HCL.HR

Evo koje ćemo misterije riješavati u puzzle avanturama 2023. godine

Zoran Žalac 27.01.2023.   •   8 komentara


Detektivske, istraživačke ili puzzle avanture – bez obzira kako zovete takve igre, u 2023. neće faliti ambicioznih naslova koji razbijaju monotoniju u široj ponudi igara.

Nekad davno imali smo zaseban žanr point’n’click avantura, a on je od tada evoluirao te se sada koristi raznim mehanikama. Najbolje to oslikava ponuda puzzle avantura za 2023. godinu u kojoj će biti detektivskih istraga, preživljavanja u ekstremnim uvjetima, razotkrivanja misterija i još mnogo drugih aktivnosti. Evo kojim se zagonetnim avanturama nadamo tijekom tekuće godine.

The Wolf Among Us 2

2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO

Deset godina kasnije doznat ćemo kakve spletke i drame očekuju Vuka Bigsbyja i njegovu Snjeguljicu. Trebao bi ovo biti prvi povratnički naslov Telltale Gamesa, no igra se zapravo radi u suradnji dvaju studija. Detektivska avantura u svijetu gdje se sureću razni likovi iz bajki ponovno će biti epizodnog formata, ali sada se sve epizode razvijaju paralelno. U Unreal Engineu, koji bi trebao ponuditi još ljepšu prezentaciju igre, blisku stripovskim korjenima.

Deliver Us Mars

02. 02. 2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO

Prva u nizu svemirskih avantura kojima bi 2023. trebala obilovati. Desetljeće nakon posjeta Mjesecu u prvoj igri preuzet ćemo ulogu astronautkinje Kathy. Deliver Us Mars poslat će nas na misiju vraćanja ukradenih brodova kolonije ARK. No, misija će zapravo biti preživljavanje na Marsu jer posada broda Zephyr usput uhvati misteriozni signal s crvenog planeta. Premda to nikad nije dobar znak, ovdje je baš dobar povod za avanture koje uključuju planinarenje u stilu Lare Croft.

Oxenfree II: Lost Signals

2023. PC, PS5, PS4, NS

Kad smo već kod misterioznih signala, upravo su oni glavni izvor problema u svijetu Oxenfreeja. U nastavku hvaljene indie igre iz 2016. godine istraživat ćemo potopljenu podmornicu iz Drugog svjetskog rata. Za razliku od prve igre, ovdje nećemo imati grupu tinejdžera već odraslu djevojku Riley. Ona djelomično zna u što se upušta istražujući čudne elektromagnetske valove, ali ju nesumnjivo čekaju neka iznenađenja iz druge dimenzije.

The Invincible

2023. PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Druga u nizu svemirskih avantura za 2023. The Invincible je avantura prema poljskom SF romanu iz 1964. godine. Na planetu Regis III u ulozi astronautkinje Jasne tražit ćemo nestalu posadu svog broda. Igrat će se iz prvog lica, a neprijatelji će se morati zaobilaziti skrivanjem. Igra bi trebala biti upečatljiva svojim vizualima, što zbog grafike temeljene na Unreal Engine 5, što zbog netipičnog vizulanog stila koji se opisuje kao atompunk.

Season: A Letter to the Future

31. 01. 2023. PC, PlayStation 5, PlayStation 4

U Season: A letter to the Future spašavat ćemo svijet od apokalipse tako što snimamo njegove neobične stanovnike da njihovi običaji i kultura ne budu zaboravljeni. Izmjenu sezona nemoguće je zaustaviti i nitko ne zna zašto se ona događa, ali igrač može sam za sebe odlučiti koja će sjećanja starog svijeta sačuvati za novu eru. Ovo je netipična igra u kojoj nema borbe nego samo vozite bicikl, fotografirate stvari i slažete ih u svoj album.

Fort Solis

2023. PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Treća u nizu svemirskih avantura za 2023. I ova je smještena na Mars, ali ne na opasne eksterijere tog planeta, nego u utvrdi s devet objekata. Igrat ćemo u ulozi inženjera Jacka Learyja koji nakon nestanka posade u bazi Solis nastoji pobjeći s Marsa. U tom ćemo pokušaju bijega moći birati hoće li Leary bježati na površini ili pak u podzemlju samog planeta. Igra bi također trebala biti interesantna kao next-gen naslov s dva istaknuta glumca, a oni su Troy Baker i Roger Clark.

