HCL.HR

Recenzija

A Way Out

ZAKON BRAĆE

Zoran Žalac

Kreator ove igre na sebe je nedavno skrenuo pozornost javnim kočijaškim istupom u kojemu je između ostaloga poručio filmskoj industriji da su videoigre bolje od filmova. Premda usporedba tih dvaju medija nije zahvalna, Josef Fares je definitivno na tragu činjenice da u videoigrama možemo doživjeti priče onako kako to u drugim medijima nije moguće. Dokazao je to već sa svojom prvom igrom – Brothers: A Tale of Two Sons iz 2013., a potvrđuje to i s novim naslovom zvanim A Way Out.

O kakvoj je igri ovdje riječ?

Za razliku od Brothersa, ovu igru ne možete igrati sami. Dobro, to možda nije istina u slučaju ako nogama možete držati kontroler, ali je važno za istaknuti jer je A Way Out zamišljen isključivo kao kooperativna igra koja se izvodi u podijeljenom ekranu, bez obzira igrali vi lokalno ili preko mreže. U tom pogledu je ova igra unikatna i definitivno pruža novi oblik suradnje te dva zasebna iskustva na istom ekranu. Dok se split screen opcija sve češće izbacuje iz današnjih igara, ovakvo što je pohvalno.

Ipak, nije mi sasvim jasna odluka developera da u igri ne ponude nikakav sustav matchmakinga ili traženja igrača. Istina je da igru možete besplatno podijeliti svima na svojoj listi prijatelja, ali u tom slučaju morate se nadati da netko od njih želi igrati s vama. Nisam siguran je li takozvani friend pass bio prepreka za uvođenje klasičnog matchmakinga, ali mislim da bi daleko više igrača moglo uživati u ovoj igri kada ju ne bi moralo dijeliti samo s ljudima na listi prijatelja.

Nije sasvim jasna odluka developera da u kooperativnoj igri ne ponude nikakav sustav matchmakinga ili traženja igrača.

A uživati se može jer je A Way Out zgodno režirana avanturica. Priča počinje u zatvoru gdje Vincent i Leo pokušavaju pobjeći kako bi se osvetili tipu zbog kojega su završili u pritvoru. Međutim, to je tek zaplet jer igra prati likove cijelim putem do planirane osvete. Tijekom njihove avanture vidite napete policijske potjere, preživljavanje u prirodi, oružane pljačke i slično. Svaka od tih dionica donosi nešto novo pa u pet sati trajanja ova igra nema dionica koje se ponavljaju.

Doduše, ima to i svoju lošu stranu. Gameplay mehanike poput vožnje i napucavanja odrađene su dosta površno, tek toliko da posluže svrsi, i ne omogućuju igraču da se svojom vještinom na neki način dokaže u njima. Štoviše, većina stvari u igri izvedena je po linearnom modelu bez ikakvog prostora za improvizaciju. Ako nešto ne izvedete onako kako je to zamišljeno, onda tu sekvencu obično morate krenuti ispočetka.

Teško je to stvarno zamjeriti igri nižeg budžeta, ali kad je slučaj već takav onda je dobro da je svijet igre prepun malih mini-igara zbog kojih barem na trenutke imate neki osjećaj slobode u istraživanju, bez obzira na to što te mini-igre (npr. bacanje potkova, sviranje gitare i sl.) nemaju nikakvu stvarnu korist za igrače. Dovoljno je što se takve stvari uklapaju u lokacije kao povremena razonoda kojom se igračima potiče i kompetitivnost.

Većinu vremena naglasak je ipak na kooperativnom radu, odnosno međusobnom pomaganju likova i to je izvedeno uz nekoliko interesantnih ideja, čak i s isfuranim QTE sekvencama. Za razliku od Brothersa, gameplay ovoga puta nije dizajniran po mogućnostima i slabostima likova. Vincent i Leo uglavnom su sličnih sposobnosti pa igrači u nekim trenutcima mogu sami birati tko će što raditi – npr. tko će voziti kolica, a tko će biti skriven u njima. No, većinu vremena igra ima unaprijed zacrtano koga će staviti u koju ulogu.

Gameplay nije dizajniran po mogućnostima i slabostima likova pa negdje sami možete birati tko će igrati koju ulogu.

