HCL.HR

Ovo su najočekivanije igre 2023. godine

Zoran Žalac 01.01.2023.   •   56 komentara


Ako se planeti poslože kako je najavljeno, i dana obećanja ispune bez odgađanja, 2023. bi mogla biti jedna od najuzbudljivijih godina za svijet videoigara.

Svaki je početak godine prilika za nadanje da je pred nama uzbudljivo vrijeme. Što se videoigara tiče, perspektiva je za 2023. definitivno obećavajuća. Ali isto govorimo već godinama i znate kako to ide – neke igre kasne sa zakazanim izlaskom, a neke se požure pa loše tehničko stanje igračima upropasti doživljaj. Iskreno se nadamo da će toga u 2023. biti što manje – ne preostaje nam ništa drugo!

TOP 10+ listu najočekivanijih igara 2023. zapravo nam je bilo teško skrojiti. Toliko je perspektivnih igara najavljeno 2023. da bismo bez problema mogli složiti TOP 50 listu… koju nitko ne bi čitao jer je predugačka. Zato smo se morali ograničiti na deset naslova, uz namjeru da pokrijemo što više različitih žanrova. I novih igara – zato na listi nema prerada, iako se i njima radujemo.

S time na umu, evo koje igre smatramo titanima 2023. godine, barem po dosadašnjim saznanjima, viđenim materijalima i osobnom gamerskom instinktu. Držite fige da barem polovicu ove liste stvarno zaigramo ove godine.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

21. 05. Nintendo Switch

Nastavak legendarnog Breath of the Wilda najavljen je još 2019. i trebao bi biti labuđi pjev šest godina stare konzole Nintendo Switch. Detalji o ovoj igri daju nam se na kapaljku, no znamo da bi sva sloboda istraživanja u prethodnom dijelu ovdje trebala eksplodirati činjenicom da će se Link vinuti u nebesa. Sustavi interakcije s okolišem bili su čarobni u prošloj Zeldi, a Nintendo s Tears of the Kingdom ima priliku još jednom dostaviti granularnost gameplaya kakvu u igrama rijetko vidimo.

Starfield

prva polovica 2023. PC, Xbox Series X/S

Postoji tisuću bugova koji bi nam mogli zagorčati posjet tisućama planeta u ovoj igri. Ali ako bi postojala kategorija najočekivanije igre za modding, onda bi Starfield bez pardona zasjeo na njezin vrh. Ima nešto romantično u ideji ostvarivanja kontakta s vanzemaljskim oblicima života, mapiranju stranih prostranstava i igranja svemirskih pirata. Ako Bethesda uspije prenijeti barem djelić svoje magije na ovu igru, bit će to dovoljno za sve nas koji želimo biti vikend-astronauti. Naravno da nas čeka svemir s tisuću bugova, ali barem ga vidimo na obzoru, za razliku od Squadrona 42 ili Beyond Good and Evila 2.

Final Fantasy XVI

22. 06. 2023. PlayStation 5

Kako se radovati igri koja ima oznaku 16 u svom nazivu? Lako – evo tri argumenta za to. Prva stvar, iako je ovo Final Fantasy 16, zapravo je prva igra u serijalu koja nakon više od 20 godina ponovno koristi srednjovjekovni fantasy ugođaj. Druga stvar, za produciranje ove igre zaslužan redatelj Final Fantasyja 14, činjenično najpopularnijeg FF-a u zadnjem desetljeću. Treća stvar, šesnaestica izgleda ozbiljno dobro, rađena je isključivo za hardver PlayStationa 5 i obećava ludi spoj političkog spletkarenja s velikim kaiju bitkama. Sve to zvuči kao da nam se uho šapuću perverzije koje jedva čekamo čuti!

Marvel’s Spider-Man 2

jesen 2023. PlayStation 5

Kako nadmašiti izvrsnog Spider-Mana iz 2018.? Jednostavno – s dva Spider-Mana u nastavku. No, neće se udružiti samo Peter Parker i Miles Morales. U ovoj ćemo igri vidjeti i duo zlikovaca uz opasnog Venoma i lovca Kravena. Razvojni tim Insomniac već se upoznao s hardverom PlayStationa 5 na kojemu su lansirali dvije igre. Stoga očekujemo da će Marvel’s Spider-Man biti grafički najatraktivnija igra 2023. godine i pravi pokazatelj onoga što je izvedivo na toj konzoli.