The Lord of the Rings: Gollum

2023. PC, PS5, PS4, XS, XBO

Nekoć je ovo bila prva igra potvrđen za aktualnu generaciju konzola, pa je prošlogodišnji trailer bio toliko ružan da su ju developeri bili prisiljeni odgoditi do daljnjega. Avantura s Gollumom koji putuje do Mordora skrivajući se od orka iskreno rečeno ne ulijeva nam povjerenje za nešto kvalitetno. Ali eto – nema baš puno LOTR igara, a još manje je onih koje pokušavaju dostaviti nešto drugačije. Gollumu s Wisha dat ćemo priliku da ne kaže kako smo smdrljivi hobbiti.

Star Trek: Resurgence

30. 04. 2023. PC, PS5, PS4, XS

Dugo već nije bilo Star Trek igara, a tu će nepravdu ispraviti narativna avantura Star Trek: Resurgence. Kronološki smještena nakon događaja The Next Generationa i Nemesisa, ova će nam priča donijeti avanture U.S.S. Resolutea, broda pod vodstvom kapetanice Jare Rydek. Posada navedenog broda nađe se usred sukoba dvaju vanzemaljskih rasa i nastoji otkriti kakvi se motivi kriju iza njega.

Cocoon

02. 02. 2023. PC, Xbox Series X/S, Xbox One, Nintendo Switch

Cocoon je avantura izometrijske perspektive u kojoj putujemo u svjetove unutar svjetova. Ulaz u svaki svijet nalazi se u mističnoj sferi koja se nalazi u drugom svijetu, a sadrži i određena svojstva koja aktiviraju različite stvari unutar samih svjetova. Zvuči komplicirano i vjerojatno neće biti jednostavna igra. Međutim, izgleda neobično i simpatično, a dolazi nam od glavnog dizajnera gameplaya za kultne igre kao što su Limbo i Inside.

Blanc

14. 02. 2023. PC, Nintendo Switch

Blanc je priča o neočekivanom partnerstvu između mladog vuka i laneta. Navedeni je duo nakon oluje prisiljen surađivati kako bi prešli prepreke u okolišu, a svaki lik ima svoje specifične vještine kojima može pomoći svom parneru. Bit će ovo emotivna avantura bez naracije i dijaloga, a krasit će ju rukom crtana grafika crno-bijelog stila.

Shadow of Doubt

2023. PC

Shadow of Doubt je vjerojatno najambicioznija avantura na ovoj listi. Pazite sad ovo: u ovoj proceduralno generiranoj avanturi imamo grad sa stotinama likova od kojih svaki ima svoju dnevnu rutinu, mjesto stanovanja pa čak i ime i prezime. Svaki kutak tog grada bit će dostupan za istraživanje u ulozi privatnog detektiva koji lovi serijskog ubojicu. Metode rješavanja istrage ovisit će o samom igraču, no moći će se podmićivati svjedoke za iskaze, obijati tuđe brave i sabotirati sigurnosne sustave. Zvuči nevjerojatno, ali vjerovat ćemo u istinitost ovih obećanja jednom kad igru dobijemo.

Komentari (8)

  • CrazyBunnyGuy

    27.01.2023 - 13:55

    Fort Solis, Oxenfree 2 i Star Trek mi zasad najviše privlače pažnju, a Star Trek najviše. Sjećam se onih dana kada sam igrao Bridge Commandera i ST:Voy Elite Force, ovo mi djeluje kao kombinacija s manjim naglaskom na pucačinu, nadam se. Elite Force je imao zanimljive puzzleove (ja sam bio dijete tada, bilo je ultra kewl kada bi lik izvukao trikorder i morao si prespojiti neke žičke da se negdje nešto otvori).

  • SanKa

    27.01.2023 - 14:25

    the invincible i deliver us mars mi super izgleda..pogotovo ova prva, atopunk koncept mi je odlican, bas pase…ovo zadnje ste rekli ambiciozno, i onda vidim igra izgleda ko iz 85′..daj bok

  • mtgamer

    27.01.2023 - 15:21

    The Wolf Among Us 2 i Oxenfree 2

  • Artyom

    27.01.2023 - 17:51

    Sve 3 igre na Marsu mi izgledju dobro!

  • S3k1

    27.01.2023 - 18:20

    Pregršt sadržaja!

  • Bojko

    27.01.2023 - 20:02

    Oxenfreeju, čekao sam te kao ozebli sunce!

  • Virty

    28.01.2023 - 08:14

    The Wolf Among Us 2, Star Trek: Resurgence i The Lord of the Rings: Gollum kupujem.
    Ostalo ako me privuku.

  • Cone126

    31.01.2023 - 22:56

    Najvise se radujem the wolf among us 2 da saznam sta se desilo na kraju prvog dela.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?