HCL.HR

Uz ove će se platformere skakati u 2023. godini

Zoran Žalac 23.01.2023.   •   6 komentara


Pred platformerskim je žanrom pomalo neobična godina u kojoj ćemo vidjeti nekoliko novih ideja te fokus na indie projekte.

Zatišje trenutno vlada žanrom platformera u iščekivanju najave novih Mario igara. Nintendo još nije otkrio svoje karte, no zato imamo niz indie projekata koji ambiciozno predstavljanju neke malo drugačije ideje. Evo koje ćemo platformere igrati tijekom 2023. godine:

Crash Team Rumble

2023. PlayStation 4 i 5, Xbox One i Series X/S

Crash Bandicoot doživio je ponovnu slavu na temelju svojih solo avantura, a sada će uspjeh ganjati i u multiplayeru. Crash Team Rumble bit će igra u kojoj će se dva tima po četvero igrača natjecati u skupljanju jabuka. Skupljene jabuke trebat će pohraniti u grupni koš, ali isto tako i obraniti se od suparnika koji vas nastoje saboritrati svojim napadima. Gameplay nije inovativan pokraj igara kao što su Fall Guys i njegovi klonovi, ali koncept djeluje zanimljivo i svijetu definitivno treba više Crash Bandicoot igara.

Hollow Knight: Silksong

proljeće 2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO, NS

Dok se jedni zgražaju konzumacije kukaca, a drugi imaju fobiju od insekata općenito, gameri se u 2023. vesele druženju s kukcima u igri Hollow Knight: Silksong. Nastavak je to nagrađivanog akcijskog platformera, s novom razinom akrobatske akcije. U ulozi Hornet borit ćemo se protiv 150 različitih protivnika i testirati svoje reflekse u izazovnom Silk Soul modu. Sve će to popratiti lijepa, rukom crtana grafika, kao i orkestralne melodije koju upotpunjuju maštoviti svijet tajnovitog podzemlja.

SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake

31. 01. 2023. PC, PlayStation 4, Xbox One

Vrijeme je za novu avanturu SpužvaBoba i njegovog društva. Nakon remasteriziranog Bikini Bottoma, SpongeBob će se u novom platformeru zaputiti u kozmičku avanturu kroz sedam različitih svjetova. Na toj će avanturi spužvasti naučiti nove karate poteze te isprobati više od 30 maštovitih kostima; a mi se nadamo šarenoj zabavi koja će opravdati cijenu od 40 eura.

Bomb Rush Cyberfunk

ljeto 2023. PC, Nintendo Switch

Stariji igrači prepoznat će Jet Set Radio kao inspiraciju ove igre. U Bomb Rush Cyberfunku cilj nam je donijeti malo stila u tmurni metropolis. To prvenstveno traži iscrtavanje grafita po gradu, a zatim izvođenje trikova po njegovim ulicama. Iako je igra startala kao avantura na nogama, s vremenom se pretvorila u svojevrsni platformer gdje vozimo skateboard, BMX i role. Hodanje je i dalje tu, no povezivanje trikova ipak ide najbolje grindanjem po vlaku uz ritam funky elektronske glazbe.

Planet of Lana

proljeće 2023. PC, Xbox Series X/S, Xbox One

Planet zvan Novo pod invazijom je robotske vojske koja otima lokalno stanovništvo. Djevojčica Lana kreće na misiju spašavanja svoje sestre, a u pomoć joj pristiže životinjski pomoćnik Mui. Njih dvoje rješavaju prostorne prepreke na svom putu, skrivaju se od robotskih protivnika te istražuju vizualno atraktivan planet. Cijela stvar malo podsjeća na Limbo i Inside, no uz znatno vedriji ugođaj.

Replaced

prva polovica 2023. PC, Xbox Series X/S, Xbox One

Ako vas ne privlače vedri svjetovi u igrama, za vas je onda akcijski platformer Replaced. U ovom retro-futurističkom naslovu igramo kao umjetna inteligencija zarobljena u ljudskom tijelu. Mjesto radnje je Phoenix City, grad kojim vlada korupcija, a ljudi su samo držači za organe koji se preprodaju. Igru se opisuje kao “filmičan platformer”, a krasi ju 2.5D izvedba s pixel-art grafikom. Osim trčkaranja i skakanja, očekuje nas i bliska borba pomoću hladnog i vatrenog oružja.