Unaprijed je zacrtan i završetak igre, o kojemu ću samo reći da je odličan. Bilo kakav drugi komentar bio bi blizu spoilanja, tako da ću stati na tome. S obzirom na to da se igra izvodi kroz dva, a ponekad i tri zasebna ekrana, impresivno je i koliko dobro izgleda. Neće vas šokirati svojom grafikom, ali uglavnom se dobro drži i kvalitetna je tamo gdje je to najvažnije. Zvuk je također na visokoj razini kvalitete, s odličnom glasovnom glumom i dirljivom glazbom.

Kao što sam spomenuo, trajanje igre od pet sati nije nešto za pohvalu, čak ni uz cijenu od 30 eura. No, još jednom treba istaknuti nesvakidašnju praksu da kupnjom jednog primjerka igre isti možete podijeliti s više različitih igrača koji igru nisu kupili. Takvo što definitivno treba pohvaliti, a Faresove kreativne rizike treba nagraditi, ako ne po redovnoj cijeni onda na nekom popustu. Možete, dakako, čitavu stvar odgledati i na YouTubeu, ali priču ćete ipak najbolje doživjeti ako se sami zadubite u igranje.

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za PlayStation 4. Primjerak igre ustupio nam je njezin izdavač.

A Way Out pruža svježe iskustvo u kooperativnom gameplayu i odličnu priču zbog koje ga vrijedi iskusiti. Njegove mehanike neće ostati upamćene jer se ni po čemu ne ističu, ali u cjelini pomažu stvoriti jednu vrlo zanimljivu avanturu.

85 Naša ocjena
  • napeta priča s dojmljivim raspletom
  • dobro zamišljene kooperativne mehanike
  • s jednim primjerkom igre mogu igrati dvoje igrača
  • zgodne mini-igre čine svijet uvjerljivim mjestom
  • nema matchmaking opcije traženja suigrača
  • glavne mehanike gameplaya nisu ugodno razrađene

Zoran Žalac

Dežurno čangrizalo. Primarno je na PC-u, no konzolaškog je porijekla. Voli kad igre filozofiraju, gunđa kad ne idu u 60 frejmova. Najtekstualniji recenzent HCL portala, a u slobodno vrijeme magistar opskurne znanosti koja se naziva kulturologijom. Nije isključiv, ali...

Komentari (40)

  • vojnovic4

    29.03.2018 - 17:55

    planiran je uzet i igrat sa prijateljem tako smo presli brothers i never alone

    • ukim2000

      @vojnovic4, 30.03.2018 - 17:47

      Znaci ako ja kupim igru a moj drug ne mozemo zajedno igrati to jest on moze na moj poziv da se prikljuci igri??

    • Sikora

      @ukim2000, 30.03.2018 - 20:52

      Dap, ako ste na istoj platformi. On skine samo friend pass verziju igre, ti ga invite i prelazite zajedno igru bez ikakvih problema.

  • Donat Miletic

    29.03.2018 - 18:08

    definitivno treba vise igara poput a way out-a

  • Comi038

    29.03.2018 - 19:11

    Ekstra igrica, odusevljen sam. Split screen funkcionise odlicno, friend pass je super stvar, napucavanje je malo losije. Moja ocena je mogla da bude i preko 88, ali ima boljih igara sa ocenom 89-90, tako da…

    • ukim2000

      @Comi038, 30.03.2018 - 11:03

      Mozes li da mi objasnis kako funkcionise friend pass.Na primer ako ja kupim igru a moj drug ne i on moze da igra sa mnom??

    • Zoran Žalac

      @ukim2000, 30.03.2018 - 11:08

      Da, ali morate igrati na istim platformama, pc sa pc, ps4 sa ps4.

  • Dragan[MKD]

    29.03.2018 - 20:01

    Ipak je Brothers bolja igra, a zaminljivo je da tad su imali manji budget.

  • Valmorph

    29.03.2018 - 20:31

    Meni je trajanje igre sasvim ok. Da je više trajala vjerojatno bi postala dosadna. Priča me oduševila, grafika jako dobra, jedino što mi je zapravo zasmetalo je katastrofalno odrađen lip sync. Ma, sve u svemu stvarno veliko osvježenje i iznimno sam zadovoljan omjerom uloženog i dobivenog.