Hogwarts Legacy

10. 02. 2023. PC, Xbox Series X/S, PlayStation 5

Ovaj svijet čarobnjaštva željno iščekujemo već dvije godine i uskoro će kucnuti trenutak istine. U drugom mjesecu doznat ćemo je li Hogwarts Legacy magičan kako izgleda. Škola za vještice i čarobnjake djeluje da je dizajnirana autentično i detaljno, jednako kao i šira okolica Hogwartsa. Sad samo ostaje nada da su osnovne mehanike gameplaya dobro razrađene te da je priča dovoljno intrigantna kako bi nas igra omađijala i zadržala pred ekranom uz jednaku zaraznost kao knjige iz serijala Harry Potter.

Diablo IV

06. 06. 2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO

Diablo 3 bio je dobra igra u alternativnom paklu dizajniranom estetikom Warcrafta. Zvona sad zvone jer je vrijeme da dobijemo Diablo koji atmosferom podsjeća na Diablo kakvog smo nekoć imali. Sve što nam je Blizzard rekao i prikazao od Diabla 4 daje povod za optimizam. Mračan i krvav ugođaj, veliki svijet s elementima multiplayera, dubok sustav razvoja lika i klasa, opcionalne mikrotransakcije isključivo za kozmetiku… Miriši na odličan provod, ali ipak budite suzdržani do izlaska, tj. dok vidimo traži li Blizzard za igranje ove igre potpisivanje ugovora s vragom.

Street Fighter 6

02. 06. 2023. PC, PlayStation 4 i 5, Xbox Series X/S

Slično kao s Final Fantasyjem, premda se ovdje radi o šestom dijelu dugogodišnjeg serijala, Street Fighter 6 priprema nam rijetko viđeno osvježenje apsolutno svakog segmenta. Trećina boraca ovdje će biti potpuno novi likovi, a u kampanji ćemo kreirati vlastitog šampiona. Igra će koristiti drugačiji engine od prethodnika, imat će novi vizualni stil te svježe (u)komponiranu glazbu. Koristit će se pet različitih tehnika borbe, dvije kontrolne sheme i super combo potezi iz Alpha serijala. Povrh svega toga, Street Fighter 6 bit će i akcijska avantura s slobodnim istraživanjem levela u World Tour modu, tako da ovo nije vaša klasična tabačina. Tradicija joj je u devedesetima – ali se okreće budućnosti.

Company of Heroes 3

23. 02. 2023. PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Dinamičnost, sadržajnost i inovativnost bit će glavne odlike trećeg Company of Heroesa. Kampanja donosi dvije fronte: mediteransku i sjevernoafričku. Italiju ćemo u ulozi Saveznika oslobađati kroz izravne bitke, ali i taktiziranje na velikoj mapi po uzoru na Total War igre. Kampanja sa Silama Osovine u Africi bit će klasična, uz dodatak noviteta taktičkog pauziranja bitke. To će dobro doći novim igračima, pogotovo onima na konzolama jer ovaj strateški hit po prvi put u 17-godišnjoj povijesti stiže i na konzole.

Forza Motorsport

proljeće 2023. PC, Xbox Series X/S

Ovog proljeća kreće jurnjava koju Xbox naziva tehnički najnaprednijom igrom utrkivanja do sada. Forza Motorsport doživjet će svoj reboot nakon pet godina u pit stopu, a simulaciji ponašanja automobila doprinijet će uvođenjem temperature asfalta i konačno – točenjem goriva. Za razliku od konkurencije, Forza će imati promjenjive vremenske uvijete te izmjenu dana i noći na svim stazama, među kojima je i nekoliko novih poput trkališta u Japanu i Južnoafričkoj Republici. Završni premaz trebali bi dati raytracing efekti tijekom samog utrkivanja – barem dok su automobili neoštećeni tako da možete vidjeti njihov odraz na limariji.

Everywhere

druga polovica 2023. (možda) PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Ova je igra totalna nepoznanica i glavni kandidat za nešto što vjerojatno neće izaći 2023., iako je rečeno da ju možemo očekivati tijekom ove godine. Bivši predsjednik Rockstara i pisac GTA igara odmetnuo se kako bi kreirao Everywhere – igru koja bi nam trebala pružiti skroz drugačije iskustvo igranja, spajanjem avanture i kreiranja u dijeljenom digitalnom svijetu. Mogao bi ovo biti “Roblox za odrasle” jer nam developer sugerira da će Everywhere imati više tematskih svjetova pa čak i žanrova. Drugim riječima, ovo zapravo nije jedna jedina igra već više igara unutar jedne platforme… A možda su to sve gluposti i radi se o nečemu stvarno banalnom – u ovom trenutku jednostavno ne znamo. Ali taj manjak informacija zapravo nas intrigira.