The Last Case of Benedict Fox

2023. PC, Xbox Series X/S, Xbox One

Benedict Fox je samoprozvani detektiv koji uz pomoć svog demonskog pratitelja istražuje umove nedavno preminulih osoba. Zvuči to kao dobra premisa za igru, pogotovo kad ćemo u njoj istraživati svjetove s tajnim organizacijama i zabranjenim ritualima. Bit će ovo igra metroidvania stila u kojoj ćemo se boriti protiv demona, čudovišta i kultista. Grafički izgleda zanimljivo, glasovna gluma joj se čini kvalitetnom, tako da se nadamo zanimljivoj pustolovini okultne tematike.

Ereban: Shadow Legacy

2023. PC, Xbox Series X/S, Xbox One

Ereban nije tipičan platformer u smislu klasičnog skakanja. No, platformerski elementi ovdje dolaze kroz penjanje na što višu poziciju koristeći stapanje sa sjenama. U maniri lignji iz Splatoona ovdje ćemo se moći pretvoriti u sjenu te vrebati robotske protivnike s visine. Igrat ćemo kao mistična ratnica Ayana, zadnja pripadnica svoje rase u borbi protiv megakorporacije Helios. Prolazit ćemo kroz ruševine gradova, istraživati drevne hramove i držati se sjene za što agilnije kretanje.

SCHiM

2023. PC, PlayStation 4, PlayStation 5

Schim je skoro pa ista igra kao i gore navedeni Ereban, samo bez akcije i šuljanja. Ovdje ćemo doslovno skakati iz sjene u sjenu jer se naš lik može kretati jedino u zatamnjenom području. U to će biti ukomponirane i zagonetke jer će svijet biti dinamičan te ćemo njime putovati uz objekte u pokretu. Schim će biti prezentiran jednostavnom grafikom, tako da samo uočavanje interaktivnih sjena ne bi trebalo predstavljati problem.

Joe Wander and the Enigmatic Adventures

03. 02. 2023. PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Joe Wander je 3D puzzle platformer domaće produkcije u kojemu naslovnog lika vodimo kroz pustinju i prašumu, te mu pomažemo u rješavanju raznih zagonetki po drevnim hramovima. Joe je vješt tip koji, poput jednog filmskog avanturista, koristi bič za manevriranje po okolini te povlačenje različitih objekata. Igra će koštati 30 eura, imat će četiri različita svijeta i četiri načina prelaska.

Koa and the Five Pirates of Mara

2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO, NS

Novo poglavlje u takozvanom Mara serijalu. Djevojčica Koa putovat će po otočju Mare, izbjegavati zamke i boriti se protiv pirata. Uz SpongeBoba bi ovo mogao biti najšareniji platformer ove godine, jednako veselog ugođaja i dobrog ritma.

Gravity Circuit

proljeće 2023. PC, PS5, PS4, NS

Gravity Circuit nameće se kao duhovni nasljednik Mega Mana. U ovom akcijskom 2D platformeru pratit ćemo vojnika Kaija u borbi protiv vojske Virusa. Postapokaliptični svijet, izazovna akcija, moćni power-up predmeti i 12 napetih razina očekuju nas u igri nekad tijekom 2023. godine.

Komentari (6)

  • Dajsikeks

    23.01.2023 - 16:58

    Hollow knight, proljeće 2023, dobra ti je fora

    • konjspadi

      @Dajsikeks, 23.01.2023 - 19:23

      Bude li 2024 proljeće biće dobro

  • Bojko

    23.01.2023 - 17:17

    Lana i Benedict ♥️

  • Snik

    23.01.2023 - 17:41

    U Crash igrama se ne skupljaju jabuke. 😉

    https://crashbandicoot.fandom.com/wiki/Wumpa_Fruit

  • Fichox

    23.01.2023 - 19:01

    Ovaj Schim mi se čini fora jer sam kao klinac igrao da smijem stati samo na sjene objekata.

  • Nikola1996

    23.01.2023 - 20:19

    Dal ce Crash biti samo multyplayer ili ce imati i single player? Ako mozda zna netko 😅

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?