  • Whynot?

    29.03.2018 - 20:37

    73! Plus; kreativnost, jedinstvena, što je i najveći kompliment, (nažalost) i ugodjaj, sama atmosfera, osjećaj zadovoljstva timskim radom jedino je što krasi igru od starta do finiša. Nekoliko luckastih trenutaka koji spojem emocija daju zrelost igri. I to je to. Da. 😀 Mnogo negativnih strana; grafika? Nemojmo se lagati, na nivou PS3 u 2018-oj je za šamarcinu. Animacije robotske, neprirodne, ovdje isticem lukavost developera – iz prijelaza split-screen u cut-scenu vrlo fluidne, ostavljaju utisak gledanja napetog filma, za svaku pohvalu. Nakon vraćanja u split-screen animacije kao što sam rekao, jalove i ostavljaju gorak okus u ustima, s obzirom na toliki tehnološki napredak u svim sferama života. Bar sam ja tako doživio. Linearnost je maksimalna, što ne daje nije nikakav wild effect prici, bar na trenutke. Interakcija likova ostavlja toliko za poželjeti. Nisu preslikali bratski odnos napretkom u prici. Ko detaljnije obrati pažnju u njihovom upoznavanju i zbližavanju, primjetna je amaterska pogreška (koja spoila sve u suštini, tako da psst), koju su opet isticem, vrlo lukavo podmetnuli. Trajanje, ili kratkotrajnost oduzima gotovo sve od ovog narednog. I na kraju, za mene najveći minus – story. Ali ne njezin temelj. Konkretno, kraj je potpuni podbacaj, ruši cijeli koncept i uništava pricu – koja zbog kratkotrajnosti konsekventno pati, jer doslovno preko noći od ćelije, dostižeš da budem spoil-free, konacne destinacije, što naravno ne ide u prilog. Suma sumarum, sjajna ideja za sve današnje velikane, koju Fares nije znao iskoristiti. 🙂

  • Hrv4tin4

    29.03.2018 - 21:35

    Realno kao netko tko je prošao igru uzduž i poprijeko te pokupio i platinu – nisam oduševljen igrom. Realno sve možeš vidjet, nać i osvojiti u prvom prelasku igre. Eventualno 2x ju odigrat i to je to.
    Traileri su me totalno prevarili i realno uopće se igra ne svodi na sam bijeg iz zatvora. Ia zaista zabavnih trenutaka i interakcija kako s okolišem tako i s NPCevima, no realno igra je ispod današnjih standarda i što se tiče priče, gameplay mehanike, grafike…
    Neki prosječan naslov koji je jedino zabavn zbog te COOP komponente – da je igra recimo SP – uopće me ne bi privlačila.
    Mogu zaključiti da mi je bolji Brothers od ove igre…

    • PppPP

      @Hrv4tin4, 30.03.2018 - 00:44

      “da je igra recimo SP – uopće me ne bi privlačila”… kao da kažeš da u CoDu nema pucanja ne bi uopće privlačila.. i ovo ti nije AAA igra, ne znam otkud si očekivao vrhunsku grafiku i vrhunski gameplay.. što se tiče priče, definitvno nije ispod “današnjih standarda”, što god ti to značilo, ne znam kako je to standard dobre priče rastao tijekom godina haha

    • Hrv4tin4

      @PppPP, 30.03.2018 - 07:12

      Očigledno je da ti i ja imamo različite pojmove oko igara, a koliko vidim ti na Steamu niti nemaš igru i ne znam jesi li ju uopće igrao i prošao kao takvu. Imam hrpetinu igara i igram od 1994. godine i znam o čem pričam. To što ti ne znaš kako su stvari u gamingu evoluirale i kakva je situacija te koje igre imaju dobru priču je tvoj problem.
      Ja niti igram CoD ili takve igre jer niti imaju priču dobru niti išta što bi me privlačilo.
      Dakle sve ovo su naši osobni stavovi. Ovo je moj stav kao onoga koji sam prošao igru i sve pokupio što se moglo pokupiti i moja ocjena igre. Nisam lik koji će nešto komentirat a da nisam probao, vidio itd.