Ne treba zaboraviti ni ovu ekipu:

Kao što smo rekli, ovo je naša TOP 10+ lista najočekivanijih igara u 2023. Gornjih deset naslova željno iščekujemo, no svakako se veselimo i sljedećim igrama… samo ne toliko da bi imale prioritetni tretman nad već spomenutima.

  • Suicide Squad: Kill the Justice League – igra koja izgleda odlično i napokon bi mogla donijeti kvalitetni co-op na temu superheroja, ali je sumnjivo dugo u razvoju (više od sedam godina) i nije dobar znak kad redatelj igre odlazi iz tima prije njezinog izlaska.
  • Star Wars Jedi: Survivor – nastavak koji će zasigurno biti veći i raznovrsniji od Fallen Ordera, samo je pitanje koliko mu je prostora ostalo za migoljenje unutar postojećeg kanona.
  • Assassin’s Creed Mirage – napokon povratak korijenima AC serijala s fokusom na skrivanje i neočekivane atentate, ali još uvijek na starom engineu i nešto sažetijeg formata.
  • S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl – dugo očekivani nasljednik Stalkera izgleda izvrsno, samo bi situacija u Ukrajini mogla prouzročiti još odgoda i upitno tehničko stanje

  • Atomic Heart – dok čekamo novi BioShock, ovo nam je konkretna utjeha; samo se molimo da igra ne poklekne pod svojim grafičkim ambicijama – ne želimo baš pucačinu u 30 fps-a.
  • Redfall – tvorci Dishonoreda i Preya poznati su po single-player igrama sa slobodom u pristupu, a s Redfallom će se okušati u pucačini s opcionalnim co-opom što može biti pun pogodak ili pucanj u prazno.
  • Alan Wake II – vjerojatno nas čeka vrhunski triler zagonetne priče i zastrašujućih dionica; samo nam se teško veseliti igri koju još nismo vidjeli u akciji.
  • Ark II – tko se ne bi veselio igri u kojoj Vin Diesel jaši T-Rexa? Doduše, ostaje pitanje koliko će Ark II biti inspiriran onime što je proslavilo prvu igru, a koliko nekim unaprijed režiranim stvarima i mehanikama.
  • Dragon Age: Dreadwolf – naravno da nestrpljivo očekujemo i četvrti Dragon Age, uz nadu da će se BioWare tom igrom vratiti na uspješnu formu kakvu je izgubio zadnjih godina… Samo što još uvijek nema izričite potvrde da je Dreadwolf doista u planu za 2023. godinu.

  • Baldur’s Gate 3 – nema sumnje da nas čeka izvrsni taktički RPG u režiji tvoraca Divinityja, samo uzbuđenje nije na vrhuncu jer je igra u early accessu dostupna već više od godinu dana.
  • Hades 2 – Supergiant Games vjerojatno ne može razočarati, ali se ovoj igri ipak više veselimo u punom izdanju dok ćemo u 2023. na PC-ju igrati nedovršenu verziju u razvoju.
  • Avatar: Froniters of Pandora – sudeći po uspjehu novog Avatar filma, postoji veliki interes za posjet planetu Pandori. Ostaje za vidjeti hoće li on u slučaju Ubisoftove igre biti išta više od formulaičnog ispunjavanja upitnika s mape otvorenog svijeta.

Označeno sa: ,

Komentari (56)

  • alan40rt

    01.01.2023 - 15:21

    Forza, Stalker, Hogwards i AC Mirage, bude dobra godina.

  • Witchcraft

    01.01.2023 - 15:24

    Judas, baldur’s gate 3, atomic heart

  • Triksterica

    01.01.2023 - 15:29

    FF XVI se s nestrpljenjem ceka kao i Hogwarts Legacy. Jos samo da izade FF VII Rebirth krajem godine kako su najavili i mojoj sreci nema kraja. 🙂

  • Moonlight22

    01.01.2023 - 15:33

    Hogwarts Legacy se najviše čeka! Izgleda tako cool!

    • SonOfZeus

      @Moonlight22, 01.01.2023 - 18:20

      Samo da ne razočara. Uz to starfield i baldurs gate i ovo bi mogla biti najbolja gaming godina za mene ikad.

  • ZeZeko

    01.01.2023 - 15:36

    Everywhere se čini ko nekakav ready player one

  • LlayaB

    01.01.2023 - 15:53

    Jedva čekam Starfield!

