HCL.HR

MediEvil je ponovno oživio starog kostura, a naučio je i hrvatski

Zoran Žalac 25.09.2019.   •   11 komentara


Vratili smo se našoj velikoj ljubavi s prve PlayStation konzole, humorističnom MediEvilu, ovoga puta u preradi za PlayStation 4 koja je upravo dobila svoju demo verziju.

Sony je sinoć izbacio demo verziju modernog MediEvila, a ja sam se kao veliki obožavatelj serijala veselo smješkao dok se demo skidao. Ima nešto magično u igranju starih igara u novom ruhu, pogotovo onih koje su ti obilježile djetinjstvo. Tako mi je bilo sa Spyrom, a isto očekujem i od MediEvila.

No, istovremeno me bilo i strah kako će ovaj remaster biti realiziran. MediEvil je već jednom bio uskrsnuo i taj Resurrection nije mu baš bio na slavu. MediEvil “za 4K eru” u trailerima mi je izgledao trzavo i bojao sam se da će neiskustvo tima Other Ocean Emeryville ostaviti traga na samoj igri. Srećom, nakon demo verzije mogu mirnije spavati – posao na remasteru odrađen je dosta dobro!

Prva stvar, remaster se baš drži originalnog predloška od samoga starta. Uvodna animacija je kadar po kadar maksimalno slična originalu. Glasovi prilikom monologa su novi, ali tekst je uglavnom ostao isti. No, priča je proširena uvođenjem svojevrsnog glosara koji daje neke dodatne detalje o likovima.

Iako je priča na ovaj način malo proširena, ostatak igre drži se tradicije. To znači da vas ovdje neće prekidati sto poruka kako igrati igru. Tutorial se svodi na opcionalno čitanje knjiga razbacanih po levelima, a dobra je stvar što su te knjige sada ozvučene.

Kao što možete vidjeti, već u demo verziji postoji hrvatski prijevod, ali samo teksta – govor u igri ipak je na engleskom, vjerojatno i bolje. Što se hrvatskog prijevoda tiče, nekima će biti neobičan zbog vokabulara. Na primjer, Stainless Glass Demon je Gospodar Vitraja. Ali, gledajući objektivno, prijevod je odrađen u duhu materijala i svakako podržavam tu nesvakidašnju praksu lokaliziranja igara za naše malo tržište.

Demo donosi samo jedan pravi level, groblje, mnogima poznat jer je upravo taj level bio dostupan i u demo verziji originalnog MediEvila. Prostorno je level identičan onome iz originala, a i položaj neprijatelja/predmeta uglavnom je isti. No, na nekim dionicama fanove će ipak dočekati mala iznenađenja. Na primjer, na jednoj dionici zombiji navale kroz vrata nakon što ih otvorite runom, dok je ta grupa neprijatelja u originalu samo stajala na mjestu.

Gameplay je također vjeran onome prije 21 godinu, ali uvedeno je nekoliko novina. Sada postoji mogućnost brze izmjene oružja jer u inventoryju možete postaviti sekundardno oružje uz ono koje već koristite. Nadalje, kamera u igri može se ručno postaviti iza leđa glavnoga lika, tako da mu gledate preko njegovog kosturskog ramena. S takvom se kamerom možete kretati jedino hodajući, ali na taj način dobivate mogućnost kretanja u stranu, što bi se na engleskom reklo, strafe. Također dobivate bolji pregled na situaciju, a s obzirom da se kamera spusti niže, možete bolje odrediti koliko su vam neprijatelji udaljeni. Kako originalni MediEvil nije imao ovu mogućnost, tako i na levelima možete vidjeti više detalja.

Remaster izgleda izvrsno, bolje nego što sam očekivao da će izgledati. Stilski je original bio mračniji, s daleko manjim rasponom boja. Tada je to bilo tako više zbog hardverskih ograničenja nego zbog stila ili ugođaja, a premda mi ovdje fali tame, svjestan sam da remaster ima daleko više detalja i efekata pa prihvaćam taj kompromis. Doduše, ne mogu na temelju demo verzije donijeti zaključak zašto je remaster predviđen za mlađe uzraste od sedam godina pa nadalje, dok je originalni MediEvil bio predviđen za publiku od minimalno 12 godina.