    • Zoran Žalac

      @Hrv4tin4, 30.03.2018 - 10:25

      A ne može ju na Steamu ni imati kad ondje ne postoji. Šteta što te razočaralo, ovo je za 30 eura baš igra kakva se može napraviti s manjim budžetom. Istina je da priča na kraju nije bogzna kako originalna, ali ima poantu i nije zaključak, po meni čak i efektniji od brothersa.

    • Hrv4tin4

      @Zoran Žalac, 30.03.2018 - 11:42

      A gle, nije me u globalu razočarala nego sam očekivao više. Cijeli marketing je bio oko bijega iz zatvora, a na kraju najmanji dio igre je oko toga. Puno dijelova igre se preskače i poradi toga nema niti toliko izazova. Primjerice kada obaviš neki dio u zatvoru umjesto da se vratiš do ćelije igra te sama prebaci dalje…
      Igra je zabavna, igra je super u coop-u, ali ono one night stand i to je to… Veći replay value ima Hidden Agenda nego li ovo čudo…

    • MaliMicek

      @Zoran Žalac, 31.03.2018 - 14:55

      Mene dosta ovo privlači a opcija da jednu kupljenu igru mogu igrati dvojica igrača je super.

    • PppPP

      @Hrv4tin4, 30.03.2018 - 13:38

      čekaj malo, kakav steam 😀 jel ti to nas prcaš? nisi ni ti igrao? igra se nabavi za 30 eura, a i onaj s kojim igraš ne mora plaćat.

      Fares je stalno objašnjavao kako je bijeg iz zatvora zapravo samo jedan dio igre, ne znam gdje si ti pohvatao da su oni rekli da je cijela bijeg, to bi bilo glupo.

      igra te prebaci na sljedeći dan da ti ne bi bilo dosadno igrat, što hoćeš stajat u ćeliji cijeli dan do toga? haha

      kako misliš veći replay value ima hidden agenda, pa jel ti shvaćaš da ta igra nije linearna igra..

      ova igra je nešto originalno i kao takvu je treba cijeniti, ne gameplay, ne priča, već cijela ideja. i priča ti nije nešto što se “razvija” kroz godine, ili joj “rastu standardi” nego nešto što opada kroz godine kako sve više u prvi plan dolazi grafika i gameplay… svi imamo svoja mišljenja, da, ali tvoja su mi daleko od logike

    • Hrv4tin4

      @PppPP, 30.03.2018 - 15:58

      Ti prcaš druge pa i ja prcam tebe. Imaš bijednih 20 igara na steamu i to pola besplatnih. Ja sam prešao igru i platinirao na PS4 – igram na više platformi.
      I s djecom se ne raspravljam. Tvoje osobno mišljenje me uopće NE zanima. 😀
      Kad počenš kupovat igre – onda se javi 😛

    • Sentiel FH-016

      @Hrv4tin4, 30.03.2018 - 23:01

      Bogatas si, dici se tome, mozes kupovati kad zelis i koliko zelis, bravo za tebe! Bas me zanima kakav auto vozis, kakve nekretnine posjedujes, koliko prijatelja imas? … i ono sto je najvaznije: IMAS LI ZIVOT ILI SAMO PO CIJELI DAN VISIS NA KOMPJUTERU I BULJIS U OVAJ PORTAL??

    • Sackboy

      @Sentiel FH-016, 31.03.2018 - 00:25

      A tko je bilo ko od nas pojedinaca mjerodavan da sudi što je život i šta nekome paše? Ja mogu govoriti samo o sebi i nikome drugome i isto to vrijedi za sve ostale 🙂

    • Hrv4tin4

      @Sentiel FH-016, 31.03.2018 - 07:56

      Frajeru ja sam kao i neki ovdje isto ostao bez roditelja sa 18 godina. Ostao s kreditima i dugovima od njih. Svojim radom i trudom sam sve otplatio, podigao se na noge. Radio sam i za 2900kn po skladištima, a znalo je biti dana da nisam jeo ništa više od 1 kifle. To je samo dokaz da se svašta može kada si uporan i imaš karakter.
      I imam život, ženu, dijete, super posao (sada). I ne, nisam bogat, daleko sam do toga, no znam svoje prioritete. Ne pijem, ne pušim i ne trošim na takve stvari. Nisu mi bitne robne marke i to ti je to. Svatko ima svoje prioritete. Moja poanta je bila da frajer komentira sve i svašta, a igru nije niti kupio. Ako netko ne poznaje materiju – onda neka ni ne komentira.
      Baš kao što ti, očigledno, ne poznaješ mene i misliš da sam bogataš.