  • Tomon_45

    01.01.2023 - 15:56

    Spider man 2 ps5 😎😎 to čeka

  • Bojko

    01.01.2023 - 16:04

    Niste spomenuli Oxenfree 2: Lost Signals 😆

    • Zoran Žalac

      @Bojko, 01.01.2023 - 16:10

      Bit će da mu se… izgubio signal.

  • Šljivovica23

    01.01.2023 - 16:12

    Jedva čekam spidermana, nadam se da će isto ubaciti par dobrih DLC, odličan posao su napravili sa prvim djelom.Očekujem odličnu prezentaciju.

  • vlatko2003

    01.01.2023 - 16:23

    baldurs, forza, dragon age, to se najvise ceka dok bit ce jos zanimljivih poput star wars, starfield, alan wake i stalker

  • MAJSTOR RINGO

    01.01.2023 - 17:32

    Film nisam gledao jos uvek, ali koliko znam way of the water je dosta lose prosao kod publike i filmskih kriticara za razliku od Avatara iz 2009, plus ako znamo da ovu igru radi UBISOFT, pa shodno time bi moglo da se ocekuje jedan avatrski reskin AC i ili FC najverovatnije, tako da za tu igru licno nemam nikakav hajp.
    Ono sto mi zaokuplja paznju je spiderman 2, Alan Wake2, Jedi survivor i naravno RE4 remake koji nije na listi.

    • Smike

      @MAJSTOR RINGO, 01.01.2023 - 23:02

      Film je ekstra, pogledaj,meni je bolji od prvog djela

    • MAJSTOR RINGO

      @Smike, 02.01.2023 - 00:58

      Budem ga odgledao u najskorije vreme.

    • Maki6

      @Smike, 02.01.2023 - 11:56

      Film je ekstra ako imaš 12 godina.

    • Smike

      @Maki6, 02.01.2023 - 20:58

      Ja imam 32 i mislim da su efekti u filmu nikad viđeni do sada,a pogledao sam hiljade filmova plus zarađena milijarda i po za 2 vikend prikazivanja..

    • moordrak

      @MAJSTOR RINGO, 01.01.2023 - 23:09

      Mah. Ne opterećuj se. Nisi ništa propustio. Crtić za odrasle 🙂 Samo neznam što se Ubisoft išao petljati u Avatara uz BGE2. Igre rađene po filmovima tu i tamo uspiju. Možda iznenade…

  • Monster Tamer

    01.01.2023 - 17:35

    Jedva čekam Digimon World Next Order za PC i Diablo IV. Probao bih i Baldurs Gate 3.

  • sparrowpunk

    01.01.2023 - 17:36

    Ja se najviše veselim Yakuza Gaidenu i Fatal Frameu 4 koji će u drugom ili trećem mjesecu napokon biti portan na PS4 konzolu. Petica me se nije osobito dojmila, nije nešto strašna igra kada se sjetim FF jedinice i dvojke pa od četvrtog nastavka puno toga očekujem. Možda je FF jedna od onih franšiza u kojoj su sequeli ustvari lošiji od prethodnika, tko zna. Osim toga veselim se i novom Tekkenu i bilo kakvoj vijesti o GTA 6…..

  • Dream Breaker

    01.01.2023 - 18:02

    dzaba gledam ove lepe najave kad imam toster 🙁

    • Fury

      @Dream Breaker, 01.01.2023 - 18:30

      Bez brige, jednog dana budeš imao stroj. 🙂

    • alan40rt

      @Fury, 01.01.2023 - 22:13

      Nitko nije odjednom prohodao, prvo treba puzati.

    • Fury

      @alan40rt, 02.01.2023 - 09:49

      Tako je frende

  • Lazy

    01.01.2023 - 18:14

    Spider-Man 2,to mi se igra vise od iceg…a drugo kad dođe na red.

  • Sinek

    01.01.2023 - 18:48

    hollow knight silksong, darkest dungeon 2

  • kaurazmaj23

    01.01.2023 - 19:24

    Izvor: Duh nadahnute Čavke
    Astrološki gledano odvija se veliki tranzit na nebu! Merkur napada Veneru, a ona se kao ne predaje. Ujedno Vaga guši Ribu, što ukazuje da će oče/neće biti jako čudnovata godina. Sve ostalo zavisi od optimizacije.

  • Payday 4 Dallas

    01.01.2023 - 20:11

    Samo Payday 3

  • Marked91

    01.01.2023 - 20:35

    Stalker. Sretna Nova svima!