U bilo kojem slučaju, remaster ispunjava svoju poantu i MediEvilu daje moderni izgled. Meni je pak puno važnije da taj 4K tretman nije završio trzavim neredom… barem ne odmah na uvodnom levelu. Igra se izvodi u stabilnih 30 sličica po sekundi i nema štucanja koje bi utjecalo na gameplay. No, to mogu reći samo za početni level – ne znam još hoće li situacija biti takva i s ostatkom igre.

Originalni MediEvil nije bio savršena igra, a već se u demo verziji vidi da savršeni nisu ni dodaci remastera. Prebacivanje kamere iza leđa lika ima svojevrsni “fade in” odnosno crni ekran od pola sekunde ako naredbu za nju aktivirate dok je lik okrenut prema vama, odnosno prema dolje/natrag. Znam da je takvo što kompromisno rješenje jer bi drugačije dolazilo do usporavanja ili prenagle tranzicije, ali to baš izgleda kao nešto što je zastarjeli dio iz originala, a zapravo nije. Događa se ponekad i da se kamera na određenim dijelovima mape fiksira, a kad izlazite iz tog područja, onda vas također čeka crni ekran koji traje 30-50 stotinki, ali je primjetan.

Primjetno je i da kamera iza ramena nije bila dizajnirana za igru iz 1998. Na primjer, često se koristi trik da vam se neprijatelji stvore iza leđa. U tom slučaju instinktivno se okrećete i ako želite koristiti novu kameru, čeka vas tranzicija s crnim ekranom koja izbacuje iz takta. Hodanje u stranu također zna biti problematično pod određenim okolnostima, npr. u vodi, gdje dolazi do zapinjanja. Ali, taj dio igre stignu ispraviti do izlaska.

MediEvila ćemo u novom ruhu igrati 25. 10., a ja se toj zabavi iznimno radujem, usprkos tome što mi je ovaj demo pokazao neke probleme. Srećom, problemi su manji nego što sam mislio da će biti, a ako je suditi po viđenome, ugođaj će ponovno biti vrhunski. MediEvil mi je uvijek bio “jesenska igra” sa svojim motivima groblja i bundeva pa mislim da je pun pogodak što će nam se vratiti baš usred jeseni.

Što vi kažete: jeste li probali demo i kakvi su vam dojmovi?

Komentari (11)

  • Deus

    25.09.2019 - 12:43

    Izgleda obecavajuce 😀

  • Sayan

    25.09.2019 - 12:51

    To se uzima sigurno.

  • Kris10

    25.09.2019 - 13:10

    kako je krenulo sa spyrom i crashom mozda za pola godine dobijemo i PC verziju

    • Zoran Žalac

      @Kris10, 25.09.2019 - 13:15

      Spyro i Crash su Activisionovi, aovo je Sonyjevo… ne bih se nadao.

  • AdvCool

    25.09.2019 - 13:12

    Mi Hrvati najjači smo najjači

  • DINEK

    26.09.2019 - 10:14

    PEGI 12 je igra. Sinoć me sin (6,5 god) nakon što je prošao pola groblja molio da obrišem igru jer ga je strah 😀

  • playbox124

    26.09.2019 - 16:11

    Demo verzija pada ispod 30 fpsa.Prelosa optimizacija,za Pro moze proc..

    • Zoran Žalac

      @playbox124, 26.09.2019 - 17:10

      Tako znači, za osnovni model pravi probleme 🙁

    • l)oolvl

      @playbox124, 28.09.2019 - 01:41

      meni je išlo bez ikakvih problema na običnom

  • l)oolvl

    28.09.2019 - 01:40

    demo originala sam zaista davno igrao, ali svejedno mi je ostao bolji dojam od njega nego od ovog novog…. nekako mi djeluje kao slikovnica za djecu; stari gameplay je spojen sa novom grafikom ali to ne djuluje toliko dobro kao npr. u novome Crashu

  • tryon

    29.09.2019 - 22:16

    nije neka

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?