    • MaliMicek

      @Hrv4tin4, 31.03.2018 - 14:58

      Danas je bolje, danas popapa jednu kašetu kifli 🙂

    • PppPP

      @Hrv4tin4, 02.04.2018 - 17:36

      to znaš jer je nemam na steamu? a svašta 🙂 i da je nisam igrao, ova igra je bazirana na priči, ne vrhunskom gameplayu (opet, jer nije AAA i košta 30 eura)

    • Sinek

      @Hrv4tin4, 30.03.2018 - 07:58

      realno

  • Droga

    29.03.2018 - 22:09

    Zoran Bradberry Zalac

    • PppPP

      @Droga, 30.03.2018 - 00:45

      Ok?

  • Iskramor

    29.03.2018 - 22:42

    Spec ops the line je besplatan na humble store-u.

  • Sentiel FH-016

    30.03.2018 - 22:57

    Bas zbog tog matchmakinga sam ljut, trebali su dobiti i nizu ocjenu!

  • cro8991

    31.03.2018 - 02:31

    Ako zelim igrat tj djelit s prijateljem, djelim mu je putem one usluge gameshare koju pruza PS+ ili to nekako drugacije funkcionira?? Pitam zato jer meni taj gameshare preko PS+ inace ne funkcionira jer mi izbacuje da mi nije dovoljno jaka konekcija…

    • Texas Flood

      @cro8991, 31.03.2018 - 08:36

      Ako si ti kupio igru, prijatelj samo downloada igru sa ps store-a. Ako je prijatelj kupio onda ti downloadaš besplatno. Na kraju netko od vas pokrene igru i šalje ovom drugom invite.

    • cro8991

      @Texas Flood, 31.03.2018 - 19:08

      Znaci to je u biti princip da ja njemu moram sherat svoj acc kako bi on skinuo igru? Ako je tako, pretpostavljam da to onda funkcionira samo sa digitalnom verzijom, sto ako je kupim u fizickom obliku, kako onda funkcionira?

    • Texas Flood

      @cro8991, 31.03.2018 - 23:00

      Ne moraš sherati account. Kada smo brat i ja uzimali imao si u ps store-u opcije buy i download preview ili free ili tako nešto, ne sjećam se točno. Kužiš, jedan kupi a drugi skine besplatno? Bitno je samo da ju je jedan od vas kupio, inače ne možete igrati. A za fizički oblik nisam siguran, ali pretpostavljam da jedan kupuje disk a drugi dowloada sa ps store-a.

    • Texas Flood

      @cro8991, 31.03.2018 - 23:06

      I da, igra je ps+ exclusive, znači da obojica morate imati aktiviran ps+ da bi mogli igrati online. Ako nemate postoji i opcija play local.

    • cro8991

      @Texas Flood, 01.04.2018 - 11:06

      E super hvala sto si pojasnio… ja sam bio uvjeren da je potreban ps+ gameshare koji mi iz navedenog razloga (valjda slabe konekcije) ne funkcionira dok inace igram sve online bez problema… Ovo je bas korektan potez ljudi koji su radili igru i imaju od mene vec palac gore za to, a za ostalo cemo vidjet kad prodem(o) cijelu igru…

    • Texas Flood

      @cro8991, 01.04.2018 - 11:32

      I mene taj gameshare ždere, mislio sam da je 50 Mbit/s dovoljno za to. Ma bit će vam super sigurno, uživajte.

  • MaliMicek

    31.03.2018 - 15:02

    Ko ima neka pošalje invite pa da zajedno predjemo na PS4.
    Nick: Belastc89

  • JOVAN11

    18.04.2018 - 20:58

    Sviđa mi se što je inovativna.

  • JOVAN11

    18.04.2018 - 20:59

    Inovativna je to mi se sviđa.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?