  Možda i Silent Hill 2? Nakon meni dosadne 2022, ova će biti vrlo zanimljiva godina, najviše se veselim Dead Space-u, no jako me zanima i kako će Alan Wake izgledati pod horor žanrom.

 • Enrubius

  06.01.2023 - 20:18

  RE4, Dead space, Sons of the forest, Greyhill i možda Alone in the dark. Mogla bi biti ovo dobra godina za hororce :).

 • djosic85

  06.01.2023 - 20:28

  Ni ne treba Silent hill izaći ove godine, prezasićeno je. Dead space, RE4 i Alan wake definitivno.

 • arminko

  06.01.2023 - 22:56

  Resi i Alan Wake

 • Bojko

  06.01.2023 - 22:58

  Ludi ste ako mislite da neću popaliti sva svjetla dok igram.

 • Thanos

  07.01.2023 - 01:18

  Svaku igru igram u mraku😀

 • kebbab

  07.01.2023 - 15:14

  Ja samo čekam taj System Shock

 • Pajo Paksu

  07.01.2023 - 22:36

  RE4, Dead Space, Fatal Frame, Alone In The Dark, Alan Wake2.
  Trebat će dobro štediti novce za te sve igre koje me zanimaju, a tu je još i Silent Hill2.

 • Lepoglava

  07.01.2023 - 23:42

  Jedva čekam Alan Wake, Silent Hill i RE4 Remake. Upravo sam prešao RE VII Biohazard na PSVR po treći put i to je po meni najveći doseg u povijesti gaminga top AAA naslov u potpunosti u VR-u nevjerojatno iskustvo puzzlei i akcija savršeno izbalansirani. Villageu nedostaje jezivosti iako je isto vrhunska igra ali je više akcijski orjentirana. Jedva čekam Village na VR 2 još malo samo i tu je. Volim Capcom stvarno su se potrudili u smislu inovacije u svojim labovima

 • SanKa

  09.01.2023 - 09:28

  ja i dalje ne vjerujem da originalni RESI 4 i jos dosta nastavaka nije imalo opciju pucanja dok se krećeš. gluplju mehaniku nisam vidio u zivotu, zato i nisam to igrao u originalnu. sad cu probati. jako je dobra ponuda horora, alan wake 2 me najvise zanima uz igru s alienima

  • kebbab

   @SanKa, 09.01.2023 - 10:17

   Pa uzmi pištolj i pucaj u drvo dok se krećeš, zatim pucaj u drvo dok stojiš. Onda ćeš mi reći je li to glupa mehanika. Problem je što ste previše navikli na Call of Duty, Fortnite… pa ni neznate šta je u stvari istina.

  • SanKa

   @kebbab, 09.01.2023 - 10:40

   npr kad se SWAT tim krece, hodaju ciljano i usporeno i pritom mogu pucati. daj mi bar ponudi obje opcije

 • Inkling

  11.01.2023 - 08:12

  Resident Evil 4, Dead Space (Remake), Alan Wake 2

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?