HCL.HR

Pro Evolution Soccer 2011 [PC, X360, PS3, PS2, PSP, Wii]

Zoran Žalac 05.05.2010.   •   12 komentara


Pro Evolution Soccer 2011 najavljen je ranije nego inače, te samouvjereno obećava najveći preporod igre otkako je ovoga serijala. Je li mu to dovoljno za ravnopravnu borbu s glavnim konkurentom?

UPDATE! PES 2011 je u međuvremenu izašao, a mi smo ga naravno recenzirali i to u video obliku. Kliknite ispod i pogledajte našu video recenziju!

VIDEO RECENZIJA: PES 2011

Na to pitanje zasad ne možemo odgovoriti, no ako je suditi prema trenutnoj situaciji, borba između PES-a i FIFA-e nikada nije bila toliko uzbudljiva. Prošlogodišnji PES ostao je kratkih rukava u toj utrci, gledajući kako FIFA 10 postaje najprodavanija i najbolje ocijenjena simulacija nogometa u povijesti industrije igara. Takav ishod konačno je osvijestio i Konamijev odsjek za PES, te su nakon mudrovanja napokon odlučili malo poslušati i fanove. Ove godine tako nam planiraju uslišiti dugogodišnje molbe i ponuditi totalnu rekonstrukciju gameplaya. U tu svrhu dosadašnji engine potpuno je prerađen kako bi ponudio najveći redizajn PES serijala. No što to konkretno znači? Zasad nam je poznato dosta promjena i poboljšanja, no to vjerojatno nije i konačna lista. Kao prvo, animacije igrača su potpuno nove. Kretanje bi sada trebalo izgledati prirodnije, kontrola lopte i ubrzanje igrača realnije, a poradilo se i na novom sustavu građenja, odnosno blokiranja igrača. Numerički rečeno, tisuću novih animacija koje su produkt stotine sati motion capture snimaka najveća su promjena koju smo čekali još od prelaska sa ISS na PES naziv.


Tempo igre trebao bi biti znatno sporiji, ali ne i jednoličan. Posebno impresivni trebali bi biti kontranapadi. Upravljanje igračima i loptom ovoga puta trebalo bi nam ponuditi više slobode. Kretanje u 360 stupnjeva trebalo bi biti izraženije, a poseban naglasak stavljen je na slobodu pri dodavanju i šutiranju. Naime, dodavanje više neće biti automatizirano već će kao i kod konkurentske igre sadržavati power bar kojime ćemo kontrolirati jačinu, odnosno brzinu svakog dodavanja. U kombinaciji sa unaprijeđenim stamina barom to će omogućiti znatno realniju igru. Primjerice, ukoliko igrač nije u formi, njegova dodavanja neće uvijek biti točna. Štoviše, kako se utakmica bliži kraju, a igrači bivaju sve umorniji, preciznost će im opadati, što će svakako trebati uzeti u obzir pri taktiziranju. Srećom, umjetna inteligencija igrača uvelike je unaprijeđena, poglavito kod obrambenih igrača, koji sada neće trčati za svakom loptom već će disciplinirano držati obrambenu liniju i čuvati svoj prostor.

Kako se utakmica bliži kraju, a igrači bivaju sve umorniji, preciznost će im opadati.

Na području strateških opcija PES 11 najavljuje novi dizajn taktičkog izbornika putem noviteta zvanog “Drag and Drop”. Iako naziv sam po sebi otkriva o čemu je riječ, ostaje nam za vidjeti kako sve to izgleda u praksi. Ono što nam je također poznato jest informacija da ćemo specijalne poteze odsad moći konfigurirati po svojoj volji. Drugim riječima, razne driblinge i finte odabrat ćemo po svojoj želji, te ih rasporediti na desni analog stick. Konami trenutno nije želio otkriti hoće li pored već poznatih modova dodati još koji, no najavio je online komponentu za najvažniji dio igre – Master Ligu. Potencijala u tome zaista ima i previše, ali teško je očekivati da će sve prednosti odmah biti ostvarene. U najgorem slučaju očekuje nas tek mogućnost odigravanja klasične utakmice s vlastitim ML timom.