  • LucyQ

    01.01.2023 - 20:53

    Od navedenih samo Hogwarts, a od ostalih koje su najavljene, Season: A letter to the future, The Wolf Among Us 2, Oxenfree 2, Under The Waves i Goodbye Volcano High.

  • Scyops88

    01.01.2023 - 21:06

    Ajmo Zelda i Resident Evil 4 Remake 😁

  • Ignaccius

    01.01.2023 - 21:32

    Uuuuuu zeldaa, na ta to sam bio i zaboravio

  • ScoobyDooo

    01.01.2023 - 21:52

    Hmm Black Myth Wukong nije na listi? 🧐

  • Gypsy_King

    01.01.2023 - 22:04

    Stalker 2 top ,a everywhere lik liči na lincoln claya iz mafije 3

  • gamer12345

    01.01.2023 - 22:11

    Iako je nema na spisku, sons of the forest zeljno iscekujem

  • Mamba_

    01.01.2023 - 22:16

    Diablo IV “opcionalne mikrotransakcije isključivo za kozmetiku” neke želje ne može ni nova godina ispuniti…

  • moordrak

    01.01.2023 - 22:40

    Čekam napucavanje u Witchfireu, piratiziranje u Skull and Bonesima i nešto otkačeno u Pragmati. Naravski, malo ćemo parkourati u Forspokenu i šiknuti koji wingardium leviosa u Hogwatsu. Građanina zvjezdane prašine škicam izdaleka, a ove predložene ziheraške nastavke fala, drugi put.

  • arminko

    01.01.2023 - 22:50

    Forza, stalker, alan wake, ac mirage

  • Motor City Bengals

    01.01.2023 - 23:16

    Ma daj, ima jos minimalno 15 zanimljivih jp naslovna o kojima nema spomena.

    • SPGamerAzrael

      @Motor City Bengals, 02.01.2023 - 01:29

      Napisi ih ti ako mislis… ako je vrijedno spomena? Vecina nas ce procitat i komentare.

    • Motor City Bengals

      @SPGamerAzrael, 02.01.2023 - 16:58

      Kako nije vrijedno. Evo ti samo One Piece iduci tjedan. Adaptacija najprodavanijeg stripa svih vremena, nista… Evo ti uskoro ozbiljan project Koei Tecma – Woo Long, nista…

    • SanKa

      @Motor City Bengals, 02.01.2023 - 13:10

      to su nišne igre koje igrate ti i onaj digimon lik

    • Monster Tamer

      @SanKa, 02.01.2023 - 13:33

      Pojest će te moji Digimoni SanKa, nemoj tako.

    • SanKa

      @Monster Tamer, 02.01.2023 - 14:50

      hahahah <3 ma super si ti meni lik , imas svoje principe i drzis ih se…

  • SPGamerAzrael

    02.01.2023 - 01:28

    Gdje zlatni dabar?

  • dTom993

    02.01.2023 - 07:07

    Jedina koja mi baš iskače je Starfield, nakon Mass Effecta i Outer Worldsa postoji baš kronični nedostatak AAA space rpg-ova.

  • sebo0880

    02.01.2023 - 08:12

    Za Star Wars ima dosta kanona još samo ovisi kako ga iskoriste.

  • Gameaddict123

    02.01.2023 - 08:52

    Zaboravili ste re4remake, to će biti vrhunska igra😉

  • Thanos

    02.01.2023 - 11:42

    Starfield, Dead Space Remake i Star Wars. Ali Dead Space bas ono ozeblo cekam!

  • kebbab

    02.01.2023 - 12:21

    Ja prvo čekam 13.1. upgrade DBZ Kakarot i One Piece odyssey. Sljedi VR2 i Hogwarts Legacy… Spider-Man 2 je još daleko

    • kebbab

      @kebbab, 02.01.2023 - 12:22

      I normalno zaboravijo sam 15.1. serija The Last of Us

    • Monster Tamer

      @kebbab, 02.01.2023 - 13:50

      Vidiš i ja sam zaboravijo na to.

  • PrydaCro

    02.01.2023 - 13:06

    Zelda tears of the kingdom se ceka i to s nestrpljenjem.

  • Goran1234

    02.01.2023 - 19:39

    Zelda ❤️

  • janisevac

    03.01.2023 - 12:32

    Company of heroes juhuuuu

  • Loghain

    04.01.2023 - 02:35

    Čekam na novi Dragon Age a i ME kao ozebli na sunce, želim da se Bioware, tj. otac kvalitetnih RPG-ova vrati u što boljem izdanju jer strašno fali njegova prisutnost na današnjoj gaming sceni.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?