I to je otprilike sve što o novom PES-u trenutno znamo. Dakako, zanima nas još mnogo toga. Iako ovo zvuči interesantno, od pretendenta za najbolju nogometnu simulaciju očekujemo mnogo bolji AI sudaca te golmana, više licenci i još puno toga. Nada ipak postoji jer Konami tvrdi kako ovo nisu sve promjene koje će nam ovaj ambiciozni naslov donijeti. Igra bi trebala izaći na dobro poznatim platformama (PS3, X360, PC, Wii, PSP, PS2), iako to još službeno nije potvrđeno. Verzije za Wii i PSP vjerojatno će opet biti znatno drugačije, sukladno hardverskim mogućnostima tih konzola, dok za PS2 nažalost ne možemo sa sigurnošću tvrditi kako će “preporod” ovog serijala i ugledati. Prema neslužbenim najavama, PES bi ove godine trebao stići nešto kasnije, no taj će se plan vjerojatno promijeniti kada EA Sports odgovori najavom svoje igre.

A kakvo je vaše mišljenje o ovome preporodu? Je li to još jedan trik u nizu marketinških nabrijavanja igre? Svoje komentare o novom PES-u ostavite na ispod teksta, a ukoliko ste željni konkretnije rasprave, svratite u naš forumski topic za ovu igru.

Komentari (12)

 • Praetorian1

  05.05.2010 - 13:41

  Jedva čekam

 • Pero Zdero

  05.05.2010 - 19:59

  Znaci nista sto vec sada fifa nema… 360 supnjeva, bolji golman, brzina dodavanja… bla bla… zivi bili….

 • croice

  05.05.2010 - 20:57

  ja ću defiitivno ove godine igrat pes pošto prave fife za pc nema već nekoliko godina nadam se da će konami ispunit svoja obečanja ovaj put za ozbiljno

 • kuky90

  05.05.2010 - 22:54

  Zpravo to na PC-u je fifa za k…., dok je na konzolama bolja od pes.

 • Zocky

  06.05.2010 - 12:11

  Pa iako igram PES već godinama malo sam razočaran sa zadnjim…grešaka ko u prići…online je u banani…tako da mislim da se neću puno uzbuđivati oko ove vijesti …kad pokažu gameplay s wide kamere onda ćemo imati o ćemu diskutirati…previše smo se laži naslušali od ekipe iz konamija…prvo vidjeti i osjetiti a onda vjerovati …kod mene su bonuse ispucali…sad je na njima red!!!

 • Figo

  06.05.2010 - 20:29

  nabavit ću kao i dosad za PS2, ponovo sati i sati odigranih tekma sa prijateljima.. nije bitno ako neće biti preporod, samo da bude novi nastavak.. ja zadovoljan, na PC-u ga ionako nikad nisam volio..

 • wyzard

  07.05.2010 - 11:36

  a moguće je da ove godine ne izađe na ps2, ništa još nije potvrđeno.

 • Bela

  07.05.2010 - 12:39

  Mahh već odavno obećavaju sve i svašta a PES jedva da se promjenio za 3% od 2007 ili 2008…izgubili smo volju već ja i prijatelji za taj PES. Naravno baci se još koja tekma ali u globalu to je preloš nogomet. Tekken 5, hokej i šica su novi vladari multiplayera kod nas xd…zanima me jako ova nova fifa world cup al to je druga priča. O ovome novome PES-u vjerovatno neću više reiječi progovorit niti ocjenjivat išta dok igra ne bude u mojim rukama. Već mi je dosta tih obećanja pustih a uvijek ispadne šrot…Samo što smo navikli na šrot pa nam je dobar.

 • ivand123

  09.05.2010 - 17:59

  Ma ako na PC stigne NextGen verzija FIFE ovo neću ni pogledat.

 • pivac

  18.05.2010 - 10:42

  toooo

 • stylo 022

  23.06.2010 - 21:00

  a ne zove se baš evolution nego evoluted

 • sutix

  @wyzard, 13.04.2012 - 19:40

  Jeli ovo pes 11' za ps2? 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!